За парите и семейството

• 52 565
  • 1 761
  •   1
Отговори
# 495
Ясно съм написала, че ако работят еднакво като врементраене трябва да поддръжат домакинството заедно!
Може да работят еднакво като времетраене и сравнимо като усилия, и пак единият да получава 500 лв., а другият 5000. Как да разпределим тогава задълженията?
Къпането и обгрижването на бебе за теб може и да не е домакинска работа, но е работа и все някой се поти над нея.

# 496
По темата: за стабилност на семейството трябват пари. Точното число е малко плаващо и относително спрямо града и възрастта. Но ако парите са под някакъв минимум, започват проблеми от всякакъв характер и на вид може да изглежда, че не са свързани с парите, но са. Ако от недостиг на пари някой от двамата работи неприятна работа и се прибира изнервен - започват оплаквания от типа "не ми обръща внимание", "аз не искам пари, а отношение". А всъщност при възможност за избор, изнервящата работа може да се зареже и да се успокои положението. Доста хора достигат до такава безизходица поради претоварване с кредити и за съжаление даже не могат да анализират ситуацията и да си отговорят откъде идва напрежението.

# 497
Параход, не си цитирала цялото ми мнение. Аз съм написала.
Да, има и сфери, в които жените имат числов превес. По-слабо заплатени  като цяло, дори не граничещи с минимума за нормален живот на един човек. Така че аз  не вярвам на средните заплати, дето ги веят по тв.
Стъкмистика.

# 498
Колкото е геройство да напазаруваш или да сготвиш нещо - съвсем лесни и тривиални неща

Пу, да имах един мъж къде ги прави ей така между другото Satisfied
 Най ми е криво пустото готвене Simple Smile

# 499
  • София

Начи, аз съм като роршахово петно. Аз пиша за Рафи, ти виждаш Сирената:) друга пък ми говори за селски моми, като й говоря за суши. Абе всеки вижда това, което има в междуушието...

Начи, това ти признание доказва моето виждане- сриваш се главоломно.
Някои психолози използват този тест, за да се опитат да проучат личностните характеристики и емоционалното функциониране на пациентите си. Употребява се за диагностициране на разстройствата на несъзнателните мисли и различаването на психотичното от непсихотичното мислене в случаи, в които пациентът не е склонен да показва открито психотично мислене

# 500
Луна,
ами съгласна съм, аз написах абсолютно същото. Че основно жени работят в нископлатените професии. По ред причини, включително исторически и манталитетни, но все някой трябва да ги работи, нали. Иначе обществото ще колабира. Няма как всички да са програмисти и фрийлансъри.

# 501
Няма пари, които да оправдаят да не си поглеждаш детето. Под домакинска работа имам предвид готвене, чистене, перални, сушилни и т.н. а не занимания с децата!
Задълженията ги разпределят както смятат за редно. На мен ако мъжът ми ми е осигурил избор дали да работя, колко да работя, кога да работя и да спра когато искам съм склонна да работя 4 - 6 часа на ден и да поема по - голяма част от домакинските задължения. Кое не е ясно? За себе си пиша, не ме интересува дали за другите това е добър варинат.

# 502
  • Насред хаоса
Ненавиждам такива измервания кой какво бил направил. Да започнем да се караме кой повече дава за семейството. Ами не само парите са важни за нормални отношения. Факт е, че има мъже смятащи се за върха щом изкарват пари. С това задълженията им към дома и децата се изчерпват.
Аз също ненавиждам такива отношения. Ако се стигне дотам, нещата да се определят според това, кой носи повече пари и какво му се полага или не му се полага заради това, това вече не е семейство, ами някакви бизнес отношения и връзка шеф-подчинен.
А мъжете, които си посочила, са масово явление. Няма как да уважавам такъв, ако ще и милиони да изкарва. Да не говорим, че много от тези мъже просто нямат капацитет или ги мързи да се напънат да изкарват толкова, че да издържат цялото семейство, след като имат претенции да ги оставят на мира, щото носят пари. Ами дай и жените тогава, и без това работят повечето, да кажат "аз работя и нося пари, това стига".

# 503
Няма пари, които да оправдаят да не си поглеждаш детето. Под домакинска работа имам предвид готвене, чистене, перални, сушилни и т.н. а не занимания с децата!
Калина,
ами има съседна тема "Мъже, които пътуват". Има професии, които са свързани с дълги отсъствия, постоянни командировки и т.н. Очевидно е, че тези професии се поемат основно от мъже, и че те през голяма част от времето "не си поглеждат децата", и не защото са безотговорни и не искат. "Случаи има много и случки има много", както пееха преди 40 години трио НЛО, та... нали.

# 504
  • София
Бъркат се нещата

Едно е мъжа да изкарва повече пари от жената, съвсем друго е само мъжа да работи и да осигурява целия доход на семейството. При първия вариант и двамата работят и е нормално мъжа да помага в домакинската работа, а при втория вариант е нормално жената да поеме цялата домакинска работа и тичането по децата /курсове, училище, спорт и т.н./ В крайна сметка няма как мъжа да е работил цял ден, да се върне от работа и да започне да готви и простира пране, а жена му цял ден да е била във Фейса или по кафета с приятелки и да чака на него да свърши тези неща само, защото е избърсала прах и е пуснала прахосмукачка

# 505
Калина,
ами има съседна тема "Мъже, които пътуват". Има професии, които са свързани с дълги отсъствия, постоянни командировки и т.н. Очевидно е, че тези професии се поемат основно от мъже, и че те през голяма част от времето "не си поглеждат децата", и не защото са безотговорни и не искат. "Случаи има много и случки има много", както пееха преди 30 години трио НЛО, та... нали.

Параход, нещо не се разбираме кой какво има предвид. Разбра се, че ако единия родител отсъства физически, точно в конкретен период не е до детето. От твоя пост аз останах с впечатление, че имаш предвид, че ако мъжът изкарва достатъчно пари може като се прибере да си полегне на дивана и да не се занимава с бебето. Малко като развален телефон стана.

# 506
Бъркат се нещата

Едно е мъжа да изкарва повече пари от жената, съвсем друго е само мъжа да работи и да осигурява целия доход на семейството. При първия вариант и двамата работят и е нормално мъжа да помага в домакинската работа, а при втория вариант е нормално жената да поеме цялата домакинска работа и тичането по децата /курсове, училище, спорт и т.н./ В крайна сметка няма как мъжа да е работил цял ден, да се върне от работа и да започне да готви и простира пране, а жена му цял ден да е била във Фейса или по кафета с приятелки и да чака на него да свърши тези неща само, защото е избърсала прах и е пуснала прахосмукачка

Да, точно това имам предвид. Същото важи горе - долу и ако жената работи по 2 - 4 - 6 часа на ден примерно. хайде на 100 %, но на 90 може да поеме домакинството.

# 507
От твоя пост аз останах с впечатление, че имаш предвид, че ако мъжът изкарва достатъчно пари може като се прибере да си полегне на дивана и да не се занимава с бебето. Малко като развален телефон стана.
Никога не бих написала такова нещо, защото не одобрявам такива мъже Simple Smile Явно наистина загуби в превода.

Но това, дето работеща на 4-6 часа жена трябвало да поеме на 100% или дори 90% домакинството - абсолютно не съм съгласна. ЗАЩО? Нали вече е поела грижите за детето/децата, работейки на такъв ритъм, а и изобщо поради чисто биологичното съотношение в тези дейности? Защо трябва да поема и домакинските задължения еднолично?

И изобщо, тъпо е такова деление да се прави - аз работя 6 часа и ще поема 80%, ти работиш 9 и затова ще поемеш 20. Не са нормални отношения това.

# 508
От твоя пост аз останах с впечатление, че имаш предвид, че ако мъжът изкарва достатъчно пари може като се прибере да си полегне на дивана и да не се занимава с бебето. Малко като развален телефон стана.
Никога не бих написала такова нещо, защото не одобрявам такива мъже Simple Smile Явно наистина загуби в превода.

Но това, дето работеща на 4-6 часа жена трябвало да поеме на 100% домакинството - абсолютно не съм съгласна. ЗАЩО? Нали вече е поела грижите за детето/децата, работейки на такъв ритъм, а и изобщо поради биологичното съотношение в тези дейности? Защо трябва да поема и домакинските задължения еднолично?

В случай, че няма малки деца вкъщи. Жената по майчинство за мен работи детегледачка и никога не бих казала, че е без работа. Но да приемем, че децата са градина, училище или са по - големи вече. Жената НЕ работи изобщо или работи по половин ден, работа, която във всеки един момент може да спре ако реши, тъй като нейният доход е без значение. В такъв случай не трябва ли да поеме домакинската работа? Или мъжът освен, че работи цял ден и издръжа цялото семейство трябва вечер и да готви и чисти?

# 509
  • София
Не съм дете, което си харчи джобните за бонбонки, докато мама и тате плащат всичко, а пълнолетен човек - добре образован, вложил въпросното образование в работа.
Че те са ти покрили едно от най- големите пера, на фона на което концертите са бонбонки.

Общи условия

Активация на акаунт