Различна сексуална ориентация

• 19 691
  • 591
  •   1
Отговори
# 360
Между другото, като говорим за брак и Библия, в библията няма точно глава за брака. Църковен брак се въвежда малко по-късно. 11-12 век. Интересно...

Няма глава за брака и установена церемония - има "взе жената в дома си"  и "сватбени угощения" най-общо казано. И принципът "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът".

Но договорите, уреждащи отношенията така или иначе не са приоритет само на християнството.

fmino, нали и аз това говоря през цялото време - новият тип отношения изискват нови регламенти. Защо трябва да се мъчим да приспособяваме старите?
Нека има договори за съжителство на еднополови двойки, договори за съжителство на близки еднополови и разнополови роднини , в случай, че искат да имат легализирани интимни отношения, договори с общи деца, договори без общи деца - варианти много.

Последна редакция: пн, 04 мар 2019, 00:34 от Vapor

# 361
  • София
според мен бракът отдавна е само любовна проява. защо да не е право на проява за всички човеци?
при наличието на предбрачни, следбрачни и куп други вариации на договореност, не представлява нищо друго.

по-напред четох за сравнение със зоофили.? моето ниво на съзнание не допуска знак за равенство между това да правя секс с мъж/жена или да правя секс с коч/коза. не пробутвайте крайни девиации. крайно изпердашилите са критично малцинство.

# 362
този бял хетеро православен симпатяга толкоз много си обича децата и жената, че ги млати най-редовно.
Ми много е лош значи.
Жалко, че точно на българина не можем и колониалната вина да припишем.

Кои сте вие, та да определяте едни сексуални вариации като "крайно изпердашлили", а други - като съвсем нормални? Кому причинява страдание примерно един некрофил, та му забраняват да си обича партньорите?

# 363
  • София
Като стана дума за актьори, впечатление ми прави, че при българските артисти хомосексуалността е тема табу. Дори през социализма сякаш имаше повече открити гейове- Парцалев, Емил Димитров, Васил Найденов...От съвременните освен Мариус, който си говори открито, май друг не се е афиширал. Значи, представете си колко е толерантен българина, щом дори в най-разкрепостеното съсловие-актьорското, по темата се мълчи....А, да, сега се сетих и за Люси Дяковска, но тя живее в чужбина от дълги години и явно няма проблем да говори за сексуалността си.

А, защо, според теб, е задължително да се изтъпани някой и да говори за сексуалността си?
Каква хвалба е и кого интересува кой какво прави под юргана?
Нали непрекъснато говорим за това, че хората не бива да се делят по сексуалност, раса, религия, а по това- добри, лоши, кадърни и т. н.?!

# 364
Има си институция и тя е брака. Просто включваш вътре и еднополовите двойки. Какви споразумения, какви дивотии? Пак те питам - колко вида граждани искаш да се създадат? Дотук виждам бели батки, еднополови двойки, цигани...ти продължи списъка. Само че нито една нормална държава не си дели поданиците. Ама пък кой знае - България може да вземе да блесне с поредната простотия.

# 365
Е хайде тогава да включим и браковете между човек и предмет. Примерно.

# 366

Важна е била и в библейско, и в християннко време, в общи линии е била важна май в патриархалното общество. А това че половината бракове се разпадат всъщност не връща потомството в изходна предбрачна позиция, наследствените права си остават.
Каква друга роля има брака всъщност не знам, ако го сведем до чиста прищявка,  не виждам и смисълът от Семеен кодекс.

Бил е важен бракът, когато е било трудно да се докаже кой е бащата. Откакто тази процедура е широкодостъпна, а контрацепцията прави по-малко бебета от нежелани ситуации, не мисля, че бракът прави фактическа разлика в ангажимента към потомството. Когато имаш биологично дете, от това произлизат определени задължения - независимо дали е родено по време на брак. Не съм експерт, но не мисля, че има разлика всъщност според закона. Само дето по време на брак (и известно време след прекратяването му) детето се счита автоматично за биологично дете на съпруга.

Не си сама за Семейния кодекс - затова и все повече деца се раждат извън брак. Около мен е пълно с такива двойки.

Иначе, ако се върнем към Библията, там браковете също не са класически в съвременния смисъл. Първо, че многоженството е норма в Стария завет. Второ, че патриарсите не са се свенили да правят деца на всичко женско в домакинството си и никой не го е намирал за осъдително. И е било считане за естествено, естествено. Simple Smile

(Разбира се, подобно поведение е било немислимо за жените.)

# 367
Има си институция и тя е брака. Просто включваш вътре и еднополовите двойки.

Бракът не е ексклузивен договор между физически лица за сексуално удоволствие, а обет между двама души (мъж и жена) да се издигнат над договора, да оставят споразумението настрана и да се посветят напълно на нещо, което все още не съществува, потомството.

# 368
Според мен правото на един мъж да се определя като жена и да ползва програми за профилактика на рак на яйчниците е много по-малко резонно от правото на една бяла жена да се определи като негърка.

# 369
Има си институция и тя е брака. Просто включваш вътре и еднополовите двойки. Какви споразумения, какви дивотии? Пак те питам - колко вида граждани искаш да се създадат? Дотук виждам бели батки, еднополови двойки, цигани...ти продължи списъка. Само че нито една нормална държава не си дели поданиците. Ама пък кой знае - България може да вземе да блесне с поредната простотия.

Защо да включвам вътре само еднополовите двойки? А ако искат да се оженят брат и сестра? Дядо и внучка? Тях защо ги делим? Те права нямат ли? Всеки човек би трябвало да може да се ожени за всеки човек. Това ще е истинското равенство.

Всъщносто е странно как нормалните държави толкова столетия са живели само с хетеросексуален брак и са го забранявали на близки родинини. Голяма простотия.

Само не разбрах какъв е смисълът на брака, но както и да е.

# 370
  • София
Между другото, като говорим за брак и Библия, в библията няма точно глава за брака. Църковен брак се въвежда малко по-късно. 11-12 век. Интересно...

Няма глава за брака и установена церемония - има "взе жената в дома си"  и "сватбени угощения" най-общо казано. И принципът "Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът".

Но договорите, уреждащи отношенията така или иначе не са приоритет само на християнството.

fmino, нали и аз това говоря през цялото време - новият тип отношения изискват нови регламенти. Защо трябва да се мъчим да приспособяваме старите?
Нека има договори за съжителство на еднополови двойки, договори за съжителство на близки еднополови и разнополови роднини , в случай, че искат да имат легализирани интимни отношения, договори с общи деца, договори без общи деца - варианти много.
С това съм съгласна. Нека има договори. Мисля, че и много хетеро двойки, които не искат брак, биха се възползвали.

# 371
  • София
А да сте чували, че законите могат да се променят? За да е добър един закон, то той трябва да е адекватен на обществените отношения, които урежда. Като започнете да разказвате какво пишело в СК все едно е някакъв вечен и необратим кодекс и това се поднася като аргумент. Смешници!

Смешната си ти, с неистовото си желание всички да се подчинят на твоето мнение и щение.
Нали законите там, където си се посадила, отговарят на натюрела ти, защо не се кротнеш и да ни оставиш на мира, а цяла вечер размахваш пръст и даваш непоискани съвети и наставления?
Аман от забегнали навън, дето си мислят че са хванали господ за шлифера.
Пази, Боже, сляпо да прогледа!

# 372
  • София
този бял хетеро православен симпатяга толкоз много си обича децата и жената, че ги млати най-редовно.
Ми много е лош значи.
Жалко, че точно на българина не можем и колониалната вина да припишем.

Кои сте вие, та да определяте едни сексуални вариации като "крайно изпердашлили", а други - като съвсем нормални? Кому причинява страдание примерно един некрофил, та му забраняват да си обича партньорите?
Лош е, да. Погледни статистиката за домашното насилие над българката и после седни да го защитаваш. Докато не му се набие в главата на нашенския хетеро мачо, че жената и децата не са му частна собственост и боксови круши, все така ще четем за поредния побой.

За колониализма не е виновен, споко.

Защо да НИ остави на мира? Тук една голяма част подкрепяме правата на гей общността и както вече сто пъти се каза, е въпрос на време те да станат действителни. Нищо, че Абсурт не одобрява.

# 373
С това съм съгласна. Нека има договори. Мисля, че и много хетеро двойки, които не искат брак, биха се възползвали.

Мисля, че и без това сме само 5-6 страни в Европа, които ги нямаме като опция. Но не съм сигурна, че навсякъде са достъпни за еднополови двойки.

Таис, защо само на гей? Кръвосмешението като доброволен акт на двама пълнолетни също би трябвало да може да се оформи като брак /независимо от пола на участниците/.

# 374
А ако искат да се оженят брат и сестра?

Не че е невиждано в човешката история - при това съвсем официално и законно.

Като цяло, мисля, че тези случаи са много малко. Казват, че повечето бозайници имат вградени механизми да отбягват кръвосмешението - вкл. и хората. Демек, не сме привлечени сексуално от роднините си. Един проблем по-малко за решаване в бг-мама...

Ако беше широко разпространен феномен, щеше и да бъде обсъждано как да се процедира с него, предполагам.

Общи условия

Активация на акаунт