Промяната след раждането

• 31 709
  • 855
  •   1
Отговори
# 570
  • София
След първото на 23 - влязох за 2 месеца в дрехите си. Бях си същата, ми се струва, но отпреди 26 години не помня много добре подробности.
След второто на 39 - паласки и то не чак от много кг, а просто според мен - разтегната кожа. И 4-5 кг които си останаха, докато не качих още 10 по-късно.

# 571
  • София
Не съм имала проблем със свалянето на килограмите и с двете, нищо че бях качила по 30 кила, и разликата им е 15 години.
Но, никога не съм могла да се просна на леглото и по цял ден да дондуркам, без нещо да върша.
Спортна натура съм и всяко движение винаги ми е било от полза.

# 572
  • France
За мен е егоизъм да си затвориш детето вкъщи, защото не ти се гледа болно.
Калина е права, че сметката с заплатата по 12 е плоска, да не казвам не вярна. За правилен алгоритъм трябва да се вземат под внимание и други данни.

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 18:51 от Philomena

# 573
Е, не, аз останах с впечатлението, че не иска да причинява разболявания на детето си.

# 574
Радвай те се,че имате 2 години с тях, аз трябваше да го дам на 6 месеца тука за да се върна на работа . Попринцип на 3 месеца трябваше,но от работа се съгласиха да ми дадът още 3 месеца неплатена Simple Smile.

Що, не беше ли супер щастлива от кариерната възможност и да не затъпееш у дома?

Никой не дава три седмици болнични на една седмица работа, за да си долекуваш детето, не да го пращаш в градината да влачи кашлици. Луд късмет е, ако детето не боледува в градината.
Не съм казала,че не съм щастлива от факта,че ходя на работа и се разнообразявам , но бих била по щастлива, ако можех да ходя на работа 2 дена в седмицата и 5 дена да съм си вкъщи с малкия .
Не мисля,че имат право да не ти дадът да не си вземеш болничен , друг е въпроса,че няма да ти го платят. Нито пък имат право да те уволнят, понеже имаш дете и то боледува . Всъщност в България може и да могат, нали всеки работодател си прави каквото поиска 😐

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 19:24 от estrella9

# 575
Нали говорим за жени с изградени позиции, добри специалисти, а не за работници в "сивата зона", където е далеч по-трудно, дори невъзможно да се отсъства.
Всичките ми познати жени си отгледаха малките деца точно в големи компании с добра социална политика. Вероятно много по-трудно щеше да им бъде с работодатели, които им предлагаха неясни трудови условия.

# 576
Estrella9, досега не ми се е случвало да поправям някой във форум за граматика, но това "дадът" ми се набива ужасно зле в мозъка. В комбинация с останалите ти грешки прави трудно да те вземе човек сериозно

# 577
Калина е права, че сметката с заплатата по 12 е плоска, да не казвам не вярна. За правилен алгоритъм трябва да се вземат под внимание и други данни.

Какви други данни?

Да, финансите също се променят след раждане, но да кажем пак може да се спести предварително за третата година.

Не мисля, че е егоизъм да си пазиш децата от болести. Не е за да не ги гледам болни - а защото болестите не са особено полезни.

# 578
Гледачката от време на време ми излиза по-евтино от това да съм безработна Simple Smile.  А каква е причината един мъж да не може също да си взема болнични /изключвам случаи с кофти работодатели, нали/?

Причината е тривиална- работодателите не размитат за излизащи в болнични, по принцип.
От друга страна, ако в месеца ти се наложи 2- 3 седмици да гледате болно дете вкъщи, е кощунство- за него, преди всичко.
Някак, не я разбирам тази евтиния.

Да, и това се е налагало - 3 седмици вкъщи заради усложнения. В повечето случаи са инфекции с познатите ни градински сополи, без усложнения. Дори и според някои лекари, с които съм говорила, сополите не са причина да си спреш детето от градина, защото това са инфекции, които няма как да се ограничат не само в градината, ами по принцип. Детето ми не ходи със сополи на градина, както казах, защото това е политиката на градината.

Сигурна съм, че има работодатели, които правят проблем за болнични, на мъжа ми такъв въпрос не му е повдиган. Аз работя за себе си.

Последна редакция: пт, 08 мар 2019, 21:13 от Lyn

# 579
  • France

Какви други данни?

Да, финансите също се променят след раждане, но да кажем пак може да се спести предварително за третата година.

Не мисля, че е егоизъм да си пазиш децата от болести. Не е за да не ги гледам болни - а защото болестите не са особено полезни.
И социалната изолация не е полезна.
Калина го е написала, няма да я повтарям.

# 580
Няма гаранция, че детето ще болудива в ДГ. Можеш да го заведеш на гости някъде и пак да се разболее. Дрегото е, че ако градината е свястна там за детето ще е по интересно, най малкото ще има връстници, с които да си играе.

Наистина има много фактори в уравнението работеща майка vs майка-домакиня, не само финансови.

# 581
Макар че е близко до акъла, добре е да си  припомним, че съзнателното решение на една жена да се откаже от работа и кариера в името на децата си, не означава: 1) че имането на деца непременно изисква подобно нещо, 2) че това е някакъв морално извисен избор спрямо алтернативата, 3) че непременно води до добри резултати за жената и/или децата и. Просто избор като всеки друг със съответната негативна цена, а не някаква универсална панацея без негативи.

# 582
Няма гаранция, че детето ще болудива в ДГ. Можеш да го заведеш на гости някъде и пак да се разболее. Дрегото е, че ако градината е свястна там за детето ще е по интересно, най малкото ще има връстници, с които да си играе.

Наистина има много фактори в уравнението работеща майка vs майка-домакиня, не само финансови.

Всъщност в градината си имат обща вирусна среда, към която децата се адаптират с времето. Тоест като изкарат половината деца един вирус за кратък период, а другата половина са изложени на него, изграждат общия градински/групов имунитет. И така вирус след вирус... /с уточнението, че имунитетът при вирусите е за следващите 1 - 2 години/. Ако ходи ту на площадката, ту на парти центрове, ту на уроци по английски и каквото е там, то детето е изложено на по-голям риск от разболяване, отколкото в градината. В градината обикновено боледуват първите 6м. - 1г. до откат, после пак боледуват, обаче се разреждат боледуванията. Това и от разговори с лекари, и от наблюденията ми досега.

Ако градината е свястна, то може много да предложи на детето. Аз много, много харесвам нашата, както и синът ми, тук се повтарям. До характер е и все пак. Моето до момента е много социално, където го посееш, там пониква. Такова общуване няма как да му осигуря, ако по цял ден сме само двамата. При други деца може да е различно.

# 583
  • София
Miss_chichi, абсолютно, моето и деца на близки всъщност не боледуваха в детските градини. Някои от тях и досега не боледуват, нищо, че са тръгнали на 2 на градина. Моята миналата година започна да боледува, в 1-ви клас. Еми няма как да я спра от даскало и да мина на home schooling, нищо, че висяхме в Токуда по седмица-две, приети по спешност. Лекарите бяха категорични: ще го израсте. И ето, тази година боледува по-малко.

Разбира се, че факторите са комплексни, просто тук и в сходни теми се пише само по линията пари-болести.

# 584
Ако градината е свястна, то може много да предложи на детето.
Напълно вярно, нп група от 25-30 деца, събрани в едно помещение, което не се проветрява, без да бъдат извеждани навън от октомври до май, което е масовият случай на българските детски градини, е много, много далеч от свястна.

Общи условия

Активация на акаунт