Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 24

• 35 226
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
Може да е споменавано, но сега се сетих - Ефросима. До колкото ми е известно е българка дамата.
Има име Ефросина, гръцко е.

# 256
Като хлапе ходих при лекар д-р Газибаров  - доколкото разбрах впоследствие някой негов прадядо прегазил някаква река (бара), за да спаси някого. Та то иначе много героично име, ама..

# 257
Доколкото знам няма пречки да се даде друга фамилия на детето, дори си е традиция при някои.
Няколко човека познавам с напълно обикновени фамилии, на които обаче им е дадено името на дядото за фамилно, а не това на родителите.

Може би в коментираните случаи хората не са били наясно за възможен такъв вариант или просто са си свикнали с фамилиите и не ги възприемат странно.
Като гледам какви първи имена се дават съвсем доброволно, нищо чудно, че си носят и такива фамилии без проблем. 😄

# 258
Доколкото знам няма пречки да се даде друга фамилия на детето, дори си е традиция при някои.
Няколко човека познавам с напълно обикновени фамилии, на които обаче им е дадено името на дядото за фамилно, а не това на родителите.

Може би в коментираните случаи хората не са били наясно за възможен такъв вариант или просто са си свикнали с фамилиите и не ги възприемат странно.
Като гледам какви първи имена се дават съвсем доброволно, нищо чудно, че си носят и такива фамилии без проблем. 😄

Това с даването на фамилия по името на дядото е било през комунизма някакъв пробен закон, за около 7-8 години - основно хора родени пред 70те години. Преди това пък имало пак друг- на най-старшия в рода или на занаята с който се занимават- Ковачеви, Грънчарски, Свинарови.. абе само са сменяли идеите. Попитайте възрастни роднини- малко хора, особено в София са с една и съща фамилия от поколения. Моето семейство е сменило 3 фамилии само от дядо ми насам- т.е в последните 70-80 години Simple Smile

# 259
  • САЩ
До ден днешен може фамилията да бъде първото име на дядото по бащина линия, законът го позволява. Или по-точно, фамилията на детето може да бъде презимето на бащата.

Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.

# 260
  • София

Аз също бях от тези хора, преди да се омъжа и да си сменя фамилията Simple Smile

# 261
  • София
Е, да, това с фамилиите е деликатно. Познавам дете с фамилия Мангалски, цялото сем. са си белички и о.к., не зная защо не са прекъснали предаването на фамилното име , като дадат презимето на бащата, тоест, името на дядото да стане фамилно за внуците. Сигурна съм , че хората си имат основание. Но не е лесно да си заявиш фамилията ей така просто.

Мангал значи старовремешна печка - в един музей видях изложен мангал.

Аз пък познавам един Циганчев. Не знам кое от двете е по-гадно.

# 262
  • София
Жани-мъж ,жокер в Стани богат

# 263
Днес видях в един списък по работа най-старнното име някога, а съм чувала доста:  Гиздофил !!!! Не е реалнооооо още умирам от смях
Ако не беше черно на бяло с данните на човека нямаше да повярвам!!   

# 264
  • Най-красивата страна
Фамилията на свекърва ми е Топчиева.
Защото един от нейните прадядовци е участвал в боевете на Шипка-бил е топчия.Нали сте чували за черешовото топче..

# 265
Познавам хора с фамилия Топчиев и Топчийска, не знаех откъде произхожда името.

Преди малко попаднах на д-р Ориета Каменова в една друга тема тук.

# 266
  • in Wonderland
И двете ми деца (5 и 1г)  са с името на дядо си за фамилия. Та ние с ММ сме с една фамилия, а те с друга. И на мен ми беше странно, но в тяхното семейство така птоцедирали. Нямах против, тъй като и двете фамилии са стандартни и често срещани, даже с името на дядо им ми звучат имената им по- добре. Та не е отживелица или незаконно това, прилага се и в наши дни 😀

# 267
Скрит текст:
Е, да, това с фамилиите е деликатно. Познавам дете с фамилия Мангалски, цялото сем. са си белички и о.к., не зная защо не са прекъснали предаването на фамилното име , като дадат презимето на бащата, тоест, името на дядото да стане фамилно за внуците. Сигурна съм , че хората си имат основание. Но не е лесно да си заявиш фамилията ей така просто.

Мангал значи старовремешна печка - в един музей видях изложен мангал.

Мангалът е съд, най-често железен, в който се пренасят нагорещени въглища- не е печка. Има ги и сега, просто по разпространено за жалост е станало нарицателното за циганин, понеже мангалът е черен от въглищата.... Както някои казват на чернокож- печка.  Всички тези нарицателни са ужасни Sad  но фамилията им със сигурност идва от мангал за въглища, не от циганин....
Не съм казала такова нещо, думата циганин не съм употребила.

# 268
От “Съдебен спор” - Светогорка

# 269
  • Най-красивата страна
Соси-арменка,това е цялото име.

Общи условия

Активация на акаунт