Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 237
 Ще проверя какво точно е написано като статут на имота , и ще пиша допълнително Simple Smile Иначе гледката си заслужава . Въпреки че не е на брега на езеро , Но гледа цяла София и Витоша . Като знам подробности за статута на имота ще пиша с повече въпроси
Това с нивата не е невъзможно, но човек трябва да знае с какво се захваща. Аз лично бих си го причинила само ако мястото е на брега на езеро с невероятна гледка и в същото време имам неограничени финансови възможности в комбинация с железни нерви...   

# 31
 • Мнения: 844
Намерете си доверен брокер или адвокат, за да ви провери документите. Специално със земята е сложно. Трябва да ви дадат скица, документ за собственост и още куп неща. С тях бегом в общината да питате нещата, които питате нас.
Наистина не е майтап работата, а вие задавате въпроси на майтап. Било ли е в ТКЗС, не е било, как е придобито, има ли реституционни претенции и куп други.

# 32
 • Мнения: 38
Има и вариант в който ако имате едни излишни пари, може да си платите на фирма, която да се занимава с идаването на всички документи и разрешителни за регулация. Но и тук си има звездички - трябва да са не малко пари и още повече време - поне две години ще си загубите само за разрешителните ...

# 33
 • Мнения: 844
Доколкото ми е известно със сериозни фирми става по-бързо, а не по-бавно за документите.

# 34
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 738
Такъв имот е за хора, които са наясно с всичко , което им предстои предварително. И имат куража, упоритостта и търпението да се справят. По всяка вероятност няма да имате нито ток нито вода. Ако можете да вадите вода ,в случай че има подземна, и да се захранвате от слънчеви панели , купувайте нивата. Има и други възможности, но информацията наистина е недостатъчна. Има ли къщи наоколо? Къщи или вили са? Да не са по някое постановление? и т.н. , ние не четем мисли.
Път няма да ви прекарат със сигурност. Ние живеем в краен квартал, на 300м от асфалта, за пътя си събираме пари, викаме камиони, багер, валяк, ММ им виси на главата цял ден и псува, защото багериста прави каквото си реши, и правим път. След две години ще стане на дупки, пак ще съберем пари и ще го оправим.

# 35
 • Мнения: 237
Добре де разбрах че искате цялото инфо . Не ме нападайте . Само сме гледали имота . Ето че сега знам какво да гледам и правя . Нали това беше целта . А Това че го казвам с настроение не значи че приемам нещата на маитап , И не съм силна за да се оправя с тази нива ако реша ! Няма да седна да се вайкам . Благодаря , Разбрах какво трябва да направя и погледна . Бъдете по мили хора . Не нападайте . Отговаряте ми и същевременно ме нападате .

# 36
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 738
И аз съм изпадала в подобна ситуация, когато си задам въпроса неправилно. Мир! Simple Smile

# 37
 • Мнения: 693
И ние наскоро си купихме нива с цел някой ден да си построим къща- в село близо до София. Първото нещо ,което трябва да се направи е да влезете в gis Sofia  или в кадастъра и да видите в каква зона попада нивата и дали е отредена някога да се урбанизира. Това,че съседът е в регулация евентуално единствено ще ви помогне да си прекарате ток по-лесно. Наемете си адвокат за документите по покупко-продажба : може да се пръкнат и други наследници,може да попада в стопански двор,може да не е придобита много чисто или документите за връщане на нивата от поземлената комисия да не са пълни. Вижте ,според зоната дали нивата има достатъчно лице на път за да и се издаде ПУП- ПЗ и след като се сметнат отстоянията от съседите, КИНТ -а и % застрояване има достатъчно място за къща. Има доста ниви около София отредени за застрояване след 2021 г и такива,които са защитени зони ( не че не строят и върху тях,но само някои хора могат да си го позволят и имат достатъчно връзки ,това да се случи). Това,че съседът си е построил къща не е гаранция ,че вие ще можете. Ако пътят е полски,имайте в предвид,че от общината може да ви поискат отстояние 5м навътре да строите. Проверете за канализация,водопровод, или ако няма къде се зауства водата и на колко метра вадят вода и дали има достатъчно. В интернет има карти и за свлачищните райони ,има и такива за високи подпочвени води ....проверявайте всичко. Дори ,задължително в ИКАР дали се води имота на този човек,който ви го продава и от колко години и как го е придобил.Само смяната на статута,ако е възможно ще Ви отнеме 1-2 години и в зависимост от площта и категорията на земята - доста пари. Има доста изгодни ниви - но при Кинт 10 например,може да построите едва 100 кв метра къща за цял един декар. И ако трябва да прекарвате ток,да правите трафопост и т.н. и става голям филм.

# 38
 • Мнения: 25
Здравей Angelina91, да ти кажа и нашия опит с нивата - купихме нива, наследствена земя на 9 живи наследника. По време на сделката беше пълен фарс, добре, че нотариуса беше читав, иначе можеше и да пропадне продажбата. На самата сделка вдигнаха цената, иначе казаха, тръгваме си. Та платихме по-скъпо, защото наистина я искахме тази земя. Хубавото при нас е, че това е първа нива до регулацията на селото, тока, водата и канала са в непосредствена близост до имота., т.е. разходите по присъединяване ще са нищожни на фона на всички други Simple Smile Сменихме статута на нивата - 10 месеца ни отне процедурата, като всичко си вървеше общо-взето гладко, не сме имали проблеми. До нас, съседната нива, на хората им е отнело 2 години и са набрали доста ядове - въпрос на късмет вероятно или на това, че не са проверили предварително с какъв статут е имота - при тях изскочи една могила, която била археологическа находка и познай после какво извиване на ръце настана. Сега, при строежа на къщите им, все още идват археолози, когато се наложат изкопни работи и всяко едно камъче се проверява.... Така че, ако имота, който гледате, е  нива, а според написаното от теб гледката е величествена, вероятно ще си струва, но всичко наистина трябва да се провери предварително. Вече ти казаха, че смяна на статут е доста скъпо удоволствие, така че и това трябва да обмислите сериозно. Успех в начинанието!

# 39
 • Мнения: 237
Много благодаря . Полезна информация е това за мен . Там реално има вилна зона и тази нива е точно под вилната зона . Така че ще има от къде да се прекара ток и вода . По скоро се притеснявам за всички други неща . И ще се заема да проверя Simple Smile

# 40
 • Мнения: 44
Когато купуваш парцел се гледа всичко, разучава се всичко, трябва да знаеш къде минават канали, къде се оттичат мръсните води, каква е почвата, накъде духа вятъра, къде ти огрява парцела,та ако щеш и какви са ти съседите (това е доста важно). Ние и досега си имаме "проблеми" с досадна съседка, която като ни види по имота ни казва, че тя го е копала 10 години и е неин 😁 Не е приятно.
Моя позната с повърхностно проучване и купуване на УПИ на супер комуникативно място впоследствие даде 30 хиляди лева, за да си прокара тръбите с вода в имота, които иначе бяха "ей тука".
Голямо гледане трябва, има доста полезни статии в интернет.

# 41
 • Мнения: 237
Ще го мъча . Проблема е че не съм живяла и учила в Бг . И живея тук от скоро . и половината Български език ми е ужасно непознат и трудно се оправям в интернет с някакви супер Исчанчени думи Simple Smile Сега ще искам документи за имота и с тях ще ходя в Вик и Чез и общинада да ми кажат какво и що . После ще викна и приятел геодезист може да разбира повече от нас . И ще мисля .
Когато купуваш парцел се гледа всичко, разучава се всичко, трябва да знаеш къде минават канали, къде се оттичат мръсните води, каква е почвата, накъде духа вятъра, къде ти огрява парцела,та ако щеш и какви са ти съседите (това е доста важно). Ние и досега си имаме "проблеми" с досадна съседка, която като ни види по имота ни казва, че тя го е копала 10 години и е неин 😁 Не е приятно.
Моя позната с повърхностно проучване и купуване на УПИ на супер комуникативно място впоследствие даде 30 хиляди лева, за да си прокара тръбите с вода в имота, които иначе бяха "ей тука".
Голямо гледане трябва, има доста полезни статии в интернет.

# 42
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 738
Това, че не си живяла и учила тук изяснява доста неща. Трябваше с това да започнеш. Simple Smile
Гледката си е важна! Ние търсихме някаква къща за баща ми, и намерихме една почти паднала барака на 20км от Пловдив, с двор 600кв.м. и невероятна гледка към Пловдив. Направо се влюбих в това място! Раздавано е по постановление, но имаше възможност да се узакони. Имаше си партиди за вода и ток. Щяхме да отделим някой лев да се направи пътя, заедно със съседите. ММ беше решил да построи дървена къща върху съществуващата основа (60кв.м.) Обаче имаше проблем с това, че за да се строи, трябваше да има път до мястото. А такъв нямаше, на практика се слизаше по една стръмна пътека. Трябваше да искаме разрешение от съседа за път, или да водим дела. И баща ми се отказа, и по други причини. Но ако живеех в апартамент, щяхме на всяка цена да купим това място. Размечтах се как в хладните вечери (вечер в Пловдив лятото не ес диша от жега) ще седя на верандата и ще гледам светлините на града. Щяхме да минем през всякакви трудности, за да го оправим.

 Аз мога да ви посъветвам при огледи да водите със себе си близък човек, който е наясно с препъни камъчетата, защото брокера може и умишлено да ги премълчи. Има значение и с каква сума разполагате. Понякога евтиното място е евтино, защото ще ви струва скъпо да докарате там ток, вода, обратна вода или пречиствателна станция. На готовото ремонтите са проблем, ако нищо не разбирате. Малко са читавите майстори.

# 43
 • Мнения: 237
 ТОва ми е най големия проблем , Гледките . А и идеята е да купим максимално близо до София за да си живеем там на постоянно . И да ходим на Работа
Това, че не си живяла и учила тук изяснява доста неща. Трябваше с това да започнеш. Simple Smile
Гледката си е важна! Ние търсихме някаква къща за баща ми, и намерихме една почти паднала барака на 20км от Пловдив, с двор 600кв.м. и невероятна гледка към Пловдив. Направо се влюбих в това място! Раздавано е по постановление, но имаше възможност да се узакони. Имаше си партиди за вода и ток. Щяхме да отделим някой лев да се направи пътя, заедно със съседите. ММ беше решил да построи дървена къща върху съществуващата основа (60кв.м.) Обаче имаше проблем с това, че за да се строи, трябваше да има път до мястото. А такъв нямаше, на практика се слизаше по една стръмна пътека. Трябваше да искаме разрешение от съседа за път, или да водим дела. И баща ми се отказа, и по други причини. Но ако живеех в апартамент, щяхме на всяка цена да купим това място. Размечтах се как в хладните вечери (вечер в Пловдив лятото не ес диша от жега) ще седя на верандата и ще гледам светлините на града. Щяхме да минем през всякакви трудности, за да го оправим.

 Аз мога да ви посъветвам при огледи да водите със себе си близък човек, който е наясно с препъни камъчетата, защото брокера може и умишлено да ги премълчи. Има значение и с каква сума разполагате. Понякога евтиното място е евтино, защото ще ви струва скъпо да докарате там ток, вода, обратна вода или пречиствателна станция. На готовото ремонтите са проблем, ако нищо не разбирате. Малко са читавите майстори.

# 44
 • София
 • Мнения: 181
Много идеалично е в представите Ви, извинявам се за грубия израз, но " ще ядете дървото" , защото много неща Ви чакат , а не сте наясно . Предложение от мен - парцел със стара къща с партида за ток и вода, евентуално да и направите ремонт и преустройство или да я изградите отново.

Общи условия

Активация на акаунт