Промяната след раждането

• 31 561
  • 855
  •   1
Отговори
# 750
  • Terra incognita
Не, нямам предвид Лондон, далеч съм от там Simple Smile
А, някои видове майки също не са за подценяване с аругантността и циничността си.
Обаче, аз имам наблюдения, че сякаш бабите са по- големи орлици, пазят детето да не се изпоти, тикат му банички и кифли в устата на всяка крачка, а играчките им вардят като че ли е Панагюрското съкровище Simple Smile
Не, баби, тази лопатка е на момченцето, върни си му я Simple Smile

# 751
А не бе, няма надцакване, хич. И вечното сравнение между чужбинските и българските майки, естествено наблегнато на това последните колко лошо си гледат децата. Щото видиш ли в "чужбина" всичко е цветя и рози.
Иза, въобще не съм имала предвид теб и нямам абослютно нищо против децата, пътували по самолети и кораби, независимо от причините, но да се твърди, че ако детето ти не е обиколило половината свят до 3 годишна възраст си най - задръстената майка е прекалено.
И това вечно обясняване как в чужбина децата са навън при минус 30 е прекалено. Редовно се дава за пример. Ами мен слабо ме вълнува канадските деца при какви температури се извеждат, тъй като тук минус 30 просто не може да стане никога. Те ще живеят при този климат и им се налага да свикнат от малки, но не виждам защо българските деца трябва да бъдат извеждани през 10 - те дни с температури до минус 20, които се случват веднъж на 3 години.
Нещо много ще се закалят ли? Много е кеф "разходката" при минус 20 или какво? Само за кандидатурата за медала ли?
Щото аз при под минус 10 не излизам от вкъщи ако не е неизбежно и излизам само с кола. Няма  сила на света, която да ме накара да се "разхождам" при подобни температури. За чий да си го причинявам това мръзнене, на себе си и на детето?
Виж по температури около и малко под нулата излизам, пак не ми е я приятно ама го правя за детето.
Просто да се дава пример с деца в Канада или скандинавските страни и т.н. няма смисъл, климата е друг и нашите деца живеят при други условия. Ясно е, че целта на такива сравнения е да се набие канчето на българската майка как изнежва децата си.

# 752
Аз и на минус 5 не извеждам деца и хич не ми пука. Зиморничава съм.

# 753
  • Terra incognita
Калина, говорим си. Нормално е да се прави паралел, когато живееш на друго място.
Тонът ти ми се струва излишно остър.

# 754
  • София
..сякаш бабите са по- големи орлици, пазят детето да не се изпоти, тикат му банички и кифли в устата на всяка крачка, а играчките им вардят като че ли е Панагюрското съкровище.

Образът на българската баба Simple Smile

Ставала съм свидетел на грозни сблъсъци между изтрещели майки, между деца не толкова. Тъжно е когато някоя натокана майка, нагласена така, все едно от площадката веднага ще мръдне до някое фенси заведение, започне да бълва простотии и да кълне чуждите деца. За разлика от Бианка обаче, на мен не ми е било смешно.

Педиатърът изрично ми е казвал да я извеждам и когато са минусови температури. И аз съм зиморничава, да не говорим, че съм израсла в много по-топъл климат от вас, но следвам съвета, а не собствените ми прищевки.

# 755
Аз по площадките не съм орлица, нито съм маниак да не се изцапат. Сега, малко в повече ми дойде едно време гледка на семейство хипита-катунари, които си бяха пуснали дете на около годинка да пълзи по пода на стандартна автогара в малък български град. То пълзи, ближе си ръцете...ами гнусно си е.

Но си има някои неща, за които се внимава и се бди. Не за лопатки, падания и изцапана блузка. Не съм орлица, не си навличам децата при 22 градуса, напротив, ходят по-голи от другите, но падания, коли и сериозни наранявания - е няма как да съм непукист и да не следя средата. Особено по хотели и ваканционни дестинации, където архитектурата може да е буквално убийствена.

Иначе моите деца издържат на слънце, студ и игри много повече, отколкото аз. А и след това те лягат да спят, а аз имам още задължения. Едно време синът ми държеше да играя с него на двора...еми прибрах се слънчасала, а той още часове вилня вкъщи. С малката е същото - наистина може да се люлее по един час, всички деца го могат, само да докопат люлка.

Извеждала съм ги на студ, 20 минути и искат да се прибират. Ми сори, ама не отглеждам хокеисти.

# 756
Не съм чувала майка да кълне чуждо дете, само да обижда майка му с епитети Wink

Мисля, че темата ще се изметне към това кой как си закалява детето и съм пас.

# 757
Калина, никъде не съм твърдяла, че дъщеря ми е обиколила "половината свят", но не бих се и впечатлила негативно, ако някоя майка сподели това за детето си, напротив. Аз съм една от малките потребителки, които не прави разделения и общи заключения на база местоживеене. Не съм пародийния случай да пиша за други страни, ако не съм живяла в тях или да използвам думи на друг език, дори и да го говоря много често.  Споделих, какво на мен ми е помогнало след раждането. И при добронамерено четене, вместо негативното, където го няма, някой може да види и полезното.  

Останалите подробности ще ги спестя, имам с кой да общувам, за да компенсирам с форума липса на социални контакти.

Последна редакция: нд, 10 мар 2019, 17:37 от Iza_

# 758
Калина, никой не говори да излизаш на -15. Ама прибираме се за Великден миналата година, слънчево време, супер, ама дете, което седи в количката, значи мин 6 месеца, не новородено, навлечено с яке, завито с едно от онези дебели одеала, че и шапка. Сори ама това си чисто изнежване. Вкъщи просто няма как да стане, на нашата й е вечно горещо, но никой не може да ме убеди в противното (защото и като бях малко дете беше същото), че ако не си с поне 3 ката дрехи, ще настинеш. Същото е и за новородените.

Последна редакция: нд, 10 мар 2019, 11:31 от Nikoleta78

# 759
E как, точно за излизане при минус 30 се говореше. Нормално за северните страни - там има дни с много ниски температури, но сухи и безветрени, тоест студът се понася по-лесно. При вятър, влажно време и студ - е неприятно е, няма какво да се лъжем, няма как да седиш до детето и да сте цял ден навън.

# 760
Иза, негативното впечатление не е заради споделянето, а за назидателния тон и намека към майките, чийто деца не са обиколили половината свят...
Както и да е, темата наистина зави в неприятна посока, надцакване, нападки и мерене на...не знам си какво.
И аз съм пас.

# 761
  • Terra incognita
Не усетих никакъв назидателен тон или намек, заради това, че детето ми не е обиколило половината свят. Не прочетох и някой да се тупа в гърдите. Или поне аз не съм го възприела така.
Напротив, темата ми приятна за четене, защото ми е интересно как майките отглеждат и възпитават децата си, в различни точки от света. Отсявам полезната за мен информация, а тази, която не ми допада и е далеч от мирогледа ми- минава и заминава Simple Smile

# 762
Аз си признавам съзнателно, че с всяко следващо дете търпението ми към дискомфорт намалява. Айде, за едно ще се раздадеш, но вече съм взела съзнателното решение, че ще скатавам, няма да се раздавам. Може да е егоистично, но за мен е смислено и ми подобрява качеството на живот. Децата ще са ОК и без да търпя студ, скука и да правя неща, просто защото трябва. Аз съм майка, не аниматор, това ми е мотото. Може да съм егоист. Животът им е пред тях, ще има да си правят кефа. За съжаление съм от едно поколение, където се изисква всичко да е в служба на детето.

# 763
  • София

Педиатърът изрично ми е казвал да я извеждам и когато са минусови температури. И аз съм зиморничава, да не говорим, че съм израсла в много по-топъл климат от вас, но следвам съвета, а не собствените ми прищевки.

Това пък от какъв зор, не мога да разбера? newsm78
Педиатърът не е човека, който знае дали детето обича да го вееш на минусовите температури или е от по- топлолюбивия тип,за когото мръзненето не е велико преживяване.
Всеки родител си знае детето, пък и себе си, та сляпото следване на съвети, някак ми идва в повече. Simple Smile

ПП. Племенницата ми живее във Финландия и да, редовно излизат при сериозни минусови температури, ама там климатът е такъв- редовно са под нулата и е нормално. Тук да дебнеш да паднат под -10, че да тичаш навън, щото ти били казали.....

# 764
При условие, че навън е тихо без вятър, какво лошо има, ако се излезе навън. Навремето като падаше страхотен сняг, колко сме играли навън, да не би да сме чакали да се разтопи и да се стопли? Все пак няма неподходящо време, има неподходящо облекло.

Общи условия

Активация на акаунт