Избор на качествен Extra Virgin зехтин

  • 93 973
  • 814
  •   2
Отговори
# 360
  • In transit
  • Мнения: 14 167
750мл, то пише на едната бутилка.

# 361
  • Мнения: 879
От години купуваме зехтин домашно производство, при посещенията ни в Гърция, като до момента най-много ни допадаше домашен зехтин от Крит (който беше много добър и бързо свърши) и такъв от Пелион, също много добър. Последните години купуваме от Халкидики, като преди месец взех прясно пресован, нефилтриран, biological/organic. Не бяхме пробвали подобен до момента, но вкуса му е много специфичен (дори има цитрусови нотка), все още е мътен, защото трябва поне два месеца да отлежи.

# 362
  • Мнения: 1 692
Добър вечер.
Предстои ни кръщене.
Подаръка за църквата трябва да има или олио или зехтин.
Моля препоръчай те ми бутилка хубав зехтин.

# 363
  • Мнения: 1 546
Видях едни зехтини в тенекии на пазара и си викам чакай да потърся някакви мнения. Попаднах на темата и ми се разбиха всички представи за зехтина на българския пазар, че и не само. Ужас...

По здравословни причини не ям олия от семена и ядки, и се придържам към зехтин. Или поне си мислех, че е зехтин, а то кой знае какво всъщност ям. Като цяло не ме интересува сорта или качеството на маслините, а да няма други масла в него и да няма химикали.
Доколкото се ориентирах зехтинът на Desantis не е лош (маслините са събрани от кол и въже, но пък иначе е ок). Ще взема от него и ще се надявам да не е менте. Да се допълня, видях го и него като тенекия или шишета в нета.

Благодарности на всички, които са отделили време да дават съвети и обяснения.

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 22:59 от MondoCane

# 364
  • Sofia
  • Мнения: 5 004
Наскоро гледах видео и за измами с италианскин зехтин т.е внасят нелегално суровина със съмнително качество от Турция,а от заводите си излиза с популярно италиански марки. Трудно се засича тази измама,само на митница ако се спре суровината може да се предотврати.

# 365
  • Мнения: 13 313
Не е точно измама, а масова практика - голяма част от италианските зехтини се произвеждат със суровини от Турция и Гърция, в Италия просто не се отглеждат достатъчно маслини.

# 366
  • Мнения: 1 546
Изводът е, че дори да си вземеш зехтин от Италия, не можеш да си сигурен, че действително е зехтин, а не някакви смески от разнородни растителни масла. Аз поне така го разбирам.

Направих експеримент в хладилника (на 4 градуса) с един захтин на Costa d'Oro. Най-впечатляващият резултат Neutral Face :

Не е каквото трябва да се получи, но се сгъсти и има някакви мини-топченца.

Пробвах и с друг зехтин, който върви на същите цени, и който дори леко не загъстна от студеното, какво остава за гранулиране. Не го снимах, защото нямаше нищо за снимане, остана си перфектно бистър. Зехтинът е

Също прелях в стъклено шише зехтин от тенекия на Sizma - пак абсолютно никакъв ефект от студената температура.

# 367
  • Мнения: 13 313
На мен ми се сгъстява до зърниста твърда маса една абсолютно куча марка от Лидл - с нея си мариновам маслини, и сега имам буркан в хладилника. А иначе на вкус, аромат и консистенция тотално не струва спрямо зехтините първа преса, които си купувам от производител за директна консумация (и дори спрямо по-приличните бутилирани зехтини). Та.... може да е тест за автентичност на продукта, но със сигурност не бих разчитала на него за качество.

# 368
  • Мнения: 1 546
Лятото живот и здраве ще взема или ще поръчам да ми донесат. Тези зехтини за директна консумация, приблизително колко време могат да изкарат без да се развалят?
А зехтинът от Лидл как се казва или си е от тяхната марка?

# 369
  • Мнения: 13 313
От тяхната марка - Primadonna, в голяма стъклена бутилка.
Мъжът ми го беше купил преди време, май четох, че се е представял зле в разни потребителски тестове за замърсяване, но така или иначе не върви да го хвърля - ползвам го за някакви такива по-странични неща.

Изкарват си 1 година без проблем дори и нефилтрираните, стига да са в непрозрачен съд и на тъмно.

# 370
  • Мнения: 2 532
Само да кажа, че тестът със студената температура пак нищо не доказва. И фалшивите зехтини могат да се сгъстяват на студено, аз досега не съм намерила нещо, което реално може да тества зехтина в домашни условия.

# 371
  • Мнения: 3 904
Не е точно измама, а масова практика - голяма част от италианските зехтини се произвеждат със суровини от Турция и Гърция, в Италия просто не се отглеждат достатъчно маслини.
Точно така.

Италия освен голям износител е и голям вносител.
Поне 50% от зехтина бутилиран в Италия е внос от ЕС или от извън ЕС и си го пише по бутилките, понякога е смес от ЕС и извън ЕС.
Внасят от където могат, Испания на първо място, след това Гърция, Хървати и се стигне до Мароко, Тунис, Турция.
Това не го прави лош, камо ли измама, но някак си не е много коректно и да се бият в гърдите като голям производител на зехтин и със сигурност най-известния производител в света.


Теста с хладилника е градска легенда и общо взето нищо не значи. Сега, ако изобщо не кристализира е зле работата, но ако кристализира малко или много нищо не означава.

Зехтините изкарват 2 години, но ако е някой по-хубав/скъп/ароматен не е добра идея да се купува, ако му остават 6 месеца срок, защото вкуса му вече не е същия.
След 1-та година започва да намалява.
Ако е по-обикновен няма толкова значение.

# 372
  • Мнения: 1 546
Благодаря, Параход Hands V

Да, явно че няма никакъв смисъл човек да си играе да прави тестове вкъщи.

# 373
  • Мнения: 69
Здравейте. За пръв път си купувам зехтин и нямам представа колко време издържа. В нета пише, че издържа месеци, но един месец след като го купих започна да горчи (първия месец имаше хубав вкус). Няма миризма. Дали е развален? Марката е Monini (extra virgin). И се чудя става ли за готвене. Вляза ли в магазина друго не виждам освен extra virgin пък ми се иска и да готвя с него.

# 374
  • Мнения: 13 313
Колко издържа сме писали точно през един пост от вашия назад.
Не е нормално да си влоши вкусовите качеств за месец. Или сте го държали на слънчева светлина, или нещо е стара партида, не OK. Зехтин се държи на тъмно, за предпочитане в непрозрачна бутилка. Monini не е първа хубост и е в прозрачно стъкло на всичкото отгоре, само цената му хубава.
Да готвите със зехтин може, разбира се. Варене, печене, задушаване. Аз само не пържа с него. Макар че и този въпрос за готвенето и температурата на горене е обсъждан подробно в темата. Изобщо, четенето е полезно.

Общи условия

Активация на акаунт