Частни училища - информативна тема 25

• 43 657
  • 776
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Ами като не се дрънкат 40-45 минути в посока... това означава, че локацията ви е супер удобна, за какво се палите не разбирам... По мое мнение в час пик сутрин и вечер, дрънкането си отива към 40 минути, ама не очаквам някой да признае... че го е причинил на детето си... Thinking
Ще има само изявления от типа : "Аз като го возих всеки ден беше ад, ама сега с бусчето вече си е супер купон, само 29 минути в посока" Grinning  .... А реалността е друга ( много често )
Ако е под това, не споря с тези които са под това  , и не е нужно да се палят... Говоря за кофти локация, оправдана със "супер училище"... за малко дете, за София и за 21 ви век. Не за село край гр.Своге в нач. 90те години.... Thinking
Напълно неоправдано е да се тормозят малки деца за някакво си прехвалено "супер училище"... че чак да няма никакъв друг шанс за хубаво у-ще ...Thinking

# 541
Бистрица забравихте...За мен това е перфектното място и за къща, и за училище. До София е 10-15 минути. Простор, слънце, над смога. И тишина, градът не се чува.
Не е над смога, ниско си е, и до София е 10-15 минути само в неделя в 2 следобед или на Великден, когато София се изнася. Моя приятелка има там вила и понякога гостуваме през уик-енда. Иначе е приятно, така е, но за вила. За ежедневно пътуване е ад заради задръстванията.

Иначе за дрънкането с буса, и от сравнително близки локации може да е дълго, ако влезеш в дежурните задръствания. На нас ни беше 8 км по Симеоновско, което се взема за 10-15 мин, но бусчето имаше обиколен маршрут, а и висеше в задръстванията, та си откарваше пак 30-40 минути. Друго е на 5-10 мин пеш.

Yangdze, всеки родител си е в правото да си подлага детето на каквото прецени Simple Smile

Иначе споделям мнението на Пипи за достъпността, но в комбинация и с терена и сградата, защото двете са свързани - на хубавите локации терените са скъпи и съответно ЧУ не могат да си позволят големи терени и сгради, а ако вземат голям терен и сграда, той пък няма да е на хубава локация. Например на Дрита сградата освен че е в Симеоново, е и малка, с малък двор и не е подходяща за училище. Разбира се, че ЧУ имат и предимства, но локацията и условията не са сред тях, а са недостатъци, според мен.
Да, например целият контингент на Увекинд трябва да е от кв. Враждебна, за да пътуват по 45 мин. в посока Joy
Като гледам, от Иван Вазов спокойно може да е над половин час в задръстванията и ако е с бус. От Враждебна ще е повече от час в пиков час предвид задръстванията по България и по Борис 3.
На мен от долен Лозенец до Токуда ми отне 30 минути да стигна в час пик, около 6 вечерта беше. А разстоянието е никакво, 3-4 км, обаче задръстванията са колосални

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 17:33 от Анонимен

# 542
  • София
а ако вземат голям терен и сграда, той пък няма да е на хубава локация. Например на Дрита сградата …
Хайде да оставим за малко Дрита (от преди времето на Околовръстното) настрана и да дадем други примери, за да спрем с удобните обобщения: какво не ти харесва на училищата 1. Петър Берон и 2. Света София по отношение на (а) размер на терена и (б) местоположение. И за да е добър анализът - какво е предимството на 6 ОУ "Граф Игнатиев" по отношение на (а) размер на терена и (б) местоположение, ако отправната точка са живеещите в южен квартал?

# 543
а ако вземат голям терен и сграда, той пък няма да е на хубава локация. Например на Дрита сградата …
Хайде да оставим за малко Дрита (от преди времето на Околовръстното) настрана и да дадем други примери, за да спрем с удобните обобщения: какво не ти харесва на училищата 1. Петър Берон и 2. Света София по отношение на (а) размер на терена и (б) местоположение. И за да е добър анализът - какво е предимството на 6 ОУ "Граф Игнатиев" по отношение на (а) размер на терена и (б) местоположение, ако отправната точка са живеещите в южен квартал?

Задръстванията са по-зле сега, отколкото по наше време, въпреки разширението на околовръстното - това е отдавна установена зависимост от урбанистите - колкото повече и по-широки шосета правиш, толкова повече коли има по тях и задръстванията даже се увеличават, вместо да намаляват - като пример -  от УАСГ до Токуда пътувам половин час в час пик, а е няма и 4 км.
6-то ОУ не го познавам и не съм го давала за пример, но 120-то си има чуден двор за игра, също и 107-мо, и 35-то, моят и досега ходи там да рита с приятели. За живеещите в южен квартал те биха били добра опция, но с районирането не знам дали могат да се класират. Но със задръстванията по Черни връх и по Симеоновско пак ще е поне половин час. Просто зависиш ли от наземен транспорт, освен трамвай с обособено трасе, придвижването става кошмарно.

До Гърдова глава (Св София) от кв Витоша, например, или от МанЛи  не мисля, че може да стигнеш за по-малко от 30-40 минути в час пик. Виж, Петър Берон е добре като локация  за живеещите във Витоша или Кръстова вада, какъв му е двотърт не знам, не съм го виждала. Но само за тях е ок, защото за хора извън тези два квартала достъпът по онези тесни и разбити улици е ад.

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 17:46 от Анонимен

# 544
Onna, момичетата в точните науки са много малко. Може да погледнеш отборите на България за физика, математика и информатика последните 4-5 години само, за да се убедиш, че е така. Само по химия май има повече девойки, но пак са по-малко от младежите. И това е не само у нас, а в световен мащаб. Защо е така не зная.
В тази връзка, някой има ли идея/слухове какво е приблизителното съотношение на момчета/момичета в Питагор в тазгодишния прием за 1ви клас, предполагам вече са сформирали паралелката, както и в тази, която идва от ПУКа?
В сегашният ПУК са 8 момичета и 10 момчета. Но какво значение има? В 1 клас ще ги разделят. Най-вероятно ще гонят равенство Simple Smile

# 545
  • София
Задръстването от УАСГ до Токуда какво общо има с Околовръстното, аз не схванах? От както разшириха Околовръстното от Младост до Бояна пътят е песен. Преди беше някакъв ад, а сега го минавам със средна скорост 70 км в час, дори и в час пик. Като го оправят и нагоре към Овча купел и в другата посока след Младост ще е песен.

# 546
  • Пловдив/София
За мен 73то  не е добър пример, там няма метро и има 1-2 автобуса от не най-редовните. Навремето щях да уча там и пробвах пътя от младост, 40 мин, сега ще е повече.
Но училищата в Лозенец  повечето са около метро и наистина са с широк и хубав двор, а и са напред в НВО класациите. Ако си от Лозенец, са си добра опция и може би не бих търсила ЧУ, не знам.
Попеа, Всеки ден пътувам до долната част на Бистрица в 9 и в 17.30ч- не знам за какви задръствния говорите. Но тръгвам от младост най-често. И тук си е субективно от къде идвате, ако е от Белите Брези, едва ли е удобно сутрин.

# 547
Задръстването от УАСГ до Токуда какво общо има с Околовръстното, аз не схванах? От както разшириха Околовръстното от Младост до Бояна пътят е песен. Преди беше някакъв ад, а сега го минавам със средна скорост 70 км в час, дори и в час пик. Като го оправят и нагоре към Овча купел и в другата посока след Младост ще е песен.

Имах предвид, че не разстоянието е определящо, а задръстванията, които са навсякъде вече. И стават все по-големи.
Попеа, Всеки ден пътувам до долната част на Бистрица в 9 и в 17.30ч- не знам за какви задръствния говорите. Но тръгвам от младост най-често. И тук си е субективно от къде идвате, ако е от Белите Брези, едва ли е удобно сутрин.
От Лозенец е тръгването. Белите Брези и Лозенец са все южни райони, а дори  от тях до Бистрица не е удобно и е със задръствания. А какво да кажат хората от западните или северните райони. Искам да кажа, че една локация трябва да се оценява и обективно, не само субективно - иначе назад някой каза, че Дрита им е на 5 мин пеш от бабата - ами какво по-хубаво от това?!
За 73-то не си права, има и тролей 8-ца, и няколко автобуса (65, 73, 74 и 76), някои от които са много редовни, но няма метро, така е. 

# 548
  • София
До Гърдова глава (Св София) от кв Витоша, например, или от МанЛи  не мисля, че може да стигнеш за по-малко от 30-40 минути в час пик.
Не е вярно. От Стрелбище (което е още по-далече от МанЛи) до СС в час пик е 15 минути. Бусът на децата тръгва в 8:15, стига в 8:30.
Виж, Петър Берон е добре като локация  за живеещите във Витоша или Кръстова вада, какъв му е дворът не знам, не съм го виждала. Но само за тях е ок, защото за хора извън тези два квартала достъпът по онези тесни и разбити улици е ад.
Ами виж го и тогава казвай, че ЧУ нямат "хубави" терени.

Тесни и разбити улици? бул. Черни връх и после нормална квартална улица Simple Smile.

# 549
До Гърдова глава (Св София) от кв Витоша, например, или от МанЛи  не мисля, че може да стигнеш за по-малко от 30-40 минути в час пик.
Не е вярно. От Стрелбище (което е още по-далече от МанЛи) до СС в час пик е 15 минути. Бусът на децата тръгва в 8:15, стига в 8:30.
Виж, Петър Берон е добре като локация  за живеещите във Витоша или Кръстова вада, какъв му е дворът не знам, не съм го виждала. Но само за тях е ок, защото за хора извън тези два квартала достъпът по онези тесни и разбити улици е ад.
Ами виж го и тогава казвай, че ЧУ нямат "хубави" терени.

Тесни и разбити улици? бул. Черни връх и после нормална квартална улица Simple Smile.
Гугъл в момента го дава от Стрелбище 22 минути, но щом казваш... Във форум трудно се спори, защото трудно се доказва нещо Simple Smile  
Кв Кръстова вада няма как да е добра локация, сори. А аз казах, че локацията върви заедно с терена - ако е хубава, теренът ще е лош и обратно. Заради цените на терените на хубавите локации - толкова е просто, че не знам защо трябва да се обсъжда.
Е, ако идваш от Манастирски ливади да си караш детето, няма да е този маршрут, нали Simple Smile Или от Белите брези.
Ок де. Всеки е свободен да си прави децата каквото намери за добре.

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 18:13 от Анонимен

# 550

За Петър Берон не зная, но за СС и 6-то веднага ти казвам защото последните 5 години всяка работна сутрин графика ми беше следния:
Ставане  06.30
тръгване от къщи около 7.00-7.15
оставяне на чаве в АК (алея флойд блейк, минавам покрай бизнес парка, щото на задния вход ако има една кака, дето не може да си обърне колата на входа, опашката е до ИКЕЯ...)  около 7,30-40
Пътуване до в къщи (живея на 5 минути от СС)
Стигане около 8.00, ако по панорамен някой пак не строи или нама катастрофа или не е тръгнал боклукчията или , или.... но средно
Пиене на кафе с жена ми до 8.20
тръгване по Борис към офиса - недалеч от 6-то, и пристигане около 09.00-09.15, пак зависи от всичко, но средно...

Но до 6-то има градски транспорт, който е един трамвай и стига точно за 42 минути, от Княжево до Съдебна палата.... По всяко време.
А от друг южен квартал има други транспорти.
Тоест центърът е в пъти по-достъпен (но с транспорт, което е важно за големите деца), но и по-мръсен, естествено

А как се прибира чавето, не ми се разказва, 9 дена път с камили, докато накрая не взе книжка и всични не си отдъхнахме....
Не си представям, че бих го правил това 12 години, а за две деца - едно 20 години, просто не знаете какво ще си причините...

# 551
Лозенец е центъра на Вселената.
На който му е важна локацията да си ходи в кварталното.
Моята дъщеря две години я возехме. Откакто е с бус ( втора година) не ни иска изобщо. Защото в буса било фън. Толкоз за причиняваното от мен на детето.

# 552
Лозенец е центъра на Вселената.
На който му е важна локацията да си ходи в кварталното.
Моята дъщеря две години я возехме. Откакто е с бус ( втора година) не ни иска изобщо. Защото в буса било фън. Толкоз за причиняваното от мен на детето.
Ама все сте си били на същото разстояние. А пробвала ли е на 5 мин пеш и да става в 7:15 за училище в 7:30? Защото ако е пробвала и пак предпочита буса и да става в 6:00, тогава  може да го кажеш.
Аз съм го причинявала на детето си и знам за какво говоря. Има и положителни страни, разбира се, но тази не е от тях. Пък всеки да си постъпва както намери за добре.
СтефанБ, така е, центърът е в пъти по-достъпен, просто транспортът и като артерии, и като ГТ е най-вече радиално организиран и води към/през него. Но пък някои не ги кефи и предпочитат да пътуват и да си пращат децата с бусовете. Ми ок, изборът си е техен.  
СтефанБ, чакай малко - 6-то не беше ли онова на ул 6-ти септември срещу Св Седмочисленици, до 7-мо. То е, сега проверих, ами то достъпно и с тролея по Раковска, и с тролеите по Васил Левски, и трамвая по графа, и дори с малко ходене с автобусите по Евлоги. Та си е достъпно отвсякъде, иначе дворът му е малък, това да.

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 18:31 от Анонимен

# 553
Onna, момичетата в точните науки са много малко. Може да погледнеш отборите на България за физика, математика и информатика последните 4-5 години само, за да се убедиш, че е така. Само по химия май има повече девойки, но пак са по-малко от младежите. И това е не само у нас, а в световен мащаб. Защо е така не зная.
В тази връзка, някой има ли идея/слухове какво е приблизителното съотношение на момчета/момичета в Питагор в тазгодишния прием за 1ви клас, предполагам вече са сформирали паралелката, както и в тази, която идва от ПУКа?
В сегашният ПУК са 8 момичета и 10 момчета. Но какво значение има? В 1 клас ще ги разделят. Най-вероятно ще гонят равенство Simple Smile
Когато прочетох мнението за отборите главно от момчета се сетих, че в Питагор знам за няколко паралелки, където момчетата също преобладават и ми беше любопитно дали са започнали да изравняват съотношението. Училището е до нас, а и ни беше резервен вариант за ЧУ и се информирам от време на време за него. Кой знае дали някой ден няма да се засилим натам, ако математиката се запази като основен профил за детето ..

# 554
  • Пловдив/София
Най-забавно е 2 деца на различни локации- на поне 20 мин разстояние, тогава какво тичане е....
Затова идеално е основно училище с детска градина. Пък гимназист бих карала максимум до метрото, ако е далеч, иначе да се оправя Wink

Общи условия

Активация на акаунт