Любители на рози

• 51 969
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
Хм..възможно е. НО  остава проблема с липсата на място за катерене.НАд розата  има тераса и  опира там

Продължавам да не виждам проблем. Катерливите рози не растат безкрайно. Достигат определена височина. По правило не се подрязват. Ако пречат на нещо - може да се подрежат, но все пак да не се забравя, че са катерливи. Подрязване тип чаен хибрид няма да им се отрази добре.

Какво се случва с розите, които се изрязват пролетно време, а са от тези високите.
Имам две рози, които не знам какви са.
Жената, която ми ги даде няма как да я питам. Бяха много високи насред двора.
По рано беше ми дала една червена, която цъфти май по веднъж и върви по оградата. Тя не се реже нали?
После видях тези високите и тя ми отчесна от тях. Насадих и се хванаха, ама трябва ли да се режат ниско или не, не знам.

Какво значи от високите?
Катерливи или не?
Някои чаени хибриди също достигат добра височина от 150см. и може да се каже, че са високи.
Катерливите рози по правило не се режат, но може да се оформят по някакъв начин или според условията малко да се намалят.
Розите се подрязват по това време - на пролет. Не прекалено ниско. Лично аз ги оставям на по 25-30см. височина.
Обаче ако си ги захванала през изминалата година-две - още е рано да ги режеш. Остави за догодина, вероятно се касае за доста малки и още не добре развити растения.

# 436
  • Бургас
А тези високите самостоятелно ли стояха или на подпора?
 Ако са чаени хибриди на 25/30 см, но след 3та година, 1 и 2 само се оформят и ако има някой прекалено висок се реже, или ако има някой болем или изсъхнал се реже....
 Чаените и до 2 метра могат да стигнат някои, ако не ги режете и ги оставите...
 Аз лично когато мога предпочитам да ги поддържам макс 1,20-1,50, затова ги режа по ниско...

За катерливата, ако расте чак толкова много, може после по ръба на терасата да се подведе.....
Ще стане напред, нагоре и наляво или дясно (където не пречи....), не мисля, че ако се попитат хората ще им пречи че отвън по терасата им има роза, не е бръшлян, че да наруши структурата на мазилката....

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 09:46 от DolliGi

# 437
Какво се случва с розите, които се изрязват пролетно време, а са от тези високите.
Имам две рози, които не знам какви са.
Жената, която ми ги даде няма как да я питам. Бяха много високи насред двора.
По рано беше ми дала една червена, която цъфти май по веднъж и върви по оградата. Тя не се реже нали?
После видях тези високите и тя ми отчесна от тях. Насадих и се хванаха, ама трябва ли да се режат ниско или не, не знам.
Същотто, което се случва с тези, които се режат есен. Иначе казано ,те зимата не растат на височина. Винаги режем на пролет. Зависи от розата каква е и на каква височина е отрязана.

# 438

bat_mam, благодаря!
Знам, че не растат зимата.
Питах да не би да са катерливи/доста са високи/, но май не са, и са изрязани ниско. Дали пролет или есен все едно. Да не съм ги погубила ми беше мисълта.
Както и да е, ще се разбере.

# 439

bat_mam, благодаря!
Знам, че не растат зимата.
Питах да не би да са катерливи/доста са високи/, но май не са, и са изрязани ниско. Дали пролет или есен все едно. Да не съм ги погубила ми беше мисълта.
Както и да е, ще се разбере.

С един инцидент окастрихме почти до дънно една наша роза с бензинова косачка , но си пусна наново. Някой трудно се убиват. А можете и от резниците да си боднете някъде, ако имате място.
Ако са катериливи и не са първа година можете да огледате как върви до момента и лесно ще си отговорите на въпроса  поне на първо четене как е. Бях подарила влечаща роза на една жена, след година я видях сята по средата на двора без опора , а розата си лазеше по градината и тя се чудеше защо така...

Можете да погледнете и тази статия
https://gradina.bg/pravila-za-podryazvane-na-rozite/

# 440
  • София
Четох за щамбовите рози-как можем сами да си направи от обикновена роза.
Огледах моите-имам две подходящи за целта.
Ще се опитам да ги направя.

# 441
Успех! Ще ми е интересно да проследите развитието в снимки

# 442
Дайте линк и ние да прочетем. Интересувам се .

# 443
# 444
  • Бургас
Това не са щамбови рози, а обикновени подходящи рози които определена резитба изглеждат като щамбови.
Има еднна подробност обаче, старите клони се подменят на 2-3 години, а за да получите изгледа на щамбова роза, ще трябва да изрязвате новите клони, което пък автоматично води до това че няма да имате нов клон за подмяна на стария, и щамбата ви ще изчезне.
Този модел е за временно просто да си оформиш нещо.
Щамбите се правят (добрите в повечето случаи) от 3 вида рози, корена е от много издръжлива шипка, стъблото от друг вид шипка който освен студоустйчив и бързо се вдървенява и е твърд, и самата роза която да цъфти се присажда на върха...
Това нещо отнема поне 3 години, докато дойде във вида за продажба, затова са и доста по-скъпи...

# 445
  • София
Да, така е, но ми казаха, че като почне да се разваля щамбовия вид, мога да пусна издънките да растат и да стане пак обикновена.
От моите имам две, които се оказват подходящи за опита. И двете са оформили едно яко стъбло и на височина от около 50-70 см. се разклоняват.

# 446
  • Бургас
Значи издънки пускат всички рози които са с присадка (не на собствен коре), при неправилно отглеждане или ако розата на присадката е нещо сериозно болна (корена се стреми да оцелее...
Не знам дали сте наясно, че почти всички рози които ги дават студоустойчиви на пазара са с присадка, тоест корена е на шипка, и точно над него са присадили розата която ще цъфти, просто нормалните рози са от 2  елемента, щамбата от 3 в повечето случаи.
Ако някой иска доказателство, да си зарие присадката на розата с пръс много добре за цяло лято и на другата година ще види как на 10-20 см от розата му излизат клони на друга роза, всъщност това са шипки от корена, всичко което излиза над присадката е роза, всичко под присадката са израстъци на шипка...
 Ако ги отрежете до дъно и ги запечтате и розата Ви над присадката си е жива няма проблем за нея, ако обаче ги оставите и не ги запечатате ще продължат да излизат и понеже шипката е по-силна, ще точи хранителните вещества, те няма да стигат до присадката и да хранят вашата роза и тя постепенно ще умре.
Опасност от такива неща няма само за рози на собствен корен и такива които сте вкоренили, там обаче и характеристиката на розата като издръжливост и цъфтеж може да се промени, защото всяка роза има различна студоустойчивост и ако розата е за по-топъл климат има по-голям шанс да измръзне и умре, за цъфтежа пък, не всички сортове имат такива здрави корени като шипката и не всички се справят с наваксването на вещества за достатъчен повторен или обилен цъфтеж, отделно корена на шипка е по-устойчив на болести, а много от чуждите изкуствено създадени сортове не и когато са на собствен корен понякога са по-болнави ....
Та такива неща...
Щамбовата просто трябва да се изрязват израстъците на време, добра опора, ако е ветровито за да не се счупи от присадката горе, всъщност добрата опора е важна и за да може да издържи стъблото на цъфтежа на короната, и добро укритие на горната присадка за зимата, за да не измръзне...

absurT не пречи да си направиш, щом имаш подходящи, но имай предвид горните неща, наблюдавай и цъфтежа, в годината в която започне да цъфти по-слабо си остави 1-2 странични клона с които да подновиш стария, ако се наложи..
Успех! Simple Smile

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 15:28 от DolliGi

# 447
  • София
Благодаря ти! Сега отивам да видя израстъка до едната роза, който грижливо окопах- шипка е, а аз го взех за нова роза, без да помисля.
Само не разбрах, как се запечатва отрязаната шипка?

# 448
  • Бургас
Принципно на магазините за градински препарати има такава овощарска замазка, ама ако нямаш под ръка може и с  разтопен восък (просто той по лесно се рони), овощарската замазка е по трайна, мисля струваше към 2-3 лева, но то е много икономично.
 Запечатва се "раната", там където си отрязала, ако имаш шипка разкопай, докато стигнеш до стъблото или корена  от което е изникнала и режи до дъно (не корена, а израстъка) и запечатваш там от където си орязала...

Нова роза можеш и с отвод да си направиш, тя обаче като пусне корени, вече ще е на собствен корен....

# 449
  • София
Разбрах, благодаря!
Имам една роза от много стар корен, който ми позволиха да изкопая и пренеса при мен. Хвана се, но с мъка-главният корен беше прекалено дълъг и се наложи да го пресека.
Не върви като хората-избие нещо, цъфне, затрие се, избие от друго място и пак същото.
Сега отново е тръгнала, от двата края на корена по едно стъбълце, с няколко листа. Не са светлозелени като на шипката, което ме обнадеждава, че пак ще тръгне.
Ако израсте, по кое време мога да се опитам да й направя отвод и как точно?

Общи условия

Активация на акаунт