Професия учител - 5

• 44 112
  • 803
  •   1
Отговори
# 525
  • Ямбол
Диференцираното трябва да си го получиш от старото училище, а пари за дрехи трябва да ти изплатят пропорционално на колкото месеца остават до края на годината в новото училище. Не би трябвало договорът да е едногодишен. Единствено може да има предшестващо срок на изпитване, което не може да е повече от 6 месеца, след това трябва или да те освободят, или да ти пуснат постоянен договор. Срочните договори напред е обяснено от министри и началници, че не касаят учителите, които не са сезонни работници и работата им не е кратковременна.

# 526
  • Добрич
nimfi4ka , диференцираното заплащане ако имаш 7 месеца в старото училище ще го вземеш. Като превеждат на другите, ще преведат и на теб.
Парите за работно облекло ти се полагат за реално отработеното време. Ако в старото училище си взела за цяла година, ще имаш да връщаш.

Аз връщах в старото училище, в новото ми дадоха чак за следваща година, а и в двете училища ме прескочиха за ДМС през септември. Бях до 15-ти в първото и от 16-ти назаначена във второто училище.

Обикновено всеки директор първата година назначава на срочен трудов договор. Имам колеги, които две лета бяха на борсата и чак на третата ги назначиха на постоянно място в същото училище. Сега уж позатягат нещата, но ...

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 15:59 от Вела

# 527
  • София
Благодаря ви много за отговорите! Flowers Cherry Blossom

# 528
Не зная точната терминология, но има договори, които са обвързани със срока на проект. Или ако е производствено предприятие- докато трае изработката на поръчката. О тези договори са продължителни, дажи и по 3 години могат да са.
Все едно, една година е един проект.

# 529
По новата програма часовете по философия за 10 клас са 72 - по 2 часа седмично.

Благодаря за уточнението! Наистина не следя промяната в броя часове, но това не отменя сметките и прогнозите, че след 2-3 години, много колеги философи ще останат без работа, защото не се знае какво ще им се даде, според профила на училището от часовете в 11 и 12 клас.
До сега, ако вземем хипотетично, че училището има по 3 паралелки на випуск се получава следното: 9×54+3×62=672 годишно и едно класно ръководство и има щат за един учител. По новите програми сигурни са часовете за 3 випуска ( 8,9 и 10 клас) като намаляват седмичния брой т. е. при горния пример: 6×36+3×72=432 часа годишно... дори и с класно ръководството не се прави норматив, ако няма нещо от 11 и 12 клас...
В 11 и 12 клас ще има предмет "Гражданско образование" по 1 час седмично. Предполагам ще могат да го водят и историците.

# 530
Здравейте, за първи път пиша тук, но ви чета редовно. Има ли от вас учители, които работят в две училища на половин норматив във всяко или пък половин щат в едно училище и пълен в друго? Бихте ли ми казали как стои въпросът административно (как се разпределя отпуск, бонуси, диференцирано заплащане и каквото друго се сетите? Благодаря предварително, всичко, което споделяте, е полезно.

# 531
7 - дневен ли е срокът да се запиша в НОИ? И каква сума ще получа за един месец, една заплата или нещо по-малко? Питам защото е голяма разправия при мен, тъй като съм от друг град.

# 532
7 дни е срокът да се регистрираш в Бюрото по труда ( от датата на прекратяване на договора). 3 месеца е срокът да се регистрираш в НОИ. Дори и да закъснееш, всичко би трябвало да ти бъде изплатено със задна дата. Необходими  документи за НОИ: заповед за прекратяване, трудова книжка, документ от банка за банковата ти сметка, лична карта. Ако договорът е прекратен по взаимно съгласие, ти се полагат 9 лв на ден за 4 месеца.

# 533
7 дни е срокът да се регистрираш в Бюрото по труда ( от датата на прекратяване на договора). 3 месеца е срокът да се регистрираш в НОИ. Дори и да закъснееш, всичко би трябвало да ти бъде изплатено със задна дата. Необходими  документи за НОИ: заповед за прекратяване, трудова книжка, документ от банка за банковата ти сметка, лична карта. Ако договорът е прекратен по взаимно съгласие, ти се полагат 9 лв на ден за 4 месеца.
А само лично ли мога да се запиша? Не може ли онлайн?
Не съм по взаимно съгласие, а поради закриване на щат.

# 534
  • Балчик
А само лично ли мога да се запиша? Не може ли онлайн?
Не съм по взаимно съгласие, а поради закриване на щат.
Ти не беше ли до завръщане на титуляра? Той щатът е негов, всъщност. Теб те освобождават, защото той се връща. Основанието ти е съкращаване на щата? Странно.

# 535
  • Пловдив
Джема, титулярката напуска също

# 536
Джема, титулярката напуска също
Да, така е.

# 537
  • Шумен
Тинити е била до завръщане на титуляра и би трябвало да я освободят поради тази причина. Титулярът би трябвало да е освободен поради закриване на щата, ако действително щатът се закрива. Срокът за регистрация в Бюрото е 7 работни дни от датата на освобождаване.

# 538
  • Бургас
Здравейте, за първи път пиша тук, но ви чета редовно. Има ли от вас учители, които работят в две училища на половин норматив във всяко или пък половин щат в едно училище и пълен в друго? Бихте ли ми казали как стои въпросът административно (как се разпределя отпуск, бонуси, диференцирано заплащане и каквото друго се сетите? Благодаря предварително, всичко, което споделяте, е полезно.
Работих доскоро на две места, в училище и детска градина - съответно на цял и на половин щат. Не съм учител, психолог съм, но така или иначе, пак ме водят педагогически специалист. Ползвах пълна отпуска и от двете места /сега имам колежка на половин щат в друга детска градина и й отказват пълен отпуск, тя ще търси съдействие на юрист или синдикати/. Диференцирано и от двете места, други ДТВ и облекло- 50% за половиния щат, на другия - 100%. После в  училище ми казаха, че облекло ми се полагало само от основния ми работодател и се чудеха как са ми дали и в детската градина. Като цяло обърквацията е пълна.

# 539
Какво значи"основен работодател"? Ако си на две места по 4 часа, кой ще е основният?
Трябвало е там, където си на 4 часа, са ти е половин отпуската, но счетоводотелката е сбъркала Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт