Частни училища - информативна тема 25

• 44 886
  • 776
  •   1
Отговори
# 330
Русалка, именно това имах предвид. Промяната е само в родителите. Поради което очаквам и все повече да ходят.

Аз пък очаквам освен интегралите в ПУК много скоро тази истерия да обхване и семейното планиране и масово да се раждат деца в първата десетдневка на януари, за да са 6 годишни по време на приемната кампания.

# 331
  • София
Ми те в САЩ така подхождат. Ти какво си мислиш, че ние тук пак ще откриваме топлата вода ли Grin

# 332
Русалка, именно това имах предвид. Промяната е само в родителите. Поради което очаквам и все повече да ходят.

Аз пък очаквам освен интегралите в ПУК много скоро тази истерия да обхване и семейното планиране и масово да се раждат деца в първата десетдневка на януари, за да са 6 годишни по време на приемната кампания.

Лелее, прецаках си бебето като го чаках до 26-ти януари. Да бях планирала едно секцио веднага след НГ. Stuck Out Tongue Winking Eye

А, малка си щерка как прецаках като я пуснах едната година по-рано (родена е март). Майтапа на страна - трудно му е на човечето, но се справя.

# 333
Е, в икономическия сме учили два семестъра право, беше ми любим предмет. Санкции няма обикновено при диспозитивните норми Grinning  не знам защо няма и правни гимназии, щеше да е интересна опция.

# 334
  • София
В класа на дъщеря ми са 6+1 деца (едно на индивидуална форма на обучение), съответно шест ще се явят на НВО. В 11 клас няма никой, в 12-ти са 4, в 10-май са трима. И по толкова ще се явяват на ДЗИ. Просто са малки класовете. Всички ще се явят (ако не им се случи нещо на НВО), отделен е въпроса, че някои са кандидатсвали вече в Дарби, в Британския или Софтуни.

# 335
Законово е доста глупаво, т.к. без проблем можеш да си пуснеш детето по-рано на училище, но е голяма драма ако по преценка на родителя и учителя, решиш, че искаш дете, родено на 31.12 да го пуснеш следващият випуск. Не го разбирам аз това. Поне да имаше 1-2 месеца аванс.
Като цяло вие на какво мнение сте? Ако детето ви е родено на 31.12 бихте ли го пуснали с неговия си випуск или бихте решили да го пуснете със следващия? (Да, знам, до дете е Simple Smile но все пак за протокола

# 336
  • Пловдив/София
Според мен твърде голямо значение отдавате на месеците. Ако детето има потенциал, занимават го, от малко си е с набора, не мисля, че има изоставане. Ще дам примери: в групата ни в ДГ, момичето с най-добър немски и най-детайлни, красиви рисунки, е родена октомври- една от най-малките.
По въпроса на Риела- близко наше дете е на 23.12, с набора си е, няма изоставане за момента (предучилищна е).
Последен пример: дете, родено шест месца по-рано от моето, винаги беше по-назад с говор и умения, чак сега на 4г почти изравни. А моето не е супер напред, например е по-назад от примера с момиченцето.
Просто наистина си е до дете, често месеците се размиват.
Днес минах покрай гимназия Златарски и ми стана интересно д а прегледам после, нищо не знаех за нея, оказа се даже от 5ти клас, не от 8ми. Поне по уеб страница звучи доста обещаващо.

# 337
  • София
Riela, моите са бавноразвиващи се Wink Поне емоционално. И двамата са родени началото на януари и за секунда не съм се замисляла да ги пусна с предния набор. Вървят си с тяхната година. Но има много отракани или амбициозни деца, за които това е опция. Виж отлагането от 1 клас е "привилегия", която е с две остриета и ако в 1, 2 дори 3 клас ти се струва разумно решение, в 5-ти като цъфне една девойка с една глава над останалите и напълно развита, а съученичките ѝ си играят още с кукли, може да се чувства неловко. И накрая завършва училище на 20 години (то май и моите на толкова ще завършат). Та, НЕ, аз лично и това не бих направила.

# 338
Riela, моите са бавноразвиващи се Wink Поне емоционално. И двамата са родени началото на януари и за секунда не съм се замисляла да ги пусна с предния набор. Вървят си с тяхната година. Но има много отракани или амбициозни деца, за които това е опция. Виж отлагането от 1 клас е "привилегия", която е с две остриета и ако в 1, 2 дори 3 клас ти се струва разумно решение, в 5-ти като цъфне една девойка с една глава над останалите и напълно развита, а съученичките ѝ си играят още с кукли, може да се чувства неловко. И накрая завършва училище на 20 години (то май и моите на толкова ще завършат). Та, НЕ, аз лично и това не бих направила.

Добре споменаваш, емоционално, защото то не е само до знания академични, ами и до физическо, емоционално, социално и знам ли и аз още какво, но е свързано. Аз в момента съм в тази дилема, т.к. малкият (МОМЧЕ! Wink е роден края на декември и въпреки че сега си върви с набора в градината и не виждам да изостава или да не се справя, като сравня елементарни неща на деца от групата, или само ги видя как са се наредили като шишета и моето е най-нисичко и ми става едно такова жално, че все ще е най-малкият.
Даже четох, че е правено изследване с националния отбор по хокей в Канада и е установено, че всички успешни играчи са родени в началото на годината. Защо? Защото първи биват забелязани поради по-доброто физическо развитие и биват разпределени в съответните спортни профили, където съответно се играе не по 2 пъти в седмицата, ами 7 пъти хокей в седмицата и така те са със самочувствие, че са добри, работят здраво и резултатите не закъсняват.

НО като прочетох през какво трябва да мина - комисия, молба, пък със СОП ли е детето, ама защо и как и направо лошо ми става и сериозно се замисля.

# 339
  • София
Имам дете, родено в началото на февруари и дете, родено през ноември. И двамата са си с наборите. Разликата между двамата и при явяването за ПУК и при стартирането на ПУК беше огромна. И двамата се чувстваха чудесно, ноемврийското се справяше добре, а февруарското - отлично. В първи и втори клас разликата се смалява, а най-късно до трети вече изчезва. Февруарската девойка беше много зряла и направо беше като голяма сестра на повечето деца в групата й в ДГ във всяко едно отношение. И много се замислях дали да не я пусна по-рано, но не го направих и не съжалявам. За мен детето трябва да си върви с набора, независимо кога е родено. Със следващ набор не бих пуснала дете, дори и да е родено на 31.12. Някак си, чисто психологически не ми изглежда ОК за самочувствието.

# 340
  • София
Твърдо “за” с набора, освен ако не са налице медицински причини.

# 341
  • София
Аз бях изненадана когато разбрах, че  в НУКК за 1-ви клас не може да кандидатстват деца ненавършили 7г. до 15.09. Тоест родените, например, ноември деца могат да кандидатстват със следващия набор. В останалите училища обикновено си вървят с набора, с малки изключения по желание на родителите.

Като цяло си е до дете, но аз по-рано не бих пуснала детето на училище, дори и академично да е добре. Само, ако и повечето деца от класа са на такава възраст. Аз започнах училище на 6г., но и почти всички деца в класа бяха на 6г.( имаше само 2 деца на 7г.) и сме нямали проблеми. Сега обаче повечето деца си вървят с набора.

# 342
И аз съм твърдо ЗА детето да си върви с набора.
Брех тази Пипи, и последният й пост е много хубав и изцяло го подкрепям. Така мисля и аз.

# 343
  • София
и аз съм твърдо ЗА да са си с набора децата.

# 344
  • София
Прясно инфо за Иззи, ако някой се интересува. Хубава сграда, хубав двор, макар че още не са докарали някаква голяма катерушка. Горе има 3 класни стаи, долу, като огромен хол, който ще разделят за ПУК. Долу малко салонче за игра и да се хранят децата. Като цяло базата не е съвсем готова, но е на етап за няма и месец да оправят всичко. Нещата, които ви вълнуват- не казаха кой ще е по МАТ и БЕЛ допълнителните по Кеймбридж. Представиха началната за ПУК Албена (странна фамилия), ако правилно съм разбрала е от детската градина на Азбуки. Млада и изглежда готина. Допълнителните учители по физика, химия, георграфия ги видяхме (Явор го нямаше). Ами... ще ги интегритат с по долу горе по 1 астрономически час на ден "Музейко". Всичко за разбиране околония свят около нас. Ще имат native speaker, който ще води физическо. Всички допълнителни ще са на английски.
Новата сграда ще е до Околовръстното между Горубляне и Герман. Таксата от 1200 лв поркива всичко допълнително, без транспорт. Кухнята им е от Ям ям или нешо подобно (не са ми познати). Скоро ще публикуват дневната си програма, но реално ще е преди обяд всичко по МОН, следобяд всичко допълнително по Кеймдбридж (което реално покрива домашните + допълнителното образование). Попитах за комютърна грамотност. Ще имат кръжоци за по-големите, а малките ще учат на майкрософт офис, за да пишат проектите. Домашни през седмицата няма да има, само за събота и неделя и то ще са проекти. Питайте, че много информация и не знам дали казах всичко Simple Smile
Редактирам нещо важно, ще викат външни оценители поне веднъж годишно, за да видят къде са децата спрямо МОН.

Общи условия

Активация на акаунт