СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 2

• 38 649
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Здравейте, отдавна следя темата. На 29 съм с първа бременност , термин 17.09.2019 г.

Имам следният въпрос :Къде ще правите БХС ?Моята гинеколожка ми препоръча Майчин дом ,но много мои познати ,вече майки, ми споделиха ,че изследването не се прави с голяма точност ,и не се подхожда с необходимото внимание към бременната.

БХС + ФМ направих в Щерев, изключително доволна съм от самия преглед, обстоятелствените обяснения и добрата техника. Аз също съм на 29 години, но втора бременност.

При първата направих същото изследване в Майчин дом и съм със смесени чувства, тъй като лекарката ме наплаши, че имам гестационен диабет (нямах, нямах и показатели за това (следих се при двама лекари, които бяха категорични, че няма причина)) и единственото обяснение, което намерих, е че просто идеята е да платя едни бързи 100 лв. за изследването. Може и да греша, разбира се, но наистина нищо не провокираше подобни съмнения.

# 196
Здравейте, отдавна следя темата. На 29 съм с първа бременност , термин 17.09.2019 г.

Имам следният въпрос :Къде ще правите БХС ?Моята гинеколожка ми препоръча Майчин дом ...
Здравей, лека бременност! Simple Smile
И аз правих БХС в МД. Моята гинеколожка ме прегледа платено на ехографа и записа необходимите размери, които се вкарват в софтуера за изчисляване на вероятността за хромозомни аномалии. В Майчин дом ми взеха кръв безплатно, почти не се чака. Резултатите излизат след/до 3 работни дни. Четох, че в МД може да се направи и УЗ преглед, за 45лв. (освен, ако не съм се объркала).
Може би моята АГ си е видяла и други неща, които се гледат. Нищо специално не ми е казвала, пък и аз не знаех какво точно да питам. Ако е имало нещо притеснително сигурно щеше да каже.

# 197
Аз май съм се объркала с тези изследвания.

БХС + ФМ според сайта на Щерев се прави в 11-13 седмица. В сайта на Токуда чета, че в 11-13 се прави само БХС, а ранна ФМ - в 16-18 седмица!?

Имам час в 12 +2 седмица само за ФМ, дали има шанс да не ми вземат кръв, ако не съм заявила изрично БХС? При Богданова имам час.

# 198
  • Sliven, Bulgaria
аз имам малко притеснение от вчера след прегледа Нухалната транслуценция е 2.7 което мисля,че е малко много а чоята аг нищо не каза незнам какво да правя

# 199
Не се притеснявай, ако имаше нещо, щеше да ти каже. Коя седмица си?

# 200
  • Sliven, Bulgaria
13 незнам дали щеше да ми каже аз малко нямам доверие и по това което чета се ориентирам или пропускат и допускат грешки

# 201
НТ се увеличава с времето. Ако ще си по-спокойна, виж и друг лекар или пусни пренатални тест за Даун, само не се вкарвай във филми 🤗

# 202
vaniliq82,  опитай да си спокойна и мисли позитивно! Вярвам, че всичко е наред! Simple Smile

# 203
аз имам малко притеснение от вчера след прегледа Нухалната транслуценция е 2.7 което мисля,че е малко много а чоята аг нищо не каза незнам какво да правя
Моята е 2.9, но както лекаря от ФМ, така и АГ не отбелязаха да има проблем. Рисковете от БХС са изключително малки за всички синдроми. Сега и аз изпадам в размисли....

# 204
Здравейте на всички Simple Smile след почивните дни !!!
Надявам се да сме добре всички и да сме си отпочинали. Говорих с моя близка, донор е на яйцеклетки и така да кажем "работи в НАДЕЖДА". Дълги години е в сферата с "бременните" така да кажа. Прекалено близка ми е и й споделих, че съм вече в 12 г.с. Тя много се зарадва и каза: най-накрая, от кога ви карам бебче да си имате, казала съм ти по-рано по-добре!
Та, питах я главно за храненето.  Реших да споделя с Вас, но разбира се НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОВЕРЯВАТЕ НА 100% . Знаем, че всеки е индивидуално предразположен към определен вид храна и т.н.
Та тя ме посъветва: ранната ФМ е важна, и реално това е първата "проверка" на бебето и състоянието. Относно храненето: както вече ти казах, махаш всякакво пилешко (ако не е домашно, но това е трдуно) защото то има много  антибиотик.
Ограничаваш сладкото, всякакви неща с изкуствена захар. В плодовете има достатъчно фруктоза. На по-късен етап от бременноста има вероятност и предпоставки за гестационен диабет и това е нормален процес, но е опасен за бебето.
Ограничаваш въглехидрати- картофи, ориз, боб, леща (на всяко ядене имам в предвид). Хапваш, но ограничени количества през ден да кажем, не днес на обяд едното и на вечеря другото. За баници и теста е същото. Една филия хляб на закуска е достатъчна за деня, тъй като работиш в офис  не се движиш и спорт (фитнес) не ти препоръчвам.
ВАЖНИ МЕСА: агнешко и телешко  и свинско, не са важни а задължителни и ги редуваш - днес едно утре друго. (Ккакто тя ми каза: повръщаш и пак ядеш месо - много е важно)
РИБА-задължително, всяка седмица. (шарана е много добър)
Зеленчуци , Млечни, Яйца - абсолютно да. Кофичка кисело мляко на ден, яйцата без жълтъка може по 5бр на  ден.
Салати, зеленчуци - полезно е и изключително важно авокадото.
Супички- за да нямаш запек и напрежение в червата.
Така ще качваш килограми, но ще са за бебето, а не сланина и вода. Околоплодните води ще са бистри и бебето ще се развива. Внимавай с хигиената и басейните и топлота вода.  Образуват се инфекции от басейните
ИЗКЛЮЧИ- сини и мухлясали сирена, миди , калмари.
ВКЛЮЧИ- ОРЕХИ!!!!
ИЗКЛЮЧИ - дрехи притискащи корема, водят до контракции и напрежение, който не усещаш.

Надявам се да не ви досадих, да съм маалко полезна и пак казвам: ВСЕКИ РЕШАВА КАК ДА СЕ ГРИЖИ ЗА СЕБЕ СИ  И БЕБЕТО СИ !
ВСЕКИ организъм е различен и това какво и как - всеки преценя. Тя ме познава много добре и за това, аз приемам препоръките и !
Лек ден Simple Smile

# 205
Здравейте, искам да попитам за БХС, за кръвните изследвания, необходимо ли е да е на гладно? Благодаря.

# 206
  • Sofia
Здравейте, искам да попитам за БХС, за кръвните изследвания, необходимо ли е да е на гладно? Благодаря.

Не, не е нужно да е на гладно.

# 207
Здравейте,искам да попитам е коя седмица влизаме вече в 4 месец, в интернет е пак противоречива информацията?

# 208
Здравейте,искам да попитам е коя седмица влизаме вече в 4 месец, в интернет е пак противоречива информацията?

Според мен 12 е последната от 3 месец, 13 вече е 4 Simple Smile

# 209
В 13г.с се влиза в 4 лунарен месец, а от 14г.с се води 4 календарен месец.
Аз си смятам календарни месеци, че ми е по-лесно, а докторите смятат лунарните месеци.
По лунарните месеци бременността е 10 месеца, а по календарните 9.

Общи условия

Активация на акаунт