Избор на качествен Extra Virgin зехтин

• 100 989
  • 814
  •   1
Отговори
# 660
И аз съм в издирване на качествен  зехтин за лечебна цел.
Кой ще препоръчате?
И аз бях преминала към extra virgin с лечебна цел поради факта че термичната обработка на ястия с нашето слънчогледово олио обостряше мое автоимунно заболяване, но какво се получи ...Дали е от зелените салати с които прекалявах, или от факта че за "балканския" ми стомах зехтина е несвойствена храна, ми се обостри преди близо година стомашно чревния тракт и до ден днешен няма оправия. Бях забелязала че когато ям маслини и слагам обилно зехтин в салатата следват неминуемо болки, но ги игнорирах докато накрая нещата станаха хронични и бях принудена да го спра. И да ти кажа не съм единствена, чета и други хора по форуми се оплакват точно от същото, че комбинациите маруля - зехтин ги възпаляват. Изказвам лично мнение, което подчертавам дълбоко - нека не се счита за меродавно. Не искам да внушавам нищо и да подвеждам някого, всичко е индивидуално, на мен за едно ми помогна зехтина, но за друго мисля че ми навреди, пак повтарям не съм на 100% сигурна дали е от зехтина или треволяците от Кауфланд и Лидл пълни с нитрати, но е факт че откакто го започнах съм в лагера на проблемните със СЧТ. Някои хора препоръчват при проблеми със стомаха да се употребява по лъжица extra virgin сутрин на гладно, и това съм опитвала - никакъв ефект, по скоро обратното - при мен настъпваше криза. Може да е лична непоносимост, каквато имам към глутена например.. Иначе питаш за марките - купувала съм всякакви, и италиански и от Гърция, и от Италия са ми носили, препоръчвам да си купувате само от нашите вериги, правила съм си тестове с почти всичко предлагащо се в ТМаркет и Кауфланд, хубави са. Поразгледай назад в темата писали сме доста .
Опитайте хубав тахан сутрин на гладно.Може с малко мед да се приема.

# 661
Стомашните проблеми са много упорити обаче. Аз съм пробвала какви ли не диети и в момента, в който изям нещо, което ми дразни, всички симптоми се връщат. Наскоро почнах с лимон и вода сутрин и сега ми е по-зле. Просто ми се потвърждава теорията, че диетите са един помощник, но не и решение в дългосрочен план.

# 662
Някои производители пуснаха зехтини  от новата ранна реколта 24/25.
В Испания в момента хубав зехтин, над средно ниво е поне 15€/л и то за 3-5л разфасовки.

# 663
И аз наблюдавам 1-2 евро намаление на литър. Даже съм напълнила кошницата в момента , само не съм изпратила поръчката. Още се чудих.
Колко време може да държите зехтина в килер например. Ако имате кутия от 5л.

# 664
Нали на кутията/бутилката си пише докога му е годността?

# 665
нали го отваряш за да пресипваш. Не съм сигурна дали тогава важи срока .

# 666
Пресипвам в бутилки с добро затваряне, държа на тъмно. 1 година. Не че се задържа толкова дълго. Не бих държала в отворена тенекия повече от месец-два.

# 667
И аз пресипвам в бутилки, които пак са от зехтин, но с керамични тапи с гуличка и скоба. И държа в шкафче в кухнята.
По повод стомашните проблеми. И аз имам от известно време проблеми. Първото нещо, за което пита лекар при нас , са нерви, стрес, проблеми. После се започва наблюдение и се изключват опр. храни. Аз наблюдавам от доста време. И аз бях склонна в един момент да обвиня захтина, в друг бобените, в трети глутен или мляко. Но с това изключване , включване, наблюдение - стигнах до извода, че не една определена храна е проблем, ами при мен проблем е комбинации от храни. И то не са предварително предвидими. Защото съм купувала големи разфасовки зехтин и съм носила същия на вилата, в София, наморето на вилата и никъде не съм имала същите проблеми както тук. Т.е. там, където се яде друга храна и в други комбинации реакция няма. Зехтина е същия. Хляба е различен - тук взимаме по-груб, млякото и продуктите от мляко са различни и т.н. И според мен не е до съровите плодове и зеленчуци сами по себе си . Пак проблема е в някаква комбинация.
Но както писах това е мой личен опит и наблюдение само върху мен и не съм нито лекар нито твърдя че важи за всички.
Дано поне е било полезно голямото писане.

# 668
Maria 56,
от зелените салати ви боли стомахът, те са една от най-дразнещите храни за хора с проблеми. Не ми се вярва да е от зехтина, но кой знае.

# 669
Да, виж тези. Доставят на много разумни цени до цялата континентална част на Гърция.
https://elaioladopiliou.gr/?v=461b1990fe86

Ще поръчам от този зехтин. Дали е вече от новата реколта?

И исках да питам, купувате ли си помаче? Това дали е такова:
https://elaioladopiliou.gr/product-category/olive-oils/virgin-ol … l/?v=edcfcf7b0a69

# 670
Аз не взимам, защото разликата в цената не е толкова голяма.

# 671
Наистина ли си мислите, че консумирате качествен зехтин? Дори и на ... Запад. Моля ви се бъдете сериозни. Всичко е химия за масово производство...

# 672
Зехтинът не може химически да се фалшифицира или "произведе"... Може да го "кръстят" с олио,но зехтинът в него си остава истински...

# 673
Глупости. Естествено, че може химически да се направи с вкус на зехтин и т.н. Масово е химия и смеси от какво ли не с вкус на зехтин.

# 674
може, може. Миналата седмица минавах през Кресна и спрях да хапна в едно ресторантче. НА излизане гледам зехтин в пластмасови бутилки по 15 лева литър "домашен". Не знам с кой акъл си купих. Само на цвят прилича на зехтин. Никакъв аромат, никакъв вкус.

Общи условия

Активация на акаунт