За парите и семейството

• 52 165
  • 1 761
  •   1
Отговори
# 1 320
Ползи е много разтегливо понятие, както казах - ако мерим в пари е най-точно, ако вече включим емоционалния елемент (колектив, вижте-ме-аз-съм-работещо-момиче), тогава нещата стават неясни.
Забравяш още един доста съществен момент. Като ходиш на работа и поддържаш отношения с хора, печелиш шанса за намиране на друга работа поради познанство, чуване на информация, препоръка и т.н. Това е малко относително естествено - може да работиш нещо където си сам по цял ден. Тогава ако има и разходи като обяд в Хепи (в кръга на шегата) и ниска заплата може да се брои за по-зле от неходене на работа. Отделно ако някой ден решиш да проработиш и при кандидатстване кажеш, че последните Х години не си работила никъде - шансът да те игнорират е изключително голям. По-малък е рискът да те хванат, ако излъжеш че си работила.

# 1 321
Писах,че + в бюджета винаги има. Може да е минимален,но има. Писах също така,че дори да няма финансов + това не означава,че за избралият да работи индивид ползите са по-малки от алтернативното спестяване от закуски. Не всичко се пресмята в пари.

# 1 322
  • Куциндрел
Не всичко е пари, приятелююю, не всичко....
Някои си крепят офисно-планктонската дейност само, за да имат контакти с хора и да не си стоят у дома.

# 1 323
Има плюс в приходите. В нетната полза може да няма плюс. Тоест жената може да работи, но да й трябва дотация от мъжа, за да може изобщо да ходи на работа и да си покрие разходите.

Цеца, хубаво, като имаш толкова много контакти с други хора, какво правиш у форума в работно време? Залягай, че ще изпуснеш някой бъг и уйде и продуктът, и фийчърите у ряката...

Цитат
Някои си крепят офисно-планктонската дейност само, за да имат контакти с хора и да не си стоят у дома.

Да, точно това е въпросното "разхождане на костюмче". Айде, може и да е тениска. Работата като детска градина за пораснали.

# 1 324
Сирено, какви са тези работи, които визираш, че да не стига заплатата за транспорт и обяд?

Ти изхождаш и от много грешното предположение, че ако не работиш си стоиш вкъщи и нищо не харчиш. Точно обратното е. Колкото повече свободно време, толкова повече хобита, пътувания, разходи.

# 1 325
  • София
Има плюс в приходите. В нетната полза може да няма плюс. Тоест жената може да работи, но да й трябва дотация от мъжа, за да може изобщо да ходи на работа и да си покрие разходите.

Цеца, хубаво, като имаш толкова много контакти с други хора, какво правиш у форума в работно време? Залягай, че ще изпуснеш някой бъг и уйде и продуктът, и фийчърите у ряката...

Цитат

Да, точно това е въпросното "разхождане на костюмче". Айде, може и да е тениска. Работата като детска градина за пораснали.
Тоест, мъжете могат да ходят на ДГ, за учат и да си играят, докато жените трябва да стоят вкъщи и да раждат. Ми раждай, като те влече. 3-5-7, колкото искаш и с колкото мислиш за необходимо да спасяваш цивилизацията. Аз лично с едно съм добре, предпочитам да работя.

# 1 326
Сирено, какви са тези работи, които визираш, че да не стига заплатата за транспорт и обяд?
Сякаш търси оправдания за себе си, че ако ходи на работа ще е на загуба в повечето случаи. Я заплатата няма да стига за обувки или ще е по-висока, но пък Хепито ще я изяжда. Много зависи от това какво прави вкъщи, ако не работи. Ако има деца и домакинство и не остава свободно време - не е драма "безработицата". Но ако седи и скучае, тогава по-добре да ходи на работа дори да е чисто на минус 20лв всеки месец.

# 1 327
Скрит текст:

Ти изхождаш и от много грешното предположение, че ако не работиш си стоиш вкъщи и нищо не харчиш. Точно обратното е.
Колкото повече свободно време, толкова повече хобита, пътувания, разходи.

Точно така. С уточнението, че все някой трябва да ги даде тези пари, след като харчещият явно няма собствени доходи. Просто излизат от чужд джоб.

# 1 328
Това е ако си сам - ако си с деца, какви толкова хобита и пътувания?

Каква работа визирам ли? Ами много зависи от транспорта и обяда. В моя случай няма начин да изляза извън дома и да не се появи веднага нужда от втора кола. При стандартна работа на специалист, ако теглиш чертата, се оказва, че доста голяма месечна "такса работа" има.

Таис, мъж никога не съм чувала да ми казва, че ще ходи на работа заради нематериални цели и заради социалните контакти. Те обикновено са супер прагматични и гонят парите. Не им пука чак толкова готини ли са колегите, ако парите не стигат или ако имат по-високи цели.

# 1 329
Ужас.Затвор за душата е това.
Навярно и в Саудитска Арабия  има жени накичени със злата, вършещи си работата на златни гърнета и т.н , безумно щастливи ....

# 1 330
Описват се пак някакви странни сценарии, в които уж изключително способни професионалисти (с опит), ако работят, ще е за суми, които и обядите (в "Хепи") едва ще покриват.
По-квалифицираните хора, разбира се, работят за далеч повече неща (материални и нематериални), а и не за всички удовлетворението от съществуването им се покрива със стоенето в къщи и писането по форуми.
Ако имам нужда от антиутопии, със сигурност, ще чета автори, които са се доказали, а не фантазиите на неработеща домакиня, която брои парите на офисния планктон.

# 1 331
Ние не сме чак в Саудитска Арабия.

Ето един пример. Мисля, че е реалистичен. София, заплата на жената 2К лева. При липса на държавна градина веднага 1,000 заминават за частна. И веднага става ясно, че всеки ден обяд в Хепи (400 лева за целия месец) ще понатежи. Ако има кола - и тя. И накрая нетният приход може да е не повече от 500 лева. Ако детето се разболее и има болнични - може и да нулира заплатата на работещата мама. Тя си остава само с признанието и нематериалните ползи.

Иза, щом твърдиш, че съм неработеща домакиня...ама знам ли, то от чужбина всичко знаете и разбирате...

# 1 332
Толкова глупости за работещите не бях чела.
Значи аз, с моята ниска заплата, наем, кредити и нула подпомагане успявам да си платя всички сметки (без да стоя на студено и да не се къпя), да излизам навън, мога абсолютно спокойно да ям навън на обяд всеки делник и да си купувам 1-2 бройки български клас облекло (80-100 лв бройката).
Тук от някаква безработна разбирам, че аз, видиш ли, тези неща не ги правя и няма как да ги правя, и съм на голям минус от работата.
Изкарала съм доста безработни и бездоходни месеци и правя чудесно сравнението.

# 1 333
  • София
Сирен, аз лично работя И за пари. Харесва ми да изкарвам пари - така доброто образование, което родителите ми дадоха, добива още един смисъл. Ако парите не ме интересуваха, щях да си вися в СУ и да съм доктор в сферата, която ме интересуваше. Ма не съм, няма и да се върна. Това не ми пречи да се отнасям с респект към мои приятели, които преподават - без значение дали в университет или в някое квартално даскало. Всъщност към последните имам повече уважение.

Аре стига с тоя Хепи, оля се. Никой около мен не яде всеки ден в тъпото Хепи. Има частни градини по 500-600 лв., щерката беше в такава. А после от раз я приеха в държавна, та и там изкара една година. Впрочем там научи повече неща отколкото в частната.

# 1 334
Сирено, има щастливи хора, които не ядат в заведения. Децата им не са в частни градини. И живеят далеч по-добре от много други .

Общи условия

Активация на акаунт