Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 32

• 46 299
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
  • Велико Търново
Да споделя и аз, според мен 160 кв за четири човека са си ок!
Баня на всеки етаж си е необходимост, по моите разбирания. Не дай си боже, някога на някой да се наложи да е по-трудно подвижен става много сложно. Казвам го тъй като, майка ми си счупи крака преди няколко години и наистина видях колко удобно й беше, как с месеци не се беше качвала на втория етаж и т.н.
В момента ние с ММ строим и колкото и се замисляме за някои неща след време, толкова и ни блазни да си го правим като за вечно млади и здрави...
Ние стигнахме до покрив и сега се чудим гръмоотвод да слагаме ли сега или да чакаме напролет. Вие какво мислите?

# 631
Според мен и за мен, на първия етаж е достатъчно една баня с тоалетна, при условие, че спалните на постоянно обитаващите са на втория етаж. Всеки знае собствените си нужди и няма правило. Ако ви харесва баня за всяка спалня или пък на първия етаж да са две - просто казвате на проектанта така да го проектира. Не мислете, че архитектът ще знае по-добре от вас от какво имате нужда Simple Smile

# 632
  • Пловдив
Fresh air,и моята логика е,че ако няма спалня на първи етаж,банята е безмислена,но може да предвиждате хола да приютява гости.От към чистене, зависи дали ще имате добра вентилация,за да не мухлясват фугите.
skk007,гръмоотвода е хубаво да се направи преди изолацията и пътеките около къщата,за да може кабела да мине под нея/тях.Ако сте само с прът,кабелът(проводникът) трябва да обиколи целия покрив,да се свърже с комина и енентуално слънчев колектор.Ако сте с активна мълниезащита,кабелът може да се пусне направо надолу по едната фасада,без да обикаля покрива.Ако пък не искате ревизионна кутия на някоя от фасадите,трябва да заложите на  заземителни колове неръждавейка.

В предния си пост съм писалала за нискоенергийни стъкла,на чаша вино ли съм била или сънена... и колко пъти съм ги повторила ... Simple Smile нискоемисионни е правилния термин.

# 633
Ние доста време бяхме сами на полето. Смоци имаше, защото наблизо минаваше напоителен канал. После и езеро направихме, сигурно жабите ги привличаха. Таралежи си имаме от край време, и моите хапват котешката храна. Но и котки имаме няколко, женските са много добри ловци. Смок не съм виждала от 6-7 години. Само водна змия, но я уловихме. Но смоците са страхливи, ще избягат първи Simple Smile

Котки около нас има и са ловци, но вътре в двора  ни не влизат, сипвам им храна отвън до вратата на двора ни. Освен да започна да им сипвам вътре на местата където намираме кожите, за да влизат и вътре, макар че и това много не ми се ще понеже разнасят бълхи и кърлежи а имам деца и се притеснявам.

# 634
Вземете си ваша котка и я обезпаразитете. Котките са най-ефективни срещу змии. На село само това спаси майка ми.

# 635
  • Пловдив
FreshAir, колко бани и тоалетни да имате зависи от вашите навици и предпочитания.

Аз реших да имаме една баня с тоалетна на етажа със спалните (4-ма човека сме). Като в нашата спалня предпочетох да имам гардеробно вместо баня/тоалетна.
 На първия етаж направихме тоалетна, в която ще сложим и душ слушалка към мивката, ако се наложи някога.

Предпочетох така заради:
 -мястото
-първоначалния разход за обзавеждане на няколко бани
-и последващата им поддръжка

Достатъчно ми е, че има втора тоалетна.

Ние сложихме слънчеви панели. В момента има монтирани само 3 тръби и водата в бойлера се затопля до 45-50 градуса (но все още не живеем там). Надявам се че ще ни е от голяма полза в затоплянето на водата.

# 636
Благодаря. На 1 етаж има една спалня, в която вероятно ще живеем първите години, а впоследствие ще е стая за гости, така че банята и тоалетната на 1 етаж не ги мисля особено. Чудя се дали ни е нужна баня с тоалетна в нашата спалня? Просто стаята, както и да я гледахме, беше 20 кв., което за мен е много и ни предложиха да се сложи дрешник + отделна наша баня с тоалетна. Но вероятно ще останат всички бани и тоалетни, ако не са ни нужни, просто няма да ги ползваме вероятно...

# 637
  • София
В представите на някои хора и народи баня към всяка спалня си е стандарт. По същия начин открих, че гледат и на мивка на терасата, какво било това без мивка... Аз лично, цял живот съм била в споделена на етажа баня и не ми тежи да нямам собствена. Ние сега сме на фаза "идеен проект" и моето мнение към момента е да застроим минимално възможна част от двора, някак ми се иска да си остане повече градина. Сградата да стига за покриване на нуждите, но нищо излишно. Повлия ми и фактът, че около нас имаме много близки, които построиха големи къщи с идеята да има място и за децата, но децата създадоха семейства и отидоха да живеят самостоятелно. Сега им е доста удобно като им идват на гости, но двама родители на три етажа... Не ги използват. При нас от значение е и финансовият фактор - оказа се, че 3 етажа по 60 кв. е по - евтино от 2 по 80. И в момента мислим две от стаите да са мансарден тип - да ги качим на третия подпокривен етаж.

# 638
За мен баните са си абсолютно необходими. И аз планирам 4, но това много зависи от начина ви на живот и навиците ви. Аз имам две момичета и планирам след време и майка ми да дойде при нас. Така, че ще се съберем общо 4 жени и един мъж. Не искам да си представям каква бутаница, ще е сутрин, ако имаме по-малко бани.
От днес и ние започнахме с идейния проект и много се вълнувам. Надявам се нещата да се получат такива, каквито си ги представям максимално бързо.

# 639
На първия етаж - тоалетна и баня заедно. Няма спални там. Мислехме, че към нашата спалня ще има баня и отделно още една баня за останалите спални на втори етаж.
Е, предпочетох гардеробна към спалнята. Далеч по-голямо удобство ми се видя и не съжалявам. Втората баня още не сме я довършили и чудесно се справяме и само с наличната на първия етаж.

# 640
По въпроса за баните и спалните - къщата ни е на два етажа - 4 спални (едната е на първи етаж, другите три на втория). Направихме идентични помещения тип баня+тоалетна на всеки етаж. Възможността за допълнителна баня или дрешник към едната спалня я оползотворихме като си направихме кабинет-библиотека.

# 641
Повечко санитани помещения винаги са предпочитане. В оптималният случай = броя на постоянните обитатели. Един от най - неприятните ми спомени е от живот на кватрира в ап. с един санитарен възел (семейство с 1 дете). Всяка сутрин ставах 30-40 мин. по - рано, за да успея да се  включа във времето и все пак, вечно някой нервно притропваше пред вратата. В кризистни моменти и тримата бяхме вътре (мама се къпе, тати се бръсне, а малчо е на тоалетната чиния). Добре, че поне душа беше с матова преграда.

# 642
Ние сме със спалня за гости на първи етаж и 3 спални на втория, като  правим 1 баня с тоалетна на първия етаж, а на втория - тоалетна и баня в 2 отделни помещения. На втори етаж в помещението с тоалетната слагаме пералнята и сушилнята. В момента 4 човека ползваме 1 баня с тоалетна и не сме стигали до битки пред вратата... Смятам, че сме предвидили достатъчно, но ако се наложи - имаме удобно сервизно помещение на първия етаж, което би могло да се преустрои. Убедена съм, че като остареем достатъчно с мъжа ми /дай боже това да стане/, ще ползваме спалнята на първия етаж, а горните спални ще се превърнат в стаи за гости...

# 643
  • густо майна Филибето
Всичко зависи от начина на живот. Две тоалетни са просто задължителни, за банята може да се изчаква, стига да не стават всички по едно и също време. В краен случай очи и зъби се мият и в кухнята Simple Smile  Баня с тоалетна в спалнята е супер удобство, при нас старата част , която ползвахме докато строим, е така, и продължавам да ползвам спалнята там.
В нова къща няма какво да ги мислиш ремонтите още, но чистенето си е проблем, особено ако мъжете не пазят. На мен не ми е проблем толкова тоалетната, колкото варовика по стените на баните.

П.С. Да ви призная, чистенето и шетането се е увеличило като времетраене така, че понякога си мечтая да съм в двустаен минималистичен апартамент, да ударя ключа когато реша и да хвана пътя за месец, без да мисля кой ще храни котки, куче, папагал и т.н., дали полива системата, дали са ми за бране доматите ..... Grinning

# 644
@ Fresh air моето мнение Simple Smile
- задължително и баня и тоалетна на първия етаж. Всичко се случва, дъжд, кал, мръсни крака, изкаляно куче или детенце Grinning
- супер е баня + тоалетна в спалнята, особено когато живеете с други хора, освен ти и мъжът ти. Представям си например как след известни упражнения в спалнята трябва да се претичва до банята в другия ъгъл или етаж на къщата без никой да те види гол или да се обличаш по никое време, не, мерси хаха Grinning ....
- относно поддръжката и чистенето на повече бани и тоалетни в къщата - няма кой знае каква голяма разлика в това дали се поддържат 2 много интензивно използвани или 4 слабо използвани помещения
- според скромното ми мнение подовото отопление е най-ефективното от всички други възможни
- каквато и да е цената на инвестицията за слънчеви панели за топла вода, то си заслужава. Не е толкова скъпо и без това. Бойлерът с две серпентини така и така ще си го имате заради пелетното котле (или камина).
- пелетите няма да ги коментирам, има милиони страници коментари в нета, тук включително.

Общи условия

Активация на акаунт