Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Има ли увеличение на таксите за обучение тази година?
Какви са отстъпките за второ дете в частните училища?
Какви са очакванията за увеличение на таксите в частните училища?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Има ли увеличение на таксите за обучение тази година?
-
Какви са отстъпките за второ дете в частните училища?
Повечето частни училища предлагат отстъпки за второ дете от семейството, като в повечето случаи те са около 10%. Изключенията включват училища като „Св. София“, където отстъпките се прилагат за третото дете, и „Петко Славейков“, където отстъпката за второ дете е приблизително 30%. Важно е да се отбележи, че отстъпките са в сила само докато децата посещават училище едновременно.
-
Какви са очакванията за увеличение на таксите в частните училища?
-
Какви са мненията за училището „Климент Охридски“?
-
Какви промени се очакват в училището „Българско училище“ след 4-ти клас?
.
Май ще стигнем до интегралните уравнения по-рано, отколкото предполагах. Значи, 6 годишни ще деградират в ПУК, защото английският започва от 0, а те на 5г. свободно го говорят /колко да е свободно, те и български още не говорят свободно/, притеснения, че училището няма да осигури достатъчно бързо надграждане в ПУК, че детето ще скучае в часовете, защото преподаваното ще е под неговото ниво и очаквания, че училището трябва да намери начин да направи интересни часовете за по-напредналите деца, подчертавам, в ПУК. Забавното е, че това са притеснения и очаквания на родители, които не харесват т.нар. "по-амбициозни" и "академични" училища /продължавам да намирам термина за неуместен/, искат децата да са щастливи, а не зомбита. Противоречието е забележително.
; да се коментира за 5-годишно, че с част от езиците, които "владее" е по-напреднало, а с други трябва да наваксва; да се ходи на частни уроци, учейки в частно училище, като необходимостта за това е само в главата на родителя /защото, видиш ли, детето не е в топ 3 на випуска по даден предмет, например/ и т.н. и т.н. А ако се проследи още по назад /период от 15 години/, промяната в родителския светоглед е умопомрачителна и не към по-добро. В периода 2005-2012 голямата ми дъщеря беше ПУК-7-ми клас. Никой в класа не можеше да чете при започване на ПУК, а само две-три деца познаваха графичните знаци на всички букви. Когато се събирахме с родителите, никой не говореше за училище, състезания, оценки. Никой не ходеше на каквито и да е уроци до 7-ми клас, а и тогава ходеха само на курсове за АК, заради различния формат. И пак си се постигаха високи резултати, но никой не изпитваше стрес за тяхнто постигане - ни децата, ни родителите. За нивото по английски пък съвсем нямаше притеснения. А от тогава до сега нищо не се е променило - нито децата /не са станали по-умни или по-бързо развиващи се/, нито учебният материал /разликите са незначителни/, нито изпитът в АК, нито НВО в 7-ми клас, нито конкуренцията е станала по-голяма /същата си е - и тогава, и сега децата от ДУ ходят на школи и уроци в 7-ми клас за подготовка, а много и по-отрано, и тогава, и сега баловете за прием в топ гимназиите са космически, а школите и подготовката за АК са си все същите/. Всичко си е същото. Промяна има само в светогледа и очакванията на родителите. Не при всички, слава богу, но наблюдавам възходяща прогресия. А повечето не го и осъзнават. Те съвсем искрено вярват, че търсят креативност, ненатовареност, а поддържане на естественото любопитство на децата, повече игри и за тях е най-важно децата да са здрави и щастливи /подобни изявления винаги ме изпълват с умиление с тяхната оригиналност и изключителност