Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 13

• 44 368
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
В някои страни за горна граница е прието TSH 2,5. Все още се дискутира кои са оптималните стойности и навсякъде варират. При възрастните хора стойността се увеличава с годините, зависи от тегло, стрес, начин на живот. Ще се видят и другите щитовидни хормони и ще се прецени. Много хора при TSH над 2,5 не се чувстват добре.

# 451
  • Paris, France
И аз сутрин ставах с течащ нос. Все още ми се случва понякога и е за мене знак да си пия йода, но заедно с другите неща, които вървят с него. Когато съм кето носът ми не тече.

Тук не медикализират при високо TSH ако няма други симптоми, особено при стари хора. Аз не с чувствам добре с TSH  под 1.5. Имам съфорумки с ТСХ 3-3.5 и никой не го споменава като проблем ако Т4 и Т3 са в норма. Моето TSH е било и 22  като бях на драстична диета и тогава се чувствах на върха на света. Казаха ми да не се притеснявам и че важното е, че Ъ3 е паднал, защото при мене беше почти на горна граница.

# 452
И аз сутрин ставах с течащ нос. Все още ми се случва понякога и е за мене знак да си пия йода, но заедно с другите неща, които вървят с него. Когато съм кето носът ми не тече.

Тук не медикализират при високо TSH ако няма други симптоми, особено при стари хора. Аз не с чувствам добре с TSH  под 1.5. Имам съфорумки с ТСХ 3-3.5 и никой не го споменава като проблем ако Т4 и Т3 са в норма. Моето TSH е било и 22  като бях на драстична диета и тогава се чувствах на върха на света. Казаха ми да не се притеснявам и че важното е, че Ъ3 е паднал, защото при мене беше почти на горна граница.
А, какво изписват при ИР? Метформин ли?

# 453
  • София
Бях при ендото, ЩЖ на външен вид е добре, за вътрешния - ще вляза за 2 дни евентуално по-другата седмица,за да ми направят 3-кратното с глюкозата, инсулин и щитовидните хормони.
Кръвно захарен профил означава трикратното обременяване с глюкоза или има разлика м/у двете?

# 454
  • Paris, France
koki1, зависи. Изписват Метформин понякога. Много се държи на нивата на вит Д и всеки човек получава поне една ампула 100 000 единици Д3 зимата. Наблягат на храненето, особено на фибри. Някои лекари препоръчват доста строги режими без грах, например, освен без хляб, ориз, картофи. Спорт се препоръчва, ходене. При СПКЯ дават фолат и инозитол вместо Метформин или заедно с него. Тук има страхотна превенция - джипитата намилат за наднормено тегло, пушене, пиене.

# 455
  • София
Освен за кетото четох и за фастването, че има проблеми с косата.
Но пък там дали не е от ниски калории, защото хората не могат да изядат достатъчно храна в тоя времеви интервал? Чудя се.
Ще се опитам да ям 8/16. Не искам крайности като 4ч. Но 3 яденета през 4ч. мога да сместя. Две по- основни и едно междинно, по- леко.

# 456
koki1, зависи. Изписват Метформин понякога. Много се държи на нивата на вит Д и всеки човек получава поне една ампула 100 000 единици Д3 зимата. Наблягат на храненето, особено на фибри. Някои лекари препоръчват доста строги режими без грах, например, освен без хляб, ориз, картофи. Спорт се препоръчва, ходене. При СПКЯ дават фолат и инозитол вместо Метформин или заедно с него. Тук има страхотна превенция - джипитата намилат за наднормено тегло, пушене, пиене.
Невенка, много, много ти благодаря за информацията! Simple Smile

# 457
  • Перник
Момичета имам следното питане. Изследване на инсулин 15.03 кр захар 4.4, НОМА излиза 2.99. Нужно ли е обременяване и хапчета, или и с диета може да се мине. Имам Хашимото и хипофункция. Четох на 1 ва страница, че до 4 не е огромен проблем НОМА.

# 458
Момичета имам следното питане. Изследване на инсулин 15.03 кр захар 4.4, НОМА излиза 2.99. Нужно ли е обременяване и хапчета, или и с диета може да се мине. Имам Хашимото и хипофункция. Четох на 1 ва страница, че до 4 не е огромен проблем НОМА.
Моите първи изследвания бахя инсулин 17, КЗ-6.Оправих ги без хапчета, само с хранене.
Но нямам проблеми с ЩЖ.Не знам в комбинация с тях как би било....

# 459
  • София
При съмнение, няма съмнение Simple Smile. Истината ще ти я каже обременяването.

# 460
  • Перник
Бихте ли ми казали при обременяването, щато се вдигне толкова много захарта и инсулина не ти ли става лошо? Мен това ме притеснява, какво се чувства при обременяването?

# 461
Здравейте. Мисля, че съм за тази тема.
Изследванията ми от 14.02. са инсулин 15,210, хемоглобин 107 (споменавам го понеже лятото на 2017 беше едва 72 и оттогава се боря да го повиша). Кръвна захар и гликиран хемоглобин от октомври 2018 са били съответно 5,63 кр. захар и 5,3 гликиран хемоглобин (уж в референтни граници и двете, но според мен не са ок). Това при сравнително нисковъглехидратно хранене, доста либерално, но в онзи период често вечерях късно.
Ще пусна и последните изследвания от 26.03. Озадачава ме гликирания хемоглобин и високата кръвна захар. Инсулинът на гладно е спаднал почти с две единици за 40 дни, а хемоглобинът най-накрая е в референтните стойности! Не мога да цитирам, но някъде прочетох, че ниският хемоглобин може да "прикрива" високата кръвна захар- дали е възможно през октомври реалната ми кр. захар да е била по-висока от измерената 5,63 (хемоглобинът тогава ми е бил 101)? А сега, понеже за 40 дни съм покачила хемоглобина с от 107 до 123, кр. захар да е отчетена като по-висока отколкото всъщност е? От февруари вгх ги държа между 20 и 50 през повечето дни, рядко са 60-75 гр. (не изваждам фибрите от зеленчуци и т.н., т.е. това са общите вгх заедно с фибрите).
На 27.03. пуснах и за ЩЗ изследвания. Резултатите, ТSH 1,615, FT4 0,960, FT3 2,930, TAT 1,04, MAT 0,78. Добре ли са хормоните? Иначе знам, че и ехограф си трябва.
От останалите показатели които съм изследвала нещата ми се струват в норма...? Ще се радвам, ако някой коментира магнезия (0,90- излезе по-късно), калций, йонизиран калций, калий, Ph, холестерол, пикочна киселина или друго- ако има нещо което може да е по-оптимално като стойности. Чувствам се добре, имам енергия, на 37 г. съм. СУЕ откакто се помня е над нормата....
И да попитам, за майка ми, 70 г. Инсулин на гладно 2,2 добре ли е? Кръвната и захар беше 4 някъде. Тя също се храни нисковъглехидратно вмн от около месец.

Последна редакция: пт, 29 мар 2019, 12:11 от dolce miele

# 462
Бихте ли ми казали при обременяването, щато се вдигне толкова много захарта и инсулина не ти ли става лошо? Мен това ме притеснява, какво се чувства при обременяването?
Нежи, на мен ми разтвориха глюкозата във вода + лимонов сок и не беше толкова гадно сладко. Седнах с книга пред лабораторията (не трябва да се ходи по време на изследването) и малко преди втория час ми се появи неприятен вкус в устата (усещах сладкото и не ми беше приятно, премина за 10-15 мин), но не ми е ставало лошо.
След това задължително консултация с ендо, за да вземе под внимание и другите проблеми.
Аз съм само на диета, без хапчета.
Скрит текст:
Знаем се с теб от друга тема. Simple Smile С този инсулин на гладно и при започване на режим- ще имаш облекчение и на другите симптоми. Wink

# 463
Нежи, на мен ми разтвориха глюкозата във вода + лимонов сок и не беше толкова гадно сладко. Седнах с книга пред лабораторията (не трябва да се ходи по време на изследването) и малко преди втория час ми се появи неприятен вкус в устата (усещах сладкото и не ми беше приятно, премина за 10-15 мин), но не ми е ставало лошо.
След това задължително консултация с ендо, за да вземе под внимание и другите проблеми.
Аз съм само на диета, без хапчета.
Скрит текст:
Знаем се с теб от друга тема. Simple Smile С този инсулин на гладно и при започване на режим- ще имаш облекчение и на другите симптоми. Wink
Защо не трябва да се ходи? Сваля се КЗ ли? Аз докато чаках да мине времето се разхождах в парка....сега доста се съмнявам в адекватността на резултатите ми.

# 464
  • София
Сигурно за да са сигурни, че няма да отидеш да глътнеш една кОла и после да се чудят какво ти е на КЗ. Има всякакви дебелоглави хора, които дори изрични указания и забрани не спазват

Общи условия

Активация на акаунт