За парите и семейството

• 52 176
  • 1 761
  •   1
Отговори
# 1 305
  • София
Форнетите са гадни бутербанички с нищо за пълнеж. Детето ги обожаваше като малко, сега има по-изискан вкус и налита на дюнери и крем супи в чаша тип "то го" за обяд. Градски стандарт, кво да го правиш.

# 1 306
  • София
Моята щерка е пристрастена към форнетите, даже в училище носи. Против съм, но съм я оставила сама да решава какво и кога да яде.

# 1 307
Като казахте бутер банички, умря ли модата на домашните такива? Сещам се преди 15-20 години като тръгнаха едни реклами на бутер тесто, майка ми всяка седмица правеше бутерки. После отидох да следвам и традицията с бутерките умре. Чудех се дали само при нас е така.

# 1 308
  • София
Никога не съм обичала бутерки, та не знам.
Така, аз също само предлагам за опитване и не купувам джънк у нас. Навън може, особено с компания. Вкусът се възпитава доброволно. Ей, я, днес я влече сушито в Саса, та има надежда да работи като супер-дупер елитно ай ти някой ден и да преживява всеки обед в Хепи. На мама гордостта ще бъде. А като се ожени и се кънектне за провайдера да я съплайдва, ех, мечтииии.

# 1 309
Никога не съм обичала бутерки, та не знам.
Така, аз също само предлагам за опитване и не купувам джънк у нас. Навън може, особено с компания. Вкусът се възпитава доброволно. Ей, я, днес я влече сушито в Саса, та има надежда да работи като супер-дупер елитно ай ти някой ден и да преживява всеки обед в Хепи. На мама гордостта ще бъде. А като се ожени и се кънектне за провайдера да я съплайдва, ех, мечтииии.
Ето я ползата от форума: добре, че са провайдваните да ни обяснят, какви са тенденциите и какви мечти да имаме.

# 1 310
Форнетите бяха голяма мода при нас в училище като бях пети-шести клас, т. е. преди около 11 години. Не можеше са се вреди човек през голямото междучасие за тая сладост и радост. За около две-три години им мина модата и изпозатвориха, даже не знаех, че се намират още.

# 1 311
Мисля, че се изразих пределно точно, а и други го казаха: Хепи и Рафи не че са класа, но са заведения със специфичен подход и все пак успяват да овладеят склонността към мърлявщина, която се наблюдава в някои кръчми и заведеня, по-"обикновени". И да, Дон Домат, О'Шипка и подобните не са кой знае какво, но поне знаеш какво ще получиш и няма изненади.

Също така е факт, че накрая на месеца се забелязва, освен ако сумата не е около 5% от доходите.

# 1 312
От кога провайдърите ги събарят джобните за обяд ? 😦

# 1 313
Не че те събарят, а раздуват харченето неусетно и се чудиш къде отиват парите.

# 1 314
Има безброй неща,които раздуват бюджета. Въпрос на приоритети. Несериозно е твърдението,че ходенето на работа ( при желание) носи повече разходи,които не могат да компенсират ползите за индивида.

# 1 315
Това е просто оправдание. В масовия случай ходенето на работа е в полза на бюджета и на самия човек.

# 1 316
Не, аз продължавам съвсем сериозно да твърдя, че в някои случаи ходенето на работа може да изкарва толкова пари, че просто да може да продължиш да ходиш на работа. Ползи е много разтегливо понятие, както казах - ако мерим в пари е най-точно, ако вече включим емоционалния елемент (колектив, вижте-ме-аз-съм-работещо-момиче), тогава нещата стават неясни. Чела съм изказвания, че е добре да се работи, дори да е на загуба. Което за мен е пълен абсурд, освен примерно като 3 мес. начален стаж.

И много зависи каква точно ще е ползата за бюджета и как ще се усети и дали ще е значима разликата.

# 1 317
Ползи за бюджета винаги има. Но дори и хипотетично да предположим,че няма финансови ползи за бюджета - 1) не е разход, 2) има и други мотиви,които подтикват един индивид да работи. И ако той сметне,че ползите му са ок,не е важно как те се изчисляват от страничен наблюдател.

# 1 318
Вътре си заради ходенето на работа само ако работиш за 500 лв и си купуваш обяда, цигарите и кафето.
В тези случаи обикновено има и страничен приток - буркани, прасета, агнета, яйца и мляко от село и джобни от мама и татко. Не знам дали минава за провайдване да получиш пита домашен кашкавал, но тези случаи не са релевантни въобще.
Моите нужди от храна, дрехи и тоалетна хартия - накратко, разходи - си вървят, независимо дали ходя на работа, или не.  

# 1 319
Ползи за бюджета винаги има. Но дори и хипотетично да предположим,че няма финансови ползи за бюджета ...

Нова математика ли измислихме? Бюджетът е число, което мери количество пари. Плюс или минус. Ако сравниш 1 срещу 2 работещи и теглиш чертата, за да измериш приноса в пари, се вижда ясно дали и колко (след като извадиш задължителните, повтарящи се разходи). Има ползи за приходите, да, несъмнено, но в крайна сметка "пари на разположение за харчене" са също една определена величина. И може да се окаже, че накрая ще има по-малко свободни пари за харчене и повече задължителни разходи.

(впрочем в темите често се бърка "бюджет" с "общите приходи на семейството", а това е грешка. Бюджетът е колко сме решили да отделим за задължителни и някои други разходи. Понякога бюджет = всички приходи, но не задължително. А едно ходене на работа раздува бюджета с нови задължителни разходи, за да има накрая някакви приходи - и вече е въпрос на преценка дали получените нетни приходи си струват.)

Общи условия

Активация на акаунт