Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 24

• 35 253
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
# 526
В предаване -надписи- гледам фамилия Искрева - питам - как се е казвал прароднината/дядото, че от името му се е образувала тази ф-я? Питам сериозно. Искро, Искрьо, Искре, Искри,....?

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 18:41 от *Камея

# 527
Може и от прякор или занаят да е образувана фамилията, едно време често се е случвало.

Първа - възрастна жена.
Дали има сестра Втора? 😁

# 528
  • Варна
В предаване -надписи- гледам фамилия Искрева - питам - как се е казвал прароднината/дядото, че от името му се е образувала тази ф-я? Питам сериозно. Искро, Искрьо, Искре, Искри,....?
Искрен, има такова мъжко име, рядко срещано е.

# 529
Ееее! Нима мислиш, че не зная името ИскреН, аз питам за Искрева, а не за ИскреНОва. Има разлика!

# 530
  • Варна
Ееее! Нима мислиш, че не зная името ИскреН, аз питам за Искрева, а не за ИскреНОва. Има разлика!
Без да се караш, във фамилията не е задължително да се изпише и "Н", пък да не говорим, че фамилията може да се обазува и от прякор, занаят и тн.

# 531
Първа вероятно идва от Първан. Или от Пръвка. Моя роднина ми разказваше как като раждала по време на социализма, преди 32-33 години, на една жена не ѝ разрешавали да си запише детето Полина, защото името го нямало в именника (списък с имена), вместо това предложили детето да се казва Пръвка, имало го в именника.

# 532

Не е задължително да е образувано от името на дядото.

Фамилията на мъжа ми са я писали някога от името на махалата, в която са живяли.

# 533
  • софия
хаха а фамилия Свинаров , пак ли мислиш че от име идва Simple Smile
Фамилиите идват от местност, професия, прякор и какво ли още не.
Странните бащини имена е друга история.

# 534
Без да се караш, във фамилията не е задължително да се изпише и "Н", пък да не говорим, че фамилията може да се обазува и от прякор, занаят и тн.
Не се карам, чудя ти се. Ами, в грешка си- ако някое мъжко име завършва на - н, няма да изпадне тази буква във фамилното. И да натаманяваш по вкуса си - не можеш да промениш установените правила. Прякор, занаят и прочие нямат връзка с отпадането на буква, както ти твърдиш. Изопачаваш.

# 535
  • Варна
Не се карам, чудя ти се. Ами, в грешка си- ако някое мъжко име завършва на - н, няма да изпадне тази буква във фамилното. И да натаманяваш по вкуса си - не можеш да промениш установените правила. Прякор, занаят и прочие нямат връзка с отпадането на буква, както ти твърдиш. Изопачаваш.
Не твърдя, нито изопачавам! Дадох предположение, ти сама питаш от къде може да идва. "Н"-то няма да изпадне, ако е второ име а не фамилия. Фамилията я избират хората, които ще я носят, тъй че те решават дали ще го има "Н"-то или няма. Не твърдя, че прякор, занаят и прочие имат връзка с отпадането на буква а твърдя, че може въобще да не е име, а да е случка, професия, занаят и тн. Зад имената на много фамилии се крият истории, моята фамалия също е с много стара история, но няма да разкажа.

# 536
Не съм наясно с граматическите правила при образуването на фамилии, но Искренови до сега не съм срещала.
Докато Искреви вероятно има много, съвсем обикновена фамилия ми звучи.
Дори сега се сетих, че една позната беше с такава фамилия, вече се омъжи.

Последна редакция: пн, 15 апр 2019, 23:20 от Ванилия*

# 537
  • Варна
Може и от някоя пра баба Искра, да е тръгнала фамилията.

# 538
А синът на мой познат се казва Искър. И фамилията на рода е Искърови. Може би идва от река Искър.

# 539
Не съм наясно с граматическите правила при образуването на фамилии, но Искренови до сега не съм срещала.
На първо четене веднага се сещам за Божидар Искренов - Гибона.

Общи условия

Активация на акаунт