За парите и семейството

• 52 601
  • 1 761
  •   1
Отговори
# 435
La Sombra е изказала и моето мнение. Ако децата са две и са близо едно до друго, на жената могат да й се съберат и 5 - 6 години неработене. Затова и не е добре тя е да основен финансов стожер на семейството. След това пак не винаги може да се върне на пълно обороти с малки деца. А мъжът през това време се е развивал и е възможно вече да е доста по - напред от нея в кариерата. Разбира се това не е при всички, но аз поне твърдо смятам, че мъжът трябва да печели повече от мен.

# 436
Да бе, и аз се чудя - уж високоплатени и редки специалисти само тука, че и с писане се занимават, а не разбират ни от преувеличаване, ни от ирония.

Второ Рафи в Пловдив значи, че ще мога да се фръцкам на 2 места:) лол

# 437
Аз нали съм от малко градче, да си кажа. За да се поддържа добър стандарт тук също е необходимо да се внасят поне две средни заплати (от около 1000 лв). Отделено е масовото схващане при нас, че семейства с нормален стандарт се считат едва ли не за богаташи.
Трудно се живее в такава среда. Хората са една идея по-примирени и демотивирани. Много е страшно да не се подхлъзнеш натам с масата.
Понякога имам чувството, че колкото повече работиш и се мъчиш да се докажеш, толкова повече се стремят да повлекат. Медали също не дават Simple Smile

# 438
На мен ми е интересно защо от мъжете се очаква да печелят, а от жените - не?

Голяма част от тях просто не могат. Аз почти не познавам момичета/жени, който ще могат сами да си изработят жилище в рамките на тяхния живот - без помощ от роднини и партньор. Просто толкова си могат повечето женски. Това го отдавам не само на способността им да изкарват по-малко пари, но като цяло ги управляват по-зле и ги харчат по-краткосрочно. Естествено, винаги има изключения, но по мой наблюдения това е тенденцията.

# 439
Та щом от мъжа се очаква да печели пари издържа сам семейството, а парите на жената са бонус, това значи ли че от жената се очаква да върти сама домакинството, а помощта от мъжа е бонус?

# 440
Много от ''женските'' професии са ниско заплатени. Медицински сестри, акушерки, учители. Не всички могат да са инженери или програмисти.

# 441

Та щом от мъжа се очаква да печели пари издържа сам семейството, а парите на жената са бонус, това значи ли че от жената се очаква да върти сама домакинството, а помощта от мъжа е бонус?
В традиционния модел е точно това, но по ирония на форума, жените разглеждат себе си по един доста комплексиращ ги начин и едновременно с това имат претенции за някакъв вид "статус". Статус, който често се свързва само с външно изражение и "представителност" на провинциално (не става дума за провинцията сама по себе си) ниво.
Искат и да са в този модел, но и да не са в него.

# 442
  • Насред хаоса
Аз почти не познавам момичета/жени, който ще могат сами да си изработят жилище в рамките на тяхния живот - без помощ от роднини и партньор.
Явно и бая мъже ще да са така, щом не могат да купят собствено жилище, ами жилищните кредити процъфтяват на цената на заробването на млади семейства за 30 години напред.

# 443
Тези дни мярнах статия, че на всеки 1000 лв заплата на мъж се дават под 870 лв, мисля, заплата на жена.
Потърсете в Гугъл. Разликите са между 10 и 30 процента за една и съща длъжност.
Тотално безсмислено да се пъна наравно с някой муньо, като накрая фишът ми ще е с до 30% надолу от неговия.
Що не? Стига парите на жената наистина да са бонус и времето да й е свободно, а не той с 2000, тя с 1300, на 8 часа и двамата, обаче, видиш ли, все пак нейното е по-малко, следователно той издържа семейството.

# 444

Значи, че в някои периоди може въобще да не се включва, в други да "помага" (защото да си кажем право, само помощ е едно нищо), но не е  приоритет да трепери за домакинстването.

При женските професии има много голямо разграничаване. Има голяма бройка нископлатени женски позиции, но има и такива, в които се въртят непропорционални пари и може дори жена да си изкара много прилични доходи, та дори да задмине много мъже. В смисъл, пиар в София няма как да не издуха финансово бачкатор от провинцията. Освен това жените са по-склонни да се образоват, защото са си читанки по природа, и могат да си намерят високоплатени капии. A за мениджърски позиции граница няма, само да пасне на темперамента на жената и може да стигне доста високи нива, без супер специални знания - само да има нюх и донякъде да мачка, според позицията. Доста женички стават зверове, като влязат в дебрите на позиции от типа Middle Management.

Последна редакция: ср, 13 мар 2019, 15:44 от The Siren of Titan

# 445
  • Агент под прикритие
Сравняваш краставици с домати. Едното няма нищо общо с другото. Ясно е, че трябва да се помага в семейството, и то от двамата, все пак това е отборна игра.

# 446
  • София
Пак се изхвърляте- има статистика колко хора получават средната за София заплата.
И колко не докарват чисто 1000.
Сред вторите има доста с висше образование и с езици.
И не е въпрос само на напъване- половин България се пренесе в града и конкуренцията смъква заплащането.

Който иска, може да намери данни за истинското положение на нещата извън бгмамата. Mr. Green

# 447
Сирен,
сред хипстърите тук Рафи не само че не е вървежно, ами е с репутацията на долнопробно и "народно". Там ходи простолюдието. Актуализирай се, моля.

Аз не съм виждала, нито чувала за една и съща позиция (мениджър, старши програмист, главен редактор, шеф на отделение в болница и т.н.) жена да получава по-малка заплата от мъж на същата. Друг е въпросът, че жените имат афинитет и смазващо числено превъзходство в традиционно нископлатени професии като медицинска сестра, учителка, продавачка и т.н., и това накланя везните количествено. Но не може чисто статистически да се делят нещата, а трябва да се гледат по пера, позиции и квалификации, щото се получава иначе "аз ям свинско, ти зеле, средно ядем свинско със зеле".

Пак се изхвърляте- има статистика колко хора получават средната за София заплата.
И колко не докарват чисто 1000.
Сред вторите има доста с висше образование и с езици.
Който иска, може да намери данни за истинското положение на нещата извън бгмамата. Mr. Green
И това. В хуманитарната сфера и науката почти няма хора много над 1000 (има малко над 1000, но то като махнеш данъци и удръжки, пак си става под), независимо колко образовани и квалифицирани са.

# 448
Нека не забравяме, че не всички живеем в София. Дори в големи градове. Лично аз направих огромен компромис в името на семейството ми и не съжалявам. Съпругът ми беше напълно наясно, че в малко градче моята специалност изобщо няма голяма реализация. Все пак не съм спряла да работя Simple Smile

# 449
На мен ми е интересно защо от мъжете се очаква да печелят, а от жените - не?
Просто толкова си могат повечето женски.
Е само заради това изказване, просто не ставаш за семейство. Явно ти толкова си можеш.
Сирен, защо даваш собствените си мнения като общовалидна истина? Много по-голяма част от семействата са с близки доходи и заедно допринасят финансово.

Последна редакция: ср, 13 мар 2019, 15:52 от TafTaf

Общи условия

Активация на акаунт