Частни училища - информативна тема 25

• 44 746
  • 776
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Patitsa Edna, в кое училище сте, ако не е тайна?

# 286
  • Пловдив/София
Не че нещо, ама фактологично - все казваме, че децата са на 5 години. Еми има деца, които са си на навършени 6 години по време на пробния ден. На 5 са само родените ноември/декември. В нашия клас 80% от децата са родени до края на учебната година т.е. май. Има и такива, които са по-голям набор - ноември-декември предишната година. Те се били 6+ по време на подбора.

Това не е вярно. Децата, които кандидатстват за ПУК, са трета група в ДГ. Например моят син лятото ще направи 5, изпитите му за ПУК ще са януари 2020- още ще си е на 5, поне едни 6-7 месеца...Дори май да си роден, до май месец са приклюшили всички изпити и децата са записани. Само родените януари-февруари може да имат 6 навършени.

И кое точно не е вярно? Родените през януари-февруари може и да не са на 6, така ли? Понякога опонираме, за да сме просто в опозиция.

"На 5 са само родените ноември/декември"- ето това не е вярно. Всички деца, освен родените януари, ще са на 5. Това е коренно различно от "всички са на 6, освен родените ноември и декември".
 Изобщо не виждам смсъл да се дискутират месеците на децата, но казвате "фактологично"- ами именно фактологично 5 и няколко месеца си е 5.   Сиреч изобщо не разбрах смисъла на този първи пост- че децата не са на 5 г и 0 месеца, ами не са, на 5 и различен брой  месеца са. И?

# 287
  • София

Аmélie, да предположим, че се съглася с вас, как си представяте часът на дете, което говори спокойно английски, а другите тепърва започват? Какво прави то през това време, рисува.. припомня си пак думите?  Интересно ми е да чуя как според вас СС прави часът на тези деца интересен? (ако успяват наистина искам да знам, че много често съм в подобна позиция вече с възрастни индивиди де, та бих се почерпила от опита им Grinning )

# 288
Бърди, о не изобщо не ме притесняват 2 месеца забавяне, че и година. Притесняваме ме скуката по време на часа.
Тя ще си чопли носа ли, какво? После респективно загубата на интерес към предмета и лежането на стари лаври- ами аз съм най-добрата, когато другите вече са настигнали нивото, че и изпреварили. За такива ситуации примери имам бол и са вярни за над 90% от децата.
За да се стимулира трябва да НАДгражда, а не деградира Simple Smile

rainy, предполагам, че детето ти сега ще бъде ПУК? И аз имах такива притеснения когато голямото ми дете беше на тази възраст - че ще скучае докато съучениците догонват. Четеше (ама наистина четеше) от 4-годишна възраст, с математиката беше напред. С днешна дата мога да кажа, че това са абсолютно наивни притеснения. В училище децата много бързо разбират, че може и да са напред в едно, но имат да наваксват в друго. А и изравняването на знанията в ПУК/1 клас се случва неочаквано бързо.

Сега видях и новия пост. Специално за Света София ако става въпрос, в ПУК започват да пишат думи, както и да четат. Учителят още от първите часове говори изцяло на английски и това стимулира начинаещите да учат бързо, но пък за "напредналите" е начин да покажат, че знаят повече и да участват по-активно. Общо взето часовете са им много интересни, четат думички, по-нататък и простички истории, слушат записи на диалози. Не мисля, че точно в часовете по английски има скучаещи деца.

# 289
  • София
Никога, никога, никога в един клас, по един предмет, при един учител, децата няма да са на еднакво ниво. Дали разликата ще е е два месеца, две седмици или една година (да не дава господ Simple Smile), разлики има и ще има, щом се работи в клас, а не индивидуално.
Вече оттам насетне, учител, който не успява да работи с всички деца, а оставя някои да си си чоплят в носа, си е проблем сам по себе си.
Дъщеря ми "избързва" по БЕЛ и английски и "забавя" по математика. По български миналата година, докато изоставащите упражняваха четене на глас, на нея й даваха да си чете книжка самостоятелно; ако е граматика - допълнителен лист с упражнения. По английски също им дават допълнителни упражнения. Много често се случва и просто да си рисува в някои часове, ако е свършила преди другите и ми носи наръч рисунки в петък.
В същото време, за да могат да работят спокойно с нея по математика, на другите дават допълнителни задачи.
Отделно правят бонус часове с всяко дете по всеки предмет и тема, по които изостава.
Отделно пращат допълнителни домашни и инструкции за родителите как да работят с детето за наваксване.
Има и още доста доста неща, които се правят, и то в едно не-елитно, не-хитово и евтино ЧУ като нашето. И за секунда не би ми минало през главата, че в СС ще оставят дете да си рови в носа.

# 290
Summertime, а как оценявате знанията на децата в БШ по основните предмети (български, математика, английски)? Вашето май вече е от големите и сигурно имате поглед...гледам ги, че последната година са доста назад по НВО (май към 20то място, след доста ДУ).

И втори въпрос, имат ли някакъв по/разчупен подход по някои предмети, например да излизат извън училището, в лаборатории, сред природа; или са чист МОН? От часовете по театър имате ли впечатления?

Пипи,
Не съм много съгласна с това твърдение - “доста назад” - на около 20-то място. Ако погледнем класацията само на ЧУ, училището предишните години се е движело около 5-6 място. Ето и в последната... НВО 7. Клас - БЕЛ (добавям уточнението, че тази класация е за БЕЛ)... ще си позволя да анализирам малко Wink. За мен в тази класация реално БШ гравитира към осмото място сред частните (и по МАТ -също, не намерих общата, но в случая разликите не са твърде големи). Автоматично “махам” от класацията 3, които са пред него: дъновисткото “Изгрев” с 3 явили се деца, ЧСОУ”Г.С.Уланова” - със седем деца и, забележете, “М.Монтесори” с едно! Това за мен са реални изкривявания на класацията. Да не говорим, че три от традиционно учещите и наричани “силни” ЧУ, които са на по-предните места - КО, ЕСПА и Веда, са се явили с по 10-12 деца.
А от държавните, кои са преди БШ? (Същите са и по НВО 7. Клас МАТ) СМГ, 20-то, 73-то, 145 и НУКК, още 1-2. Ами, лошо няма. Традиционно силни, желани ДУ.

И ако те притеснява 20-то място на БШ, което, всъщност, е 19-то, какво да кажем за класацията на по-спряганите, хвалени и предпочитани сякаш тук?... 65-то за ОТ; Светлина - 72, Дрита - едва 103 (това искрено ме изненада); 49 на ПБ; Свети Георги - 53; Увекинд - 44-то и т.н. Пак да уточня, че това е за БЕЛ. И допълвам ... по математика цитираните училища са по-нагоре в класацията, но отново след БШ, с изключение на Дрита, която е на предна позиция.
В класацията по математика НВО 7. клас, БШ дори е малко по-напред - на 16-то... и отново на 8. място сред частните, ако пренебрегна единствения ученик от “М.Монтесори”. Simple Smile
(Направих си труда, ей-така, от любопитство, защото и мен ме заинтригува. С всичките разумни резерви, които имам към подобни класации.)

Пипи, не се наемам да правя обобщения. Детето ми е в 3 клас, не е толкова голямо. Има всякакви родителски претенции... Но мога да кажа, че отношението към учебния процес е сериозно. Всеки уикенд има домашни по български и мат. И не само, но не винаги. Учителката ни е страхотна, винаги надгражда материала по МОН, винаги има връзка (обратна връзка) с нея. Децата са будни и добри. По думите й, трети клас е по-труден от четвърти, понеже се въвеждат много нови предмети, термини, материалът се усложнява... Не ги кара да зубрят и да разказват уроците, а разработват темите в тетрадките с допълнителна информация, правят по няколко проекта на година, работят по групи, виждала съм да разместват и групират чиновете. По английски общуват с учителката само на езика... При миналото затопляне на времето бяха излизали да карат втория час по руски на двора... Като цяло, за руския и испанския не ги натискат. От догодина има идея да избират руски ИЛИ испански. Има родители, които искат да има и други езици, да се засили още обучението по английски...
Имат фонетичен кабинет, както и други кабинети, различни от класната им стая. Имат зала/отворено място е/ по музика. Отделна зала по народни танци... Различни учители по специалните предмети, но нямат театър. Има театрална школа към училището.
По-малките тази година ходиха на бяло училище на Витоша в една от седмиците. При нас две години това беше осуетено от топлото време.

Имат школа по творческо писане, периодично се случват някакви срещи, за които разбирам със закъснение Simple Smile. Разбрах, че вчера в атриума шестокласниците са им правили презентация срещу насилието по повод деня на розовата фланелка...
нахвърлям малко напосоки.

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 16:46 от summmertime

# 291
Пипи,

Скрит текст:
Опитвам се да кажа, че децата не са 5 годишни, а 5-6 годишни. Според Вас до 5г и 11 месеца са 5 годишни. ОК! За мен не са на 5, а на 5г и 11м. Доколкото разбирам, според Вас разликата в развитието от 5 до 5 и 11 е несъществена, защото детето си е на 5, и е много по-малка, отколкото от 5 и 11 до 6 и 0 например, защото в единия случай е на 5, а в другия е вече на 6. За мен не е така.

Както и да е… уточних, че го казвам само заради точността. С това започнах поста си. Но винаги ще се намери някой, който категорично и авторитетно ще каже „Не е вярно!“ Все едно, че не можем да смятаме възраст. Идеята на поста беше по-различна.

# 292
Значи Пипи е напълно права в това, което каза на "Патица Една". Последната не само, че твърди неверни работи, ами и спори.
Приемът за ПУК се провежда през януари и февруари. В годината, в която децата навършват 6. Така че навършени 6 имат само децата, родени през януари и част от февруари, които са една малка част от всички деца, все пак годината има още 10 пълни месеца. Така че повечето са на 5, а родените в края на годината са само на 5 години и 1, 2 месеца.
Много ми харесват последните постове и на Пипи, и на Бърди, просто невероятно, но е така.Wink

# 293
Извинявайте за офтопика, но как ставаше номерът “скрит текст” от телефон? Не виждам опция... 😳

# 294
Никога, никога, никога в един клас, по един предмет, при един учител, децата няма да са на еднакво ниво. Дали разликата ще е е два месеца, две седмици или една година (да не дава господ Simple Smile), разлики има и ще има, щом се работи в клас, а не индивидуално.
Вече оттам насетне, учител, който не успява да работи с всички деца, а оставя някои да си си чоплят в носа, си е проблем сам по себе си.
Дъщеря ми "избързва" по БЕЛ и английски и "забавя" по математика. По български миналата година, докато изоставащите упражняваха четене на глас, на нея й даваха да си чете книжка самостоятелно; ако е граматика - допълнителен лист с упражнения. По английски също им дават допълнителни упражнения. Много често се случва и просто да си рисува в някои часове, ако е свършила преди другите и ми носи наръч рисунки в петък.
В същото време, за да могат да работят спокойно с нея по математика, на другите дават допълнителни задачи.
Отделно правят бонус часове с всяко дете по всеки предмет и тема, по които изостава.
Отделно пращат допълнителни домашни и инструкции за родителите как да работят с детето за наваксване.
Има и още доста доста неща, които се правят, и то в едно не-елитно, не-хитово и евтино ЧУ като нашето. И за секунда не би ми минало през главата, че в СС ще оставят дете да си рови в носа.

Бърди, сигурно си писала, но в кое училище е детето ти? Simple Smile

Да споделя и от днешната първа среща с Увекинд. Като цяло съм с добри впечатления. Децата в училището изглеждаха много щастливи, супер контактни и усмихнати. Цареше един творчески хаос, който ми допадна. Учителката, с която се срещнахме изглеждаше много откровена и истинска и наистина сякаш се работи в полза на детето. Примерно т.к. детето идва от английска градина, ни попита дали вариант като Азбуки не е по-удачен, т.к. при тях се акцентира на немския в началото. Аз споделих, че сме ходили и в Азбуки и тя се изказа много позитивно за училището, което прави определено добро впечатление. Говорихме около 30мин, като тя искаше да разбере повече за детето, какво харесва, какви навици има, кое му е интересно, кое не, какъв тип е, ако може да се определи и т.н. и разбира се и тя самата представи училището. След това направихме обиколка в училището, разгледахме класните стаи на първокласниците, двора, салона, стола, въобще добихме представа.

Какво НЕ ми допада: честно казано цената ми се струва висока пред вид по-старата сграда, невъзможността да се правят допълнителни спортни занимания като плуване примерно и т.н. И това, че са до 16.45ч и след това няма възможност детето да остане на някакви допълнителни дейности до 18ч. За мен лично е проблем, т.к. съм на работа до 18ч. Иначе като влязох вътре и си казах, че така трябва да са абсолютно всички ДУ, т.к. сградата много напомня на ДУ (да не кажа, че сигурно има ДУ с по-хубава сграда), но разбира се това не е най-важното.
И локацията ми е малко тегава... просто си е далече, от където и да го погледнеш.
Но като гледам, ако малкият се чувства добре, май ще е то.

# 295
  • София
Офтопик:
Извинявайте за офтопика, но как ставаше номерът “скрит текст” от телефон? Не виждам опция... 😳
Огради написаното със спойлъри по следния начин и трябва да стане:

[споилер]текст[/споилер]

като вместо споилер напиши spoiler

# 296

Аш, забелязала съм, че в този форум стойността на мнението ти се оценя по два критерия: 1. (много по-важният) Какъв брой публикации имаш, и 2. В кое училище си. Ако критерий № 1 не е задоволителен, при всички положения си едно от следните а) трол, б) рекламен агент, с) хейтър. Ако критерий № 1 е задоволителен, според училището най-вероятно ще съм амбициозен родител, което изтезава горкото си дете с много учене и никаква забавления.Та, изчаквам да натрупам постове, за да ме приемат сериозно, преди да се впусна в оборване на второто Simple Smile.

# 297
Аш, много ти благодаря!
Скрит текст:
Получи се  Blush 

# 298
  • София
Riela, в ОТ е дъщеря ми.

# 299
  • София

Аш, забелязала съм, че в този форум стойността на мнението ти се оценя по два критерия: 1. (много по-важният) Какъв брой публикации имаш, и 2. В кое училище си. Ако критерий № 1 не е задоволителен, при всички положения си едно от следните а) трол, б) рекламен агент, с) хейтър. Ако критерий № 1 е задоволителен, според училището най-вероятно ще съм амбициозен родител, което изтезава горкото си детето с много учене и никаква забавления.Та, изчаквам да натрупам постове, за да ме приемат сериозно, преди да се впусна в оборване на второто .
Еее, ти пък Simple Smile Интересно ми беше, че каза, че около 80% от децата във вашето училище навършват съответните години до май месец. Иначе аз схванах поста за 6-те години. И според мен при пробния ден има разлика дали си на 5 г. и 1 м. или си на 5 г. и 10 м. Второто е като да си на 6 г. После в ПУК според мен пак има значение дали си на 6.1 или на 6.10. Същото важи и за 7.1 и 7.10. Виждам разликата в развитието и чакам най-накрая тя да се изравни (ние сме от родените по към края на годината).

summertime, Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт