Частни училища - информативна тема 25

• 44 128
  • 776
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
 Аш Simple Smile
1991-1996 бях в 1-ва АЕГ.
Стартирахме 1-вия срок с госпожа от СМГ, мисля Гълъбова, тя работеше по 3-те червени учебника на Сендов.Дойде Георгиев- 2-ри срок, по мои спомени, т.е. началото на 1992 и продължи по тях Wink
Беше трудно и весело с него 😍

# 91
  • София
Съвсем стандартно обучение си беше - преподаване по стандартна програма - 8 клас се учи материала за 8 клас, 9 клас за девети и т.н. Преподава, дава домашни за вкъщи, изпитва с контролни. Нищо различно от стандартното и на мен не ми е било трудно. А това, че Георгиев беше един от най-печените учители и имаше страхотно и уникално чувство за хумор - никой не го отрича, но това си е от него, не е от системата. Въобще не си позволявайте да го приписвате като актив на някаква система. Плюс това, ако някой от авторите на учебник по математика за 10 клас е бил Благовест Сендов - това не доказва, че системата е различната т.нар. Сендовска система.

Единственият преподавател, който си позволи да разчупи статуквото, беше госпожата по БЕЛ. Първо измисли начин да направи гръцките класици интересни, защото ѝ беше омръзнало да пише тройки, после превърна този начин на преподаване, и най-вече на изпитване, в практика. Друг е въпросът, че от всички кандидатстващи право с литература от класа, приеха само двама в СУ. Но поне в часовете по литература не беше тягостно.  Имаше и още едно изключение - американец, по биология, който се задържа една година, той пък изпитваше по американски. Т.е. никаква, ама никаква, аналогия не може да се търси между 1 АЕГ навремето и желаните като по-прогресивни методи в момента, ако това е целта на дискусията.

# 92
  • Sofia
Аш, помня си учебника по математика, отлично.Той е Сендовският Wink Може би не сте започнали с Гълъбова 1991 Simple Smile

Не правя аналогия със сега Wink

Може би сме били при различни преподаватели по литература.Ние стартирахме с легендата Николов и после с Увакова, която си тръгна след подготве.

Аз съм от тия, влезнали право в СУ през 1996 Wink

# 93
  • София
Не разбирам за какво са намиганията. Ние бяхме при Слава Иванова по БЕЛ до 11 клас (мисля, че от 8-ми нататък). Аз си я харесвах, но не съм кандидатствала с литература. И дори да сме били в един клас, и ти да си един от двамата приети право в СУ, това какво доказва? Мигар още няколко не кандидатстваха и не бяха приети (дори лица, които са величия в адвокатската професия в момента). Аз приключвам по темата - мисля, че достатъчно ясно се изразих - не може да се трупат дивиденти за сегашната прогресивна система на обучение от това, че един учител по математика е имал хубав характер навремето и на учениците им е било весело в час - такива учители има и днес в много от стандартните български училища (и слава Богу!).

# 94
Ще събира екип от специалисти и е решават какво да направят. Не е ОК това, че например детето през междучасието си играе мисли за нещо различно, бие звънеца и учителя започва да преподава за причастие например. Има 35 мин да си предаде материала, ама детето си мисли за друго и няма време да се съсредоточи. Все още не даде ясен отговор на това как ще се случи.
Тези тепърва ще умуват, че чак ще събират екип от специалисти Rolling Eyes? Досега не се ли сетиха, че между часовете нормално има междучасия и че часовете в 1 клас са кратки. Сигурно е стандартна практика навсякъде и защо това е тема, която трябва да се споделя като проблем с родителите Simple Smile? Чакат съпричастност ли, опитват се да обяснят защо има по-дълги домашни ли, не мога да разбера. И за английския мисля също като Блис - защо БШ да е по-различно от останалите относно английски в ПУК. То пък и материалът за ПУК е един непреодолим, ще рече човек, че направо С1 ще взимат на края на годината. С две думи, като цяло не е добре посланието от училището да е оплакваческо. Това съм го виждала в ДУ, от по-възрастни учителки: "ама то така, ама знаете ли колко е трудно децата да седят на чин по цял час, ама да решават тестове, ама тя новата програма, а ние едно време ...". Не може ли да спестяват малко от вайкането.

Даниела знае много добре какво прави и накъде върви! Има твърде тежко наследство, което лека полека бори. Вече основната пречка я няма, така че пътя напред е чист.

# 95
  • Sofia
Не разбирам за какво са намиганията. Ние бяхме при Слава Иванова по БЕЛ до 11 клас (мисля, че от 8-ми нататък). Аз си я харесвах, но не съм кандидатствала с литература. И дори да сме били в един клас, и ти да си един от двамата приети право в СУ, това какво доказва? Мигар още няколко не кандидатстваха и не бяха приети (дори лица, които са величия в адвокатската професия в момента). Аз приключвам по темата - мисля, че достатъчно ясно се изразих - не може да се трупат дивиденти за сегашната прогресивна система на обучение от това, че един учител по математика е имал хубав характер навремето и на учениците им е било весело в час - такива учители има и днес в много от стандартните български училища (и слава Богу!).
Намигванията са част от OFFTOPIC.
Успешна и слънчева седмица!

# 96
Спорът ви изобщо не е по темата. Ако правилно разбрах, Major сподели от личния си опит, че не е имало драма със съвместяването на методики в едно училище, което беше по повод коментар по-рано.

Включвам се по повод коментара, че "алтернативните родители" си имат Валфдорфското училище. Струва ми се, че е твърде опростенческо да се слага "алтернативността" под общ знаменател. За мен например посоката, в която тръгва Българско школо е интересна. Гледах презентация на Прогресивното преди време и ми допадна тяхната идея за търсене на обща тема, която обединява различните предмети. Класическото образователно съдържание е твърде фрагментирано и накъсано, така че често децата губят логиката и смисъла на това, което трябва да усвоят. Подходът на Прогресивното, без да е революционен, може да подобри нещата чувствително. А БШ от раз решава основният проблем с материалната база, който спира доста родители (и мен би ме спрял).

Иначе преди доста години ходих и във валфдорфското и, колкото и да са ми "алтернативни" разбиранията, избягах с двеста. Ужасявам се от подобни сборища от хора с плам в очите, които държат да са плътно въвлечени в училищната среда на децата си и не знаеш какво да очакваш в следващия момент.

# 97
Вметката ми за Сендовската система беше в съвсем друга насока. Не поставям под съмнение нея, а казвам, че по онова време в нашия випуск имаше мазоч и хаос, защото няколко класа бяха "обикновенни", а други няколко "сендовски". След един момент прекратиха програмата Wink и беше голям проблем за някои деца.

ADTR, личен опит или лично отношение към Елмазова? Доста цинично изказване за основната пречка, каквато и да е била тази жена.
Наистина ще ми е интересно да чуя мнението на родители с деца в обикновените паралелки на БШ. Прогресивните са ясни.

Последна редакция: пн, 25 фев 2019, 11:42 от Анонимен

# 98
Вметката ми за Сендовската система беше в съвсем друга насока. Не поставям под съмнение нея, а казвам, че по онова време в нашия випуск имаше мазоч и хаос, защото няколко класа бяха "обикновенни", а други няколко "сендовски". След един момент прекратиха програмата Wink и беше голям проблем за някои деца.

ADTR, личен опит или лично отношение къв Елмазова? Доста циничто изказване за основната пречка, каквато и да е била тази жена.
Наистина ще ми е интересно да чуя мнението на родители с деца в обикновените паралелки на БШ. Прогресивните са ясни.

Не говоря за Елмазова. За друго става въпрос.

# 99
Тук основно началните частни училища ли се обсъждат? Има ли другаде повече информация за частните гимназии или да продължавам тук да чета? Simple Smile

# 100
  • София
Тук основно началните частни училища ли се обсъждат? Има ли другаде повече информация за частните гимназии или да продължавам тук да чета? Simple Smile

Назад в темите имаше 2-3 поста за Иван Апостолов. Има родител с дете в ПЧМГ, родител с дете в Ерих Кестнер и няколко сме с деца в колежа. От Златарски, ОТ, Меридиан 22 и др. май няма представители. Не знам дали има родител с дете в Увекинд или в БШ. Има отделна тема за гимназията на Наков.
Питай конкретно, иначе трудно ще отсееш.

Последна редакция: пн, 25 фев 2019, 11:11 от Prizma

# 101
  • sofia

Назад в темите имаше 2-3 поста за Иван Апостолов. Има родител с дете в ПЧМГ, родител с дете в Ерих Кестнер и няколко сме с деца в колежа. От Златарски, ОТ, Меридиан 22 и др. май няма представители. Не знам дали има родител с дете в Увекинд или в БШ. Има отделна тема за гимназията на Наков.
Питай конкретно, иначе трудно ще отсееш.

Мен ме интересуваше гимназията на  ОТ, но до момента не видях отзиви. Пуснах тема и пак нищо.. явно никой не учи там 😄.

Сори, че се намесих в питането на другата мама 🌹

# 102
  • София
То няма лошо децата да учат по-разчупено и алтернативно, но за съжаление у нас, няма все още доказала се с времето такава система. Ето майките питат за частните гимназии, но малко са учещите извън АК, ПЧМГ или Златарски. Т.е. детето в един момент ще трябва да премине от нестандартно обучение, през един съвсем стандартен, класически изпит. Визирам НВО-то в 7 клас и изпита за ПЧМГ. Този за АК е по-различен, но пак няма доказателства, че с медитация, учене по сънната система и разширяване на общата култура посещавайки кухнята на пицария или фермата на Бай Минчо, ще издържиш изпита. И докато от ПК до 4-ти клас това може би не се усеща толкова от родителите, след 5-ти изведнъж почват да изплуват съмненията. Разбира се, навсякъде, има амбициозни деца, които сами си гонят интересите, но разглеждаме средностатистическия случай.
Пиша го съвсем добронамерено в помощ на майките от начален курс. Защото аз съм от родителите, които искаше да надхитри системата (и все още си мечтая), т.к. ми е омръзнало от клишета и зубрене на глупости (които в последствие нямат място в реалния живот). Няма лошо, ако ще си стоиш от 1-ви до 12-ти клас в едно и също ЧУ, може и родителите, и децата да изкарат едни забавни и безметежни години. Наложи ли се, обаче по пътя да те оценят по класическата методика, трябва да си подготвен за това.

# 103
  • София
Като родител на дете в 5 клас на Прогресивно, може би е добре да дам малко инфо как се учи при нас, защото надделяват свободните съчинения и то от хора, които нямат пряк допир с училището. Медитация има само по йога (всъщност и там не съм сигурна дали има, още са малки за нея), сънна система няма, но пък има сугестопедия в изучаването на втория език, който децата избраха да бъде испански.
Децата взимат стандартния материал по математика, като от 5 клас почти или даже май изобщо не се ползва вече джъмп мат, учителката ползва различни източници и материали.
Българският/литературата  също следва стандартната програма, като че ли повече наблягат на литературата, имат творческо писане с детски писател всяка седмица. Разликата по-скоро е в начина, по който преподават - опитват се да изградят връзки между предметите, поне където е възможно, правят проекти, в които по зададена тема се включват знания от няколко предмета. Доста изследват и търсят информация по дадена тема, имат по-нестандартни предмети като философия, драма (в която например последният театър беше на тема изкуство и различни стилове в рисуването, сами написаха текста, в момента сами пишат пиеса, която ще играят пред другите класове).
Да, нямат страници домашни по математика и български, по-скоро детето ми всеки ден има за задача да работи по някой проект - било по история, било по география или човек и природа, понякога довършва нещо несвършено от училище по математика или някой от езиците.
Никога не ги карат да наизустяват или да разказват уроците по разказвателните предмети, единствените реплики, които учат наизуст, са тези по драма, но там работят и върху други умения.
Това е накратко, ако някой има конкретни въпроси, ще се опитам да отговоря.

# 104
Оф, за медитацията и сънната система не беше ли пределно ясно, че потребителката се шегуваше и го каза образно, а не че го мисли буквално. Само това ли разбрахте от нейния пост? Сигурно и вас са ви обучавали по прогресивни методи.

От пети клас не се ползвало вече джъмп мат? Ми ако едно дете до 5 клас е обучавано по джъмп мат, то няма да има знания и на второкласник. После, както каза потребителката, ако му се наложи класически изпит, какви ще ги дъвче?
Пък като чуя да работят по проекти, и то в начално училище, лично на мен лошо ми става. Но всеки си знае. Освен това по проекти работят и в държавните училища, така че не знам какво му е прогресивното на това. Само че не е това основното им занимание. Прогресивното е може би то да е основното занимание, явно.

Общи условия

Активация на акаунт