Промяната след раждането

• 31 764
  • 855
  •   1
Отговори
# 465
Чак заринати - не, ама при еднодетния модел да нямаш някакви спестявания до 30, та да поемеш евентуалности и една допълнителна година у дома...абе странно си е. Късно раждане, малко деца - кое толкова обръща финансовата кола, особено ако кариерата е била приоритет? Ако има толкова хъс за бачкане, ми трябва да има и съответните пари...

(щото досега не съм чувала жена да е окрилена от не-офисни професии, изискващи физическа работа, не мислене)

# 466
М/у другото, детето ми беше със съмнения за епилепсия - това не е нещо, което ''хващаш'' в градинката от други болни деца.
Ахам, те болестните драми не се изчерпват със заразните заболявания.
Бианка, да, хитрите са заринати с парите, другите сме тъпачките, как.

# 467
  • София
Е нали и мъжете ходят на същата “затъпяваща” работа - или за тях е супер, но за нас кофти.

Коловозът е за всички, освен ако не са астронавти или гении учени, но такива не се срещат често. Останалите ходим на работа, защото ако всеки мъж и жена реши да си стои у дома и да се занимава с възвишени дейности, светът ще замре. Няма да има от кого един хляб да си купите в магазина, нито ще има кой да ви лекува децата. Щото е много гот да си “над работата”, но когато детето ти получи гърч, се молиш в болницата да има добри професионалисти. От личен опит говоря.

И какво, ако на мъжеТЕ им е кеф, на жениТЕ също трябва да им е, за да не останат по- назад или за да не би да не са еднакви с мъжеТЕ?

Защо въобще слагаш всички под един знаменател?

От личен опит, доста по- голям и тежък от твоя- да, благодарна съм на специалистите, които са помогнали в трудните моменти и са ни спасили- буквално.
Само че, аз не знам доктор, който да седи по цял ден във форумите, твърдейки че му е скучно вкъщи и затова е на работа по 10 часа.
Нито продавачка, цъкаща в бгмамата с едната ръка, докато подава хляба с другата.
А, тук е пълно с офисен планктон, който пише непрекъснато.

Но и за това въобще не иде реч- писах за липсата на емпатия до степен да не може да се постави собственото удоволствие за едни 2- 3 години зад нуждите на детето.
И писах за това, че е тъжно да нямаш никакви интереси, освен да отидеш на работа, за да си запълниш деня- дори и дейността да ти харесва.
Така стана ли по- ясно?

# 468
Сирен, непрекъснато пишеш как хората омаловажават труда на майката и не го оценват, за което съм абсолютно съгласна с теб! В същото време обаче ти също толкова настоятелно омаловажаваш и се подиграваш с труда на другите. Тази работела в рекламна агения, то голямата кариера, нямало смисъл от нея, другата не знам какво си...
Та кои професии са достойни за теб? Освен ИТ, разбира се, за там знаем.

# 469
  • София
Явно се предполага, че всички жени по дефолт са заринати с пари, даже се чудят какво да ги правят. Така че могат да си стоят в години вкъщи и да дундуркат бебета Simple Smile Няма кредити, няма финансови нужди, всичко е цветя и рози. Само че тия презадоволени жени искат да се развяват навън, не ги е срам Simple Smile
Амчикак, всички жени под небето от коприна са като Сирената, омъжени за програмисти и в състояние да си клатят краката до старост. Снобарията и тоталната изолация от реалния живот щяха да са смешни, ако не бяха тъжни.

# 470
Има цяла книга по въпроса.

Гледането на деца се омаловажава, щото не се въртят пари там. Ако се въртяха, щеше да е елитна работа. А на някои работни позиции дори и труд и мислене не се случват.

Таис, и ти си омъжена за програмист:)

# 471
  • Пловдив
Жал ми е за теб, Сирен. Рядко изпитвам това чувство, но колкото повече те чета из темите, толкова повече те съжалявам. Нищо не е “хубаво” в твоя малък свят - нито гледането на деца (скука и еднообразие), нито ходенето на работа (робство), нито пътуването (излишни нерви), нито...нищо.  
Е, то става робия и нерви само когато го правят другите. Ей така отвисоко, небрежно омаловажаващо, тип гроздето е кисело.

# 472
Ами не, като казвам "робия и нерви", визирам собствения си опит - примерно нерви от задръстване, вадене на коли сутрин рано в поледица, абе ей такива прекрасни детайли от живота на работеща мацка. Бързане за взимане от градина в задръствания, осем часа вързана за стол с работа, която мога да свърша за 2 часа от дома...всичко това си е робия.

# 473
Благодаря, но нямам намерение в момента да чета книга. Може просто да посочиш 2 - 3 професии.
Е, то и аз съм с програмист ама...това означава, че трябва да съм щастливо безработна за постоянно ли?  Иначе в никакъв случай не смятам, че жената трябва да носи семейния бюджет на гърба си.

# 474
Хм. Аз пък понякога се чудя на себе си и имам чувството, че работя като доброволец. Някакви романтични представи още си имам и си хвърча из облаците. Сякаш ,ако не ида на работа ще свърши света. Никакви пари не могат да се изкарат, нашата професия към ден днешен си е ентусиазъм. Познахте ли ? Учител съм.

# 475
Ако можеш да си представиш света без дадена професия, значи може и без нея. Доста от позициите са специфични за фирмата и нейната организация, не са "занаяти". Всичко що не е занаят, не изисква лични знания и обучение, а е задача в рамките на организация, има потенциала да е "ненужна работа". При доста от позициите един човек може да свърши работа на сто такива.

Да, дори и при учителите : един добър учител с клипче в нета може да научи на повече неща повече деца, отколкото 100 посредствени в класната стая.

# 476
Ако дадена професия е толкова ненужна и непрактична, то тя ще изчезне от само себе си. Специално за бизнеса - щом някой е решил да плаща за тази работа значи има нужда от нея. И дори често е обратното - един човек съвместява няколко длъжности и върши работата на 5. Изключвам държавните институции, там е друго уж, аз лично не съм имала професионален досег с тях.

# 477
  • София
Да, дори и при учителите : един добър учител с клипче в нета може да научи на повече неща повече деца, отколкото 100 посредствени в класната стая.

Като бивш преподавател мога само да се усмихна на невежеството ти Simple Smile

ММ не е програмист - не всички, които работим в софтуерни компании, пишем код.

# 478
Ако дадена професия е толкова ненужна и непрактична, то тя ще изчезне от само себе си. Специално за бизнеса - щом някой е решил да плаща за тази работа значи има нужда от нея. И дори често е обратното - един човек съвместява няколко длъжности и върши работата на 5. Изключвам държавните институции, там е друго уж, аз лично не съм имала професионален досег с тях.

На мен ми плащат за моята работа, при това добре, но все пак я смятам за по-скоро ненужна.

Но иначе да - по-гот е в нета да гледаш лекция на някой от MIT, отколкото някоя местна звезда да се напъва. Или лекция от утвърден писател в нета, вместо български филолог.

Таис, бе то и аз тогава съм работила в "софтуерна компания", макар позицията ми да беше по-скоро с писане. Що съм останала с впечатление, че мъжът ти пише код? Това обяснява защо има сили да се занимава с какво ли не. Ако има код и пожари, работата е друга и много сериозна. Ма поне и заплащането е по-сериозно.

A това, че бизнесът или правителството или друг има нужда от някаква позиция, пак не значи, че е полезна в човешки план.

# 479
Хм. Аз пък понякога се чудя на себе си и имам чувството, че работя като доброволец. Някакви романтични представи още си имам и си хвърча из облаците. Сякаш ,ако не ида на работа ще свърши света. Никакви пари не могат да се изкарат, нашата професия към ден днешен си е ентусиазъм. Познахте ли ? Учител съм.
Браво!

Хаха, без моята не може. Получих точка!
Брхбрх.

А на учителите се възхищавам много! Аз това, да уча някого на нещо, не го умея, за мен това е висш пилотаж. Особено пък деца!

Общи условия

Активация на акаунт