Любители на рози

• 52 445
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
Флоров старинни рози не продава. По-добре дай стара снимка или номера на розата по Флоров. С "представете си " не става.

# 151
Здравейте! Напоследък много поводи за път из китните селца на Дунавската равнина и то рози ли са да ги опишеш, навсякъде!! Ние това лято ще строим дома си, но нависоко - 1300 метра. Съзнавам, че розите сигурно имат различни характеристики. Има ли сорт който вирее нависоко, особено някой пълзящ вид? Вече е сигурно, искам рози в градината си! Simple Smile

# 152
Специално,содата не е срещу въшки ,а срещу мана .Недоумявам как са изгорени розите от сода.
И аз не доумявам,но е факт при мен,и не само розите,а всичко,което напръсках с този разтвор почерня и опадаха листа и цветове.
Аз го правих срещу акари по японския клен,ама викам да пръсна и тук там,дето видях някакви гадини и това беше резултата. Нямам полза да си измислям,написах го,за да споделя опит,не убеждавам никой.
Прекрасни рози видях!
Аз само една жълта имам цъфнала,другите три са малки,а две червени се чудят още и не искат. 😃

# 153
Содата разяжда повече и от киселина, жалък личен опит от преди три дни, убих две новопоникнали ябълки с брашнеста мана. Явно беше дошла повече в разтвора, загинаха за минути.

# 154
  • Norge

Дане, а ти вярваш ли че аз през живота си не съм имала бегония, освен веднъж, стайна някаква, но това беше много отдавна.
Рози допреди няколко години не обичах (писах и в началото това), а сега, гледайки и красотите, с които ни дразни и Исмайлик, ми идва още утре да прескоча до центъра и да си купя още няколко влачещи  Grinning
Жалко, че така са се разминали нещата при теб, но какво да се прави, така е трябвало да стане. Някой ден, знаеш ли, може и на новото място да се преместиш в къщичка, пожелавам ти го! А дотогава - стискам палци да ти се вкорени ароматната розичка.  Hug

# 155
  • В един копнеж!
С какво пръскате розите срещу листни въшки?
Пробвам със сапунена вода. Ако са упорити инсектите, Моспиланът е безотказен. Малко от розите у дома.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 02 юни 2019, 22:32 от Aurora_Borealis

# 156
Честно казано ,не съм разчитала на сода и не знаех ,че може да направи такива поразии.Вероятно ,не е спазено разреждането или е пръскано във силно слънце и вятър ,например.Напоследък ,времето е доста шантаво.

# 157
  • София
Отчаяна съм, след като видях розите. Нападнати са от въшки, гасеници изяждат половината цвят и на някой сортове, лисатата са като дантела. Напръсках ги, но заваля. Следва....  черни петна и опадане на листата.
В гората сме. Не мога да се преборя с гадинките .....
Моля посъветвайте ме за сортове рози,  които да са устойчиви за условия над 1000 метра надморска височина и податливи на вредители.

# 158
А нашите рози цветовете се съсипаха от дъждовете

# 159
  • Norge
pnet, и аз живея насред природата. И една от розите е посадена точно в гората. Давам ѝ тор, това е единствената грижа, а тя не се отказва, расте и цъфти.
New Dawn  е сортът (катереща). Имам и други корени от нея, и всички са истински герои. Вярно, „цапат“ повечко, но това според мен е единственото недобро, което може да се каже за тях.

# 160
  • Бургас
По мое мнение, зависи много и от кой производител купуваш розите.
Аз имам 2 еднакви купени от различни производители (наблягам на производители, не магазини), и двете се развиват коренно различно, разликата в саденето им е 1 месец, една до друга са.
Едната е 2 пъти по-висока от другата и си цъфти прекрасно, другата си седи джудже в сравнение с нея, все е болна от нещо и когато цъфне с 2-3 цветчета, не успява да ги доразвие и да цъфне като хората, цвета все нещо е деформиран (само да кажа, че са вече 3 години при мен засадени, не са скорошни)
Отделно, когато тръгнах да садя рози си ги избирах от инциклопедиите, гледах характеристики всякакви, имам към 50на рози засадени и смея да твърдя, че при мен 95 процента от розите надвишават доста размерите, дадени в енциклопедиите.
Отделно моите почти вече прецъфтяха на 1ва силна вълна, а Ви чета тук от седмици как още не са Ви цъфнали, моите първите цъфнали цветчета бяха още към края на Март.
Явно си зависи и много от климата, и за размер и за цъфтеж....
Розите са ми на вилата, от 2 години, почти нямам време да ходя, не съм торила дори, само подрязвам февруари, а тази зима, не успях и да отида да ги зазимя, и цъфтят страшно много.
Единственото което ме дразни, че съм ги насадила по-нагъсто именно защото се водих по това което четох за всеки сорт, а исках голям масив, но сега си пречат понеже станаха доста по-големи повечето от предвиденото.
Иначе вилата е на черноморието, но съм последна къща, има една поляна 20на метра и почва планина и гора, силно ветровито през цялата година, повечето са на целодневен пек, при това по сериозен и от плажа, не съм пръскала от 2 години и има доста гадинки, но се развихриха въпреки всичко, и е тревясало....
За съжаление нямам скорошни снимки да покажа, единствено се оплаквам от пълзящите, много бавно се развиват, но го отдавам на факта, че не са укрепени добре....

# 161
Все още няма обилен цвят , но предпоставките за такъв са налице. Първо "пеещите рози"
Charles Aznavour вече концертира :

Johann Strauss разтяга пъпки за цветна симфония:

Dee Dee Bridgewater си мери премяната за сцената :

Easy Does It

И нещо мини със забравено име:

# 162
Привет!
Най-сетне и аз да покажа тазгодишни снимки.
Отсъствах десетина дни. На заминаване тъкмо ми беше цъфнала една роза на оградата, а сега - даже имам и някои прецъфтяли. А от тази на оградата не е останала и следа - явно, че силните дъждове им се отразиха...

Червеният ми Еден /Ерик Табарли. Честно казано, не ми е много любим. Стана висок, а цветовете са по най-високите клонки и са по няколко и много натежават. Обикновено се чупи.

Бял Еден /Пиер де Ронсар. И той ме ядосва - вече му е трета година. Купен е на гол корен от холандска поръчка. Мноого бавно расте според мен. Още не се е качил хубаво по оградата, а аз се гласях арка да му слагам...

Принцеса Мария - трябваше да е по-оранжева, но тя упорито си  розовее. Доста големи цветове, които клюмват и  отново не знам какво да ги правя. Не ми стоят хубаво така.

Розова Алоха. Сравнително бива. Единствено, че се разраства перпендикулярно на оградата вместо успоредно и.... малко ме дразни тази позиция...

Безизвестна роза, купена от Флоров. Първата година не цъфтя. Нараства само на зеленина. Но пък втората година ме изненада с много красиви цветове.

Шерлок Холмс - хубавичка е. Интересен цвят.

Безизвестна от Флоров.

И накрая любимата ми - отново е от Флоров, беше номер 32. По-висока е от мен и е като някаква лавина от цветове. На снимка просто не успявам да я покажа какво представлява в действителност. Уникална е. Май трябва още някаква подпора по-висока да й измисля.

Вляво е моето Феъри. Също е много симпатично и много цъфти. То също ми е от Флоров.

# 163
  • Norge
Ах, Милита, Утро, думи нямам!  Shocked Hug
Нямате ли душа и съвест, да показвате толкова прелест!
Безумно красив е полуразтвореният Еден.
Easy Does It  прилича на акварел.
И не само те...

Аз ей сега ще ви забия в земята с моите рози от вчера. Ето ги  Mr. Green

# 164
Хахах и аз мога с такива да ви забия. И с една прецъфтяла жълта.
Но пък малките,които насадих април вече се готвят да цъфтят.
Аз да се оплача-много са ми разпилени някак розите. Самите храстчета са едни безформени и странни. Февруари,живот и здраве,ще ги орежа доста,че тази година не посмях. Малки бяха и викам да не ги съсипя,но не ми харесват никак.

Общи условия

Активация на акаунт