Отговори
# 540
За съжаление #2 се разрева и нищо не можах да чуя. Може ли да ми кажете Явор Веселинов какво каза точно. Беше ми интересен той. Не, че не харесвам Владо, но в повечето интервюта за сериала казва едно и също.

# 541
Здравейте , нямам възможност да изчета миналите постове . Може ли да ми кажете колко епизода е серияла ?

# 542
  • София
Здравейте , нямам възможност да изчета миналите постове . Може ли да ми кажете колко епизода е серияла ?
Доколкото разбрах, ще е 12 епизода. Hands V

# 543
# 544
  • тук, на мястото си
Аз донякъде гледах интервюто на Карамазов.
Това което разбрах, че от тук нататък повече ще се залага над драмата отколкото над криминалето. Ще има много рев и още няколко убийства.
Значи сега ще ни занимават повече с любовните отношения между Филип и Мия, за фон ще видим ретроспекции от миналото и за украса  някое убийство.  Мисля, че ще  продължи да ми харесва.

# 545
  • Варна

А кой е казал, че така са го кръстили? Може да не си е върнал името от преди възродителния процес.

При помаците няма възродителен процес – те по традиция са с български имена, само религията им е ислям.

Имало е преименуване на помаците, точно както при възродителния процес. Но доста по-рано и не едновременно в цялата страна, а по региони. Учих в началните класове в Родопите, съучениците-помаци освен официалните български имена имаха и стари. Става въпрос за средата на 70-те.

Бабата-помакиня рецитираше, но не се получи автентично според мен. Все едно арабин срича на руски, на това ми заприлича.
Като цяло ми хареса, диалектът основно ме подразни, че не е автентичен.

Последна редакция: сб, 02 мар 2019, 14:22 от julisa

# 546
Да, помаците също са си сменяли имената. Почнало е около 1970.Къде масово, къде с агитация на по-образованите. Познавах човек, когото са извикали, какво са му говорили не казваше, но си сменил името. През 1980 год.

Последна редакция: сб, 02 мар 2019, 15:13 от W

# 547
Ами знам ли, това с обрязването и очите, идва ми в повече. Ако е просто убийство, щеше да го направят нещастен случай или нещо подобно. Нямаше да си правят труда да е такова показно и злокобно. Явно ще го изкарат като жертвоприношение, нещо религиозно, кой ще си прави труда за такова жрелище без причина. Дано сценаристите имат добра причина накрая.

Не е ничий пост, моето усещане е такова от първа серия на филма.

Как "да го направят", като сериалът е по истински случай?
И да ти идва в повече, това е положението.

# 548
Мелани, от къде е това инфо? За първи път чувам.

# 549
  • 221B Baker Street
Кое ви кара да мислите, че сериалът е по истински случай?! За първи път чувам подобно нещо...

# 550
  • Кърджали
Бяха казали че случаите са истински,  наистина случили се. Те са обединили няколко случа и от това са създали историята. Няколко пъти съм го чула при интервюта и съм го чела, но не мога сега да се сетя точно кога и къде

# 551
Аз помня, че имаше нещо за удавен водолаз, но за истински случай с обрязване и вадене на очи за първи път чувам.
Любопитно ми е да прочета повече за него.

# 552
  • Кърджали
- Доколко истинска е историята в сериала?

- От отделни различни истински истории съградихме една, която не се е случила, но изглежда много близко до действителността

Отинтервюто с криминалния психолог, което и тук се постна.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/ … -klisheta-6092593

Едно от попадналите ми. Разбирам го така - имало е такива или подобни случаи /ясно е че за да ги обединят са променили някои неща, за да може да се навържат така че да бъдат представени като дело на сериен убиец/ и от тях е създадена тази история. Доукрасена, засилена, леко променена -ясно. Но явно основните неща са се случили. Дали е имало вадене на учи, обрязвания няма как да знаем. То това е интересното - да не знаеш къде свършва реалното и къде започва измисленото. Все да си казваш " Това не може да се е случило" и после "Ама ако пък това наистина се е случило"

# 553
Има двама удавени водолази през 70-те.

Това с обрязването и ваденето на очи е някаква препратка за ритуално убийство по мюсюлмански. Порових се малко по въпроса и се оказа, че някакви направления в суфизма (вид ислямско учение) имат подобни практики за пречистване. Само , че го правят, като самонаказание.
Друга връзка с ваденето на очите откривам с Пурпурните реки.
Овцата е свещено животно за мохамеданите , та самото убийство си изглежда чисто религиозно. Дали е или не е прах в очите само може да гадаем.
В думите на помакинята се казва за още един труп, който ще открият без глава. Глава се реже на неверниците или на тези, които отказват да приемат "правата" вяра. Ако Петър е пречистен , защото е бил съюзник, вероятно вторият труп ще го играе ролята на предател или противник.
Това са си мои разсъждения. Не ангажирам никого с тях.

# 554
  • Кърджали
Труповете  че са повече е ясно още от промото. Героят на Владо Карамазов се ядосваше с думите "Три трупа и никакви следи! Идиоти ли сме, кво". Не си спомням от информацията, която подаваха преди това дали не бяха и повече.
Те препратки и загадки още много ще ни дават.

Общи условия

Активация на акаунт