Частни училища - информативна тема 25

• 44 206
  • 776
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, има ли някой кандидатствал за ПУК в Азбуки и вече да е получил отговор? До колкото разбрах са свършили с приемните дни вече.

Здравейте! Следя темата и много са ми полезни дискусиите, благодаря!
Не съм успявала да се включа до сега, но да споделя за Азбуки: крайни резултати за ПУК другата седмица. Вчера се обадих, казаха ми че детето е в резервите, въпреки това шанс почти няма. Представила се е много добре на теста, но не е желала да говори на английски. Станало им е ясно, че всичко разбира, но се притеснява да говори, а те искат деца които отговарят на техните провокации и се впуска в свободен разговор.

Моят съвет е да им се обадите и ще ви кажат резултата.

За ПУК ли говорим? Написали сте го, но не мога да повярвам..тоест 5 годишно, трета група ДГ? С добро представяне, но очакват да говори свободно английски и затова няма да ви приемат? Тия хора се оляха..

Аз тогава дори няма да пробвам...едно, че моето учи немски, второ той дори по немски, нищо, че е потопен по цял ден втора година, отказва да говори повече от елементарни 10тина изречения, които е принуден да ползва (искам вода, искам още хляб, искам да ме люлеете)...Та, ако свободно говорене на 5г е критерий, доста деца ще отпаднат поради специфики на характера им :Д Други в неговата група си говорят по-свободно, та си е до дете явно, не до ниво на обучение...

И аз мисля като вас, също според мен беше редно още в началото да споделят този критерии. За ПУК кандидастваме, 5 годишна е Simple Smile Явно могат да си го позволят и да си подбират деца с добър английски, български, социални и други умения. Всъщност, освен английски не разбрах какви са им изоскванията за другите умения.
Моето дете ходи на Хелен Дорон. Като влезе  на заниманията говори английски, покрива тестове и явно там и е комфортно да говори. С мен и други хора отказва. Тя е от децата, на които им трябва време да се почувстват уверени. След пробния ден в Азбуки също ми обърнаха внимание, че всичко разбира , но не е искала да говори.
Аз изразих възмущението си когато обсъждахме резултата вчера и ми казаха, че децата които са приети са откликнали на провокацията и са говорели на английски.

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 14:06 от tatiana.emilova

# 151
За Азбуки, нас пък не ни приемат, защото не се справя добре писмено на български, а се справя отлично на английски (малкият е англоговорящ).
Явно интересът към Азбуки е огромен.
Riela, за какво кандидатства синът ти - за ПУК, 1 клас или нагоре?

За ПУК. И съм сигурна, че ще навакса бързо с българския, защото все пак аз съм българка и се занимаваме доста на български, но естествено че не мога да покрия целия материал от ДГ
Препоръчаха ми да започне сесии с учител или логопед на български. Показаха ми теста (за съжаление не ми го дадоха, а аз изходих от това, че ще ми го дадат и не огледах всички задачи добре) и на задачата да определи средния звук, той не се беше справил, което за мен беше абсолютно очаквано, т.к. никога не сме упражнявали среден звук.

# 152
  • Пловдив/София
tatiana, напълно сте права да сте възмутена, защото поне доколкото ми е известно на мен от телефонен разговор и информация на сайта и тук, няма изискване владеене на език за изпита за ПУК.
Вероятно са дошли повече кандидати от очакваното и по средата са въвели това като допълнителен критерий...
Което значи, че догодина може и да го няма, но аз ставам все по-резервирана към това училище...

ioana, аз съм подала заявление, ако това се брои за  чакащи, но честно казано бих предпочела да не местя детето сега, а чак за ПУК. Много съм доволна от сегашната градина. Питала бях за такъв вариант едиснтвено ако това ще увеличи шанса ни...но не е като държа да се мести сега, напротив.

# 153
Здравейте, има ли някой кандидатствал за ПУК в Азбуки и вече да е получил отговор? До колкото разбрах са свършили с приемните дни вече.

Здравейте! Следя темата и много са ми полезни дискусиите, благодаря!
Не съм успявала да се включа до сега, но да споделя за Азбуки: крайни резултати за ПУК другата седмица. Вчера се обадих, казаха ми че детето е в резервите, въпреки това шанс почти няма. Представила се е много добре на теста, но не е желала да говори на английски. Станало им е ясно, че всичко разбира, но се притеснява да говори, а те искат деца които отговарят на техните провокации и се впуска в свободен разговор.

Моят съвет е да им се обадите и ще ви кажат резултата.

За ПУК ли говорим? Написали сте го, но не мога да повярвам..тоест 5 годишно, трета група ДГ? С добро представяне, но очакват да говори свободно английски и затова няма да ви приемат? Тия хора се оляха..

Значи ето с това мнение на Пипи съм съгласен на 100%. Ако това е вярно, ако наистина са казали така и не приемат детето само поради това, значи, че имат напълно неадекватна процедура за прием и изобщо не знаят как да си подбират деца. Това въобще явно куца на всички училища с изключение, повтарям се, ама няма как, като е вярно - на първите три. Еми то още от приема може да си направи изводи човек как е по-нататък.

Разбира се, ние не знаем колко е реален даден потребител и доколко реално пише нещо, но ако е вярно, такова училище дава много лош сигнал за себе си по този начин.

# 154
Чета и не вярвам какво се очаква от 5 годишни - да говорят свободно чужд език, да определят звуков състав на думи...

# 155
  • София
Riela, нали са ти казали, че не се справя добре с писмения български? Това е странно изискване за ПУК. Ти сещаш ли се за някоя задача (в смисъл да са го карали да пише букви, думи)?

# 156
Riela, нали са ти казали, че не се справя добре с писмения български? Това е странно изискване за ПУК. Ти сещаш ли се за някоя задача (в смисъл да са го карали да пише букви, думи)?
Имаше много задачи за звукоопределяне, като примера, който съм дала по-горе.

# 157
Еми то още от приема може да си направи изводи човек как е по-нататък.

Татко Мецан, моля те сподели какви изводи си извади за по-нататъшното обучение в Азбуки.

# 158
Да, и аз се шокирах от това, че с писмения български не се справило детето на изпит за ПУК. Честно казано, не вярвам вече на това, нито на другото за английския. Не е възможно такова нещо. Кой знае какви хора пишат тук и какви интереси защитават и как гледат да изманипулират аудиторията. Малко се пооливат като че ли обаче. Все пак, никой не е успявал да излъже този форум досега, тук редовните потребители са голяма работа и доста бързо разшифроват всякакви подобни номера.

Еми то още от приема може да си направи изводи човек как е по-нататък.

Татко Мецан, моля те сподели какви изводи си извади за по-нататъшното обучение в Азбуки.
Да ти кажа честно, май основния извод, който си правя е, че в темата има тролове. Grinning
И другия извод, че много вече започва да прилича на организирана кампания против Азбуки. Не вярвам изобщо изпитът за ПУК да протича по такъв начин, нито такива да са им изискванията. Отначало се вързах и аз, но то се появиха и други постове в този дух.

А от това, което написах, че от процедурата за прием в ПУК могат да се направят изводи за обучението, аз не се отричам. Действително е така и изводите са много лесни - ако процедурата е неадекватна, значи и обучението ще бъде неадекватно. Също и какво гледат на изпита- ако гледат детето да е натренирано, наизустило типове задачи, значи и обучението ще е така, ще ги скъсват от домашни и безкрайни повторения, докато се автоматизира материала. И обратно, ако успяват да подбират деца със заложби - само че това е много трудно и почти никой не го може, макар че все пак някои го могат - то и обучението по-нататък ще бъде на високо ниво, но без да сдухват децата от километрични домашни и повторения.

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 14:55 от Татко Мецан

# 159
А как видяхте работата на детето? След като ви отказаха поискахте да я видите ли? Аз не съм запозната, че може да се види работата му.

# 160
Я, каква дискусия се е заформила за БШ!... Ако четях по-редовно, щях да се включа сигурно, да не говорим, че едва наваксах (малко по диагонал), новите теми доста са набъбнали Wink
Блис, правилно си усетила нещата...

Т.е. тъй като вие като родители искахте да останете в Младост, а Джонев очевидно не се е справил с намиране на нова сграда там, решението е който иска от "прогресивните" били под наем в сградата на БШ да останат в "прогресивна" паралелка към БШ.

Може би не е лошо summertime да се включи с мнение като противоположната гледна точка. Ще бъде интересно да сподели как вижда нововъведенията на новата директорка.

Не съм много наясно с “прогресивното” образование, но, доколкото разбирам, нещата опират до джъмп мат системата. Според мен, има някаква топла връзка между Джонев и собственика на БШ, тъй като още преди 2-3 години се опитаха да въведат Джъмп мат в училището. Само че не стана. Основният аргумент на родителите (след първоначалния ентусиазъм, разбира се) - че това е математика за изоставащи ученици, които нямат интерес към предмета и равняване по най-слабите. Другото е, че не можеш да съчетаеш ДМ със стандартната математика (тоест, не може да е допълнителен предмет, концепциите се бият, просто). Съвет/мнението на учител - “по-добре запишете детето си на шах или логическа математика, ако искате да напредва”. Тогава, по времето на предишната директорка още, в началото на онази учебна година, лично С.Дончев ни представи Джонев и обяви намерението си в училището да се наблегне И на технологиите и математиката...

Така. В началото на тази учебна година ни информираха, че правим жест към Прогресивното училище, като ги приютяваме за една година поради “сграден” проблем при тях и това НЕ означава сливане или нещо подобно.

Блис, на въпроса ти. Моето мнение е, че новата директорка опипва почвата и се опитва да види какво се харесва на родителите, да се разграничи от “старите” методи, най-общо казано, и да модернизира. На мен не ми допада това угодничене и лутане. Училището си беше и е сред най-добрите, дано не го развали! То е институция с традиции и трябва да държи на тях (своите традиции) като ги развива, а не да следва всяка родителска прищявка. Това го казвам по принцип. С предишната директорка (лека й пръст!) бих била далеч по-сигурна. ЗА новата, която някои от вас хвалят и считат за качествен скок - ами ще видим.

И след или по-скоро въпреки казаното от мен, аз не бих имала колебания дали да избера Азбуки, КО или БШ. И изобщо не съм съгласна с обобщенията на ангро, че БШ не било достатъчно добро училище и се влизало лесно. Казвам го за новите потребители, да ме извинят старите -когато детето ми кандидатства за ПУК, многобройният набор 2009, много бързо отхвърлих варианта КО, както и Азбуки, където приемаха свободно по документи, сведохме избора между Питагор, СС и БШ. В Питагор имаше неща, които ни смутиха и въобще не стигнахме до изпита. Тогава (за ПУК) в СС ситото беше 4:1, а за нашето училище - почти 7:1. Приемът в БШ беше един клас ПУК. После имаше години с нулев и почти никакъв прием и това издразни някои хора. Между другото, в контекста на тази истерия около Азбуки, любопитна съм как ще се представят на НВО, доколкото това е някакъв ориентир, разбира се...

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 17:02 от summmertime

# 161
Не исках да внеса толкова смут и съмнения. Отговорих единствено за да дам съвет да се обади дамата за да разбере резултата. И разбира се да споделя, да дам информация. Реален потребител съм (загубих стария си акаунт и някак съм се сдобила с този, дори с реално име, което още търся в опциите през мобилен как да променя). Не целя анти кампания и съжалявам ако съм го предизвикала, продължавам да мисля, че е добро училище, друг е въпросът дали би било подходящо за моето дете.

# 162
Като стана дума за тролене и т.к. се спомена моя пост. Детето ми говори български, но расте в англоговоряща среда и с него на български играя/уча/чета само аз. Аз съм напълно наясно, че сравнено с всяко друго дете, то ще е по назад с българския.
За въпросния тест ден в Азбуки. След приключването на деня, имах възможност да говоря с директорката, която беше изключително пряма и дори малко груба, но в интерес на истината съм съгласна с всичко, което ми каза.
Показа ми теста, който е правил. Едната задача, която запомних е картинки - примерно топка, котка, питка, слон и прасе (примерно, тук си ги измислям, т.к. не си запомних на 100%). Трябваше детето да опедели и огради картинките, които имат еднакъв среден звук. Той беше оградила съвсем хаотично някои от тях. Същото го имаше с начален и краен звук -  за мен това е звукоопределяне.
Ако наистина имат толкова голям наплив, абсолютно разбирам защо няма да го приемат, т.к. съ сигурна, че голяма част от децата се справя по-добре с тези упражнения, както и той, когато са имали английски (час с мис Паула) е бил най-активният от групата.
В никакъв случай не искам да правя лоша реклама на училището, даже напротив. Чест и прави на директорката, че отдели време и ми даде насоки какво според нея трябва да се подобри и как...друг въпрос аз колко съм ок с тях или не. Като минус отчитам факта, че изказа на директорката беше доста прям и груб за моите разбирания, както и че подобни неща (относно цитирам "дефиците на детето" не се споделят в просъствието на детето и тя все пак наистина по средата на нашия разговор го изпрати в друга стая да рисува.
Толкова от мен Simple Smile Пък все се надявам, че за някого съм била полезна.
Сега ако може някой да сподели мнение за Увекинд, ще съм благодарна. За Иззи е ясно, че никой нищо не знае и ще го видим в последствие.

Последна редакция: вт, 26 фев 2019, 15:46 от Riela

# 163
  • София
Riela, не че нещо, ама това с дефицитите ме удари в земята. Както се казва по нашенски - да му ядат ушите!

Преди щяхме да се записваме за трета група в ДГ (тогава имаше места) и може би същата директорка ми каза, че няма да учат в трета група да правят звуков анализ и с подигравателен тон отбеляза, че сме от амбициозните родители, а сега хоп - звуков анализ за ПУК. Ти да видиш Simple Smile

# 164
  • София
Когато отивах да си взема дъщеря ми от пробния ден от Азбуки, се видяхме с директорката аз и още една майка. Тя ни обясни процеса на обучение, разказа ни реда, ние я разпитвахме каквото ни интересуваше. За това как са се представили децата нищо не е коментирала, а за техните работи въобще. Обясни ни, че ще бъдем информирани за това дали децата са приети или не, най-рано в края на месец февруари.

Общи условия

Активация на акаунт