Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Румъния - 2

 • 47 239
 • 864
 •   2
Отговори
# 15
 • Букурещ
 • Мнения: 7 677
Преди време попаднах на хубава статия. Някои неща знаех, други си допълних за себе си. Разбира се, това румънците от статията не го знаят, умишлено не се преподава никъде, умишлено има и заличени или труднодостъпни архиви, но изобщо няма какво да се големеят, защото те обичат изключително много да се правят на много велики, в много ситуации, с изключително самочувствие са и прочие, но ние трябва да си знаем историята. Статията е интересна (поне за мен)

«Всеки българин, който прекара поне няколко дни в Румъния, ще открие на пръв поглед странни следи от българско присъствие – от езика, през наименованията на селища и местности, до украсата на църкви и кухнята. Официалната румънска доктрина, създадена през 19 век и прегърната от режима на Н. Чаушеску, провъзгласява румънците за наследници на даките и древните римляни, отрича връзката с България, като с половин уста признава за “известно славянско влияние”. Вече се чуват гласове, включително от авторитетни румънски учени, за отчитане на българското и другите чужди влияния върху румънската култура, език и етногенезис.

Това влияние се дължи на някои неоспорими исторически факти, по правило премълчавани от румънските историци. От 7 до 11 век земите на Влашко и Молдова са част от Първата българска държава, а от разгрома на Аварския хаганат (803-805 г.) до основаването на Унгарското кралство (1000 г.) и третата “историческа румънска провинция” Трансилвания, е част от България под името Седмиградско. Основателите на Второто българско царство са в съюз с куманските и влашките племена отвъд Дунав, а Шишмановата династия е в роднински връзки с първите влашки воеводи. Българското влияние продължава и с три емигрантски вълни по време на османското владичество – българите-католици, заселили се в Банат през 17 век, българите-градинари дошли във Влашко през 18-19 век и политическата българска емиграция от времето на Възраждането.

Тези факти обясняват защо румънският е единственият латински език, в който определителният член е в края на думата (както е в българския) и голяма част от лексиката е българска. Всъщност, освен към групата на романските езици, румънският спада и към т.нар. балканско езиково семейство – група езици (български, румънски, сръбски, албански) със сходни характеристики, които ги отличават от останалите и чиито прилики най-вероятно се дължат на езика на прабългарите. Нещо повече – в средновековните румънски княжества българският език е бил официален в администрацията, а до 1862 г. всички румънски документи са на кирилица, макар и вече на румънски език. По подобен начин стоят нещата в църквата – лесно ще разпознаете по-старите стенописи и надписи в църковната украса: те са на български или църковнославянски, за разлика от тези от 19-20 век, които са на румънски.

Ако пък разгърнете картата на Румъния, ще откриете по цялата й територия имена като Бистрица, Търговище, Гущерица, Комарник, Сланик,  дял, пояна, търг и други, в чиито произход не може да има съмнение. Весдесъщата българска салата, която ще намерите във всеки ресторант, е още един елемент от мозайката.

В Трансилвания има и друга особеност – съществува научна версия, според която днешните секуи произхождат от прабългарските племена, увлечени от хуните в Централна Европа, и едва по-късно са маджаризирани. Български имена на селища в Земята на секуите са едно от доказателствата за тази теория, макар и ограниченията в достъпа до румънските архиви да не позволяват по-задълбочено изучаване на въпроса.»

# 16
 • Варна - "Варна е, братче, центъра на моретата"
 • Мнения: 1 114
За съжаление, в днешни дни, можем да си останем с откъслечни моменти на гордост от старата ни история. 

# 17
 • Букурещ
 • Мнения: 7 677
За съжаление, в днешни дни, можем да си останем с откъслечни моменти на гордост от старата ни история. 

И това е вярно, ама не е лошо да знаем все пак Simple Smile

# 18
 • Мнения: 1 526
Здравейте, дали някой е ползвал автобус от Букурещ до Термите. Само този безплатния ли върви или може човек да си хване платен. Не мога да намеря информация

# 19
 • Мнения: 1 882
Поздравления за положения труд!
Новата тема е страхотно оформена Hug

Пожелавам да я напълним с много вълнуващи пътешествия и споделени впечатления Blue Car

# 20
 • Мнения: 1 526
И не мога да разбера какво означават тези номера под спирките в разписанието до термите и обратно - номера на други автобуси или си е един безплатен автобус, който ходи до там?

# 21
 • Букурещ
 • Мнения: 7 677
Номерата са автобуси на градски транспорт
RATB е градски транспорт.

# 22
 • Мнения: 1 526
Благодаря ти, но те всички ло ходят на Тетмите, след като са написани там?

# 23
 • Букурещ
 • Мнения: 7 677
Не, това, което разбирам, е че до летището стигате и оттам специалното бусче за Терми.

Не съм пробвала този вариант, но под надпис Терми няма номер на бус на градски транспорт.
С градски транспорт се стига със сигурност до летището Отопен, и оттам обаче как се прави връзка за Терми не знам. Очевидно има как щом пише.

Но до летище е малко по-висока цената на градски транспорт билет.

780,783 са много редовни автобуси до летището.

# 24
 • София
 • Мнения: 3 291
Добавям отново препоръката  по път за манастира Караиман! Уникални гледки .Прекрасно място!

# 25
 • Elena, Bulgaria
 • Мнения: 46
Ето малко мои снимки от миналогодишно ходене в Румъния - Синая, Бущени, с изкачване на вр. Караиман, Сигишоара, солна мина Окнеле мари...
https://www.facebook.com/profile.php?id=1275797262&sk=photos … 006860&type=3

# 26
 • София
 • Мнения: 1 815
Здравейте, момичета и момчета!

Честита Баба Марта! Здраве, късмет и много пътешествия пожелавам на всички! motor newsm47

Страхотна е темата за Румъния, чета Ви с огромно удоволствие и ето че реших и аз да отскоча до Крайова   smile3503
Имам обаче един въпрос - ще пътувам с автомобил, който е на името на баща ми - имам нотариално заверено пълномощно на български, обаче дали не трябва да е преведено и на английски? Някой има ли опит с подобен проблем?  newsm78

# 27
 • До сърцето...
 • Мнения: 4 299
Ако пътуваш през Оряхово, няма да ти трябва, поне според моя опит. То и в България отпадна това за пълномощното. При инцидент (пу-пу, да не се случва) ще ти трябва евентуално, но все пак сме в Европейският съюз, има обща база данни.
Но може би по-добре ще са запознати момичетата, които живеят в Румъния.

# 28
 • Букурещ
 • Мнения: 7 677
То и зелените карти отпаднаха, ама преди няколко години такава тлъста глоба отървахме на косъм, че я бяхме забравили вкъщи.
Тук с полицаите няма 6/5 по принцип.

# 29
 • София
 • Мнения: 1 815
Благодаря за включването, момичета!  Hug
Имам си зелена карта, ще си нося и пълномощното, и големия талон за всеки случай  yes

Радика bouquet, твоят пътепис ме запали да направя кратко пътешествие до Крайова, беше удоволствие да се разходя с тебе виртуално до там  newsm51
Лятото планирам една по-дълга екскурзия до Сибиу и онзи интересен път през Карпатите - Трансфагараш, така че ще имам още много въпроси, когато започна да уточнявам маршрутите.

На всички желая прекрасни празници!
 bouquet

Общи условия

Активация на акаунт