Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 фев. 2019, 12:36 ч.

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 32

 • 33 589
 • 745
 •   1
Отговори
# 735
 • София
 • Мнения: 3 001
Пак наблягате на планиране, а само сроковете в ЧЕЗ започват от месец нагоре за проучаване и още толкова за съгласуване. Нормалния срок при тази бюрокрация от изкарването на виза за проектиране до откриване на площадката е минимум година, в доста случаи повече, в по-малко случаи по-малко.Опитвам се да убедя съпруга ми вместо сглобяема да строим тухлена къща.Казаха ми, че за всички документи + проект ще ни трябват към 10 000лв.Вярно ли е това?Аз имам земя в регулация, без пристройки,без нищо.Вярно ли е това?
За сглобяема къща също ви трябват проекти, разрешителни и абсолючно всички неща като за монолитна къща. И като цена ще се доближат. Освен ако не искате да слагате барака или каравана

# 736
 • Мнения: 958
Chiana, обстановката, която описвате вероятно е точно такава там, където се намирате. При нас обаче не е изключение от виза до площадка да се стигне за 6 месеца, че и за по-кратко при добър тайминг. Дали се дължи на ЕВН /защото ние сме към тях/, на общинската администрация или на друго - наистина не мога да кажа... Във всеки случай още при закупуването на имота бяхме наясно, че съществуващото ел.захранване е достатъчно за бъдещото строителство и няма да се изискват допълнителни мощности. Същото се отнасяше и за ВиК мрежите. Няма да навлизам в подробности, но продължавам да твърдя, че при добро предварително проучване може да се планира!

# 737
 • София
 • Мнения: 3 001
Пратете малко на запад администрацията ви  Mr. Green
При нов проект не може да се използва съществуващо електрозахранване - пак са доста процедури преди електроразпределителното дружество да даде заветното "ДА".
Само за пречиствателната станция ни връщаха 3 пъти документите общинарите, после дойдоха и да я видят, защото бяха убедени, че ще копаем септична яма, а с документите само шикалкавим. Както и да е,  аз като зла лелка не им спестявам някои реплики, може и от това да е проблема  Mr. Green

# 738
 • Велико Търново
 • Мнения: 3 119
На нас ни бяха необходими 8 месеца от закупуване на парцела до откриването на строителна площадка. Но като циганка звънях всеки ден в общината, в енергото, във ВиК и още не помня къде да обяснявам как този имот ни е крайно необходим, аз съм бременна с трето дете а ММ е в чужбина ( по телефона не ме бъркаше да лъжа така, все пак съм работила 5г в кол център) и мисля че всичкото ми опяване по телефон ускори процедурите.
Виза и скица имахме за по около 5-7 работни дни всяка, предварителнитв договори от вик и енерго за по около 1 месец всеки, а същинските договори и присъединяване станаха на около 6тия месец от началото на " борбата".
Лично аз мисля, че нещата станаха сравнително бързо, според ММ е трябвало да досаждам повече и е било възможно да спестим месец, но каквото такова.

# 739
 • Мнения: 3 122
При нас скица излезе за 3 дни, виза за проектиране пак за толкова, становище от енергото излезе за две седмици, до ВИК утре ММ ще ходи да провери готови ли са, бележката от екологията още я чакаме, ММ утре и там ще ходи да досажда. Идейният проект трябва да ни е готов началото на декември. Много се надявам 2020 да започнем да строим.

# 740
 • Мнения: 123
При нас скица излезе за 3 дни, виза за проектиране пак за толкова, становище от енергото излезе за две седмици, до ВИК утре ММ ще ходи да провери готови ли са, бележката от екологията още я чакаме, ММ утре и там ще ходи да досажда. Идейният проект трябва да ни е готов началото на декември. Много се надявам 2020 да започнем да строим.
Строител избрали ли сте?

# 741
 • Мнения: 3 122
Не, това ще ни е най-големият препъникамък, най-вероятно в нашият град въобще няма да да намерим. Разучаваме фирми в района, но за окончателна оферта ни трябва проект.

# 742
 • Мнения: 424
При нас и двете къщи имат отделни партиди за ток. Ако има как, ще се преборя да не се откриват нови, при условие, че надстрояваме.

# 743
 • Мнения: 159
Здравейте,
след дълго чакане, проекти, разделяне на имот, драми и какво ли не, най- накрая и ние започваме строеж на къща. В сряда влиза багера и чак не ми се вярва, някак ми е нереално все още.
Иначе от визата до откриването на строителна площадка минаха точно 6м., като ни върнаха проекта (който беше готов ) един път за дребни поправки. Може би в идеален случай може и по- бързо.
Определено опита на хората в тази тема ще ми е полезен, надявам се в някакъв момент и аз да бъда полезна.
Хубав ден!

# 744
 • Мнения: 4 691
Вярно ли е, че тухлена къща на два етажа излиза по-изгодно от къща на един етаж с еднаква квадратура?

Абсолютно вярно е. Ние сме с много голяма долна плоча и там влязоха много пари, наложи се малко по-дълбоко копаене, което само бетона и арматурата излязоха доста повече от проектното. Нагоре плочата се стеснява и като пари и време е бая различна от долната. За покрива важи същото.

Живяла съм в къща и да ви кажа това с неотоплените коридори е супер некомфортно... Губи се от уюта на къщата, влизаш от топло на студено, през топла баня, студен коридор, ужас. Изолирайте добре с хубави тухли, прозорци и не трябва да влияе толкова.

# 745
 • Мнения: 503
Заповядайте в новата ни тема 33 .

Общи условия

Активация на акаунт