Любители на рози

• 51 912
  • 752
  •   1
Отговори
# 570
Утро, а розариумът подкрепен ли е на някаква конструкция? Изглежда като свободно стоящ храст.

Мда, моите арки са купешки. Едната тази година се счупи от вятъра и цялата роза падна на земята. Цяло чудо е, че не се счупи.

При мен фейърито е на всички посоки. Явно не знам как да го режа.
Ужасно харесвам лавандула, но не мога да я завъдя. Не знам къде бъркам. Или зимата мръзне, или лятото съхне, въпреки поливките. Садила съм няколко пъти до катерачите и не тръгва.

# 571
Дъждец, розариумът е закрепен по оградата - най-обикновена вероятно  и един бетонен кол да се пада вътре, не съм сигурна. Може би щеше да е по-добре и нещо по-високо, но не виждам как да го преправя. Тръгнал е сега настрани.

Лавандулата изглежда умряла доста дълго време преди да тръгне на пролет, възможно е и да си се заблудила и да си я хвърлила. Това се отнася и за стари, и за млади растения.
Есента садих коренчета край оградата и до скоро мислех, че са за боклука. Съсед, който гледа лавандула, ми каза, че всички са се хванали и наистина сега всички се раззелениха. А аз мислех, че са умрели.
Имам и един петгодишен доста голям вече храст лавандула - и той ми изглеждаше умрял до преди месец, но и той си е добре.

# 572
  • Бургас
utro77 какви жълти засади, искам и аз жълта по-натам, имам само една жълта Golden Celebration, много цъфти и много я харесвам, но не е за пълно слънце, от силното слънце по-бързо отсипва цветовете, излъгах имам и още една хваната от резник от една баба, но не я знам как се казва, обаче тя е едногодишна още и не съм наясно как ще се развива. Иначе Golden много си я харесвам и със сигурност пак ще я засадя и на новата градинка (нищо че бързо отсипва, но пък и бързо прави нови цветове), тя е садена на едно малко пространство и расте на ъгъл..
Ето я отпред (аз си я режа, че исках макс до 2 метра да отиде, но тя все се опитва да избуи) и тя в контейнер е взета, от Оакаплантс, много им харесвам растенията (винаги са големи и здрави), но се обаждам и ходя на място да си ги взема, садена е края на юни преди 3 години, първата година пак много цъфтеше, но задържаше цветовете макс 2-3 дни, а да кажа и дъжда и влияе, но пък много бурзо нараства...
отпред

и от другата страна

това отблизо (с меки клони е може да си я привързваш на където искаш)

Има още 2-3 дълги клона настрани продължават които не съм хванала
Снимките са от средата на май месец (преди седмица ходих но не снимах тогава, още повече беше нацъфтяла), иначе тая година и зимата не е спряла да цъфти, януари бях ходила, имаше 10на цвята пак...
а това е неизвестната, малко на заден план, много и харесвам цвета (обичам наситено жълто, но още нямам наблюдения как ще се държи дългосрочно (бабата която ми даде резника каза че много цъфтяла и бързо разстяла)

Graham Thomas много ми харесва, но трябва да потърся отзиви скорошни за нея, във форума преди я хвалеха че много цъфти...

Дъждец  аз файрито почти не го режех, само го оформях, забелязах че като го режа, забавя цъфтежа, а и по-малко цъфти, май цъфти на нови клонки повече, аз да и като му хоризонтирам дългите клони, цъфти повече, на целите клонки, иначе повечето цветчета се скупчваха от средата към края...
Лавандула не съм сяла в градината, само на терасата в саксийка за подправка, но ще имам предвид препоръките на utro77 да я чакам повечко на следващ сезон Simple Smile
Благодаря!

Последна редакция: пт, 05 юни 2020, 09:50 от DolliGi

# 573
Здравейте. Какво да направя с този катерач? Засаден е по голи корени тази година. Има четири разклонения, само едното расте. По принцип знам, че първоначално не се реже, но сега се замислих, ако подрежа това стъбло, може и другите да тръгнат?

И първия цвят на Леонардо, натежа от дъжда и вятърът го прекърши. Много са му тънички и меки дръжките, иначе цветът е разкошен

# 574
  • Бургас
По-добре нищо не режете, като се окорени достатъчно сами ще тръгнат и останалите..
Принципно, по розарските закони, рози засадени на пролет първото лято дори не им дават да цъфтят, режат всяка пъпка още в зародиш, за да расте розата на корени и да стане силна Simple Smile
Затова се предпочита есенно засаждане на гол корен, има повече време да се окорени и да се климатизира преди да започне да расте активно и да цъфти...

# 575
Доли, благодаря Flowers Hibiscus

За пъпките и аз така съм чела, но бях забравила Blush За първа година садя на гол корен. Имаше една миниатюрна пъпчица, отчупих я току-що, преди да ми стане жал и да размисля...

# 576
  • Бургас
Сега е добре, до края на юни да я подхранвате активно (да торите), след края на юни се спира торенето..
Гледам, че е в саксия, ако ще остава в саксия, приберете я като започнат да падат температурите около и под нулата за постоянно, някъде на тъмно и с температури около 0та за да може да заспи, без да я поливате..
Зимата ако ще е в саксия, само от време на време овлажнявайте почвата, съвсем леко, но след като се е засушила нацяло, другия вариант в саксия е на терасата поливки само когато изсъхне пръстта напълно, това важи и ако  няма да я приспивате, в студеното не трябва да е мокра...
Ако няма да остава в саксията, а ще се сади в градина, края на октомври, началото на ноември я засадете, без да торите с поливки, само в дупката угнила тора збъркана с почва, после пласт само почва като куличка в среадата розата на върха а корените около куличката от пръст равномерно...

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 14:53 от DolliGi

# 577
Благодаря за съветите! Много полезни, ще си ги запиша за есента!
Иска ми се да остане в саксията, но знам, че не е оптимално за растението. Нарочно избрах катерач, този го препоръчват като подходящ за саксийно отглеждане. Дори и да не постигне очаквания размер, пак ще стане висок Blush
Ще го наблюдавам до есента, и ако видимо не му е добре така, или не успявам да и осигуря достатъчно грижи, ще търся подходящо място в градината. Също така четох някъде, че в саксия през няколко години е добре да се сменя пръстта, защото се изтощава, това сега ми се струва доста сложна операция.

# 578
  • Бургас
Вместо да сменяте пръстта, торете, и отделно отнемате от горния пласт на пръстта и добавяте нова, но само да кажа, че тази саксия е твърде малка за да остане в нея, особенно и за катерач, и помислете и за опората за в бъдеще..
Розите правят дълбоки корени, ако не искате да я загубите след няколко години, много по-голяма саксия, поне 60 см дълбока и 50-60 см  широка..., не за друго, но колкото по-често пресаждате, толкова по-често я връщате назад, отново и отново, а розите показват най-голямата си прелест след 3тата година, а при някои катерачи и след 5тата
без да бъде пресаждана и бутана...
Само да питам ако е удобно, каква е розата/знаете ли наименование?

# 579
Розата е  Ilse krohn superior. Избрах я, защото била силно ароматна, цъфти многократно и цветовете са устойчиви на дъжд и силно слънце. Поне така я рекламират. Ако успея да я докарам до цъфтеж, ще споделя дали е вярно.
Колебаех се между нея, и бял розариум утерсен, но вече не помня какво натежа в нейна полза. Бяха с почти еднакви характеристики.

Много ми харесват големите водопади от рози, покатерени по огради и стени, но сега нямам подходящо място, а само планове Blush
 Затова реших за начало да и сложа опора и да се покатери по тази ограда отзад, първо искам да се убедя, че мога да я гледам Grinning
Миналата пролет за първи път и с голям страх си засадих една малка Sommerwind от контейнер в лехата, тя пък се оказа много благодарно растение, цъфтя до зимата. И оттогава розите бааавно започнаха да се множат Grinning но катерачите ме плашат малко.

# 580
  • Бургас
Незнам как я дават за саксия, в енциклопедията я дават 2 метра ширина, което за мен е 2м плюс (там е според по-студени зони, при нас стават по-големи)
http://www.rosebook.ru/roses/kordesii-hybrid/ilse-krohn-superior/
Като влезеш, горе пише още фото, можеш да видиш...
Иначе изглежда красива, устойчива и на болести и дъжд и с добър аромат...

# 581
  • Norge
И при мен в описанието за тази хубава роза, възможността за гледане в саксия е означена с категорично „не“.

# 582
Момичета, благодаря ви за коментарите! Значи ще и търся място наесен в градината, няма смисъл да я тормозя в саксия.
Ще трябвя да и' построим някаква катерушка, нямам подходяща ограда или стена.  Есдинствената подходяща ограда гледа на юг, ако я посадя там, ще цъфти само извън двора, а аз искам да си я гледам нацъфтяла Confused

Дайте идея за катерушката? Дворът ми е много, ама много ветровит, трябва да е нещо по-стабилно от арките, които се продават готови.

# 583
  • Варна.
Здравейте!
Имам няколко рози в двора, не се грижа особено за тях, защото все не ми остава време. Режа ги през есента и по време на цъфтежа изрязвам увехналите. Толкова са ми заниманията.
Миналата година купих от Лидл две рози в кутии, стъблата бяха покрити с восък, не ми се хванаха.

От една седмица наглеждам един много красив храст в градинка, двуцветен. Искам да си отрежа от него и да се опитам да го вкореня. Колега ми каза, че съпругата му ги бучвала в картоф и така в земята. Да чакам ли да прецъфти клонката?

Букет набран снощи.

# 584
Утро, а розариумът подкрепен ли е на някаква конструкция? Изглежда като свободно стоящ храст.

Мда, моите арки са купешки. Едната тази година се счупи от вятъра и цялата роза падна на земята. Цяло чудо е, че не се счупи.

При мен фейърито е на всички посоки. Явно не знам как да го режа.
Ужасно харесвам лавандула, но не мога да я завъдя. Не знам къде бъркам. Или зимата мръзне, или лятото съхне, въпреки поливките. Садила съм няколко пъти до катерачите и не тръгва.
Ние си купихме преди няколко години лавандула от един англичанин,засадихме я в градината.Той ни каза засаждате,поливате веднъж и това е.Точните думи бяха "вода  килс" или водата  убива.Само си я подрязваме и това е.

Общи условия

Активация на акаунт