СЕДМИ КЛАС. С розмарин и бЕло - за просветно дело

• 49 421
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
      След като похвалих и с основание това помагало:

https://www.galaxy.bg/media/catalog/product/cache/1/image/d29f59 … m/a/mare-2017.jpg

искам да изкажа дълбокото си разочарование от това:

https://www.book.store.bg/prdimg/240528/novi-primerni-testove-za … sela-krysteva.jpg

Помагалото за 2019г. е представено като "Нови примерни тестове..., поради което без да го видя "на живо", го поръчах в книжарница. Всъщност, помагалото е същото като от 2019г и нищо в него не е ново.
Същите текстове за четене с разбиране, същите текстове за преразкази, същите въпроси. Единственото ново е, че са въведени тук- там въпроси от новия материал по литература.

Дори не е направен елементарен труд да се премахнат въпросите за видове подчинени изречения, които за НВО през 2019г отпадат от изпитния материал. Напосоки отворих и въпрос 10 от тест 9 е точно такъв.

Мисля, да пиша до издателството, поне да бяха отразили "второ преработено издание", а не да анонсират нещо налично на пазара от две години като ново.

Ей, голяма пазарна ниша, това НВО. Иначе пък госпожата автор си е сложила нова снимка на корицата.

# 136
  • На топло в неговото сърце.
Светкавица права си,но те заблуждават хората с надпис Детски храни,камо ли за учебни пособия!

# 137
  • Варна
То не само НВО-то е пазарна ниша, сега ще има първи гимназиален етап, после ДЗИ. Абе хванеш ли се на хорото, да няма пускане. Помагала, тестове, уроци, курсове, пробни...
Онзи ден г-жата от курса на детето по БЕЛ спомена, че вече са се запълнили групите с ученици за ДЗИ при нея за следващата година! И едната група е само с деца от Първа ЕГ, като знам какъв зор да влязат в уж елитно училище и накрая за ДЗИ- подготовка извън него.
Като гледам почивните дни около 21-26 май и отново ме хваща яд, че преместиха изпитите. Как пък не се сети някой да помисли малко и за тези деца!

# 138
  • у дома с любимите си хора
Светкавица,мисля,че самото издателство е на авторката.За съжаление,всичко е обърнато на печалбарство.
Ради,коректно е постъпило детето ти.Радвам се,че все пак е решила да се изправи "лице в лице "срещу проблема.За мен това е правилното решение.

# 139
  • гр.Варна
И от мен един глас за електронното подаване на заявлението.
Става много бързо, няма как да се объркаш. Преди 2 години си спестих чакането. Сега също ще ги подам онлайн.  Трябва да се внимава в подредбата, за да не стане грешка. Но ,ако тази година няма да се избират профилиращите предмети предварително, ще бъде още по-лесно.

# 140
      Не ми е за парите за помагала, ама какво се казваше в един емблематичен български филм"Що ще ме цакат те с топла бира" Simple Smile

Ами наистина, като харесах тестовете, реших, че ще има нови, поне да бяха написали,че е преработено издание.

Относно учителите, аз така "заех" от шести клас една препоръчана госпожа с по-висок хонорар. Вярно, че и от детето зависи, но нямаше никакъв резултат. Резултатът го изкарах аз , с опростяване, със схеми, с начин на обяснение, подходящ за конкретното дете, обаче имам ли време да съм хем учител, хем да съм каквото съм.За седми клас се отказах.

От елитните училища ходят и още как на уроци, дори имам чувството, че те повече ходят.
Може би ги избират заради езика и средата,но за обучение май много-много не може да се разчита.

Имам позната с дете, завършило Пета ЕГ/ доколкото все още е ЕГ/ ,с немски. Непрестанна смяна на учители, това също се отразява.

С оглед "хала" на образованието в момента, се чудя дали да не избере детето някое съвсем семпло училище и да си кара леко, пък да набляга с частни уроци на това, което му е важно

Но ,ако тази година няма да се избират профилиращите предмети предварително, ще бъде още по-лесно.

Вероятно ще се избират още тази година някъде. В Руското училище ще има 4 паралелки, съвсем различни една от друга по 3 и 4 профил.

Може да се предполага, че и на друго място ще е така.

# 141
  • София
Аз също от известно време съм на тема почивка. Бях хвърлила око точно за дните края на май. Въртя и суча датите, но тъй като нещо по-далечно съм замислила, се получава отсъствие доста време. Детето даже ми каза, че не иска да отсъства толкова време преди изпитите (то по-разумно от майка си Simple Smile ) и аз мислех без нея да заминем, но май ще се откажа и от този вариант. Ясно беше, че тази година ще е такава.
Всъщност не мисля, че една почивка от няколко дни би ги разконцентрирала. Ако е по-дълга обаче, има опасност да изпуснат доста, а и тогава са точно дните, в които ще преговарят.
Аз напоследък всичко правя онлайн. Така свикнах, че всяко нещо, което ми потрябва, го търся първо в нета. Много съм доволна от онлайн подаването и ще се възползвам с удоволствие от тази екстра.

# 142

С оглед "хала" на образованието в момента, се чудя дали да не избере детето някое съвсем семпло училище и да си кара леко, пък да набляга с частни уроци на това, което му е важно

Точно това се чудя и аз,още повече че ще може спокойно да се занимава със спорт и да си гони целите там.
Моите наблюдения и от тукашните топ и не толкова топ училища е точно такова- масово се ходи на частни уроци,с тази разлика,че в топ училищата децата често се оказват разочаровани и претоварени.

# 143
  • София
То не само НВО-то е пазарна ниша, сега ще има първи гимназиален етап, после ДЗИ. Абе хванеш ли се на хорото, да няма пускане. Помагала, тестове, уроци, курсове, пробни...
Аз даже имам съмнение, че да ни хванат на хорото е основната цел на реформите. Smiling Imp
Онзи ден г-жата от курса на детето по БЕЛ спомена, че вече са се запълнили групите с ученици за ДЗИ при нея за следващата година! И едната група е само с деца от Първа ЕГ, като знам какъв зор да влязат в уж елитно училище и накрая за ДЗИ- подготовка извън него...
Тук ме стресна. Мислех да си спестя догодина уроците по БЕЛ на дванадесетокласника.

# 144
  • София
Спунк, май става дума за Първа ЕГ, ама във Варна. Wink

# 145
  • Варна
Спунк, хич нямам съмнение аз, сигурна съм в целта на реформите!

За бъдещия дванайсетокласник не знам какво да правя и аз. Но като знам, че в училище тази и предната година не са писали нито една писмена работа по БЕЛ и часовете им минават доста лежерно, май ще трябва да предприема нещо по въпроса. Да, за Първа ЕГ Варна става въпрос, което за наше село е уж топ ъф дъ топ.

# 146
Не зная дали има друга такава ЕГ в България( доколкото въобще е ЕГ),в която в осми клас се учи целодневно от 7.30 до 17.00 .Едно безумие! Да не говорим,че след като детето цял ден е било на училище се прибира и тепърва започва да пише и учи думи до припадък.

# 147
  • София
Тъй като в неделя сме на ПИ по математика в Регалия, а не знам до къде са стигнали с материала, ще съм благодарна ако някой сподели.

До скоро в курса изпреварваха материала в училище по математика, а от втория срок стана обратноно и младежа нещо не е много "хепи". Бързат да вземат уроците, не упражняват - става една мътна и кървава.

# 148
Не зная дали има друга такава ЕГ в България( доколкото въобще е ЕГ),в която в осми клас се учи целодневно от 7.30 до 17.00 .Едно безумие! Да не говорим,че след като детето цял ден е било на училище се прибира и тепърва започва да пише и учи думи до припадък.

Да не е нещо като занималня? И възможно ли е да е задължителна? Ако е занималня или нещо подобно, би трябвало там да се научат думите, иначе наистина звучи странно.

# 149
  • София
Спунк, май става дума за Първа ЕГ, ама във Варна. Wink
Вярно, не обърнах внимание, че е за Варна. Blush Но пак е показателно - елитно училище училище е, а толкова масово са се записали за уроци.

Няма да отклонявам темата повече. Ще си се тюхкаме julisa от септември в дванадесетокласната.

Общи условия

Активация на акаунт