Частни училища - информативна тема 25

• 43 503
  • 776
  •   2
Отговори
# 660
  • София
Нещо да сте чували за училището на Британика? Ако не бъркам планираха да са готови и да започнат прием от тази есен

# 661
  • Пловдив/София
Bliss, а кое е старото училище с униформите?

Забелязвам, че в темата сякаш липсва обективизъм...всеки защитава своето училище като идеално, а знаем, че няма нищо перфектно.
Например стане дума за транспорт- веднага се казва, че локацията е без значени, СС си е супер и 40 мин не са проблем.
Стане дума за униформи- оказва се, че това е удобно и пести пари (от родители в БШ).

Никой не признава да  е направил компромис с нещо за сметка на нещо по-важно...

Не може ли всеки да си каже и от какво НЕ е доволен. Чудесно е да си харесваме избора, но не и да затваряме очи за всичко, което недай Боже може да покаже, че нещо в училището не е перфектно. Темата би станала много по-полезна така.

Аз например много си харесвам градината, но винаги споделям минусите й, ако някой ме попита. Както и плюсовете.
Пак е субективно, но някак по-реалистично и честно...

И БШ ако избера като "нашето" училище, това не значи да харесвам всичко в него. Просто избор на база плюсове и минуси. Още сега мога да посоча и двете, ама няма смисъл без реален опит.

# 662
  • на път
Моят син е с униформа в гимназията и вече я намразих. Въпреки, че си спестихме някои елементи от нея си дадохме 200лв. На всичкото отгоре те растат като тръстики на тази възраст и вече купихме втори панталон. Слава богу, че я носят "представително" на мероприятия. Както мразя да гладя ризи .... Той си я харесва и си я носи като я съзре в гардероба, а аз я крия на по-вътрешно място. Не мога да си кривя душата - много му отива, но не ми е приятно да и слугувам ...

# 663
По наше време си слугувахме на униформите сами? Изкл. химическото чистене. Но поне си ги носихме и вземахме от/до там. Но гладенето на всичко и прането на ризите си беше наша грижа.

# 664
Като слушам за какво става дума в училищата с униформи, направо се кръстя, че съм изпуснала екстрата.
Като се за четох в темата реших да попитам колега с дете в училище с униформа (ДУ) за какво става дума. Оказа се, че освен стандартните части, които се купуват от една от познатите фирми, трябва да си купуват и брандиран анцуг/екип... за 70 лв. бройката. Брандиран в смисъл на такъв с емблема на училището,  не че е на някоя от известните спортни марки.

# 665
  • София
О, в нашето старо ДУ униформата включваше: риза, пола/панталон, пуловерче, вратовръзка - официалната. Суичър, лакоста с къс и дълъг ръкав - ежедневната. Анцуг, тениска и шорти (брандирани както казвате) - за часовете по физическо. И т.к. в това училище плуването беше задължително, а-ха очаквах да ни накарат да си закупим и униформен бански и хавлийка.
Най-важният елемент беше въпросното турско синьо пуловерче, което всеки протестър срещу униформата, носеше смачкано на топка в чантата, в случай че мерне директорката. А тя ни обясняваше какъв вкус възпитава у децата по този начин. "Елегантният" ансамбъл, който съм наблюдавала беше ученик в черен анцуг на Adidas, гарниран с ярко зелени ивици отстрани, а върху него нахлузено това култово пуловерче - синьо, като синьото на бг.мамма Wink

# 666
  • на път
Joy и моят има такова и го мрази и отказва да го облича ....

# 667
  • София
От майка ми знам з униформите едно време и протестите. Аз не съм го хващала, та лично не мога да говоря. Сега ми харесва това- признак за принадлежност. Понеже изборът ни е само с училища с униформа ще пиша след година- две пак. (скоро гледах мой стар пост как няма да пусна дъщеря ми на 4 на бяло училище... ми на 4 и половина замина хахахаха, та мнението ми явно бързо се променя спрямо детето)

# 668
  • София
Всички униформи ли са с лошо качество и се свиват? Има ли такива, които правят изключение?

Иначе по темата - аз съм за униформите, особено след спомените ми от гимназията и наблюдението ми върху децата с “не маркови” дрехи... и то преди 15г... сега не ми се мисли просто

# 669
Всичко е въпрос на възпитание и униформите няма да го заместят. За 4 години не съм имала случай да попадна на такава ситуация. И да е имало, децата ми не са я сметнали за важна, за да я коментираме. Което за мен е достатъчно.

# 670
  • Пловдив/София
От майка ми знам з униформите едно време и протестите. Аз не съм го хващала, та лично не мога да говоря. Сега ми харесва това- признак за принадлежност. Понеже изборът ни е само с училища с униформа ще пиша след година- две пак. (скоро гледах мой стар пост как няма да пусна дъщеря ми на 4 на бяло училище... ми на 4 и половина замина хахахаха, та мнението ми явно бързо се променя спрямо детето)

rainy, вие на кое училище се спряхте?

# 671
  • София
Днес ще свънна в КО да откажа със свито сърце. Малката е категорична, че предпочита Дрита. В Неделя ще ходим в БШ. Поне останаха само 2 за колебание Simple Smile

# 672
  • София
Всички униформи ли са с лошо качество и се свиват? Има ли такива, които правят изключение?

Иначе по темата - аз съм за униформите, особено след спомените ми от гимназията и наблюдението ми върху децата с “не маркови” дрехи... и то преди 15г... сега не ми се мисли просто

Аз мога да кажа за тези на Бонита  - не са нищо особено, а за цената си са с изключително ниско качество. Свиват се, да, но това им е най-малкият проблем Simple Smile Размерите също са относителни. Нямат наличности и ако се наложи закупуването на нещо ново през годината е необходимо да се чака около месец. Една блузка е в порядъка на 25 лв. На същата цена могат да се купят по-качествени дрехи. Въпреки това, наличието на униформа не би ми било водещ критерий за избор на училище. Ако утре СС решат да въведат униформи, а Питагор/ПЧМГ да ги премахнат, ме съмнява, че ще им намалее наплива само заради това.

# 673
  • на път
И ние сме в Бонита и всички са май там като разгледах закачалките. Качеството на материите е ниско, цените са неприятно високи. Те май са монополисти в бранша.

# 674
Споделям мнение за униформите на ПБ - изключително скъпи и некачествени. Изцяло подкрепям мненията, че в случая изцяло говорим за печелбарство от страна на ръководните органи - тази година ги смениха от Бонита към някаква дизайнерка (на която не помня името). Получихме списък със задължителни дрехи, от които смело мога да твърдя, че над половината не са обличани нито веднъж досега - дънките например са абсолютно несъразмерни и не мога да причиня на дъщеря си да ги носи цял ден. Да не говорим за вратовръзката и другите подобни аксесоари. За абсолютния минимум от дрехи платихме около 500 лв. Синът ми учи в СС и смело мога да твърдя, че в случая напълно подкрепям тяхното решение да не се ползват униформи.

Ако някой се замисля да кандидатства в ПБ, силно препоръчвам присъединяване и четене на мненията във ФБ групата 'Родители в ЧОУ “Петър Берон”'. Приеха дъщеря ни в СС и с огромно нетърпение чакам да свърши учебната година.

Общи условия

Активация на акаунт