Дом-затвор

• 16 437
  • 217
  •   1
Отговори
# 60
В тази ситуация наистина е най - добре майка ти сега да замине за чужбина да поработи. Пари ще ти трябват за бал, за образование. Пък и нали одобрено от нея гадже имаш , има кой да те пази .
Ако има как да я убедите да замине, най- добре. Баба ти не  е престаряла, а и ти си вече голяма.
Няма ли приятелки тази жена , да отидеш да споделиш с тях и някоя да и въздейства.
Или ти кротко и напоително , всеки ден да и го внушаваш. Трябва да спрат скандалите, виждаш , че не водят до никъде. Смени подхода, дръж се като възрастна с нея, говори и без страх, че ще ти отвърти шамар.

# 61
  • волно калдъръмче
Това, което има значение е, че авторката не се чувства добре в присъствието на майка си и средата там за нея е токсична... съответно за нейното психично здраве е нужно това да се промени. Дали преескпонира не е толкова важно, важното е да може по-скоро да поеме отговорност за живота си.
Момиче, ти си пълнолетна, не позволявай такава груба намеса в личния ти живот. Не е нормално майка ти да ти казва с кого да излизаш и с кого да си в интимни отношения или пък да имаш страх от нея. Говори с нея спокойно и без да повишаваш тон, дори и тя да крещи. Не позволявай нейното напрежение да се предава на теб.
А ако опиташ да си промениш настройката към нея?... Поведението й е на самотен и нещастен човек. Какво мислиш, че би станало, как ще реагира, ако я прегърнеш (ама силно и продължително) и й кажеш, че я обичаш?
За нея всяка среда ще е токсична, освен ако не случи на идеалната среда. Проблеми има навсякъде, най-малкият е крещящата майка. Когато обаче тези проблеми са следствие от личен избор и липса на отговорност, те вече не са проблем, а предизвикателство или просто начин на живот.
Скрит текст:
Вчера сутринта рано ми се наложи да мина през една пресечка до един хотел. Млади момичета с къси поли, голи кълки, без проблеми, избрали начина си на живот се прибираха по квартирите си и кротко, без викове и крясъци, си обсъждаха нещо. Токсична среда ли - нее, просто личен избор или начин на живот.

Вяра, не съм много съгласна, че майката носи отговорност. За кое - болен ли обгрижва, пари ли носи, дете ли гледа?
Не е работила от години и е отказала да замине за чужбина, за да допринася финансово за домакинството от 4 човека. Това за мен е безотговорно. Бабата и дядото няма да изхвърлят внучката, ако майката реши да направи нещо полезно с живота си. Не мисля, че някой в техния дом е виновен, че жена на 40 не иска да се държи нормално.
Щом момичето е пълнолетно, нека да си подреди сама живота, а не да му се вменява вина, че майка му, дядо му, баба му на него чакат - по този начин ще стане същия агресивен шизоид като майката.
Как да не е работила от години? Не прочете ли думата "почти". Поработвала е тя, ама сега не работи на макс. Не е много сигурно и дали навремето не е получила категоричен отказ на молбата за помощ от родителите си за започването на работа в чужбина.

Това че в момента тази жена е без работа, семейството е без средства и обстановката наистина е изнервена, не я прави черна и токсична. Без доход, с болен родител и в добавка пълнолетна дъщеря, която се дърпа да заминава на майната си, без да има идея какво точно я чака там, напълно ми е ясно какво ѝ е.

# 62
Вяра-Какво дете съм вече на 18 г искам да попитам?Да,аз съм и дъщеря и в нейните очи ще остана дете,само че дядо и баба да ни издържат,а тя да не иска дори да влезе в jobs bg това е прекалено!Прекалено е и нещото,което прави със скандалите си.С нея не може да се води нормален разговор.Можи би я защитаваш,защото се разпознаваш в някои моменти,но простп отказвам да си помислям,че при всичко,което разказах АЗ имам вина.Нито съм излизала по дискотеки,нито пуша,нито пия.Ходя до магазините да пазарувам,пера се и гледам да не съм в тежест,само че тя нищо не оценява.Не е благодарна на майка си и баща си за нищо!Приятелки почти няма!Как да има?Тя се държи грубо и с тях.Изобщо това,че има провален брак не и е никаква причина да се държи така.На 18 г. съм.Защо не замине да работи,а аз да поема нещата вкъщи?Доказала съм се?че не съм вятърничева.Тя отказва да поема каквато и да е отговорност,а в същото време натяква.Казвам,че почти 19 г не работи,защото аз съм почти на 19г.С точност ако искаш да знаеш-Безработна е от 18 г и 10 месеца. Simple Smile
И още нещо.Когато научихме диагнозата на дядо на всички ни стана адски неприятно.Разплакахме се и отидох да я прегърна,а тя ме бутна и каза”Махни се”.Всеки път,когато е болна съм плътно до нея.И въпреки всичко дори и тогава ме навиква,пак посяга,хвърля и тн.

# 63
Пари ще ти трябват за бал... дръж се като възрастна с нея
Това са две противоположности.

Смяна на подхода е авторката да спре да чака на някого в тази къща и да започне да се движи като независимо тяло. Независимото тяло се готви за КСК, работи за хляба си и има свой живот.

Как да не е работила от години? Не прочете ли думата "почти". Не е много сигурно и дали навремето не е получила категоричен отказ на молбата за помощ от родителите си за започването на работа в чужбина.

Това че в момента тази жена е без работа, семейството е без средства и обстановката наистина е изнервена, не я прави черна и токсична. Без доход, с болен родител и в добавка пълнолетна дъщеря, която се дърпа да заминава на майната си, без да има идея какво точно я чака там, напълно ми е ясно какво ѝ е.
Значи авторката се превръща в истинска майчичка и е важно да бъде издърпана от калта и натисната в правилната посока, а именно - независимост и отговорност. По принцип съм ЗА родителите да подпомогнат образованието на децата си, но в случая това ще е минус, така че ако трябва - първо авторката да поработи, да събере някой лев и тогава да записва висше. Тъкмо ще може да направи сравнение между живота на работещ самостоятелен човек и глезанките на родителска издръжка.

# 64
Пари ще ти трябват за бал... дръж се като възрастна с нея
Това са две противоположности.

Смяна на подхода е авторката да спре да чака на някого в тази къща и да започне да се движи като независимо тяло. Независимото тяло се готви за КСК, работи за хляба си и има свой живот.

Как да не е работила от години? Не прочете ли думата "почти". Не е много сигурно и дали навремето не е получила категоричен отказ на молбата за помощ от родителите си за започването на работа в чужбина.

Значи авторката се превръща в истинска майчичка и е важно да бъде издърпана от калта и натисната в правилната посока, а именно - независимост и отговорност. По принцип съм ЗА родителите да подпомогнат образованието на децата си, но в случая това ще е минус, така че ако трябва - първо авторката да поработи, да събере някой лев и тогава да записва висше. Тъкмо ще може да направи сравнение между живота на работещ самостоятелен човек и глезанките на родителска издръжка.
Точно това искам.Знам,че няма да е леко в чужбина,но аз искам да уча.Колкото и време да отнеме ако ще да съм и на 23г пак ще искам да запиша.Но тя не позволява да замина за чужбина.И как ще замина ей така без пари?Или иска да съм зависима цял живот от нея

# 65
Гал, номерът е да мотивира майка си по някакъв начин да замине за чужбина засега. Хем ще свърши нещо полезно извън простора и парцала.

# 66
  • волно калдъръмче
Вяра-Какво дете съм вече на 18 г искам да попитам?Да,аз съм и дъщеря и в нейните очи ще остана дете,само че дядо и баба да ни издържат,а тя да не иска дори да влезе в jobs bg това е прекалено!Прекалено е и нещото,което прави със скандалите си.С нея не може да се води нормален разговор.Можи би я защитаваш,защото се разпознаваш в някои моменти,но простп отказвам да си помислям,че при всичко,което разказах АЗ имам вина.Нито съм излизала по дискотеки,нито пуша,нито пия.Ходя до магазините да пазарувам,пера се и гледам да не съм в тежест,само че тя нищо не оценява.Не е благодарна на майка си и баща си за нищо!Приятелки почти няма!Как да има?Тя се държи грубо и с тях.Изобщо това,че има провален брак не и е никаква причина да се държи така.На 18 г.Защо не замине да работи,а аз да поема нещата вкъщи?Доказала съм се?че не съм вятърничева.Тя отказва да поема каквато и да е отговорност,а в същото време натяква.Казвам,че почти 19 г не работи,защото аз съм почти на 19г.С точност ако искаш да знаеш-Безработна е от 18 г и 10 месеца. Simple Smile
Те и безработните ходят да се разписват в бюрото по труда в обедните почивки. Не ме баламосвай. Достатъчно беше да ми напишеш думата "почти".

По нищо не личи да си дъщеря на място. По това, което разказа, наистина не личи да имаш вина, но тук четат хора с житейски опит, които трудно може да заблудиш. Първо, не може един човек, отдал живота си на семейството да е толкова черен, колкото го описваш. Майка ти няма личен живот - това ми е достатъчно да си направя изводите в колко токсична (нали така беше) среда са ѝ минали младините. Изтормозен от живота човек, няма как сам да създаде хармоничен дом. Ти си тази, която ще помогне. Второ, докато вървиш срещу нея, семейството губи. Ти също губиш, като част от него. Трето, отделянето няма да ти помогне с нищо. Да, може да ти остане горчиви спомени, но и ще затвърди собствената ти безпогрешност спрямо нея. В живота няма идеално добри хора, няма и идеално лоши. Не поляризирай така нещата. Това го има само в приказките. Нали с детството е свършено? Голямо момиче си, действай, не се стресирай толкова от една измъчена крещяща жена.

# 67
За да се измъкнеш, имаш няколко варианта.
Приятелка, на която да се увесиш на врата в големия град. Така докато вземеш 2-3 заплати и спестиш 6-700 лв да излезеш сама на квартира или пък просто започнеш да плащаш своя дял от сметките и наема при приятелката + старите задължения, когато не си имала пари. Ще ти трябва доверен човек, малко биха се наели - това  значи реално да те издържат за 2 или 3 месеца.
Вторият е студентски заем от банка. Кандидатстваш си за висше, теглиш парите, живееш в общежитие и тепърва изплащаш. Не съм чувала добри думи точно за студентските заеми, а и вероятно ще искат майка ти да поръчителства. Не е невъзможно и да не те одобрят въобще.
Трети вариант - бърз кредит 1500 лв, отлиташ към големия град, намираш работа, бачкаш и след 5 години връщаш 3 хиляди заради лихвите. Пак ще искат телефон на човек да гарантира за теб и като си безработна, може да ти откажат заема.
Четвърти вариант - камериерка или сервитьорка на морето с поето хранене и спане. Трябват ти 50 лв, колкото да платиш билета дотам и да имаш пари да ядеш първите няколко дни.
Като човек, който от година мъчи една кредитна карта с лимит 1000 лв, знам какво нещо са заемите и по принцип не бих ги препоръчала като вариант, защото човек лесно и неусетно попада във въртележка заем-изплащане-рефинансиране-изплащане-3 техники на лизинг-отново рефинансиране и така след 5 години задълженията ти са тройни. Но в твоя случай може да имаш шанс. Но трябва да караш буквално на хляб и сол с месеци.

# 68
  • волно калдъръмче
За да се измъкнеш, имаш няколко варианта.
Приятелка, на която да се увесиш на врата в големия град. Така докато вземеш 2-3 заплати и спестиш 6-700 лв да излезеш сама на квартира или пък просто започнеш да плащаш своя дял от сметките и наема при приятелката + старитр задължения, когато не си имала пари. Така би било с най-малко сътресения за теб, но ти трбва доверен човек, малко биха се наели - това  значи реално да те издържат за 2 или 3 месеца.
Вторият е студентски заем от банка. Кандидатстваш си за висше, теглиш парите, живееш в общежитие и тепърва изплащаш. Не съм чувала добри думи точно за студентските заеми, а и вероятно ще искат майка ти да поръчителства.
Трети вариант - бърз кредит 1500 лв, отлиташ към големия град, намираш работа, бачкаш и след 5 години връщаш 3 хиляди заради лихвите.
Като човек, който от година мъчи една кредитна карта с лимит 1000 лв, знам какво нещо са заемите и по принцип не бих ги препоръчала като вариант, защото човек лесно и неусетно попада във въртележка заем-изплащане-рефинансиране-изплащане-3 техбики на лизинг-отново рефинансиране и така след 5 години задълженията ти са тройни. Но в твоя случай може да имаш шанс. Но трябва да караш буквално на хляб и сол с месеци.
Или да се прибере с увесен нос и да се примири със съдбата си, докато майка ѝ се чуди как да ѝ оправя бакиите. И този сценарий не е за пренебрегване. Излишната увереност и наивност е вкарала много млади жени в заблуждения, за които родителите им продължават да плащат скъпо и прескъпо.

Майка ти иска да те предпази. Вижда себе си в теб и не иска да минеш по нейния път. Като не разбираш с добро, ще разбереш с лошо. Сега тя ти крещи, после сама ще си крещиш и ще си скубеш косите. Ама нали - ти си си го направила, твой избор си е, ти ще си плащаш масрафа. А като ти дойде до гуша, ще се сетиш, че имаш и майка, с която да размените два лафа като нормални очукани от живота хора. 

# 69
Вяра-Знаеш ли пък как точно само това целя?Да забаламосам някой...За какво ми е?Ако ги нямах тия проблеми нямаше да съм тук и да пиша.Проблема си е твой какво мислиш!Писна ми вече от точно такива хора.Аз ли съм виновна,че е попаднала на някакъв които не е за семейство и съм се появила аз?Ама то се мисли преди да се омъжиш.Не може да е бил безотговорен и да очакваш да се промени.И сега едва ли не да си го изкарва на нас тримата вкъщи.На кого са нужни тия скандали?На нас ни тежи и на още много други хора.Да крещим ли?Да бъдем истерични ли?Айде стига вече с тва”да ми оправя бакиите” какви бакии?Който и да попитат лошо мнение за мен няма.А тя е тази,която се изпокара с всички.До сега никъде не бях писала,не бях споделяла,освен на госпожата ми.18 г си мълчах.Ама идва момент дето ти писва.

# 70
  • волно калдъръмче
Престани да обвиняваш майка си. Правиш също като нея. Тя обвинява родителите си, че не са я подкрепили да си оправи живота, ти се отнасяш по същия начин с нея. Грозно е. Обясних ти вече. Жената е била на колене - провален брак с дете. Можела е да отиде да си повее гъза сама под предлог, че ще работи, но не те е оставила. Може и бабата и дядото да не са я подкрепили поради същите причини, заради които тя сега не иска да подкрепи теб.

То е най-лесно да кажеш "Писна ми". Прави си сметката, че тя не го е казвала дори когато ѝ е било най-трудно. Животът е пред теб, а на теб вече ти е писнало от проблеми. Чакай малко, нали си умно момиче. Би трябвало сама да знаеш, че те тепърва ти предстоят.

# 71
Майката била очукана от живота-хахаааа.Не е лесно да си търтей,да те издържа друг и да имаш претенции, и да агресираш.
Много жени се развеждат,е че цял живот ли го съпреживяват или се взимат в ръце и се борят,като проявяват отговорност и относно децата си.
И не мисля,че припознава себе си в авторката,по-скоро от репликите "приличаш на баща си"ще да е друго.Няма го съпруга и за да излее негодуванието си върху него и го излива върху детето.Как още не и е казала,че ако я нямаше нея(детето и)живота и е щял да бъде песен.
Почти 20 години не е работила,няма заболявания,кой я е издържал? А сега кой издържа това дете,кой на кого е длъжен?Каква отговорност да възпита у детето си като тя е един пример за чудо и приказ.

# 72
Аз пък си мисля, че на майка ти й трябва точно два пъти да подадеш сигнал за домашно насилие, за да се кротне. Като й се появят полицаите и започнат да я привикват, да я разпитват и да я следят под лупа ще се сети, че нещата са сериозни и трябва да си коригира поведението. Така ще гарантираш на баба ти и дядо ти спокоен живот. А ти се махай по възможно най-бързия начин от там. Живота ти сега започва - имаш възможност да го подредиш така, както на теб ти се иска

# 73
  • волно калдъръмче
Майката била очукана от живота-хахаааа.
Нидей са смя, щото никой не знае къде ще го завари безсилието.

По-лошо е - жената няма личен живот. И това няма да попречи на никого да го разгледа като личен избор. Нали? А обстоятелствата покрай него ще си останат ясни само на майката, но не и на дъщерята, защото на нея не пука за никого. Писнало и. Точка.

# 74
Майката била очукана от живота-хахаааа.
Нидей са смя, щото никой не знае къде ще го завари безсилието.

По-лошо е - жената няма личен живот. И това няма да попречи на никого да го разгледа като личен избор. Нали? А обстоятелствата покрай него ще си останат ясни само на майката, но не и на дъщерята, защото на нея не пука за никого. Писнало и. Точка.
Ако не ми пукаше за никого до сега да съм избягала.Майка ми сама си е сложила капаци на очите.Защо не излиза?-Защото няма с кой.Защо няма с кой?Защото се изпокара с всички.Предложиха и работа-не замина.Това непрестанно чистене вкъщи и пиене на кафета ще помогме ли на някой?Изобщо първо да попитам ти намираш начина по който се държи с родителите и за нормален?Баба ми работи въпреки че е пенсионерка,за да може да имаме доходи.Дядо е пенсионер от доста години.Той и мама си бяха нон стоп вкъщи.Изобщо никой не я е спирал от живот.Тя никой не харесва.Как да има връзка?
Но това са вашите виждания.Благодаря въпреки всичко.

Общи условия

Активация на акаунт