Частни училища - информативна тема 25

• 44 893
  • 776
  •   1
Отговори
# 300
Аш, забелязала съм, че в този форум стойността на мнението ти се оценя по два критерия: 1. (много по-важният) Какъв брой публикации имаш, и 2. В кое училище си. Ако критерий № 1 не е задоволителен, при всички положения си едно от следните а) трол, б) рекламен агент, с) хейтър. Ако критерий № 1 е задоволителен, според училището най-вероятно ще съм амбициозен родител, което изтезава горкото си дете с много учене и никаква забавления.Та, изчаквам да натрупам постове, за да ме приемат сериозно, преди да се впусна в оборване на второто Simple Smile.
Не съм сигурна Simple Smile както се вижда, аз съм реален потребител-динозавър, детето ми е в училище от тези с "изтезанията" и пак има недоволни, че посочвам И някои недостатъци на училището. Интересно как аз, дето съм 5 години в него и с него, не знам дооооста повече и за предимствата, и за недостатъците му от хора, дето са влизали 1 път и са чували една жена да казва Stuck Out Tongue
Мисля, че във форума има сериозно изкривяване на отношение на възприятието какво е истина, какво е желание и какво - фантазия. Отделно, че колкото класове (учители) и ученици - толкова и истини, но това вече е в по-сложния регистър.

По необяснимия спор с препитванията за ПУК и възрастта: моето дете беше на 5 г. 3 месеца. Не съм го готвила и не съм му представяла събитието като "изпит", защото в моя свят петгодишните не знаят какво е това.

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 13:36 от Параход

# 301
По повод миналогодишната класация НВО, доколкото помня беше на база и двата модула. За разлика от предишни години. Това сериозно променя данните, поради спецификите на модулите. Да ме поправи Дидева ако греша.

Скрит текст:
Някои потребители не четат с разбиране или по навик обръщат на 180° казаното, така както им изнася. 😁

Изпитите на 5 се провеждат от години. Но едно е да се говори за изпит проведен преди 5 г. и такъв миналата или тази година. Има съществени разлики и от година на година нещата стават все по-неконтролируеми, както се вижда. Та е важно да мислим като говорим. Особено когато опитът се изчерпва с лудата психоложка от преди 5 г., когато в Питагор за първа или втора година успяха да си напълнят класа. Преди това имаха неуспехи с това. Конкуренцията расте и с нея и изобретателността на училищата в процедурата по прием. Уви! За сметка на децата.

# 302
  • София
Чета последните няколко страници и не вярвам на ушите си. Joy Май ще стигнем до интегралните уравнения по-рано, отколкото предполагах. Значи, 6 годишни ще деградират в ПУК, защото английският започва от 0, а те на 5г. свободно го говорят /колко да е свободно, те и български още не говорят свободно/, притеснения, че училището няма да осигури достатъчно бързо надграждане в ПУК, че детето ще скучае в часовете, защото преподаваното ще е под неговото ниво и очаквания, че училището трябва да намери начин да направи интересни часовете за по-напредналите деца, подчертавам, в ПУК. Забавното е, че това са притеснения и очаквания на родители, които не харесват т.нар. "по-амбициозни" и "академични" училища /продължавам да намирам термина за неуместен/, искат децата да са  щастливи, а не зомбита. Противоречието е забележително. Smirk
Rayni, не че нещо, но по каква причина училището трява да измисля как да прави по-интересни часовете на отделно дете, което /вероятно съвсем самичко и самоинициативно/ е напред с материала, спрямо очакваното за възрастта му? Училището си има програма, програма, която е съобразена с очакваното развитие и ниво на "знания" на децата, които, хъм, тепърва започват да учат. Това, че някой е решил да научи детето си да чете и пише на 5, или да говори "свободно" английски на същата възраст, или да рецитира таблицата за умножение, например, не виждам защо трябва да е проблем на някой друг, освен на съответния родител /и, за съжаление, на детето/. Коментирам конкретно твоите постове, защото те са последният пример за тревожната тенденция в последните години. Ако се проследи тази тема от началото, ясно се вижда, че нарастващата истерия с приема, състезанията и т.н. е пряко следствие от нарастващата неградивна, безплодна, криво разбрана, погрешно насочена амбиция на родителите. Все по-често се виждат: мнения, че родителят, ако не е безхаберен, трябва да е научил детето на азбуката на 5,  че и да чете; трескаво търсене, в кое училище до 7-ми клас се постига ниво С1 по английски /ако може - и С2/, да се говори за дефицити на 5 годишни, защото не владеят добре българския писмено Flushed ;  да се коментира за 5-годишно, че с част от езиците, които "владее" е по-напреднало, а с други трябва да наваксва; да се ходи на частни уроци, учейки в частно училище, като необходимостта за това е само в главата на родителя /защото, видиш ли, детето не е в топ 3 на випуска по даден предмет, например/ и т.н. и т.н. А ако се проследи още по назад  /период от 15 години/, промяната в родителския светоглед е умопомрачителна и не към по-добро. В периода 2005-2012 голямата ми дъщеря беше ПУК-7-ми клас. Никой в класа не можеше да чете при започване на ПУК, а само две-три деца познаваха графичните знаци на всички букви. Когато се събирахме с родителите, никой не говореше за училище, състезания, оценки. Никой не ходеше на каквито и да е уроци до 7-ми клас, а и тогава ходеха само на курсове за АК, заради различния формат. И пак си се постигаха високи резултати, но никой не изпитваше стрес за тяхнто постигане - ни децата, ни родителите. За нивото по английски пък съвсем нямаше притеснения. А от тогава до сега нищо не се е променило - нито децата /не са станали по-умни или по-бързо развиващи се/, нито учебният материал /разликите са незначителни/, нито изпитът в АК, нито НВО в 7-ми клас, нито конкуренцията е станала по-голяма /същата си е - и тогава, и сега децата от ДУ ходят на школи и уроци в 7-ми клас за подготовка, а много и по-отрано, и тогава, и сега баловете за прием в топ гимназиите са космически, а школите и подготовката за АК са си все същите/. Всичко си е същото. Промяна има само в светогледа и очакванията на родителите. Не при всички, слава богу, но наблюдавам възходяща прогресия. А повечето не го и осъзнават. Те съвсем искрено вярват, че търсят креативност, ненатовареност, а поддържане на естественото любопитство на децата, повече игри и за тях е най-важно децата да са здрави и щастливи /подобни изявления винаги ме изпълват с умиление с тяхната оригиналност и изключителност Simple Smile /. И ако училището реши да отговори на тези очаквания, какво очакваме да се случи? Как ще го направи, освен под формата на преса и стрес за децата? /Моля се поне повечето училища да запазят здрав разум и да удържат/.  Защо се изненадваме, че със сериозен тон се съобщава за "дефицитите" в знанията на 5-годишните?
Да му мислят внуците! Scream

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 17:37 от sanaka

# 303
По повод миналогодишната класация НВО, доколкото помня беше на база и двата модула. За разлика от предишни години. Това сериозно променя данните, поради спецификите на модулите. Да ме поправи Дидева ако греша.

По повод класациите - за ЧУ най-голямото изкривяване идва от броя явили се деца от всички деца в у-щето, за ДУ това не важи, защото там по подразбиране се явяват всички деца.
Най-драстчиен пример - ЧОУ Мария Монтесоври на 3-то място само с 1 явило се дете - еми няма как да ме убеди някой с тази класация, че това училище дава добра подготовка - то може и да дава, не казвам нищо, просто този резултат не го доказва по никакъв начин.
Друг пример - КО има само 12 явили се деца и на двата модула. Ако те имат само 1 паралелка в 7 клас и само с 12 деца, тогава наистина резултатите им са валидни и показват много високо ниво. Ако, обаче, имат 3 паралелки с 40 деца общо, а са се явили 12, тази класация нищо не показва.
И ако те притеснява 22-то място на БШ, какво да кажем за класацията на по-спряганите, хвалени и предпочитани сякаш тук?... 68-мо за ОТ; Светлина - 75, Дрита - едва 106 (това искрено ме изненада); 52-ро на ПБ; Свети Георги - 56; Увекинд - 47-мо и т.н. Пак да уточня, че това е за БЕЛ. И допълвам ...
В класацията по математика НВО 7. клас, БШ дори е малко по-напред... и отново на 8. място сред частните, ако пренебрегна единствения ученик от “М.Монтесори”.
(Направих си труда, ей-така, от любопитство, защото и мен ме заинтригува. С всичките разумни резерви, които имам към подобни класации.)
Къде Дрита е 106-то - Дрита са на 43-то място с 27 явили се деца, предполагам, че това са всичките им деца в 7 клас, за ЧУ бройката е висока.
. Никой не ходеше на каквито и да е уроци до 7-ми клас, а и тогава ходеха само на курсове за АК, заради различния формат. И пак си се постигаха високи резултати, но никой не изпитваше стрес за тяхнто постигане - ни децата, ни родителите.

Не мисля, че се ходеше на уроци само за АК, имаше си школи за подготовка за влизане след 7 клас и преди 15 години, и децата, който искаха гимназия с висок бал, се подготвяха допълнително. А дори и по соц. време пак беше така, тогава бяха малко ЕГ и конкуренцията за тях беше много висока, 1:20 деца, че и повече. Това не е от сега.

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 15:49 от Анонимен

# 304
  • София
Не знаех, че в ЧУ е можело и да не се яви някой на НВО. Нали са по МОН и са длъжни?

# 305
Не знаех, че в ЧУ е можело и да не се яви някой на НВО. Нали са по МОН и са длъжни?
И аз не знам това, в интерес на истината. Питах назад, никой не ми отговори. И чисто емпирично го заключих, защото не вярвам в Монтесори да има само 1 дете в 7 клас, изглежда ми невъзможно. Или в КО да има само 12 деца в 7 клас. Редактирам се, ако е така, тогава наистина са с много високи резултати на НВО. Но искам да кажа, че родителите трябва да гледат и това, в случай, че не се явяват всички деца.

Мисля си, длъжни са вероятно само ако ще продължи в системата на ДУ и ще се класира, а ако децата си остават и след 7 клас в същото ЧУ или в друго ЧУ, защо да са длъжни?

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 15:58 от Анонимен

# 306
  • София
КО имат само по един клас, изключение прави таз-годишният им втори клас , където са два класа. При тях след 4 клас масово децата отиват да учат в СМГ или ПЧМГ. Това го казаха самите те на срещата.

# 307
  • София
Мисля, че някой по-рано отговори, че в КО в 7 клас наистина са били 12 деца през 2018. Аз имах същото питане.

Опа - дублирахме се с tsvety_georgieva

# 308
Абе май че НВО е задължително за всички, Попейче. Ти и преди правеше коментари в дух че някои се явили, а други не. Мисля, че няма как да не се явиш, на 1 модул, той е задължителен за всички ученици в системата на МОН.

Не е задължителен за учещите по чужди системи - Френския лицей, Дойче Шуле, Англо-америкън скуул и други, които не са въобще по МОН. За всички училища, които имат лиценз от МОН, НВО е задължително според мен - 99,9% съм сигурен. Първия модул де. Вторият май че е по избор, но без него пък няма абсолютно никакъв шанс за хубава гимназия.

Та в този контекст съм съгласен с теб, че училища с 1-2-3 деца на НВО, не ми е ясно как, само 1 дете ли има училището, не показват нищо и само изкривяват класацията. Но примерно КО може наистина да има само 12 деца, т.е. един клас. Това Ежко сигурно го знае дали е така.

Може пък да съм в голяма грешка и НВО да е по избор, но май не е - чел съм коментари на родители, чиито деца са искали единствено и само в АК и като са ги приели, вече НВО е било без никакво значение за тях, но въпреки това са се явили - щото е задължително, инак за кво да се явяват.

# 309
  • София

. Никой не ходеше на каквито и да е уроци до 7-ми клас, а и тогава ходеха само на курсове за АК, заради различния формат. И пак си се постигаха високи резултати, но никой не изпитваше стрес за тяхнто постигане - ни децата, ни родителите.

Не мисля, че се ходеше на уроци само за АК, имаше си школи за подготовка за влизане след 7 клас и преди 15 години, и децата, който искаха гимназия с висок бал, се подготвяха допълнително. А дори и по соц. време пак беше така, тогава бяха малко ЕГ и конкуренцията за тях беше много висока, 1:20 деца, че и повече. Това не е от сега.

Poppea, ако ще се коментира даден пост, добре е да се прочете целия. Така ще си спестим излишно писане. Цитираното се отнася за децата в ЧУ и по-специално, конкретното, което познавам и всички тук знаят кое е. Малко по-надолу в поста изрично съм казала, че от тогава до сега нищо не се е променило, включително ходенето по школи и уроци за кандидатстване в гимназиите.

# 310
  • София
Заради Наредба 11 на МОН, Раздел  II, чл. 47 ( https://www.mon.bg/bg/59 ). По желание е само по ал.(4)  на чл. 51: Извън изпитите по ал. 3 всеки ученик по свое желание може да положи
и изпит по учебния предмет чужд език, изучаван в задължителните учебни
часове, чрез което се измерва степента на постигане на отделни езикови
компетентности в областта на съответния чужд език.

# 311
Вчера прочетох в реклама на една от частните гимназии, че от учебната 2017-2018 е приета промяна в закона и учениците, които продължават 8 клас в частни училища, не са длъжни да полагат матури.

# 312
  • София
Вчера прочетох в реклама на една от частните гимназии, че от учебната 2017-2018 е приета промяна в закона и учениците, които продължават 8 клас в частни училища, не са длъжни да полагат матури.
Няма такава промяна нито в законите, нито в Промените на Наредба 11.

# 313
  • София
Да уточним все пак, какво значи задължително. НВО е задължително, но неявяването на него не е скрепено с никакви санкции. Последица от неявяването е, че получаваш 0 т. и съответно, балът ти за кандидатстване в ДГ е много нисък /т.е. ще можеш да се класираш само в Бузема/. Но си получаваш свидетелството за основно образование и правото да продължиш обучението си в следващия образователен етап.

# 314
  • София
Санака, променили са се нещата, малко или много никой не може да каже, деца и от СС дори ходят на уроци, при това не за АК, но това едва ли е от необходимост, а от залитане на родителите по описаната от теб истерия.

Общи условия

Активация на акаунт