Прозрачни шини – алайнери

• 99 331
  • 462
  •   1
Отговори
# 435
2-3 години е абсурд. Особено във възраст, в която тепърва започват костни и скелетни промени. Ще се върнат обратно. Докато имате собствени зъби ми хареса.

# 436
2-3 години е абсурд. Особено във възраст, в която тепърва започват костни и скелетни промени. Ще се върнат обратно. Докато имате собствени зъби ми хареса.

Да, и на мен така ми казаха 2ма ортодонта. Корекция направена толкова късно изисква постоянно носене на ритейнъри. Може и през една две нощи, но не бива да се спира.
Беше ми обяснено , че на тази възраст зъбите вече не могат да се стабилизират трайно,  тялото "помни" предишното. А и костните промени също са фактор, да.

# 437
И за мен 2 г е абсурд, зачудих се кой го е казал това, правилно ли е чуто...но реших да не се меся.
Моите ще си ги нося. Наистина рутината си казва думата и хич не ми прави впечатление вечер когато ги слагам Simple Smile то е като миенето на зъбите..просто го правиш всяка вечер без да се замисляш...

А това другото ми го каза док, като ми показваше там как да почиствам зъбите, и аз изпуфтях..ама до края на живота ли така да го правя, той се засмя и рече...не, само докато имаш зъби NerdTrollface

# 438
  • София
Така ми е разписано в плана за лечение. Вярно ли е - времето ще покаже. Първоначално обмисляхме постоянни ритейнъри за 2 г. (шиниране с фибровлакно), но накрая д-рът реши друго, а и аз предпочитам да са подвижни. Не изпитвам дискомфорт (то е като алайнер, но по-твърдо). За 1 г. минах през доста процедури при него и досега не ми е дал повод да се съмнявам в преценката му. Зъбите се местят- факт. Усетих го за 5 дни, докато чаках изработката на горния ритейнър. Той каза, че в момента връзките са яко преразтегнати.

# 439
Аз познавам не малко хора с разместени зъби след спиране на носене на ритейнъри, така че ще си ги нося, както казвате докато имам зъби. Не си струва рискът за нещо, което става рутина.

# 440
От личен опит в негативен аспект  - след ортодонтско лечение в късна възраст - ритейнъри доживот!

# 441
На мен д-р Маркова ми препоръчва алайнери, за да ми се изправят зъбите, но съм на 35+ и като ви чета тук ми се струва безсмислено и само излишен тормоз. Не бях и чувала за ритейнъри преди да попадна на темата.

Аз реално съм си ок със зъбите. Захапката ми е крива и са извити някои долни навътре, но това не се вижда отвън, дори като се смея. Съответно не ми пречи. Някои корени са оголени малко повече, но говорих с други зъболекари и казаха че това е нормално да стане с възрастта така или иначе. Ако беше да нося алайнери 1г и да е после всичко ок е едно, но да дам няколко хиляди евро, да се мъча цяла година и след 5г (или две) зъбите ми пак да са същите? Има ли въобще смисъл? Захапката така или иначе няма да се промени от алайнерите, доколкото четох?

# 442
Аз бях с Инвизалайн и захапката ми се оправи. Бях с дълбока, сега е добре. Но аз имах и един много крив зъб и си ми беше мечта. Грам не ми пречат ритейнърите през нощта.

# 443
Разбира се, че има смисъл! Захапката се променя, всичко, което има нужда, се променя и оправя. След 40 тепърва се започнат проблеми ако зъбите са оставени криви - събиране на храна, възпаления, отдръпване на венците, ит.н.

# 444
  • София
Да, доживот са. Иначе се връщат. Аз съм на 43. При мен доста се върнаха въпреки ритейнерите, макар че си ги нося стриктно през нощта. На долните съм с постоянен. И там се сгъчкаха, но не си личи, просто аз си знам и си ги усещам. Изобщо не ми пречи да си ги нося, и денем като носех не ми пречеше. Тъкмо ядях по-контролирано.

# 445
Antiohia, има смисъл. Това е подобно на твърдението, че като сме слаби нямаме нужда от тренировки. Едното е външния вид на зъбите, другото е тяхното здраве.

Относно ритейнърите, моя приятелка носи брекети в гимназията, но зъбите й вече са разместени заради неправилна ретенция. Не е само до възраст, въпреки че и аз съм чувала, че има връзка.

Аз приключих най-накрая с моето лечение и възнамерявам да нося ритейнъри до живот. Положила съм ужасно много усилия и не искам да рискувам да си загубя резултата, дори ортодонтът да ми позволи да пропускам.

# 446
Излезнаха ми 6700
Благодаря. Като цени как са? Идентични ли са с Invisalign?

# 447
Каква би била цената горе-долу за Invisalign за средно тежък случай (зъбите не са толкова изкривени, но захапката е неправилна)?

# 448
Към 3500 ми казаха за същото преди месец. Не помня точната цифра.

# 449
Зъбите се връщат не заради възрастта. Те си имат "памет" (връзки) и винаги искат да се върнат обратно там, където са били първоначално. И на деца след неносене на ритейнъри се връщат. Колкото по-криви са били в началото, толкова по-трудно се опазват и след ортодонтското лечение. За по-кривите зъби е имало повече манипулации, ротации и т.н. в процеса на лечение. Колкото по-прави в началото, толкова по-лесно се поддържат след ортодонтско лечение.

Последна редакция: нд, 08 мар 2026, 13:27 от Soft_Rain

Общи условия

Активация на акаунт