Прозрачни шини – алайнери

• 86 218
  • 384
  •   1
Отговори
# 285
Първите ми два комплекта бяха от по-мек материал и имах по-скоро лек дискомфорт в първите 2-3 дни, но с третия компкект направо си ме болят зъбите. Ортодонтката ми ме предупреди, че след втория комплект са по-твърди, но не очаквах чак така да ги усещам. Имам чувството, че при свалянето ще излезе и някой зъб с тях Joy . Моите са Yellowline.

# 286
Здравейте, проучвам слагане на алайнери за дъщеря ми. Ортодонтът каза, че задължително имало някакво пилене между зъбите, явно за да се отвори място. При всичко ли е така било и това задължителна стъпка при алайнерите ли е? Също така какви са тези атачмънти, за които споменавате?

# 287
  • Софето
Не са ми пилили зъбите и не ми се вижда нормално. Атачмнътите, това е малко парченце твърд материал, който се залепва за зъбите. С цвета на самите зъби е и е в различна форма в зависимост накъде трябва да бъде преместен зъбът и колко сила трябва да му се приложи. Обикновено атачмънти се поставят в началото на лечението и са там до края или до следващ рескан. Самите алайнери имат вдлъбнатини, където влизат атачмънтите, и всичките ви следващи шини са с такива вдлъбнатини.
https://myaligners.net/2022/09/attachments/

# 288
Пиленето на зъбите се нарича стрипинг и се прави, за да се направи място. Не си представяйте кой знае какво, просто се сваля малко от емайла на зъба, нищо страшно.

P. S при мен не е имало атачмъни, това мисля, че зависи от марката алайнери, която сте избрали.

# 289
Пиленето на зъбите се нарича стрипинг и е част от процеса за освобождаване на повече място. На мен ми е правен многократно и няма никакви проблеми със зъбите след това, не е вреден, не боли, малко е дискомфортно само. Зависи от плана, който е избрал докторът. Някои вадят зъби, някои предпочитат стрипинг, по преценка на лекаря е. В блога има и статия за стрипинг https://myaligners.net/2022/09/stripping/

Атачмънти има почти винаги, да не кажа, че за пръв път чувам някой да няма. Слагат се, за да има някаква отправна точка за преместване на зъба.

# 290
Аз нямам правен стрипинг.
Бих търсила второ и трето мнение ако ми се предложи такъв ...

# 291

Защо? Няма отношение към компетентността на ортодонта. Не е вредно, не е проблем. Вместо да се вади здрав зъб се пилят лекичко няколко съседни и се освобождава нужното място.

# 292
Защото не е съвсем ок. Разпитвала съм например, преди да почна ортодонтията, не може ли да се пооправят зъбите с пилене и доста ми пообясниха какво що...накратко не е препоръчително да е пипа емайла. Да, стрипинга е вероятно по-леко, но пак се отнема емайл. Не ми е ок. За зъболекарите също.
За това  - аз, бих потърсила друг лекар и второ мнение. Не е излишно никога така или иначе.

# 293
  • Софето

Защо? Няма отношение към компетентността на ортодонта. Не е вредно, не е проблем. Вместо да се вади здрав зъб се пилят лекичко няколко съседни и се освобождава нужното място.
На мене нито са ми вадили зъб, нито са ми пилени зъбите. Може и да е нормално нещо пиленето, но е хубаво да се направи консултация с двама-трима лекари.

# 294
Аз затова дадох назад, голяма работа като оправим красотата, ако развалим емайла... образно казано....най-вероятно си има значение какво е състоянието и затова на едни е правено, а на други не... Реално между зъбите най-вече се събира храна и най-често тръгват кариесите и баш там да пилиш емайла не ми харесва много....

# 295
Още едно мнение - не са ми правили стрипинг и нямам атачмънти.
Обаче, ми се спука пломба и понеже е голяма решиха да ми правят овърлей - Кад Кам. Това е нещо като голямо парче металокерамика, което се лепи по повърхността на зъба. Голямо ходене по мъките с този овърлей, който се чупи и вече ми писна и не знам какво да правя...

# 296
Още едно мнение - не са ми правили стрипинг и нямам атачмънти.
Обаче, ми се спука пломба и понеже е голяма решиха да ми правят овърлей - Кад Кам. Това е нещо като голямо парче металокерамика, което се лепи по повърхността на зъба. Голямо ходене по мъките с този овърлей, който се чупи и вече ми писна и не знам какво да правя...
Коронка не става ли? Или тя ще е по-голяма и различна от отливката на самия зъб...

# 297
Пили се нищожна част от емайла, не целия, и не води до никакви проблеми със зъбите. Разбира се, оптимално е да не се пипат, но като има нужда да се направи място, това е чудесен и леснодостъпен вариант. Нека не го демонизираме, защото на първо четене звучи вредно да ти пилят зъб.

# 298
Дали ще доведе до проблеми, за жалост, се разбира впоследствие...

# 299
  • В.Т.
.... Нека не го демонизираме, защото на първо четене звучи вредно да ти пилят зъб.
Аз също смятам, че се претеглят "за" и "против".
Другият вариант е да се изведат/разперят зъбите напред, което също не е най-добрият вариант.
Всеки случай е сам за себе си и ортодонтът и пациентът вземат решение на база конкретната ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт