Частни училища - информативна тема 25

• 44 745
  • 776
  •   1
Отговори
# 165
Когато отивах да си взема дъщеря ми от пробния ден от Азбуки, се видяхме с директорката аз и още една майка. Тя ни обясни процеса на обучение, разказа ни реда, ние я разпитвахме каквото ни интересуваше. За това как са се представили децата нищо не е коментирала, а за техните работи въобще. Обясни ни, че ще бъдем информирани за това дали децата са приети или не, най-рано в края на месец февруари.
Много интересно, че при нас мина точно обратното, т.е. не сме говорили въобще за процеса на обучение, какво следва и т.н. И въпреки че на 100% съм сигурна, че няма да го приемат, тя ни изпрати с думите, че до началото/средата на март ще излезнат резултатите и ще ни се обади. Честно казано аз бях толкова изнервена, малкият постоянно ме дърпаше да си ходим. Тя ми говори за дефицити и колко е зле с българския и въобще ми беше лудница. Затова търся други ПУК варианти и толкова.

# 166
Riela, вие от градината им в Симеоново ли сте? Те май са по малко по-различен начин. При нас мина като при Tsveti_Georgieva, с разликата, че директорката я нямаше и друга дама от администрацията изпълни нейната част.

# 167
  • София
Когато отивах да си взема дъщеря ми от пробния ден от Азбуки, се видяхме с директорката аз и още една майка. Тя ни обясни процеса на обучение, разказа ни реда, ние я разпитвахме каквото ни интересуваше. За това как са се представили децата нищо не е коментирала, а за техните работи въобще. Обясни ни, че ще бъдем информирани за това дали децата са приети или не, най-рано в края на месец февруари.
Много интересно, че при нас мина точно обратното, т.е. не сме говорили въобще за процеса на обучение, какво следва и т.н. И въпреки че на 100% съм сигурна, че няма да го приемат, тя ни изпрати с думите, че до началото/средата на март ще излезнат резултатите и ще ни се обади. Честно казано аз бях толкова изнервена, малкият постоянно ме дърпаше да си ходим. Тя ми говори за дефицити и колко е зле с българския и въобще ми беше лудница. Затова търся други ПУК варианти и толкова.
Томас Едисън, ЕСПА, Дорис Тенеди, Климент Охридски, Образователни технологии? Кой район ти е най-удобен и държиш ли на сграда/двор?

# 168
Когато интересът към дадено училище расте и напливът е в пъти по-голям от бройката, която трябва да приемат се налага да се изготви доста по-сложен тест. Понякога този тест не може да се покрие напълно дори и от децата, които се готвят в съответната градина или ПУК (но те са заварено положение и често минават между капките, разбира се има и случаи когато, на тези,  които не се справят добре не им се подновяват договорите, особено ако са по-буйни и нарушават дисциплината). Много често се стига до парадокса, че  от децата на теста се изисква нещо, което се изучава  след това при постъпване в съответния клас или ПУК.
По отношение на Азбуки нашият опит е от 2 години, когато може би напливът не беше толкова голям, но пак имаше по 2, 3 деца за място. Детето беше много добре подготвено по математика и български, а английския му беше на средно ниво. По английски се готвихме само около 20 дни преди изпита (защото тогава разбрах, че има препитване и по английски; бяха ми казали, че ги питат неща от ежедневието, да изпълняват команди: облечи се, отиди до врата и т.н; оказа се обаче, че нищо такова не са го питали- това ми каза детето като си го взех, а по скоро са го питали за разни животни и било доста лесно- така поне му се е сторило).

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 16:34 от raddy_s

# 169
Да, и аз се шокирах от това, че с писмения български не се справило детето на изпит за ПУК.
..............
Еми то още от приема може да си направи изводи човек как е по-нататък.

Татко Мецан, моля те сподели какви изводи си извади за по-нататъшното обучение в Азбуки.
Да ти кажа честно, май основния извод, който си правя е, че в темата има тролове. Grinning
И другия извод, че много вече започва да прилича на организирана кампания против Азбуки. Не вярвам изобщо изпитът за ПУК да протича по такъв начин, нито такива да са им изискванията. Отначало се вързах и аз, но то се появиха и други постове в този дух.

А от това, което написах, че от процедурата за прием в ПУК могат да се направят изводи за обучението, аз не се отричам. Действително е така и изводите са много лесни - ако процедурата е неадекватна, значи и обучението ще бъде неадекватно. Също и какво гледат на изпита- ако гледат детето да е натренирано, наизустило типове задачи, значи и обучението ще е така, ще ги скъсват от домашни и безкрайни повторения, докато се автоматизира материала. И обратно, ако успяват да подбират деца със заложби - само че това е много трудно и почти никой не го може, макар че все пак някои го могат - то и обучението по-нататък ще бъде на високо ниво, но без да сдухват децата от километрични домашни и повторения.

Татко Мецан,
аз пък мисля, че си малко подозрителен и няма никаква кампания срещу Азбуки.

Забелязах, че когато напливът към дадено училище е голям, това поражда склонност да престъпват сами създадените от тях правила... и да се оливат по най-различни начини, все за сметка и на гърба на децата ни.
Ето, с три неща, казани от теб, съм напълно съгласна. Първо, за процедурата - че е показателна - независимо дали ще е неадекватна или пък хаотична, непрозрачна и т.н. Можеш да си правиш изводите за подхода към целия учебен процес...
Само че, аз не бих изключила нито едно училище! (Ти изключваш “Светата Троица”, разбирам...) Защото това, което си написал за изпита, едно към едно можехме да го съотнесем към СС в нашия случай (преди 4 години) - училище, което ти изключваш от ... хм, безобразията. “...ако детето е натренирано.... “ и тънъ.
И обратно - подходът и подборът, на който бяхме свидетели, на бъдещото тогава “наше” училище ни спечели да стане настоящо “наше”. Simple Smile
Разбира се, това са относително променливи неща и никой няма гаранции какъв ще му е случаят към днешна дата.

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 16:45 от summmertime

# 170
Сега ако може някой да сподели мнение за Увекинд, ще съм благодарна.
Забранили сте си личните съобщения, бих ви пратила личното си мнение на база краткия ни опит в Увекинд Hands V

# 171
  • София
Птиците, според мен ще бъде много полезно, ако дадеш инфо от първа ръка за училището тук, за да може да научим още неща за Увекинд. Всъщност назад имаше подробни постове на Jillian, но на мен лично такива повторки не ми пречат, даже ми е приятно да чета задкулисно за някое училище (още повече, ние сме клиент на детската градина и го оглеждаме като вариант и за пред/след заветния ПУК Smile).

# 172
Иска ми се да споделя едно наблюдение. В отделен пост, че предният ще стане огромен. Докато четох темите и терзанията на сегашните кандидатстващи,  се замислих за нещо. Много се радвам, че вече минахме през тази истерия. Simple Smile

Когато децата ни са малки и се оглеждаме за ПУК и 1-ви клас, изкушението да избереш и да залитнеш към по-нестандартното е много голямо. Колкото по-“иновативно”, толкова по-добре. Искаме креативен подход, каквото и да значи това, и “академично” ни звучи чуждо за едно малко дете, пак, каквото и да значи това. Simple Smile Или точно обратното, отново крайност, за съжаление - затваряме си очите и избираме академичното с цената на огромното натоварване за децата, безкрайно повтаряне в училище, може би почти безкрайни домашни Wink , състезания, допълнителни уроци... изключване при незадоволителен успех.

Обаче, идва трети клас със сериозното учене, а после следват матурите, пети и т.н. и реалността се оказва малко по-друга.

Приоритет ти става системното попиване на знания и готовността на детето да е конкурентно на връстниците си, особено като се имат предвид изпитите за гимназиално ниво. Това, разбира се, едновременно с грижата за здравето и психиката му - да не прегряват от малки, детето да се чувства добре и уютно сред съучениците и учителите си, да е обградено от здравословна и приветлива среда (въпрос на естетика дори!), все пак по цял ден са на това място, дори не говоря за “луксозна обстановка”,  такава няма в българските училища, а за наличието на простор, на специални кабинети/лаборатории по някои предмети; да не се замисля как и дали да отиде до тоалетна заради хигиената или незатварящи се врати, например (може да ви прозвучи смешно или абсурдно, но не е, защото видях такава тоалетна в едно доста елитно училище - НУКК... и усещането никак не е приятно като ти зее открехнатата врата и няма как да я заключиш.), да имат условия за спорт - и то не точно за спортни постижения, нали.
Та така. Тема за размисъл.
Мисълта ми е, че човек трябва да се опита да прозре зад това, което се опитват да ти “продадат”, грубо казано, или отвъд желаното, което иска да види или си мисли, че вижда.

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 23:39 от summmertime

# 173
Много хубав пост, Самъртайм! Подкрепям на 100%.

# 174
За Азбуки, не съм с ъгласна с Пипи и термина ...оливане.....
На мен предварително ми казаха, че децата там вече знаят английски и ще има препитване по езика. И цитирам: имаме много кандидати, не е достатъчно да е добра, трябва да е много добра" когато има наплив е нормално да си изберат най добрите деца.
А от моя гледна точка, след 5 години учене на езика, ако.вкарат сега 5 деца от 15 с нула английски, а аз съм им плащала и плащам за ниво и някакво знания, връщането на  а б в ще ме вбеси.
И другото ми дете попадна в групата напреднала с фоникс, тоест почти покрили азбуката. Нови деца, нова учителка, знаят и четат неща, които той не разбира. За детето е троен стрес.
Според мен при цел сходно ниво на децата печелят и старите и новите в класовете.

# 175
  • Пловдив/София
Разбирам за нивото, но няколко неща: Доколкото знам  има и нов клас Пук, не тези, които продължават от градината.. нормално е там децата да са смесени, с различно ниво на английски... то не знам и как може да е еднакво- в нашата група от 15 деца има 2-3 с отличен немски, говорят с минало време, няколко с добър, но само сегашно, няколко с елементарни изречения и думи и няколко почти без да казват нищо. Не вярвам на 5 да се изравнят магически.. не е и цел в дг, да се тормозят излишно, оставят децата според темпото им. Затова ми е странно да има норматив за тази възраст. Но ако са ви казали “не е достатъчно да е добра,  трябва да е много добра”- това поставя училището за мен в категория свърх амбициозни и не е това, което търся. И пак мисля, че изискването за английски за пук е ново и не го е имало досега. А звуковете и другата част много ми напомня Шилер изпита...

# 176
А кои училища се визират в "Светата троица"? Света София, Питагор и...?

# 177
Пипи, наистина има нова паралелка, но тя ще е съставена главно от децата от другата им градина от Симеоново и остатъка от външни деца. Градината им в Симеоново е изцяло англоговоряща, там имат по един час български само. Разликата ще е огромна, но за това е ПУК, да се навакса.

# 178
А кои училища се визират в "Светата троица"? Света София, Питагор и...?
По това, което съм разбрала е Климент Охридски

# 179
  • София
‘Начи, като го прочетох това за 20 дни подготовка по английски и други подобни за ПУК ($\$\%{%|^|**]£}|={^]|^~@&), WTF, се почувствах няма-такъв-късметлия, че това ни е зад гърба и не се е налагало да мисля за никакви подготовки и подобни гърчове. Не е истина доде я докарахме. И започва да ме тресе нездраво любопитство дали Азбуки ще публикуват в кои гимназии са продължили децата, е, така да видя за себе си подобен истеричен напън заслужава ли си. За мен директорката е катил, морален и емоционален, ако това с дефицитите е вярно.

Общи условия

Активация на акаунт