Шести клас 2018/2019 - тема 4

• 32 324
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
Smile Залягам от хилеееееш!

# 586
  • София
Моите на морето продават мидички. Joy Продаваха и гривнички от ластици. Имаше грандиозен бизнес проект за шивашко ателие, в което аз съм щяла да шия (само да поясня, че не мога, щяла съм да се науча), шефката ми щяла да направи рекламата и понеже и помещение няма, те щели да построят барака. Joy

# 587
Моят щеше да продава някаква напитка, със съдържание на бира и айрян. И реклама беше измислил, брат му щеше да казва думите. Дори беше обещал да му купи нова риза за целта, после реши, че ще му даде една от неговите, що да се охарчва излишно.
След това щеше да продава боровинково сладко. Браха един ден в Пирин или по-точно малкият бра, а той командваше. В края на деня реши, че това е доста трудна работа и не си заслужава усилията.
После щеше да прави лекарства, защото аптеките добре печелели. Последният път като бяхме на зъболекар разучи много съсредоточено ценоразписа и коментира, че цените са доста високо. Аз го бъзикнах, че може би е добра идея да стане зъболекар. В първия момент закима ентусиазирано, след това обаче започна да оглежда оборудването в кабинета и каза: "А, не, кои знае колко пари струват всички тези машини" Simple Smile
Иначе и той е много възмутен, че за легален бизнес му трябват един куп документи и че не може да си прави каквото си иска, а трябва да съблюдава наредби, закони. Коментарът му: "Хайде, де, откъде накъде, че то така не е честно"

# 588
Judy, че те охлювите са деликатес, не им ли вървеше? 😁

Хич.
Но това го гложди от години. Затова записа да учи бизнес, белким си обясни причините.

# 589
  • София
Моя пък се кефи на миризмата в млекарница 🤣😂можел цял ден да изкара там и му предложих да питам не иска ли да питам вътре не търсят ли помощници да подреждат млякото на рафтовете. 😂 😂 Иначе е много спестовен, пари за глупости и стотинка не дава. Бъзикам го, че може и бързи кредити да развърти, има начален капитал. Аз самата работя от малка, както и брат ми. От дистанция на времето го отчитам като невероятен плюс за нас. Но още малко да пораснат е нужно.

# 590
  • София
Моята пък вчера си даде първия урок и заспа още в 21.30 Simple Smile Доколкото я познавам, няма да е последният. Но сподели, че е било много изморително (явно се е престарала) и не знам дали скоро ентусиазмът й няма да поизчезне...
По математика често имат за домашно да преписват уроци. малко безмислено ми се струва... Дали това е практика?

# 591
Във Фег по едно време имаха учител, който ги караше да преписват уроци и да учат текстове  наизуст. За мен беше безсмислено, за щерката направо мозъчна смърт, но за изоставащите деца може би беше добре. Не знам. Бяха примерно 9 или 10 клас....та има такива учители.

# 592
  • София
Ааа, в подготвителен клас в АГ учехме уроци наизуст, да. "The Competition" I, II и III. Още ги помня.
По-лошото е, че помня и един култов урок "Alone Among Wolves" за Георги Димитров и лайпцигския процес. Grinning
Но извън шегата това е полезно. Запаметяват се и се отработват цели фрази и конструкции. Е в десети клас надали.
А преписване на уроци в шести клас, пък и по математика - не знам колко да е полезно.

# 593
Нямат уроци за преписване. По математика с преписване на уроците едва ли ще се постигне резултат.

Вашите дечурлига ще ходят ли на училищни екскурзии в края на учебната година?

# 594
Red, къде ме върна, знаеш ли..
Да по АЕ учехме цели уроци наизуст, като стигнахме до Лонгман учебниците ,93-94г бяха ксерокопия,  учехме цели диалози на изуст.И до днес мога да си водя диалози сама, шизофренички малко, но много полезно в общуването Simple Smile , особено докато се оптуднеш на бизнес среща

# 595
  • София
Лекси, трябва да препишат урока? Или пререшават задачите?
Ако е първото за мен е безсмислено, второто - го практикуват в школите по математика.

Вчера съм се смята с глас на наборите ви Joy

# 596
  • гр.Пловдив
Здравейте,
От скоро открих групата ви. Имам шестокласничка. Чета, че коментирате ученето с децата.  Аз "уча" с нея, но не по всичко. С разказвателните се справя сама, донякъде. Понякога ме тормози да я изпитвам преди някой тест или контролно. По човек и природа доста често обяснявам уроците. В учебника са доста неразбрани, а учителят им дава подробни планове, които иска да знаят наизуст (което аз не одобрявам). Аз обяснявам, вкарвам логика в нещата, държа да се разберат.
 По БЕЛ също се справя сама, поне досега. Учителката им е много на място. Доста ги тормози. От януари започнаха да правят сбити преразкази. Там помагам, доколкото мога. Проблема е, че учителката не им проверява преразказите и реално не знаем как се справя. Което според мен е проблем.
По математика обаче, ах тази математика. Там плътно уча с нея. Класната от началното училище и беше втълпила, че не става за математика и девойката и досега е с това убеждение. В 5 и сега 6ти клас сменихме 4 учителки. Има основни неща, които изобщо не са им предавани в училище. Например чак тази година (в раздел уравнения ) им предадоха задачи за движение (за работа, за тръби и др с думи, изобщо не са предавани), което е много сериозен пропуск. Методът на работа на сегашната учителка (а и на предишните) е следния: предава урока, кой разбрал, разбрал, решават в час 3-4 от лесните задачи и да домашна и на контролна дава сложните задачи. Съответно вкъщи аз не просто помагам, а направо обяснявам нови неща. Отделно учителката, толкова препуска през материала, че чак не мога да смогна да обяснявам. Вече приключиха пропорциите. На 5 май ще правят класна, и какво ще правят до края на годината не е ясно. Всички деца (без 5-6) от класа ходят на курсове, без особен резултат, според дъщеря ми. Работя по 8 - 10 часа на ден, понякога работя и в почивните дни, а имам и по-малко дете (на 6), което си иска своето. Въпреки това всеки ден поне по един час отделяме на математика. Прецених за себе си, че е по-добре аз да работя с нея по математика, отколкото да я пращам на курсове със съмнителен успех. По бел от догодина смятам да я пратя на уроци, но индивидуални, за да се подобрят преразказите и формулирането на тези.
Гледам и за професионално ориентиране говорите. Девойката е тотално неориентирана. Но пък бизнес планове има.Smiley. Миналото и по-миналото лято с децата от квартала правеха лимонада или купуваха безалкохолно от магазина и наливаха в чаши, правеха гривни от ластици, разни работи от хартия и ги продаваха, че чак им ги и купуваха.

# 597
  • Велико Търново
Нашите по математика задължително всеки ден пререшават задачите от работа в клас, после - домашни, общо около 20-30 задачи се събират, затова не давам още допълнително "от мен". Отделно, когато има частен урок, решава задачите, които госпожата е дала за урока за домашно.

# 598
  • София
Виждам че се оплакват осен по математика и от ЧП.
Като минала един път през 6 клас, ще похваля учебника на Педагог6, с уговорката, че и учителят бе на място, за съжаление от малкото такива.
Синът ми учеше сам без помощ, а е от тези, който се движат по течението и не влагат много усилия (получават му се нещата). Единственото нещо, което съм обяснявала беше как работи звънеца. Когато говорих с учителката по повод на това, че е намалил успеха 1 срок в 6 клас, тя каза, че е много доволна от него, но просто за децата е по-трудна първата част от учебника, която е Физика.
Взискателна, строга, при нея не бяха "ужасен клас", а децата я обожаваха.

# 599
  • Отвъд алеята зад шкафа
Като гледам дъщеря ми отсега колко е натоварена, обмислям как да й организирам програмата догодина, за да не прегори от толкова занимания. Много дини под една мишница са - спорт, английски, Мат, БЕЛ.... Засега се справя, но в 7 клас стресът ще е доста повече.
А от 6 клас влизат ли някакви оценки в бала за НВО?

Общи условия

Активация на акаунт