Лидл 125 - Мартенска инвазия от стикита :)

  • 115 098
  • 1 755
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 76 130
А ако е извън хладилник, бактериите не умират ли?

# 736
  • Мнения: 3 465
А ако е извън хладилник, бактериите не умират ли?
Млякото трябва да се държи на топло за определено време - при определена и поддържана постоянна температура, за да се закваси. Като приключи процеса на закваска, вече се прибира в хладилник за съхранение. Баба ми термометър нямаше, имаше 2 малки черги-одеяла и огромна безопасна карфица, с която ги захващаше. Кваси се топло мляко със закваска на стайна тепмература, бурканите се увиват и стоят не помня колко часа вече. Получаваше й се с 3 пръста каймак отгоре, не изглеждаше да драматизира от липсата на технологичен процес от последно поколение. Laughing

# 737
  • Мнения: 851
Слузообразуващо е само прясното мляко,веднъж подквасено,т.е.превърнало се в кисело,благодарение на бактериите е полезно.Процесът на ферментация приключва по естествен път, чрез охлаждане. При няколкодневен престой на топло (извън хладилник) ферментацията продължава, млякото вкисва, вкусът става неприятно кисел(уикипедия)!Бактериите не умират извън хладилника!

# 738
  • Мнения: 10 478
Бактериите на умират до 40 градуса, но се променя бактериалната концентрация, а оттам и вкусът.

Слузообразуващите свойства на млякото не изчезват при подквасване. Те се дължат на казеина в млякото, а той не изчезва от киселото мляко. Киселото мляко е несравнимо по-полезно от прясното, защото има пробиотични свойства, но това не решава проблема с казеина.

# 739
  • София
  • Мнения: 5 594
Бактериите на умират до 40 градуса, но се променя бактериалната концентрация, а оттам и вкусът.

Слузообразуващите свойства на млякото не изчезват при подквасване. Те се дължат на казеина в млякото, а той не изчезва от киселото мляко. Киселото мляко е несравнимо по-полезно от прясното, защото има пробиотични свойства, но това не решава проблема с казеина.
Това е абсолютно вярно. Затова и се препоръчва спиране на млечните при хрема , кашлица и т.н. Защото те съдържат казеин и от него се отделя слуз която затруднява лечението.

# 740
  • Мнения: 189
Здравейте Simple Smile
Някой с мнение за дамските маратонки, които бяха пуснали тази седмица? Simple Smile

# 741
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 957
Аз се чудя защо моят син е постоянно със сополи. Той не може без прясно и кисело мляко.

# 742
  • Мнения: 27 867
Последно за Нарине. Като е толкова полезно, уникално и супер дупер, защо и то е с дълъг срок на годност? Истинското кисело мляко вкисва до няколко дни.

# 743
  • Мнения: 10 478
А какво е вкисването? Независимо дали на мляко или на друга храна. Бактериално размножаване. Колкото повече бактерии и осигурени условия за размножаването им, толкова по-бързо вкисване. Не знам какъв е срокът на годност на Нарине, но за няколко дни извън хладилник ще вкисне и то, т.е. вкусът му ще се промени към по-кисел. Най-бързо ще вкисне млякото на бабата, която току-що си е издоила кравата в кофа, но не защото млякото е най-истинско, а защото хигиената е под всякаква критика и в кофата й е истинско бактериално гъмжило. И още един път - Нарине не е "истинско кисело мляко", това е ацидофилно мляко. Никъде не съм прочела да твърдят, че те са най-истинското кисело мляко.

# 744
  • Мнения: 280
Да каже духа81:) Аз единствено съм гледал по телавизора изказване на чичко, който обясни така нещата с млеката, които бомбираха преди и млеката, които не надуват капачки сега. Всичко било в чистотата на технологичния процес и затова сега не бомбирали. Преди оставали боклучета от преработка и т.н., които след 5-10 дена надували капачките на млеката.

Хем искаме бактерии за да си заселим коремите, хем искаме да са стерилно чисти:))

# 745
  • Мнения: 3 246
Изобщо не могат да ме впечатлят такива рекламни трикове - ацидофилно мляко, мър божке!
Купувам само Елби по БДС - най-големия производител на българска закваска.

# 746
  • Асеновград
  • Мнения: 4 117
Можете ли да ми кажете чая на Lord Nelson круша с карамел в какви пирамидки ви е? Не беше ли вече в копринени. Последните 4 кутии пак ми излиза от старите хартиени. Или копринените са били някаква промоция.

# 747
  • Мнения: 377
Можете ли да ми кажете чая на Lord Nelson круша с карамел в какви пирамидки ви е? Не беше ли вече в копринени. Последните 4 кутии пак ми излиза от старите хартиени. Или копринените са били някаква промоция.
Моя е в копринени торбички вече 3-та кутия.

# 748
  • Мнения: 76 130
Можете ли да ми кажете чая на Lord Nelson круша с карамел в какви пирамидки ви е? Не беше ли вече в копринени. Последните 4 кутии пак ми излиза от старите хартиени. Или копринените са били някаква промоция.
Права си, да.
Сега отворих заради теб една неразопакована кутия, купена преди 2-3 седмици. Вътре са от хартиените пирамидки, от онези по-грубите ?!? Защо така наистина...пффффф..

Въпросът ми дали бактериите не умират извън хладилник е продиктуван от препоръката  всички пробиотици да се държат В хладилник. А пробиотиците нали са точно живи бактерии?
Иначе знам как се кваси мляко, благодаря за разказа за одеялата и прочее...

# 749
  • Мнения: 50 893
Да, умират, освен ако пробиотика не е стабилизиран( изрично го пише, мисля че е възможно само за таблетките, не и за млека и т.н.)
Знам, че например елби млякото ако нагарча, е защото не е съхранявано правилно. Случвало ми се е . Надуване и вкисване не ми се е случвало от години с никоя марка.

Общи условия

Активация на акаунт