Професия учител - 5

• 44 104
  • 803
  •   1
Отговори
# 540
  • у нас
Какво значи"основен работодател"? Ако си на две места по 4 часа, кой ще е основният?
Трябвало е там, където си на 4 часа, са ти е половин отпуската, но счетоводотелката е сбъркала Simple Smile
Основният ще е първо подписания договор.

# 541
  • Бургас
Трябвало е там, където си на 4 часа, са ти е половин отпуската, но счетоводотелката е сбъркала Simple Smile
Това го проверявах и заради колежката си, не е така. Чл. 23 от КТ (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът и служителят, който работи през част от законоустановеното работно време (непълно работно време), има право на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж /може да се ползва след натрупване  на 8 месечен трудов стаж/. След това при всяко ново правоотношение, веднага възниква правото да се ползва полагащият се платен годишен отпуск.
Чл. 355 от КТ казва, че за един ден трудов стаж се зачита, когато е отработено поне половината от законоустановеното работно време (4 часа).

# 542
  • Балчик
Джема, титулярката напуска също
Това не е свързано с договора на тинити, тя е до завръщане на титуляра, договорът ѝ се прекратява преди този на титуляра, без значение какво се случва с него. Не мисля, че двама имат основание да вземат обезщетение за съкращение на един щат, това е абсурдно. А и тя писа, че титулярът напуска по взаимно, няма никакво съкращаване на щат.
Възможно е единствено със сложни упражнения. Титулярът напуска по взаимно съгласия, тинити я исвобождават и пак назначават на постоянен и след това съкращават щата. В такъв случай повече нямат право да вземат човек. Това е в случай, че искат да обезщетят тинити, защото до завръщане на титуляра няма право на такова, изначално е уведомена, че ще си отиде, когато той се върне.  И то в тези кратки срокове бие на очи при проверка, че е умишлено упражнението.

Последна редакция: нд, 04 авг 2019, 11:42 от Джемма

# 543
  • Шумен
Абе цялата тази история с Тинити и някои други покрай нея така си намирисва - директорката се опитва да върти разни номера, които един Бог знае колко изпипва, ама няма кой да си послугува да я сложи на място.

# 544
  • при моите деца .....
7 - дневен ли е срокът да се запиша в НОИ? И каква сума ще получа за един месец, една заплата или нещо по-малко? Питам защото е голяма разправия при мен, тъй като съм от друг град.
Регистрирай се в БТ.
"Дневното парично обезщетение е в размер 60% от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който лицето е осигурено за последните 24 календарни месеца, преди да бъде прекратено осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица"
Ти не си освободена по взаимно съгласие.

# 545
Утре ще се регистрирам в Бюрото по труда, а после ще отида до НОИ. Нали така трябва, за да нямам прекъсване и да получавам някакви пари?

# 546
  • при моите деца .....
Утре ще се регистрирам в Бюрото по труда, а после ще отида до НОИ. Нали така трябва, за да нямам прекъсване и да получавам някакви пари?
Не, само в БТ трябва да се регистрираш.
Ще получаваш обезщетение според осигурителния ти доход последните 2 години, а продължителността на получаване зависи от общия ти трудов стаж до момента.
Така ще бъдеш уведомявана и за обявени свободни работни места по твоята специалност.

# 547
  • Пловдив
Преди 10 години ми се случи да съм на борсата през лятото - два месеца и половина. Тогава трябваше сама да ида до НОИ да си подам документите, за да ми плащат. Сега, ако нещо е променено откъм облекчаване на процедурата, добре дошло.

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 09:17 от tonitabrandtner

# 548
Преди 10 години ми се случи да съм на борсата през лятото - два месеца и половината. Тогава трябваше сама да ида до НОИ да си подам документите, за да ми плащат. Сега, ако нещо е променено откъм облекчаване на процедурата, добре дошло.
Доколкото знам нищо не е облекчено. Обясниха ми, че трябва да се регистрирам в НОИ.
Боби нещо си в грешка май.

# 549
  • Пловдив
Тинити, в НОИ си носи и заповедта за прекратяване на договора.

# 550
Трябва да се регистрираш в НОИ, иначе няма да получаваш обезщетение. Минах през цялата процедура преди 20 дни. По-горе съм изброила документите, които да носиш.

# 551
  • при моите деца .....
Аз съм от малък град.
При нас 1 или два пъти в месеца идва в БТ представител на НОИ.
Затова е грешката.
Съжалявам.

# 552
Благодаря на всички! Записах се, изкарах и ПИК.

# 553
  • при моите деца .....
Благодаря на всички! Записах се, изкарах и ПИК.
Така ще те уведомят и за обявени свободни работни места, ще имаш и доход, докато търсиш работа.
Успех!

# 554
Здравейте.
Има ли платформа по проект " Подкрепа за успех"? Ще съм благодарна, ако някой работи по проекта и  сподели.

Общи условия

Активация на акаунт