Професия учител - 5

• 44 116
  • 803
  •   1
Отговори
# 495
  • Добрич
Като стана дума за квалификации, нашата директорка ни заяви, че от тази година всеки класен ще си кара часовете по безопасност на движението и ако няма правоспособност, да си изкара. Досега ги взимаше тя и заместниците. Но явно нещо я разубеждава. Не мисля, че съм длъжна да карам такова обучение, особено за своя сметка, особено заради един час годишно. Смятам да си направя оглушки. Сред вас има ли такива, които имат право да водят такива часове и ка се придобива това право?

Не е 1 час. Най-много е в първи клас, после часовете намаляват. В 5-8 клас са по 6 часа годишно.

Когато учителите в училище караха курс по БДП бях по майчинство и се наложи после сама да си го платя. Подготвих си материалите и ги изпратих. Отнема време докато се съберат повече разработки, които представят едновременно. Тогава беше към СУ. Таксата сякаш беше 48 лв.
После шефката ме прати на курс за училищната комисия по БДП.

Скрит текст:
Джемма, тази година и 11 клас трябва да учат предприемачество, защото са по старата програма.

Аз също съм се явявала по чужд език, но в София. Пише се по някакъв въпрос. Като едната част от отговора е теория, т.е обясняваш как трябва да бъде методически, а във втората част - как бих го приложила в час.

Не бих се записала на курс по БДП. Ако много държат, да ми сложат в норматива 32 часа час на класа и четирите часа БДП да ги разпределят на който искат. Тези квалификации по БДП не са постоянни. Важат 2 или 3 години, не съм съвсем сигурна, и после трябва пак да се кара курс. Моето лично мнение е, че такива курсове трябва да карат само учители, които не са шофьори (нямам представа какво различно нещо от правилника за движение по пътищата могат да преподават и защо пък важи само две години). Но никой не ме пита.
В нашето училище платиха курса на всички класни на 8 и 9 клас. Тази година ще го изкарат новите класни на 8 клас. Когато дойде моят ред, ще откажа да отида.

не важат 2 години, безсрочни са

Грешиш. Срочни са, но не са две години. За 4 са. Виж Система за организация и управление на дейностите, свързани с възпитанието и обучение по безопасност на движението по пътищата (БДП) в системата на предучилищното и училищното образование, утвърдена със Заповед № РД09-1289/31.08.2016 г.

Преди две години карах опреснителен курс за БДП /за ЧК/. Шефът ме прати, защото документът ми изтичаше. В РУО Добрич много държат часовете по БДП да се вземат от квалифициран учител. Ако класният няма такава правоспособност, тези часове се дават на друг.
В повечето случаи курсовете в страната се водят от една и съща фирма. Нямам идея какво лоби имат, че да определят срочност на този курс и на всеки 4 години да трябва опресняване. Шофьорската книжка няма нищо общо.  Активен шофьор съм, рядко има ден, в който не шофирам, но ходя на опреснителен курс по БДП за ЧК.

Лиляна, според споменатата система:

Цитат
А) Директорите на училища и детски градини със съдействието на РИО осигуряват обучение, чрез квалификационни курсове в присъствена, очно-задочна и дистанционна форма, от обучаващи институции, одобрени от МОН за:
1. Придобиване на квалификация по методика на преподаване на БДП (за учителите – по учебна документация, утвърдена от министъра на образованието и науката);
2. Периодично обучение на 4 години (актуализиране и поддържане на знанията на учителите по БДП съобразно изменения в нормативната база, тенденциите при ПТП с деца, нови учебни помагала и дидактически средства, нови технологии и техника в обучението по БДП и др.);

# 496
  • Ямбол
Вела, ще бъда класна на 12 клас и точно един час е БД. Който иска да го води, аз не се натискам. После може да не съм класна.

# 497
  • Балчик
При нас всички класни ги изпратиха на БДП с 2 кредита миналата година. Няма искаш, не искаш. Не беше за наша сметка и беше в работно време. И всеки си ги води в ЧК.

# 498
  • Добрич
Е, за 1 час наистина не си струва. Все ще се намери на кого да го дадат. В училището на дъщеря ми всичките часове по БДП се вземаха от един учител.
Ако трябва да бъда искрена, това са най-скучните курсове, които съм посещавала.

# 499
  • Пловдив
Вела, от миналата година има корекция в броя часове за БД. В 5 и 6 клас са 5 часа, в 7-10 клас са по 4, в 11 и 12 клас са по 1 час. В начален курс не съм се интересувала колко са, защото при нас са в друга сграда.

# 500
да, права си. за 4 години е.
Аз бях останала с впечатлението, че това го отмениха, но нещо съм сбъркала
Wink)

# 501
  • Добрич
Вела, от миналата година има корекция в броя часове за БД. В 5 и 6 клас са 5 часа, в 7-10 клас са по 4, в 11 и 12 клас са по 1 час. В начален курс не съм се интересувала колко са, защото при нас са в друга сграда.

Благодаря! Помня, че след като си бях направила вече разпределението, пом. директорът ми даде нови теми за ЧК, но явно ми  е убягнало, че са по-малко.

# 502
  • European Union
Вела, наясно съм, че шофьорската книжка няма нищо общо. За себе си се чудя кое налага опресняването на БДП, какво толкова се променя за 4 години. Освен силно лоби, нямам друго обяснение.

# 503
Като стана дума за квалификации, нашата директорка ни заяви, че от тази година всеки класен ще си кара часовете по безопасност на движението и ако няма правоспособност, да си изкара. Досега ги взимаше тя и заместниците. Но явно нещо я разубеждава. Не мисля, че съм длъжна да карам такова обучение, особено за своя сметка, особено заради един час годишно. Смятам да си направя оглушки. Сред вас има ли такива, които имат право да водят такива часове и ка се придобива това право?
Още в началото на изтеклата учебна година го казаха, но поради липса на средства за обучение на класните ръководители, не сме карали курс по безопасност на движението. Но си водих часовете по БД в часа на класа.

# 504
Благодаря Ви, Джемма! Надявам се да се размина с квалификацията "технологии и предприемачество"!
Една квалификация никога не е излишна. Не си я спестявайте! Wink
Знам, но точно технологии е много далеч от мен Simple Smile По-добре да изкарам една специализация за 3 ПКС! Има ли такива от вас, които са изкарали 3 ПКС към Пловдивски университет?

Минах я преди месец, но към Софийския университет.

# 505
  • Бургас
Здравейте! Кандидатствам за учител по БЕЛ и история (с двойна специалност съм). След няколко дни съм на интервю и молбата ми е да споделите как е преминало при вас първото интервю (пък и не само). По принцип как минава, какви въпроси се задават... В моя случай кандидатът (моя милост) е на 37г-ни и няма грам трудов стаж като учител. Правят ли се някакъв вид препитвания по предмета, който ще се преподава? Седя и се чудя как да се подготвя - методика ли да чета, по двата предмета ли да си опреснявам знанията...
Ще се радвам да получа съвет или поне да ме насочите къде да чета ако преди се е коментирало. Благодаря ви!

# 506
Според моя опит най-важно е да знаеш законите, наредбите за училищно образование - по отношение на оценяване, попълване на училищната документация и т.н. Конкретно по предметите - по скоро не, но като организация на учебния процес - да.

# 507
  • Ямбол
Подкрепям Амоняк, макар да не съм била скоро на интервю, а последното ми интервю беше кратко. Запознай се с учебните програми по предметите, за които кандидатстваш, кои произведения се включват, как се разпределят часовете, евентуално как ще подходиш при подготовка за НВО. Едва ли ще те препитват по предмета, но може да те питат как мислиш, че ще се оправиш с конкретните ученици, не казваш в какво училище кандидатстваш.
При нас (профилирана гимназия) миналата година не можахме да намерим учител по БЕЛ, дойде пенсионер. Но пък имаме профил БЕЛ и изискванията са малко по-високи. Тази година отново е обявено мястото. И физик си нямаме.

# 508
  • Пловдив
В ПУ май вече няма прием за физици, ако правилно съм разбрала от моите колеги. По БЕЛ би трябвало да излизат колеги, особено от хибридните специалности, но много зависи и откъде са.

Моето първо интервю също беше кратко, но с тази разлика, че аз точно се бях дипломирала тогава. Питаха ме за педагогическия стаж, за учебниците.

# 509
Здравейте!
Предстои ми дипломиране по специалност Философия. След това се надявам да си работя по специалността, като учител по Философски цикъл.
Не съм наясно обаче с нормативите. Според приложението в Наредбата, за философски цикъл са дадени 684 часа. Това се пада по 20 часа на учебна седмица или 4 часа на ден. Това означава ли, че трябва да работя на половин бройка или да преподавам и по друг предмет? Питам, за да реша към каква магистратура да се насоча.

Общи условия

Активация на акаунт