Любители на рози

• 51 902
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
  • Бургас
Diki най-добре се вкореняват когато прецъфтят на клонката, така и стъблото узрява, но ако ще бучкаш тези от вазата/букетчето, по-добре го направи преди да се разкашкат/разлигавят отдолу стъблата дори да не е прецъфтяла, задължително точно преди да бучкаш отрежи отдолу около сантиметър, че стъблата много бързо се затапват отдолу....

Phloxx ето снимки колко голяма става/ при нас и по-голяма ще стане...

Това са на по 4-5 години в студените Руски области, при нас трябва по-бързо да стане такава, за около 3-4 години...
За катерушка и рамка от винкел + няколко ребра и опъната на нея градинска мрежа става, или от тези пана за изливане на плочи пак със заварен винкел или желязо, но трябва да се боядисат най-добре с боя 3 в едно против ръжда, и от дърво може, но пак с покритие за външна употреба да се запечата, важно е и в земята да е захваната здраво, за да не пада (по-дълбики дупки и малко бетон би трябвало да свърши работа, щом е ветровито)
Не разбрах защо мислиш, че ако ги засадиш на южна ще цъфтят навън, те цъфтят към слънцето а то е от изток на запад....

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 10:08 от DolliGi

# 586
  • София
Имам един въпрос. Есента сложих пръчки от рози за окореняване и повече от половината са се хванали. Още са си на първоначалото място, нагъсто са, но мисля чак есента да ги местя. С учудване забелязах, че 4-5 от тях са си направили пъпки и ще цъфтят, а са съвсем мънички и предлогама с малки корени все още. Да оставям ли пъпките или трябва да ги махам?

# 587
  • Бургас
Можете и да ги оставите да цъфтят, но тогава корените ще се развиват по-бавно и растежа ще се забави, а и цвета който ще се отвори обикновенно е по-дребен и кекав  и по бързо прецъфтяват първите 1-2 години, но пък ако ще ги пресаждате на есен така или иначе ще ги рестартирате..
Вие си решавате няма да умрат, ако това Ви притеснява, можете да оставите 1 цъфтеж да видите коя роза коя е, ако сте забравили...
Не е задължително, само е препоръчително Simple Smile
Аз резниците ги бучкам през 30-40 см, да имат въздух първия сезон преди да ги преместя...
Принципно след 3та година, след засаждането на постоянното им място вече може да се прецени колко обилно цъфти, аромат, трайност на цъфтеж или устойчивост на болести, преди това дори и големи са си бебета още...

# 588
  • София
DolliGi благодаря ти за отговора. Ще оставя по един цвят, да видя както писа, коя коя е Simple Smile
Розите са от мои рози захванати, но не знам дали ще имат разлика като са на собствен корен.
Не очаквах да се хванат изобщо честно казано, за пръв път пробвам и затова ги бях наслагала нагъсто.

# 589
  • Бургас
И аз нямам от моите рози захванати при мен за да направя сравнение, едва тази година ще слагам от някои, но съм давала на други резници и са доволни, но все пак едва когато се направи сравнение между собствен корен и с присадка може да се коментира, предполагам, че ще зависи от сорта за каква зона е и не толкова за цъфтежа, колкото за устойчивостта на болести и мръзнене (за това корените са на шипка и отгоре присаждат розите), но пък ние сме в топла зона и ако се зариват зимата би трябвало да няма проблем за мръзненето, единствено не знам дали на собствен корен някои няма да правят по-бавно добра коренова система и да им трябват повече години за да се развихрят, то и от корените и растежа и цъфтежа зависи в началото...

# 590
Доли, благодаря за руския сайт, и аз гледах там, толкова много информация и снимки. Проверих си и другите рози.
И като загледах моя израстък по-внимателно, толкова силен и здрав, и клоните са много твърди, направо не знам как ще ги подвеждам. По-скоро ще се счупят, отколкото да се огънат. Иска да расте нагоре това чудовище. Ще му трябва голяма и висока опора, със сигурност не е за саксия, то си личи още отсега. Ама като не знаех за какво да внимавам и къде да чета, избрах си го по красота Blush и повярвах на продавача, че става за саксия, без да проверя сама.

Аз съм малко по- на север, в Германия, зона 8. Но последните няколко години при мен даже е по-топло отколкото в България, цветята ми се развиват по същия начин, като в градината на майка ми в зона 6, само при мен е по-ветровито. В момента даже, имам чувството, че вятърът ще отскубне някой храст с корените Grinning
Може би защото сме на север, слънцето пада много особено, повечето цветя и храсти в градината са изкривени на юг и цветовете все са ми в гръб. Даже и през лятото, слънцето не е директно отгоре, винаги е леко от към юг. Затова катерача искам да го сложа някак централно в градината, и да мога да си го гледам отвсички страни, а и да го подрязвам ако се наложи.

Може ли да те попитам нещо? Ако е прекалено лично, не ми отговаряй Blush Как така знаеш толкова много за розите? Занимаваш ли се с това професионално, или е хоби? И благодаря, че споделяш опит и знания тук Flowers Hibiscus

# 591
  • Бургас
Преди 6-7 години, мъжа ми реши че иска да строи вилата и евентуално да се преместим там да живеем (близо е до града и не е проблем да пътуваме всеки ден) това пролетта и лятото и аз зимата реших че искам градина с всякакви цветя (обожавам ги, даже в апартамента бях стигнала до 260 саксии по едно време) обаче от саксийните вече знаех, че всяко цвете вирее различно и иска различни условия, та първата година садих всякакви, обаче август се случиха разни промени и двамата се наложи да останем в града, започнах да ходя 2 пъти в седмицата, обаче не можех да смогна хем да поливам хем дс плевя, особено бях засадила 32 вида далии тях да оправям от трипси и други такива, та есента реших рози ( много ги обичам и след като бях насадила 10на и видях че не ми създават толкова главоболия реших те ще са, другите по малко за разкош и фон около тях)
Вече бях в 2 форума и там чудеса виждах, та седнах зимата и вечер вместо тв и салатки четях, рових по форуми, в енциклопедията, знаех какви характеристики исках и търсих моите), после поръчвах, докато ги чаках правих списъци по условия големина цвят и накрая засадих, ако броим и старите бях заформила към 80 вида..
Познай обаче след 1та година дали не местих като луда, не бях взела под внимание факта че в енциклопедията са размери за по-студени зони, а при мен луднаха..
И така последните 5 години, не живея при тях, но ги гледам наблюдавам и продължавам да се образовам, прилагам на моите, между другото много от тях подарих, критерия ми за роза в моята градина много се измени, та сега са сведени до 30-40 вида, междувременно построихме друга къща още по наблизо, но сега вече знам какво е най-доброто поне от тези които имам или съм имала, но няма да ги почна докато мъжа ми не се накани да оправи системата за напояване, този двор е 2 пъти по-голям и ще е убийство без система, ако искам красиви светя, градините вече са оформени, трябва да се оплевят изорат и наторят, но това вече го правих на есен, мъж ми така и още не се е наканил с напояването и всичко трябва да правя наново, затова чакам и само допълвам знания още, че 2ри път подобни грешки не ми се правят...
Дълго стана, извинете Simple Smile
Ама и да си изплача мъката, че ме сърбят ръцете, а трябва да чакам Simple Smile
Phloxx ако е такава работата при теб, тогава те съветвам друга да избереш в средата, някоя с меки клони, да сложиш обелиск, или някаква във форма на полусфера по-висока и или да я подведеш по конуса нагоре увита или по полусферата да стане като купчинка сено ( в този случай 1 можеш да засадиш 2 различни или еднакви от двете страни и да ги подведеш една към друга и 2ро ще са им по-хоризонтирани клоните, което ще знчи, че ще цъфтят по протежение на целите клони...), и един съвет за по-твърдите клони, подвеждай ги още докато са малки, колкото са по-стари клоните толкова по твърди и дебели стават и по трудни за огъване..
В енциклопедията има долу и каква е формата на розата, а отдолу в мненията, често пишат и дали се подвежда лесно за закрепване, аз моите с миши опашки ги закрепвам, понякога се налага на 2-3 пъти, първо прибирам малко, като свикне клонката, превивам, още малко и така на етапи докато ме удовлевори....
Колкото до помоща и на мен са ми помагали много само беше в други форуми, когато мога е удоволствие за мен, не е необходимо всеки да прави едни и същи неща докато се научи, а и наблюденията на живо много помагат Simple Smile
Успех на всички и много цъфтящи рози Ви желая!

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 17:12 от DolliGi

# 592
Доли  Flowers Hibiscus респект, това е огромна розова градина. Дано скоро да можеш да се ровичкаш в новата си градина, и да ни показваш снимки! Ще ми бъде интересно, как се създава градина от човек, който предварително знае какво иска.
Аз от няколко години се занимавам с градинарство, бях напълно неориентирана в началото.  Първата година само гледах какво вирее наоколо, четях в интернет, изкоренявахме стари храсталаци, и постепенно започна да ми доставя удоволствие. Сега вече като вляза в градината, не ми се излиза, губя представа за времето Grinning  Най-много ми помагат форумите и цветарските сайтове. Обичам да чета за чуждите успехи, и за чуждите грешки да прочета, също е полезно.
Първоначално си определих малко местенце за цветята, за да мога да се справям, но все си открадвам още малко от тревната площ за някое ново цвете. Сигурна съм, че и аз ще размествам догодина, много нагъсто засаждах тази пролет, ама те едни мънички бяха Blush
Харесвам рози, но досега ги избягвах, защото ми се струваха сложни за гледане. Сложно, защото не знам как и правя грешки. Добре, че розичките ми прощават глупостите засега. Последно изгоряха листата на една, защото ги напръсках срещу въшки в най-големия пек на обяд Disappointed  уж на теория знам, че не се прави така...тя милата въпреки това си цъфна, сега като се въртях около нея да поливам, и счупих един цвят Confused няма късмет с мен.

# 593
  • Бургас
Нищо и няма, розите са устойчиви, пак ще изкара листа, и са лесни за гледане не се притеснявай за тях, щом ти харесваш сади на воля, само им гледай характеристиките да не се занимаваш да местиш после, че правят големи корени Simple Smile
Ще се справиш с всичките, те само любов и грижа искат, и аз като се заровя в градината и не усещам времето...
За  мъничките и аз в началото го правех тоя гаф, ама като присадя известно време и се научих да гледам макс размерите, знам че в началото ще ми е празно, но пък се изхитрих между тях да си садя едногодишни, хем не ми е празно, хем после не местя Simple Smile

# 594
Записвам се при вас с 2 красиви мини царици - бледолилава и цикламена.
Запалих се от мама, която трета година гледа минироза в саксия, външно.
Моите са навън и много им се радвам.
Избрах саксии от глина, в която чудесно се настаниха и ме радват с много пъпки.
Цял ден са слънцеогряни и засега няма лоши паразити по тях.
Наоколо има много катерици, които са много нелюбезни и ровят в кашпите на българските мушката, които имам, но розите не закачат, за което им благодаря Simple Smile.

# 595
Розата в саксията е твърде голяма за тази цел /Такива ,които имат намерение да стават 3 метра , дават и голям прираст ,за да се укротяват с рязане .Освен това ,тази роза е с меки , пълзящи клони .Тя ще има нужда от опора ,може би навиване около пирамида ще спаси положението .Най-добър вариант е хоризонтиране  на клоните й , ако имаш място къде да ги пуснеш. Има контейнерни ниски катерачи , които са изправени храсти и са по-подходящи за целта .
Вкореняване на рози в картоф за пръв път чувам някой да го практикува в БГ. Иначе съм гледала картинки . Класическият метод си е достатъчно добър , стига да се изпълни правилно . Най-важно е мястото за засаждане на резниците , да е отцедливо място и да не се оставят да пресъхват в жегите . Първите ми резници ги сложих на най- слънчевото място ,там беше свободно и се гътнаха половината . За по-голям успех ,могат да се слагат и под наклон . Някои сортове са по-благодатни за размножаване . И , първо , има си хора със зелени пръстчета и в дупка в тухла да засадят , пак ще цъфне цветето.
По други ширини има разсадници ,които търгуват с рози на собствен корен .

# 596
  • Варна.
Diki най-добре се вкореняват когато прецъфтят на клонката, така и стъблото узрява, но ако ще бучкаш тези от вазата/букетчето, по-добре го направи преди да се разкашкат/разлигавят отдолу стъблата дори да не е прецъфтяла, задължително точно преди да бучкаш отрежи отдолу около сантиметър, че стъблата много бързо се затапват отдолу....
Благодаря,
букета си е от моите рози. Тях си бера за красота около масата.
Днес си отрязах от една ограда три клонки с прецъфтели лилави цветове, пълзящи. Пробих дупки в картофи (да видя какво ще стане) и ги закопах на място, където в последствие мога да направя някакво окачване.
Тези дни ще отрежа и от двуцветните, за които споменах. Имам много място покрай пътеката, смятам да я оживя, но няма да купувам, поне за сега, ще карам на престъпление - кражба. Simple Smile На работното ми място има голям двор с най-различни видове, ще ги пробвам.

# 597
Waterproof, виждала съм също косове и синигери да ровят из цветята, търсят храна. Едно сандъче с луковици някой го беше разпердушинил, но бяха извадени само загнили луковици, намерих ги по земята, едната беше нагризана. Здравите луковици не бяха извадени, те си подкараха скоро след това.
Само казвам, може би в сандъчетата ти има нещо, което привлича катериците, ако ровят винаги на едно и също място.

Доли, от тази тема събрах смелост за още рози. Ще потърся друга с меки клони, и ще я оформя както ме посъветва. Благодаря!

# 598
  • Бургас
Съветвам те и без картоф да засадиш, щом са три, сложи поне един без картоф, под капак и не забравяй на шарена сянка да садиш Simple Smile
Успех! Стискам палци!

# 599
Phloxx, имат 2 броя хранилки, които постоянно са пълни със семена и нямат причина да ми ровят в саксиите.
Катериците обаче явно са запомнили, защото есента кашпите бяха празни и вътре им бях събрала жълъди и допълвах с лешници. Идваха да закусват.
Сега имат специална хранилка, но пак калпазанстват в мушкатата 😁.
Мислех да не е попово прасе, но пръста мина през мен като пресаждах. Дано се оттучат рунтавелки-гаменки, че ми отидоха цветята, а така им се радвам Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт