Частни училища - информативна тема 25

• 43 660
  • 776
  •   1
Отговори
# 525
Попеа, всъщност ти не говореше само за локация. Виж си поста. Има училища с прекрасни сгради и чудесна локация.
Свети Георги, Петър Берон, Света София и т.н. Локация е относително понятие за нуждите на всеки. Същото важи и за всички ДУ по твоята логика.

Последна редакция: вт, 05 мар 2019, 16:23 от Анонимен

# 526
От чисто любопитство погледнах удобния транспорт до 73-то. От нас е с два автобуса и около 55мин. Общо с вървенето до спирките става над час. Много повече от времето, което пътува в момента до училище с лоша локация Whistling
Добра локация е такава на сравнително тихо и чисто място. Оттам нататък зависи кой къде живее.
Споделям и мнението, че колкото по-далеч от центъра, толкова по-добре.

# 527
Попеа, всъщност ти не говореше само за локация. Виж си поста. Има училища с прекрасни сгради и чудесна локация.
Свети Георги, Петър Берон, Света София и т.н. Локация е относително понятие за нуждите на всеки.
Да, аз написах, че локацията е комплексно понятие - ако са на сравнително добра (а не на къра), тогава пък имат проблеми с терените и мястото за игра, често и с базата като сграда, защото на добрите места терените и сградите са скъпи и те не могат да си позволят друго. А общината си има и терени, и сгради  за държавните, просто това е друг вид училище. За мен е очевдина разликата, но всеки е свободен да си затваря очите, колкото си иска Simple Smile

# 528
  • София
Onna, момичетата в точните науки са много малко. Може да погледнеш отборите на България за физика, математика и информатика последните 4-5 години само, за да се убедиш, че е така. Само по химия май има повече девойки, но пак са по-малко от младежите. И това е не само у нас, а в световен мащаб. Защо е така не зная.

# 529
Ами например  120-то, 107-мо, 35-то, 73-то - освен че са на хубави места с удобен транспорт, имат и големи, хубави дворове с площадки за игра, зеленина, места за тичане, а самите сгради са проектирани с големи прозорци, светлина, имат и помощни сгради за спорт и за други занимания. И сградите са реновирани.

За мен нито едно от четирите не е на добра локация. Много други писаха междувременно. Град като София няма еднозначно добри локации, то затова и училищата трябва да са по райони, за да има удобни варианти за всички. Между другото, още една причина да има достатъчно наплив за училищата над южната дъга на Околовръстното е че в близките квартали (не само Бояна и Драгалевци, а и Манастирски ливади и Витоша) има много млади семейства с деца.

# 530
  • София
То лесно да седиш зад клавиатурата и да чаткаш по нея, колко локацията не ти е проблем... докато детето ти от  6 годинки се дрънка с бусче по 45 минути във всяка посока из софийските задръствания и се блъска с джигитите по сфетофарите...И това всеки ден... напред назад... Thinking
Аз на себе си не бих си го причинила, че дори златна да ми е опцията за работа в другя край на София.... какво остава за детето ми... пък всеки си знае... вижда се от мненията тук..

Ясно е че детето ще свикне.... как няма да "свикне"?
Освен в световно известно училище да съм го записала, .... просто не ми се вярва да няма по- близо прилично у-ще или училище + школа или подобно решение... просто не ми е връзва,
за София това, 21ви век, ...  за малко дете говорим... а не по принцип... ( кой е расъл на село да речем миналия век и там нямало у-ща и пътувал до близкия град всеки ден... то така звучи ...направо )

# 531
И защо мислиш, че всички деца се дрънкат по 45мин?
Ми, те трябва само от единия край на София да събират деца. Мислете малко, като пишете.
В крайна сметка всеки знае къде живее и може долу-горе да прецени, а и да попита, колко време ще отнема неговия маршрут.
И не е нужно да се кандидатства в училища, които са на другия край на София.

# 532
  • София
Да, например целият контингент на Увекинд трябва да е от кв. Враждебна, за да пътуват по 45 мин. в посока Joy

# 533
Onna, момичетата в точните науки са много малко. Може да погледнеш отборите на България за физика, математика и информатика последните 4-5 години само, за да се убедиш, че е така. Само по химия май има повече девойки, но пак са по-малко от младежите. И това е не само у нас, а в световен мащаб. Защо е така не зная.
В тази връзка, някой има ли идея/слухове какво е приблизителното съотношение на момчета/момичета в Питагор в тазгодишния прием за 1ви клас, предполагам вече са сформирали паралелката, както и в тази, която идва от ПУКа?

# 534
  • Пловдив/София
Болна тема с локациите- повечето "хубави" училища са ми адски неудобни- СС, Уве Кинд, Питагор...Пък за мен е важно, и преди съм казвала, при сходни други условия (равни никога не са).
За мен добра локация е да има опция метро (градският транспорт не е опция, пътували ли сте с дете в пиков час в авботбус...кошмар е). И да не е до булевард и силен шум.
Останалите са лично мои критерии поради моята локация- да ми е под 15 мин с кола, да се паркира лесно, да няма много задръствания...
Сграда и база е съвсем друго, не знам защо се спомена.

На мен пешеходни са ми БШ и Меридиан 22, като БШ за кола е ужасно- в пиков час много зле става отпед, минавам всеки ден. А на път за работа може и с кола да се налага, докато е малко детето. Та пак не е перфектно, макар че 10 мин пеша си е мечта.
Ако се преместим- имам родители пак в същия район и работно място пак там, та доста сме обвързани с локацията, не е само по един критерий.
В този смисъл хич не ми се иска при наличие на прилични ЧУ (и Шилер) с удобни баба, работа, местоживеене, аз да пратя детето на час с буса.

За форумното училище- бройте ме учител по немски и англйски, даже документ имам за първото :Д

# 535
  • София
За мен и най-добрата локация за жилищен имот е в южната част на София, колкото се може по-далеч от центъра и по-високо в планината. По-тихо, по-ненаселено и с по-чист въздух са Бояна, Драгалевци и Симеоново все пак. Сутрин, като стана и погледна смога над София, лошо ми става. Въпреки че, ако се погледне от Копитото и ние сме в смога. Но това е за мен. Имам приятели, които три жилища смениха и трите са на Раковска /между Витоша и Гурко/ и не искат и да чуят за ходене по кварталите. А мен да ме убиеш не бих живяла в центъра. За мен и качеството на живот в къща и апартамент е различно, в полза на къщата /въпреки че съм израснала в апартамент/, но други хора твърдо предпочитат апартамент. Та, безсмислено е да се спори за неща, които са въпрос на вкус.

# 536
Пипи, около всяко натоварено училище паркирането е зле в пиковите часове. Все пак трябва критериите да са ти свързани с реалността, нали?

На северен склон на планина никога, никога няма да искам да имам имот.

# 537
На мен пешеходни са ми БШ и Меридиан 22, като БШ за кола е ужасно- в пиков час много зле става отпед, минавам всеки ден. А на път за работа може и с кола да се налага, докато е малко детето. Та пак не е перфектно, макар че 10 мин пеша си е мечта.

Пред всяко училище, частно или държавно, сутрин е ад. Дори пред училища без собствен транспорт - сигурно троен ад. Аз лично, ако живея на пешеходно разстояние от Българско школо и мога да си го позволя, хич няма да се чудя, а ще си запиша там децата. Имат страхотна сграда и направо им завиждам за спортната зала и басейна, макар че май не ги ползват само децата от училището.

# 538
  • София
Бистрица забравихте...За мен това е перфектното място и за къща, и за училище. До София е 10-15 минути. Простор, слънце, над смога. И тишина, градът не се чува.

# 539
  • Пловдив/София
Да, да, прави сте, че сигурно навсякъде е така със струпването на коли, просто оттам минавам и затова споделих, че няма перфектна локация. Даже в БШ се влиза вътре през бариера, което сигурно улеснява, не знам дали всички родители имат достъп.
Симеоново и за мен е приличен компромис, чисто и сравнително близо, но задръстванията долу на кръговото ме карат всячески да отбягвам района.
ДГ ни е почти в Бистрица и е супер- в мъгливо време, там е слънце, същевременно е на 10 мин с кола от Бизнес парка. Но с огромен минус, че друг транспорт няма (е, пътувала съм с 314 няколко пъти, когато колата ми е в ремонт, но не става зимата).
Вече трета година сме там и се свиква с ежедневното шофиране (особено като си го делим с таткото), но с второ дете ще натежи повече. А и зимата си е гадно, има дни, в които с моята кола не мога да стигна.

Общи условия

Активация на акаунт