Избор на качествен Extra Virgin зехтин

• 101 025
  • 814
  •   1
Отговори
# 645
  • In transit
Ако го купувате директно от производител най-вероятно е така, но тези в магазинната мрежа са си рафинирано олио/кюспе. Не споря, така съм чела.

# 646
Помачето е втора,трета преса маслини,тоест от маслиново кюспе. Ако в помачето има олио,значи просто е фалшифицирано.

Гърци са ми казвали,че понякога от маслиново кюспе,тоест помаче,излиза по-качествено маслиново масло от рафинирания екстра върджин. Ако щете вярвайте.

Няма какво да вярваме, по простата причина, че такова животно нЕма.

Има рафиниран зехтин и екстра върджин, това са два отделни продукта и са двете крайности в качеството на зехтините.

# 647
В Гърция пържат с царевично олио. Всяка мазнина с висока точка на горене (по-рано съм писала полезен пост в този дух в темата) ще свърши работа.
За всички останали видове термична обработка аз си ползвам екстра върджин зехтин.

# 648
Наистина ли пържат с царевично олио? Не се усещат някакви натрапчиви вкусове и аромати. Пробвах да готвя с шарлан, силно ми мирише на слънчоглед и доста променя аромата на яденето до степен да не ми е вкусно. А и по-назад споменаха за високото съдържание на омега 6 в слънчогледовото олио и ми се иска да го изключим максимално. Ще пробвам с олио от гроздови семки и царевично. Там предполагам, че няма фалшиви продукти понеже търсенето надали е толкова голямо?

# 649
  • In transit
Италианците пържат с фъстъчено олио. Няма мирис, много леко е и не поема миризми. Например, може да изпържите риба или калмари с него, след това, няма да остане аромат на риба в олиото. Има много висока точка на задимяване, около 230С и е с близък състав до зехтина. Откакто пържа с такова нямам никакви проблем с киселини в стомаха.

# 650
Фъстъците не съдържат ли доста Омега 6 ?
Прочетох в поста че целта е да се ограничат точно те.

# 651
Италианците пържат с фъстъчено олио. Няма мирис, много леко е и не поема миризми. Например, може да изпържите риба или калмари с него, след това, няма да остане аромат на риба в олиото. Има много висока точка на задимяване, около 230С и е с близък състав до зехтина. Откакто пържа с такова нямам никакви проблем с киселини в стомаха.
И аз бях принудена да се откажа от зехтина, явно балканските ни стомаси не са като Средиземноморските, получих киселини и аз, обострих гастрита от него и го спрях. Тук от известно време ползвам свинска мас, с нея съм откърмена 😁, има много написано в нета, който го интересува може да прочете. Страшно е стия олиа, по здравословни прични бях принудена да се откажа от слънчогледовото олио, което ми обостраше друго заболяване след като печех и пържех с него, после се оказа и че extra virgin а ми предизвика СРС . В доста форуми четох колеги, и то не малко, се оплакват от същата участ, явно не на всички понася добре.

# 652
Индивидуално е явно, аз също съм с рефлукс и гастрит и нямам никакви проблеми със зехтина и средиземноморската кухня, напротив. Даже се случва да замина с криза и до 48 часа да съм напълно здрава.

В България често закъсвам, особено ако хапна нещо навън.

# 653
  • София
Скрит текст:
Сега, без да ме линчувате:
купуваме зехтин от зехтинарник
всяка година около началото на Ноември, купуваме по 50-80литра
преди години 7-8 плащахме по 4Е за литър
Миналата ..10Е/ литъра
консумираме го за 14-16мес. в 5 л./тенекиени кутии е
не се променя вкуса му, какъвто е 2023Нноември , ами същия е и 2025 Януари 😉
готвя всичко само с зехтин!
Така и не прочетох, къде и от къде купувате зехтин, т.е. къде е зехтинарника - супер думичка? Та, ако не е проблем, някоя добра душа да ми метне и на мен едно лично съобщение. Благодаря ви

# 654
  • София
Аз не съм получавала информация на лично от потребителката, а попитах. Вероятно не иска да се популяризира от уста на уста.

# 655
аз също си купих зехтин за зимата . взех 15л. 3х5 л. испански и ми излезна на добра цена. сега не мога да гарантирам колко е истински. като гледам тук никой не може, но пише екстра Extra Virgin и ми харесва.
А ако реша да дам едната туба на майка ми може да си взема още . Ако офертата стои де.
трестер или помаче аз не харесвам и мисля че е мешавица и няма много зехтин вътре. не съм сигурна ами си пиша какво мисля

# 656
  • Бургас
И аз съм в издирване на качествен  зехтин за лечебна цел.
Кой ще препоръчате?

# 657
# 658
И аз съм в издирване на качествен  зехтин за лечебна цел.
Кой ще препоръчате?
И аз бях преминала към extra virgin с лечебна цел поради факта че термичната обработка на ястия с нашето слънчогледово олио обостряше мое автоимунно заболяване, но какво се получи ...Дали е от зелените салати с които прекалявах, или от факта че за "балканския" ми стомах зехтина е несвойствена храна, ми се обостри преди близо година стомашно чревния тракт и до ден днешен няма оправия. Бях забелязала че когато ям маслини и слагам обилно зехтин в салатата следват неминуемо болки, но ги игнорирах докато накрая нещата станаха хронични и бях принудена да го спра. И да ти кажа не съм единствена, чета и други хора по форуми се оплакват точно от същото, че комбинациите маруля - зехтин ги възпаляват. Изказвам лично мнение, което подчертавам дълбоко - нека не се счита за меродавно. Не искам да внушавам нищо и да подвеждам някого, всичко е индивидуално, на мен за едно ми помогна зехтина, но за друго мисля че ми навреди, пак повтарям не съм на 100% сигурна дали е от зехтина или треволяците от Кауфланд и Лидл пълни с нитрати, но е факт че откакто го започнах съм в лагера на проблемните със СЧТ. Някои хора препоръчват при проблеми със стомаха да се употребява по лъжица extra virgin сутрин на гладно, и това съм опитвала - никакъв ефект, по скоро обратното - при мен настъпваше криза. Може да е лична непоносимост, каквато имам към глутена например.. Иначе питаш за марките - купувала съм всякакви, и италиански и от Гърция, и от Италия са ми носили, препоръчвам да си купувате само от нашите вериги, правила съм си тестове с почти всичко предлагащо се в ТМаркет и Кауфланд, хубави са. Поразгледай назад в темата писали сме доста .

# 659
Възпалението на стомаха идва главно от това че ядете сурова храна. Тоест визирам зеленчуците. Знам го защото и аз съм така. Гастроентероложката наистина не ми дава да консумирам маслини и зехтин, а аз умирам за тях, страшно ги обичам. Обясних й че ям основно салати, заради инсулинова резистентност и тя просто ми препоръча да наблегна на зеленчуците на пара, само и само да не е сурово да дразни стомаха. Не казвам че не сте права, но си е малко до организъм. Аз нямам същите болки като вас и консумирам зехтин на гладно с лечебна цел и ми помага. Просто явно сме на различни етапи както се казва. Опитайте със зеленчуците на пара и повече супи и предполагам бързо ще се почувствате по-добре. Аз от тук в темата намерих едни испански зехтини и за сега смятам да се придържаме към тях. Вече не искам да експериментирам. Бавно се научавам че ако нещо работи, не трябва да се пипа.
Иначе относно стомаха, има си инхибитори на протонната помпа, аз в момента съм на такова лечение и помагат много и трайно, но трябва да не ядете подправки, кисело, дори месото окислява. Пълна промяна на диетата търпение и постоянство. Само това помага.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 08:06 от Lale_Lili

Общи условия

Активация на акаунт