Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Декемврийчета 2018 - тема 2

 • 31 122
 • 763
 •   1
Отговори
# 705
 • Мнения: 469
Кърмех баткото и през нощта. Щом търси съм давала. То не е като на адаптираното мляко, децата сами определят режима.
От утре вече и сутрин няма да й давам от мен ... Чувството за вина ме изяжда още повече, защото кърмех брат й 3 години ... Мрън!

# 706
 • Мнения: 630
Човека сам си диктува режима и мен много ме устройва 🥰 Като гледах приятели около нас колко са недоспали си мислех, че и при нас ще е така, но детенце за сега е благо и ни “щади”, метнал се е на нас поспаланко. До скоро лягаше в 20 и сутрин чак в 7-8 (той сам си махна нощното хранене). Притеснявах се да не ми намалее кърмата, но не, всичко е ок. От седмица насам се буди обаче около 23-24 и тогава доста хапва и после пак към 7-8 се буди. Иначе си спи в неговата стая от 3-ти месец, а залъгалката не знае с каква цел е и все я плюе колкото пъти съм го пробвала. Имам чувството, че сега спи по-дълго като е сам в стая защото не му шумкаме и баща му не му хърка 🤪.
И аз не мога да си представя да бъркам АМ по нощите. Толкова се борих да кърмя и да имам кърма в първия месец, че да ми е лесно и си заслужаваха всичките усилия.

# 707
 • София
 • Мнения: 1 178
S и M, точно това, че си кърмила брат й, трябва да успокоява! Ти имаш богат опит и познания по темата кърмене. Не си се отказала, защото не искаш или защото те е мързяло да се информираш! Кърмила си месеци, борила си се с намаляваща кърма, продължила си до последно... Сигурно ти е коствало повече усилия в крайна сметка, отколкото е трябвало да положиш предния път, имам спомен че си споменавала изобилие преди. Хич не ме бива в емоционални моменти, опитвам се да кажа, че всички тук знаем колко труд положи, че не е никак, ама никак честно това, което ти се случва, и че не бива да се обвиняваш ни най-малко. И че много съжалявам и кажи на мъжа ти да те гушне силно от мен 🤗

# 708
 • Мнения: 469
S и M, точно това, че си кърмила брат й, трябва да успокоява! Ти имаш богат опит и познания по темата кърмене. Не си се отказала, защото не искаш или защото те е мързяло да се информираш! Кърмила си месеци, борила си се с намаляваща кърма, продължила си до последно... Сигурно ти е коствало повече усилия в крайна сметка, отколкото е трябвало да положиш предния път, имам спомен че си споменавала изобилие преди. Хич не ме бива в емоционални моменти, опитвам се да кажа, че всички тук знаем колко труд положи, че не е никак, ама никак честно това, което ти се случва, и че не бива да се обвиняваш ни най-малко. И че много съжалявам и кажи на мъжа ти да те гушне силно от мен 🤗
Свееее, ама как ме разплака самоооооо ...от умиление.... Много мило ми стана, много! С баткото нямаше никакъв проблем откъм  количество кърма, да.  Благодаря ти гушкам те много и аз!!!!!
Ех, колко мили хора има ....  Heart

# 709
 • Мнения: 630
S and M, какво се е случило 😯
Извинявам се ако съм нетактична 😇

# 710
 • София
 • Мнения: 98
Момичета в дилема съм. Май напраих грешна и сега не знам как да процедирам. Кандидатствахме за ясла (реално шанса да влезе с томболата беше малък). Но взеха, че приеха дебното маймунче и сега не знам какво да правя. На 15 септември ще е още на 8 месеца. Реално на 10 месеца ще е на 20 октомври. Минимума за почване е 10 месеца. Знам, че мога да отложа още 2 месеца, но дали беше с бележка от лекар или с молба до директорката, не помня. И пак дори и да отложа детето ще е под 1 г. Много малък ми се струва. баткото го пуснах на 2 г. Ако не го запиша ще изпуснем мястото. Ако го пусна съм задължена да се върна на работа. Уф какво да правя? Да пасувам и да не го записвам ли? Така пък имало наказателно отнемане на точка ако кандидатствам пак в същата градина за тази учебна година. Sad Какво мислите? Декеврийчетата сме много прецакани. Ако беше юнско бебе щеше да е друго. Класациите септември да септември не е са измислени добре. Не може да сравняваш и гледаш еднакво дете което на 1 и половина ( а може и повече, в зависимост от месеца  в които е родено) и 10 месечно Sad

# 711
 • София
 • Мнения: 1 178
Не знам, Косе, и аз така дерзах онзи ден. Ако не го запишеш това отнемане на точка щом е за същата година няма да е проблем.
Нас ни приемаха със сигурност, но също заради възрастта се отказах. А и ако го запишеш, колкото и месеца да отлагаш, няма да получаваш майчинство през тях.
Според мен вариантите са два.
1  Или говориш с педиатъра да ти напише бележки за още 2-3 месеца и го пускаш тогава, на годинка и малко. В този случай губиш 4-5 месеца майчинство обаче, хем ще е записан, хем ще си вкъщи. Ще трябва да си вземеш натрупания отпуск + още неплатен (имаш право на 6м неплатен за отглеждане на дете до 8? г).
2. Или не го записваш и чакате догодина. Ако догодина има много малко места и не ви приемат, ще трябва или пак да си ползваш всичкия платен + неплатен отпуск, или да ходите на частна ясла и после 2021 да кандидатствате директно за детска градина без ясла (ще се борите пак за 20 места, ще имате точка, задето детето е посещавало ясла).

И така. Или 3 месеца хубаво и 10 месеца минимално майчинство и евентуално да се наложи частна ясла за година, или с помощ от педиатъра 4-5 месеца без майчинство, ползваш всякакъв отпуск и детенце на ясла на годинка и мъничко. Аз избрах първото и си изтрих кандидатурата онзи ден, за да се тормозят едни родители по-малко. И си харесах две частни наблизо да разгледаме 😂

# 712
 • Мнения: 42
Едно време със средното дете имах същата дилема. Записах го и близо година плащах пълна такса без да посещава яслата. Сега не съм сигурна дали пак може така. Трябва да говориш с директорката, а и зимните месеци май не е много удачно да го пускаш, предвид гриповете.

# 713
 • София
 • Мнения: 1 268
Рая пък не е приета. Не че щях да я пусна, ама все пак ми стана лошо, защото това означава, че и догодина няма да я класират, което е много тъжно 😟. Ама сега не мога да го мисля.

Коси не знм какво да те посъветвам. Наистина бебто ще е малко, но пък така ви гарантират място за догодина май. Или бъркам. Има варианти да запишеш бебето и да не посещава, но това е свързано с издаване на бележи от педиатърката и тн. Помисли вариантите.
Ти в кой район си? И колко точни имате?

# 714
 • Мнения: 404
Нас не ни приеха и ще гледаме частни, защото ние си имахме съвсем реално намерение на 1г. да я пуснем. Честно казано при този недостиг това с пазенето на места по месеци наред е много ощетяващо спрямо родители, които искат да си запишат децата наистина...но за съжаление е масова практика.

# 715
 • София
 • Мнения: 98
С баткото нищо не съм пазила, но той е септември. С декемврийче нещата са коренно различни. На тяхната възраст и един месец разлика е от голямо значение. Иначе сме район Младост. В градината на баткото не пуснаха места и реално не успях да използвам бонус точка от него. Та бебчо влезе с 12 точки в друга градина. И мен ми е съвестно за другите деца които не са влезли, но реално е томбола. А и аз искам да го пусна тази учебна година, но не на есен, а на пролет. Аз се дразня на тези които подкупват за да влязат. Преди 3 години подкупа вървеше по 1500 лв. Сега не го знам колко е, но още го има на общинско ниво.
Не знам дали може да се отложи още извън тези 2 месеца, тъй като няма да е проходил.

# 716
 • Мнения: 804
Коси боси, аз съм в същото положение, но нямам никакви колебания. Записвам го и каквото стане. Ще го отложа 60 дни,после ще опукам 30 дни по домашни причини. След това ще дойде време за ваксината за морбили, рубеола и паротит на 13 месеца, която няма да сложа януари баш с гриповете, та каквото ще да става. Последното е причина от яслата да не го допускат да посещава докато не се сложи ваксината, защото от РЗИ ще ги попилеят, ако ги хванат. Педиатърът издава бележка за това. За второ дете се плаща половин такса, ходил не ходил. През това време ще пусна натрупания платен откуск и малко неплатен за гледане на дете до 8 г. (за баткото, защото малкия още няма да има навършени 2, но и ти имаш тази опция за по-голямото дете). И някъде март като минат вирусите го пускам. То колко ще е здрав и ще ходи е друг въпрос. Не мога да рискувам да чакам класиране догодина, защото постоянно сменят критериите, а и не е ясно какви места ще обявят за набора му. Та така. Аз така съм го измислила за нас, пък ти ще си решиш какво да правиш, все пак всеки си знае положението.

# 717
 • Мнения: 586
Момичета, някоя от вас да е водила бебето си на боуен терапия? Помогна ли и за какъв проблем?
Иначе моята девойка не е вдигала температура до момента, вчера сутринта беше ваксината и засега всичко е наред, дано няма проблеми.

# 718
 • София
 • Мнения: 1 268
Практиката за пазене на места е много ощетяваща  за някои семейства, но то с този прием няма как да се рискува.
При нас е още по трудно, защото е първо дете и точките са ни 11 + само настоящ адрес, сиреч никакъв шанс.

Лоли ти от кой район си?ще се радвам да споделиш, когато намерите частна детска градина как седи въпроса и там, че май май догодина и на нас ще се наложи.
Другият вариант ни е да се махаме от столицата, защото в родния ни град има градино, като слънце, където не само че обръщат повече внимание на детето, но и са по добре откъм база. Ноо тук ни е работата, и единственият вариант ни е хоум офис, което пък е договорка с шефовете. Не е една беля. Че после драмата с училищата е същата... Знам ли.. Има време и това ще мислим по на там.

# 719
 • Мнения: 42
Днес моя позната ми каза, че деца родени декември и януари ги водили гранични и това давало право да се запишат в ясла и градина в следващата календарна година ако в нази били приети(абе незнам дали го обясних нолмално), може да го провериш. Също така ако деца не са приети за годината която кандидатстват и бъдат записани в частна ясла до следващия прием, то това давало още една точка. Но за територията на София това били 10 частни ясли регламентирани от МОН имало списък в сайта.

Общи условия

Активация на акаунт