Промяната след раждането

• 31 748
  • 855
  •   1
Отговори
# 480
Ако можеш да си представиш света без дадена професия, значи може и без нея. Доста от позициите са специфични за фирмата и нейната организация, не са "занаяти". Всичко що не е занаят, не изисква лични знания и обучение, а е задача в рамките на организация, има потенциала да е "ненужна работа". При доста от позициите един човек може да свърши работа на сто такива.

Да, дори и при учителите : един добър учител с клипче в нета може да научи на повече неща повече деца, отколкото 100 посредствени в класната стая.
Далеч не е така. Представите са обусловени от професионален опит и квалификация. Това, какво можеш да си представиш ти има значение само за теб и в случая показва само, че не можеш и да си представиш друга гледна точка и опитност.

За учителите дори няма и да коментирам, защото нищо не може да те спре да се излагаш.

# 481
  • София
Ако дадена професия е толкова ненужна и непрактична, то тя ще изчезне от само себе си. Специално за бизнеса - щом някой е решил да плаща за тази работа значи има нужда от нея. И дори често е обратното - един човек съвместява няколко длъжности и върши работата на 5. Изключвам държавните институции, там е друго уж, аз лично не съм имала професионален досег с тях.

На мен ми плащат за моята работа, при това добре, но все пак я смятам за по-скоро ненужна.

Но иначе да - по-гот е в нета да гледаш лекция на някой от MIT, отколкото някоя местна звезда да се напъва. Или лекция от утвърден писател в нета, вместо български филолог.

Таис, бе то и аз тогава съм работила в "софтуерна компания", макар позицията ми да беше по-скоро с писане. Що съм останала с впечатление, че мъжът ти пише код? Това обяснява защо има сили да се занимава с какво ли не. Ако има код и пожари, работата е друга и много сериозна. Ма поне и заплащането е по-сериозно.
Разбира се, той само твоят милинкият е отруден, до степен, че да третира децата си като екзотика. Мъжете, които имат време и за децата, и за жена си, са с лесни професии. Искрено ме забавляваш с плоските си умозаключения, но пък не съм изненадана.

И аз се възхищавам на учителите, едни от най-добрите ми приятели все още преподават, с хъс и желание, напук на цялата трагикомедия в родното образование. Добре, че не четат тъпотиите сиренови.

# 482
Благодаря, Пълна луна  Simple Smile
Много пъти съм казвала, че имам щастието да работя тази професия. Въпреки всички трудности в днешно време.

# 483
Таис, не, не си третира децата като екзотика, напротив, занимава се. Обаче има периоди, в които е "днес ме няма". И да, има и оувъртайм, и пожари, и заети часове до вечерта, без да се включва във вечерни ритуали. И доработване от къщи и каквото се сетиш. А има и да чете за развитие в по-платени области. Та така, зависи кой какви цели има. Аз не мога да си позволя така да вбия в работа, както той прави.

И затова съм се погрижила да не хвана работа, в която да има дни "днес ме няма".

# 484
  • София
И дори често е обратното - един човек съвместява няколко длъжности и върши работата на 5. Изключвам държавните институции, там е друго уж, аз лично не съм имала професионален досег с тях.

Нека не се заблуждаваме- щом един може да съвмести няколко длъжности и да върши работата на 5, то просто нито една от длъжностите и работата, нямат обема да запълнят 8 часовия работен ден.
Затова и нашата производителност на труда е с пъти по- ниска от тази в белите страни.
Затова и могат да си позволяват масовото висене по форуми, във фейса и където още се сетиш.
За мен, това е убийство и на време, и на интелект, и на възможността да направиш, научиш, да се запознаеш с хиляди неща.
Затова е добре, особено за жените, да работят на 4- 6 часа максимум.
Да имат време и за себе си, и децата си да видят, и хобита да проимат.

# 485
Хич не ми е интересно на мен в къщи. Домашните задължения не са ми любими. Има дни когато истерясвам, ако няма какво да правя.
И аз се замислям за детегледачка почасово когато дойде ред. Една позната сега е така. Жената си върши работата, детето или с гледачка, или с роднини.

Ами, кой твърди че е интересно?
Нали за комфорта на детето е това оставане вкъщи?
Нали затова държавата дава 2 години майчинство?

Някакси не мога да разбера чак толкова огромния егоизъм- да не можеш да сложиш своето удоволствие зад нуждите на детето си за едни 2 години.

Що се отнася до "нямането какво да правя"- има десетки неща, които човек може да види и прави, ако не е затворен по 10 часа на работа.
Този коловоз- ставане, пътуване, работа, пътуване, вкъщи е убийствено монотонен и затъпяващ, реално погледнато.
Колкото и да ти е приятна работата, тя е само това- работа, освен ако не е творческа, че да има разнообразие, коет ода бори рутината.
И пак, да се канализираш само там, при този пъстър и богат, и интересен свят, е жалко.
На мен пък точно този “коловоз” ми е интересен, защото иначе животът ми се изчерпва с пускане на миялна, пералня, съшилня, гладене, готвене за нас и за детето, хранене на детето, пазаруване. Дори и да излизаме, все е едно и също, на площадката или на гости на някоя приятелка с дете. С моята дъщеря нито мога да седна да изпия едно кафе на спокойствие, в магазин за дрехи или дори в книжарница, защото тя в количката не иска да стои и ако не я пусна да върви, оревава де що има. Затова като се върнах на работа се родих направо. Хоум офис правя ако е нещо сополива и баща й не може да я гледа. Иначе в никакъв друг случай не бих работила от вкъщи.

# 486
Мисля, че всеки над 30 знае тайната: в 8 часа се върши работа за 4 часа. Впрочем тези данни са от мениджъри, които поставят задачи и преценяват колко ще отнемат. Така си слагат луфт, за да не настане хаос. В случаите, в които за 8 часа е разчетена 8 часа продуктивна работа, стават пожари и оувъртайм.

(не е ли показателно, че задръствания+ офис са интересни само в относителен план, съотнесени с другия вариант - мусака и чистене? Не защото са готини сами по себе си, а защото са избрани като по-малко досадни. И защото няма трета опция...)

# 487
Таис, бе то и аз тогава съм работила в "софтуерна компания", макар позицията ми да беше по-скоро с писане. Що съм останала с впечатление, че мъжът ти пише код? Това обяснява защо има сили да се занимава с какво ли не. Ако има код и пожари, работата е друга и много сериозна. Ма поне и заплащането е по-сериозно.
Айййй, това беше удар под кръста.

# 488
E чак пък удар под кръста...много ясно, че някои позиции са по-изискващи и изморителни. Други са по-сладки, с по-добре разпределена работа и никакви изненади. Аз се чудя тоя мъж в айти сектора как с години стои на една позиция и не го ръчка отвътре да сменя, да учи...мислех, че всички са така, поне около мен е така. Работа и проекти се сменят през има-няма 2 години и само работа и учене им е в главата. Съответно и заплащането е от друго естество, да кажем ако редовите са на 3-4К, тия, дето движат, са доста по-напред.

# 489
  • София
Темата се оака от напъни да се набият канчетата на работещите жени. Сефте.

По темата: освен двете промени, които споменах за себе си (липсата на пълна спонтанност и различен поглед към на пръв поглед безобидни предмети), третата най-голяма разлика при мен беше положителна: дъщеря ми ме научи на търпение. Сега ми е от помощ, особено когато ходим по магазините и трябва да я изчакам да си хареса дрехи и обувки. Това преди беше абсолютно невъзможно.

П.П. Сирен, не бери грижа за моя мъж. Развива се, вади много добри пари. И е пич, занимава се с дребната,  пътуваме, имаме време за всичко, вкл. и за добитъците у дома. Удовлетворена съм, за разлика от теб Simple Smile

# 490
Проблемът с работещите жени е, че на лично ниво всичко звучи ОК...масовият ефект обаче е по-скоро лош. Особено например в случая на Гърция, където много жени са заемали субсидирани, напълно ненужни държавни позиции, само и само да работят.

# 491
Нерде Ямбол, нерде Стамбул!
Проблем с работещите жени няма. Има проблем, когато някой се опитва да омаловажава постигнатото от другите или техния избор от висотата на миндера си.

# 492
E не може да мислим само линейно. Общо взето при жените наистина работенето по-често е за лично удовлетворение, с малки изключения. Особено в леките и приятни позиции тип потракване на компютърче с маникюрче.

# 493
Хаха, а аз мислех, че само с България и Канада ще се ограничи антропологично-финансовият анализ на бизнес репортерката Simple Smile

# 494
Пак започна да забравяш какво пишеш - нали беше робство, рутина, коловоз и гадост?
Надявай се ти - това Америка, това Гърция, Англия, Норвегия ...Япония как можах да забравя  - единствената държава, в която е ходила репортерката.

Общи условия

Активация на акаунт