Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 13

• 44 394
  • 755
  •   1
Отговори
# 435
Хм, много интересно, досега все съм си мислила че тия таблици с хлебните единици са повече за хората с диабет тип 1 и че са сметнати спрямо това как се отразяват на тях. На такъв диабетик примерно фруктоза не му пречи много-много, понеже не вдига толкова кръвната захар, обаче на някой който си произвежда инсулин хич не е същото с нея и без нея...
Поне аз в началото като започвах да се запознавам с темите за ИР тук и с какви ли не статии из нета, бях останала с впечатлението че за нас е по-интересен не гликемичният индекс и товар, а инсулиновият индекс и инсулиновият товар на храните. А тия неща могат да се различават доста.
Ще се рови още определено, стана ми любопитно сега. Ако ми попадне нещо дето си струва четенето, ще го метна и тук.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 11:20 от natka

# 436
Само аз ли съм със световъртеж от метформин? Питам, защото не е отбелязан такъв нежелан ефект в листовката.

# 437
Елора, бързо оздравяване!
Натка, определено клоня към твоето мнение. Тези брошури са доста полезни по принцип за новодиагностицирани диабетици, дават им възможност да се ориентират за съдържанието на вх в храните от едно стандартно меню, каквото много от тях са консумирали досега.В това отношение ги подкрепям като образователен момент - човек трябва да знае какво е ял досега. Майка ми ги получи (същите) от лекари преди 19г., когато и диагностицираха (най-накрая) диабет тип 2 и посещаваше т.нар. училище за диабетици. Тези таблици са съобразени със схващането, че диабетът не е някаква страшна болест, а просто състояние, чието менажиране е въпрос на проста математика. Никъде човек няма да прочете препоръка да се избягва честата консумация на определени храни, че нещо е "забранено" или че от две храни с еднакви Вх едната може да е стократно по-добрият избор от другата. Сега живея в друга държава, в която е масово възприето същото схващане - "няма нищо чак толкова страшно, нещата лесно се контролират с медикаменти и инсулин". Думите са в кавички, защото са цитат на лекар от миналата седмица.
Мисля, че за деца и млади хора (Пази, Боже!) тези таблици са полезни, защото храненето е трудно, а вероятно и крайно непрепоръчително да е силно рестриктивно - и от време на време ще има топка сладолед или филия с мармалад и е важно да се съобразят количествата. Но за възрастни хора като нас, които сами носят отговорност за здравето си, бързо става ясно от опит, че някои храни просто са много по-подходящи за честа консумация, докато други са само за особени случаи, въпреки че на хартия като цифри изглеждат еднакво.

# 438
Здравейте отново.
Искам да попитам за мнение за резултатите на моя приятелка. С химикал докторът е написал изчисления от него хома индекс. Първите резултати са от 2017, вторите от 2018 година. На мен нещо ми направи впечатление, искам да видя вие дали ще го видите.
Също така въпреки подобрението в резултатите и спазването на НВХ й е трудно да свали килограми. На какво се дължи и какво трябва да промени според вас?
Обядва и вечеря, салата зелена или домати, краставици с месо, риба, яйца.
Скрит текст:

# 439
На пръв поглед добре, но кз на второто изследване е по-висока. В норма, но по-висока.
Но инсулина е спаднал.
Иначе според реф. стойностите тя не е имала проблем и при първото изследване уж.

# 440
Елора знаеш ли какво ми направи на мен впечатление, и на двете изследвания инсулинът на гладно от лабораторията не е изписан на първо място, както обикновено, а съответно на второ и на трето. А докторът и първия път, и втория път е изчислил хома индекса спрямо инсулина, който е изписан на първо място, като това всъщност  е резултатът от инсулина на първия час. И излиза хома 7,83 първия път и 3,7 втория път. Поради тези високи стойности пие максимална доза хапчета, даже и след второто изследване. А всъщност при второто изследване е 0,99, което не е инсулинова резистентност. Не знам дали успях да обясня

# 441
Елора знаеш ли какво ми направи на мен впечатление, и на двете изследвания инсулинът на гладно от лабораторията не е изписан на първо място, както обикновено, а съответно на второ и на трето. А докторът и първия път, и втория път е изчислил хома индекса спрямо инсулина, който е изписан на първо място, като това всъщност  е резултатът от инсулина на първия час. И излиза хома 7,83 първия път и 3,7 втория път. Поради тези високи стойности пие максимална доза хапчета, даже и след второто изследване. А всъщност при второто изследване е 0,99, което не е инсулинова резистентност. Не знам дали успях да обясня
Така е, докторът явно изобщо не е гледал! Тъкмо щях да пиша за несъответствието.
При първото изследване инсулинът е висок и трите пъти, но при второто е много добре - явно диетата и/или лекарствата са свършили много добра работа.

# 442
Момичета, нямам време да ровя , че ММ е с бъбречна криза, но имам въпрос, който не свързан с темата , но мисля че ще можете да помогнете. Баща ми има ТСХ 3,40 - това струва ли ви се нормално или да го водя на ендо. Нормата в лабораторията е до 4. И колко според вас е нормално?

Благодаря ви предварително за отговора!

# 443
Недоволна докторите са двама дори 😁
Елица ТСХ 3,4 е високо. Мисля, че оптималната стойност е до 2.

# 444
  • София
Пуснете му ТАТ и МАТ, ако проблем, там ще се види.

# 445
Аз бих бягала максимално бързо от такива доктори - да не могат да си съберат акъла и да прочетат добре резултатите от едно елементарно изследване, при това написани не на латински и с термини, а с елементарни думи на родния им език!

# 446
  • Paris, France
Невена в статията подробно е описано, че за да се произвежда муцин са необходими въглехидрати. Както и витамин Д.

Това никой не го оспорва. Кой знае колко въглехидрати не са необходими за производството на муциногени. 15-20гр на ден са предостатъчни за такива като нас и са необходими само и единствено при признаци на сухота в очите, нос, гърло, и то когато големи дози вот Ц не помагат.

Защо? Защото при ИР често муцините са в изобилие. Същото е при астма, муковисцидоза, бронхит, емфизема и затова кето диетите действат добре при такива състояния. Муцини отделят много аденокарциноми - рак на бял дроб, гърда, черва и много, много други.

Характерното подуване на лицето при хипотиреоидизъм се дължи на натрупване на муцини.

Има една отвратителна екзема, по цялото тяло, която е предизвиквана от муцини.

Някои муцини са свързани с хистамин и от там и с възпаления.

Аз със сигурност имах муцин и на вас да дам - емфизема и пролетна алергия, перманентно течащ нос без да съм болна. Сухота съм чувствала само като пия минерали с йод вътре и без витамините, които вървят с тях. Вит С оправя тази сухота.

С две думи - ВХ извън тези от трева са нужни само ако чувстваме сухота в гърлото, очи и Вит Ц не помага.

# 447
  • София
Интересно, от около 10- 15 години сутрин винаги имам хрема някаква. Не ми тече носът през деня, но сутрин като се събудя и ми е задръстен кога повече, кога по- малко. Не се влияе от сезоните и кихам почти всеки ден по едно и също време по 2-3 пъти.

# 448
И аз бях така, почти 20 години. От две години обаче, няма и следа от пролетната ми алергия. И псориазиса по лактите изчезна.

# 449
Елица ТСХ 3,4 е високо. Мисля, че оптималната стойност е до 2.
Как ще е високо това ТSH при възрастен човек, който няма да ражда тепърва?
Съвсем нормална стойност е.

Общи условия

Активация на акаунт