Промяната след раждането

• 31 608
  • 855
  •   1
Отговори
# 720
Може, разбира се! Във всички държави, в които сме пътували с и без детето, сме виждали други родители, очевидно туристи, често пъти с повече деца от нас, как прекрасно успяват да се оправят.

Запечатан момент на кораб - таткото с количката, едно от седналите деца беше негово. Последното е моята убавица, тук още нямаше 5. Децата зазяпани в някакво детско филмче, родителите приемаха спокойно факта, че бяха насадяли на земята. Няма нервни изблици, няма драми.
http://sylvester.snimka.bg/sea/travels.915964.38939955

Точно така. И детето ни е идвало с нас на кораб. И 2 презокеански полета има, то спа на две седалки, а аз на пода в краката му да го пазя. Значи брой, че не съм спала. И поне 10 полета из Европа, отделно пътувания с кола. Съседните ни държави ги обиколи поне по веднъж като беше на 3 - 6 месеца.
Както казах - където го посадя, там никне.

# 721
Българските родители като да имаме някакви свръх очаквания към децата си и доста истерично отношение, сакън да не се изцапа. Тази разлика е едно от нещата, които най-много ме впечатли при първия ми сблъсък със западната култура в края на миналия век. В един френски парк всички хлапета скачаха в локви от пролетния дъжд и нямаше нито една майка, която да крещи, че ще се нацапат или настинат..

# 722
  • София
Парадоксалното е, че наред с тази свръхмания за чисти и нагласени деца - сакън какво ще каже съседката леля Гинка ако ги види мърляви, цари една повсеместна мърлявщина и липса на елементарно възпитание навън. Нагледала съм се на взискателни към външния вид на децата си български майки и татковци, които хвърлят без притеснение фасове, опаковки и всякакви боклуци из паркове и планини. Люпят семки, неприбират кучешки лайна, мога да изброявам до утре. Държим се като истерични маниаци на фона на западните родители, а за общите части не ни пука дали е чисто и приятно. Нали са общи, не ''наши'' - следователно не могат да ни изложат.

# 723
Явно съм олд скуул, щото тия насядалите по земята направо ме втресе като ги видях. Не ми е приемливо и да шляпа в локвите.
Моят опит с чужденците по-скоро катастрофален. Никога няма да забравя в работата ми някога едно немско семейство с 2 годишно. Влязоха родителите в заседателната, изоставяйки детето и повече от 2 часа никой не излезе да го види. А ние се побъркахме как да го забавляваме, сякаш си нямаме работа та и детето да им гледаме. И съвсем не е единичен случай на подобно поведение, което съм виждала.
Тази с 5-те деца след третото така е притръпнала, че и е все тая и на нея, ясно е.
А колкото до концертите ... и на Веско Маринов не бих завела детето си камо ли на метъл група и изобщо всякаква дандания водеща до увреден слух ми е аут.

# 724
Освен чистотата, другата свръх протекция е да не настине детето. Не му се дава да яде сладолед и да пие студена вода. Може да влиза в морето или басейна само за 5 минути. Задължително е омотани с шал и накачулено с по две шапки и при 10 градуса. А българско дете да скача в локва е абсурд. И всякакви такива глупости.
Люпенето на семки в парка, обаче е традиция, за съжаление...

# 725
  • София
Освен чистотата, другата свръх протекция е да не настине детето. Не му се дава да яде сладолед и да пие студена вода. Може да влиза в морето или басейна само за 5 минути. Задължително е омотани с шал и накачулено с по две шапки и при 10 градуса. А българско дете да скача в локва е абсурд. И всякакви такива глупости.
Люпенето на семки в парка, обаче е традиция, за съжаление...
Абсолютни родни класики Simple Smile
Дъщеря ми разправяла на съученичка, че като сме на море, плува и се гмурка на воля. Детето било потресено, казало, че неговата мама следяла с часовник и ги изкарвала с брат й. Смях се от сърце.

Пълно е с невротични родители тук. Аз лично в чужбина си почивам, особено като гледам други семейства с деца, колко по-спокойно приемат нещата от живота. Мъжът ми също, обсъждали сме неведнъж темата. И на двамата ни прави впечатление.

# 726
За това естествено включване и на детето, и на майката в Италия (където съм раждала) писах в една друга тема, защото Сирен твърдеше, че имало традиции с неизвеждането на майката след раждането и т.н. Стана ми интересно, защото аз съм свидетел на точно обратното и в много теми съм споменавала, че това много ме улесни още от най-първите дни. Сирен ми даде някакъв линк, който беше за напомняне на традициите на хора с друга култура в САЩ. Настрани тези линкове, аз лично съм изпитала това активно участие и на майката, и на малки деца веднага след раждането. Разбира се, не говоря за случаи, в които по медицинска препоръка се препоръчван друг режим.
Трябва да призная, че подобно отношение към живота дори, помага изключително много и в чисто прагматичен план.
Безброй пъти съм писала, че дъщеря ми от съвсем малка пътува, на една година вече се беше качвала на всички видове транспорт. Общува с лекота с хора от различни култури и понеже стана дума за многодетни семейства, на последната ни почивка, се запозна с англичанче, чието семейство беше с шест деца,почиваха с вуйчото и още двама семейни приятели. Децата бяха възпитани, на възраст от две до 13 години.

# 727
Evencee,  би ли споделила защо те втриса от насядали на пода деца, очевидно през лятото и защо не приемаш скачане в локви, благодаря предварително.
Къпане в морето по часовник е едно от неразбираемите за мен неща. Може би защото родителите ми никога не са ми го налагали, както и аз към моето дете. Възможно е да съм била здраво дете и затова да не са ми го налагали или пък обратно.

# 728
А пък канадските деца още от бебешка възраст са навън през зимата - виждала съм по парковете новородени в шейни, вярно добре опаковани, но извадени на -30. Изобщо тук зимата не се стои в къщи  и в училищата и детските градини децата имат поне 3 часа на ден навън, независимо от температурата. Единствено ако вали леден дъжд не се излиза, за да не се подхлъзне или претрепе някой. Във всеки училищен двор се правят планини от сняг и децата се пързалят по колене , което води до минимум три чифта панталони за сняг на сезон. Във всеки квартал има по няколко ледени пързалки, които се поддържат от общината и са осветени вечер. Иначе ски могат да се карат къде ли не в радиус от 40мин до час път с кола. Има и страхотни писти за ски-бегачки, където се претрепах миналата седмица. И нагли сърни ти изскачат от гората и се опитват да ти ровят в раницата за ябълки. Привържениците на хокея си играят направо пред къщите си  - слагаш една врата и готово.

# 729
За да ни върна към оригиналната тема, идвам да отбележа, че преди раждането никога не бях чистила нечии ла*на, камо ли на 2 отделни индивида във времеви диапазон от 12 минути. Влизайки в банята да къпя бебето заварих използвана от голямото дете тоалетна хартия на пода (но пък водата беше пусната!) и я изхвърлих. Тъкмо вече се бях отърсила докато бебето на 8-мата минута в коритото се изака. Последва вадене, нова вода, нова баня и т.н.
По принцип съм мега гнуслив човек. Но ето на. Не може дори да се каже, че това бяха единствените екскременти, които почистих в този ден. Всъщност не мога да се сетя за нито един ден откакто съм родила, освен когато съм била в командировка, когато не съм пипала такива неща.

Последна редакция: нд, 10 мар 2019, 07:50 от elenna

# 730
Айде, надцакването за "по - по - най майка" започна! Време беше!
Определете краен срок за кандидатури, да гласуваме тиквения медал и да се свършва!
Разбира се майки, чиито деца нямат поне 12 полета и 6 круиза до 9 месечна възраст, не са извеждани при минус 37 градуса, не ходят голи и не скачат във всяка срещана локва, нямат право на участие.

# 731
Какво ли не правих да убедя детето да пробваме нещо друго - не, тя си иска люлката и това е, един час на слънце, права.
Логиката на това мъчение ми избяга. Искаш да кажеш, че си държала детето един час на слънце, докато му се опече мозъкът? А ако слънцето не е било толкова мъчително за детето, надали е било такава драма и за теб. Честно, как успяваш от най-незначителни неща да си сътвориш драма и кански мъки?

Има деца, които не знаят как се играе на площадка или в групичка  с други деца. На една площадка до нас има дете, което идва, сяда на детската пейка и само гледа, майката седи на пейка за големи наблизо.

# 732
Не мога да не отбележа двойния стандарт: ако детето ти сяда по земята навсякъде, ти си уау-супер-приключенска майка. Ако детето си играе на пода у дома, то е мърляво зверче.

# 733
Айде, надцакването за "по - по - най майка" започна! Време беше!
Определете краен срок за кандидатури, да гласуваме тиквения медал и да се свършва!
Разбира се майки, чиито деца нямат поне 12 полета и 6 круиза до 9 месечна възраст, не са извеждани при минус 37 градуса, не ходят голи и не скачат във всяка срещана локва, нямат право на участие.

Всъщност, първото пътуване на дъщеря ми по море беше по повод медицинска интервенция.
Но аз с чуждите "надцаквания" проблеми нямам, друго мв интересува в информацията, която чета.

# 734
Има такива деца, ЕммаТ, да. Аз лично познавам едно такова дете. Него майка му никога не го е водила да играе с други деца, тъй като е силно концентрирана върху академичните му успехи и от съвсем малко то има изключително натоварена програма с курсове и уроци. Но общо-взето, всяко нормално дете, ако го пуснеш сред себеподобни, играе с тях. Да, някои са по-затворени и притеснителни, но като цяло децата се чувстват добре с други деца.

Общи условия

Активация на акаунт