За парите и семейството

• 52 592
  • 1 761
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Мерси за статистиката, ще я огледам след работа.
За другите въпроси, явно и хипербола не мога да ползвам пред образовани хора с доходи, но съм свикнала. Продължавайте да бистрите Сирената и мястото на Рафи в стандарта вече 4та страница 😉
Статистика и хипербола би трябвало да са изключващите се понятия особено когато говорим в числа.
А хипербола от тая степен (за 3те работи и 10 бона) всъщност не е хипербола, а преиначаване Peace

TafTaf, разбира се, важи и за двата пола. Просто в случая примерът беше за мъжете, че палавите в леглото с под 1000 си взимали женички като топъл хляб. Впрочем, умишлено казах само "с образование", че с "доброто образование" става дълга и широка. Но съм съгласна с примерите ти.

# 451
Параход, за кое "тук" говориш? че се получава объркване. Впрочем тази верига франчайз ли е?

# 452
  • Агент под прикритие
Аз не съм виждала, нито чувала за една и съща позиция (мениджър, старши програмист, главен редактор, шеф на отделение в болница и т.н.) жена да получава по-малка заплата от мъж на същата. Друг е въпросът, че жените имат афинитет и смазващо числено превъзходство в традиционно нископлатени професии като медицинска сестра, учителка, продавачка и т.н., и това накланя везните количествено. Но не може чисто статистически да се делят нещата, а трябва да се гледат по пера, позиции и квалификации, щото се получава иначе "аз ям свинско, ти зеле, средно ядем свинско със зеле".
Не съм убеден, че ще видиш. Тая пропаганда започна първо в Щатите (от които сме така добри да взимаме винаги само "най-доброто"), че на всеки долар, спечелен от мъж, жените вадили по 75 цента. Сега гледам се пробват и тук, гледах преди известно време репортаж по Нова как щели жените да ходят на протест за това.

А всичко е много просто: жените получават по-малко, не защото са жени, а защото са склонни към по-ниска заплата в замяна на по-изгодни условия на труда като примерно да си тръгват малко по-рано, за да си приберат децата от градината. В крайна сметка, никой работодател не е на мнение, че такъв, който си тръгва по-рано, трябва да получи на края на месеца същите пари като други, които не са искали такива неща, те си гледат отработените часове.

Нещо повече: има мъже, които също си прибират децата от градината, съответно получават по-малко пари поради същата причина!!!

В държавната администрация заплатите за определените експертски длъжности са определени по книга, така че там няма особено големи разминавания от човек до човек.

# 453
Та щом от мъжа се очаква да печели пари издържа сам семейството, а парите на жената са бонус, това значи ли че от жената се очаква да върти сама домакинството, а помощта от мъжа е бонус?

Ако мъжът изкарва такива пари, че да издържа сам семейството и жената работи по желание, каквото иска и си харчи парите както намери за добре, включително и да има право на дълги периоди без работа - ДА. Според мен може мъжът да се включва в домакинството само като "помощ" от време на време. Ако осигури платена помощ може въобще да не се включва. Никой не е загубил нищо ако не мие чинии.
Ако работят на равно като времетраене и натовареност тогава трябва да се включва. Това е мое мнение.

# 454
  • Насред хаоса
Та щом от мъжа се очаква да печели пари издържа сам семейството, а парите на жената са бонус, това значи ли че от жената се очаква да върти сама домакинството, а помощта от мъжа е бонус?
Що за изказване? А примерно щом една жена е в майчинство, значи ли това, че трябва да каже "работата ми по време на майчинството е точно с детето и с нищо друго, оправяй се с останалото?"
Не мога да ги разбера тия неща - той/тя носи (повечето) пари, значи да не пипва нищо друго вкъщи. Другият да се оправя, както може.

# 455
  • На топло в неговото сърце.
Айде пак се почна меренето.И да има разлика в заплащането на една и съща позиция,но извършвана от мъж и жена.Мъжът взима повече.

# 456
Параход, за кое "тук" говориш? че се получава объркване. Впрочем тази верига франчайз ли е?
Е, в София, откъдето тръгва Рафи и където има "Рафи на Витошка". Щото Хепи например тръгна от Варна (ако не се лъжа). Не мисля, че е франчайз, една шапка си е.

# 457
... са в два различни абзаца или?

жените получават по-малко, не защото са жени, а защото са склонни към по-ниска заплата в замяна на по-изгодни условия на труда като примерно да си тръгват малко по-рано, за да си приберат децата от градината.
Склонни са, ако мъжът до тях може да компенсира почасовата им работа със своя доход. А при двойки с по-ниски доходи точно това компенсиране не се случва, т.е.и жената не си тръгва по-рано от работа. Беше тая едно време. Сега се работи пак цял редовен работен ден, но можеш да започнешни приключиш час по-рано.
Абе вие не работите ли на нормирано време, или само аз напоследък попадам на работи, в които жените са си стандартно до 17ч и в 18ч детето вече си е вкъщи? Някакви фантасмагории чета тук.

# 458
Ако осигури платена помощ може въобще да не се включва. Никой не е загубил нищо ако не мие чинии.
Що, ако е купил миялна машина не му се полага да пазарува, да измие прозорците и да изкъпе бебето ли? Не разбирам връзката изобщо.
А ако аз съм купила миялната машина, а той получава повече, какво трябва да е съотношението на положените вкъщи трудови усилия? Това са тъпотии. Домакинството е на всички, бюджетът също.

# 459
  • София
Само не разбрах кой го очаква това? Има разлика от жена до жена, не всички припадаме по спа дестинации, безкрайни разкрасителни процедури и шопинг маратони. Повечето ми приятелки изобщо не се вълнуват от изброените, аз също.

Изкарвам добри пари и не ги давам за парцали, лакове и прочие тъпотии, по простата причина, че са ми безразлични. Обичаме да пътуваме и една част от моите заплати отива за почивки, билети за концерти и спестяване. Мъжът ми настоява, и по тази точка не отстъпва, въпрос на възпитание е при него, да плаща всички сметки, данъци, вноската за колата и храната. Относно занималнята на детето - понякога плаща той, понякога аз, както дойде.

Апартаментът ни е купен от мен, с пари от наследствени имоти, без кредит. Домакинството го въртим заедно, без драми, спорове и цупене.

# 460
La Sombra - десет лайка искам да сложа на коментара. Ние със съпруга ми сме еднакво натоварени на работните си места, но парите които изкарва той са в пъти повече. Аз работя това за което съм родена. Ако се налага да поема изцяло домакинската работа и децата, защото вземам по-малко пари , то това си е експлоатация и липса на човечност Simple Smile

# 461
Абе вие не работите ли на нормирано време, или само аз напоследък попадам на работи, в които жените са си стандартно до 17ч и в 18ч детето вече си е вкъщи? Някакви фантасмагории чета тук.
Свекърва ми например е с работно време от 8 до 16:30. Но аз съм работила 25 години само в частния сектор и никога не съм виждала подобно.

# 462
Нещо повече: има мъже, които също си прибират децата от градината, съответно получават по-малко пари поради същата причина!!!
Ти да видиш! Аз пък съм се объркала, че точно тези с плаващото работно време са обикновено по-добре платени, че и децата си прибират от ДГ.

# 463
Айде пак се почна меренето.И да има разлика в заплащането на една и съща позиция,но извършвана от мъж и жена.Мъжът взима повече.
Ко? Не!

# 464
Ей, и тая тема се превърнала в тема за Сирен. Страшни сте. Колко се обзаложих, че ще мине - моят бет беше 3 дни, изкарахте около 7 май.

Деница, тука ли избиваш напрежението? Wink
Толкова ми се спечено, че чак не ми се спори тук, само гледам отстрани поредния сеир със Сирената.

Общи условия

Активация на акаунт