За парите и семейството

• 52 565
  • 1 761
  •   1
Отговори
# 480
Връщам се отново към първоначалния си въпрос. Щом от мъжа се очаква да изкарва повече пари, да издържа сам семейството, да плаща на домашна помощница (явно някоя женица без съпруг, който да я издържа). Какво може да очаква той от жената?
Да го прави щастлив.

# 481
"Интересни неща за хапване", викаш. Нещата за хапване трябва да са поне едно от двете: вкусно и полезно. Интересното малко трудно се съотнася с храната. То и кепабче, потопено в ягодов конфитюр е интересно.

# 482
R-dna,
домашните помощници най-често са пенсионерки, които допълват доходите си. Какво общо има тук има ли съпруг, няма ли?
И под домашна помощница в България обикновено се разбира почасово гледане на малко дете (при двама работещи родители) или основно почистване за половин ден веднъж седмично.
А слугуването останалите 6.5 дни кой го плаща и извършва - ежедневно пазаруване и готвене, пране, гладене, простиране, водене и вземане на дете, обгрижване на дете, етц.? Като почнете да се превземате, то е ясно, че един прозорец не сте измили през живота си, да не говорим да сте сменили наакан памперс Simple Smile

# 483
Повече пари, не означава издържа сам.

А и да добавя. Ненавиждам такива измервания кой какво бил направил. Да започнем да се караме кой повече дава за семейството. Ами не само парите са важни за нормални отношения. Факт е, че има мъже смятащи се за върха щом изкарват пари. С това задълженията им към дома и децата се изчерпват.

Последна редакция: ср, 13 мар 2019, 16:10 от lolita1213

# 484
А и в бг-мама има леко объркване относно смисъла на работата - това съвсем не са само парите, макар да са от първостепенна важност, щото нещо трябва да се яде.
Работата носи и социален престиж, лично усъвършенстване, контакти и т.н. Ще го обясня и по-просто: напълно възможно е да вземаш три пъти по-малко от някого и да имаш три пъти по-висок обществен престиж (не говоря за известност тип кабеларка и жълта преса).
Какъв е проблемът мъжът да работи за пари, а жената да работи такава работа, или обратното? А какъв е проблемът единият да работи частично или изцяло про боно, ако вторият успява да издържа семейството? Реторично само питам.

# 485
Малко офф, но след 30г. преход още нямаме възможности за почасова работа като хората. Ми днес може да искам да бачкам 2 часа, не 8.
Ти пък, проблемът ни е, че нямаме плащане на извънредните. За сумарно почасово шефовете са по-навити защото пестят от осигуровки. На по-предната ми работа например една колежка напусна и не й платиха 30 лв извънредни часове, защото, разбираш ли, имало ревизия през този месец и тя била длъжна да присъства. А девойката си беше редовна смяна на ревизията. В същия обект друга колежка мина на 6 часа, за да си взима детето от градина, просто защото така пестят 5 лв данъци.

# 486
R-dna,
домашните помощници най-често са пенсионерки, които допълват доходите си. Какво общо има тук има ли съпруг, няма ли?
И под домашна помощница в България обикновено се разбира почасово гледане на малко дете (при двама работещи родители) или основно почистване за половин ден веднъж седмично.
А слугуването останалите 6.5 дни кой го плаща и извършва - ежедневно пазаруване и готвене, пране, гладене, простиране, водене и вземане на дете, обгрижване на дете, етц.? Като почнете да се превземате, то е ясно, че един прозорец не сте измили през живота си, да не говорим да сте сменили наакан памперс Simple Smile
Изброените неща ги правя без помощ и без голямо усилие. Не превръщайте пускането на пералня в геройство!

# 487
R-dna,
веднъж да я пуснат, за много мъже е геройство. Като я пуснат 6000 пъти, ведно с другите изброени неща, вече друго мислят.

# 488
И да, има разлики в заплащането на жени и мъже, особено наши и ваши. Заплащането няма нищо общо с отработените часове
Не е ли разделението по линията "наши" и "ваши", а не мъже и жени? Че има сексизъм и дискриминация - не казвам, че няма, особено в провинцията. Но по-скоро е свързан с назначаването на определени позиции и отношението, отколкото със заплатообразуването за конкретна позиция.
И двете деления ги има. И да, първото е по-напред в критериите за подбор.  Всъщност единствен критерий, просто жените по-рядко ги назначават на по-високо платени позиции, и пак е до наше и ваше.. Качество не се търси.  Повсеместна некадърност и некомпетентност. Във всички сфери.

# 489
"Интересни неща за хапване", викаш. Нещата за хапване трябва да са поне едно от двете: вкусно и полезно. Интересното малко трудно се съотнася с храната. То и кепабче, потопено в ягодов конфитюр е интересно.

Балансирано е по Тери Пратчет - мазнини, скробяла и хрупкави корички:)

# 490
  • София
Винаги ще съм по-доволна мъжът ми да изкарва повече пари от мен. Заради неговото самочувствие на мъж.

И аз. И моят го прави, без да хленча и да тропам с краче. Просто си е такъв - така е възпитан. Но това съвсем не означава, че аз ще се чувствам добре, ако той издържа изцяло семейството ни, а аз си харча моите пари само за чантички и масажи. Абсурд. Не съм дете, което си харчи джобните за бонбонки, докато мама и тате плащат всичко, а пълнолетен човек - добре образован, вложил въпросното образование в работа. И като такъв, се радвам, че с нещо допринасям за общото ни домакинство.

Докато бях у дома по майчинство, той беше поел всичко, но след това и през ум не ми е минавало като вариант да го изпратя сутрин на работа, детето на градина/училище, а аз да си седя и да си говоря с фикуса по цял ден.

R-dna, явно не се четем. Никой не го очаква това, или поне не всяка жена.

# 491
Качество не се търси.  Повсеместна некадърност и некомпетентност. Във всички сфери.
Това - да. Уви. Ама то не е полово обусловено.

# 492
Ако осигури платена помощ може въобще да не се включва. Никой не е загубил нищо ако не мие чинии.
Що, ако е купил миялна машина не му се полага да пазарува, да измие прозорците и да изкъпе бебето ли? Не разбирам връзката изобщо.
А ако аз съм купила миялната машина, а той получава повече, какво трябва да е съотношението на положените вкъщи трудови усилия? Това са тъпотии. Домакинството е на всички, бюджетът също.

Къпането на бебето и въобще заниманията с него не са домакинска работа. Да пазарува трябва, разбира се, аз и това не го броя за работа, просто го правиш на път за вкъщи и не се коментира. Имам предвид, че ако жената НЕ работи или работи на половин ден за символични пари, колкото да си убие времето може да поеме 90 % от домакинската работа, докато мъжът издържа семейството. И съм го обяснила много ясно. Сега кой какво преиначава и как се опитва да изкара нещата е друг въпрос. Да осигури платена помощ не означава да купи миялна, която ще зареждам аз, а да осигури домашна помощница.
И да, предпочитам мъжът да работи повече и фирма да ни измие прозорците докато ние се разхождаме някъде, отколкото да ги мием двамата.
Ясно съм написала, че ако работят еднакво като врементраене трябва да поддръжат домакинството заедно!

# 493
R-dna,
веднъж да я пуснат, за много мъже е геройство. Като я пуснат 6000 пъти, ведно с другите изброени неща, вече друго мислят.
Колкото е геройство да напазаруваш или да сготвиш нещо - съвсем лесни и тривиални неща. Най-ангажиращата задача за една жена е целодневното гледане на малко дете. Това е за 2-3-4 години обикновено.

# 494

Балансирано е по Тери Пратчет - мазнини, скробяла и хрупкави корички:)
Да бе, като Ягодовия тремор стана.

Общи условия

Активация на акаунт