Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 30
Мами, минахме бронхит с бронхиолита, пихме 2 антибиотика и 3 сиропа за кашлица и отхрачване, лежахме дори в болница на 3ти антибиотик и инхалации. Там ми казаха че малкият който е на 6м има ГЕР, изписана ни, но аз продължавам да чувам храчки в гърлото му, хриптене и тежко дишане. Някоя мама минала ли е през това, как да му помогна на бебчо, особено за отхрачване то, понеже знам, че ГЕР е съпроводено със хрипове

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 3 416
Много са минали през това, ама не знам какви точно съвет очакваш оттук. Бебето е малко и трябва да го следи лекар. Ако още има спазъм, той трябва да каже какво да правите. Моето бебе беще с месеци наред почти без почивка със спазъм. От четиримесечна възраст до около осеммесечна. С постоянни инхалации и две болници. Това, което ти можеш да направиш е да го държиш максимално време изправено след хранене. ЗА другото- лекар.

# 2
  • Мнения: 2 382
Ако ГЕР означава рефлукс, може и да има детето, но това се установява със специално изследване, при което се мери киселинността в хранопровода за период от 24 часа.

Синът ми мина през това. На 6 месеца тръгна на ясла и се започна редуване на бронхити и бронхиолити, инхалации, един престой в Токуда, който няма да коментирам, че още ме е яд на здравната система в България и така 3 месеца. Инхалациите помагаха, но не напълно. След 3 месеца педиатърката ни прати на кръвни изследвания, генетични за муковицидоза (ние сме в Северна Европа и тук това заболяване е доста разпространено) и въпросното изследване за рефлукс. Оказа, че детето (тогава на 9 месеца) е с изключително силен рефлукс - стойност 11 през 85 % от денонощието, при условие че детето никога не е повръщало, никога не е отказвало храна и никога не е плакало. От четиримесечно спеше непробудно, цяла нощ и спокойно.

Започнахме лекарство за рефлукса (Омепразол) + посетихме детски пулмолог, който ни изписа лечение с пулмикор с помпа сутрин и вечер и добавяне на вентолин, ако започне да кашля. Ако продължаваше с кашлицата, вадехме големия инхалатор и правехме някакви коктейли с атровен, пулмикор, вентолин в зависимост от случая. Така закрепихме положението и на година и 4 месеца детето отново тръгна на ясла. Повече бронхиолити не е правил, може и да има друг бронхит, но нищо сериозно и като цяло всичко караше на крак.

Така беше до 3 години, когато първо спряхме пулмикора, а след 8 месеца по съвет на гастроентеролог спряхме и омепразола. Така приключихме с тази сага. Обаче се появи нещо друго, което лекарите твърдят, че няма общо с астмата и рефлукса. В момента, в който спряхме пулмикора, детето започна да прави ларингити. Лекуваме ги с инхалации с пулмикор. От 3 до 4 години направи доста, между 4 и 5 години - много по-малко, между 5 и 6 години беше някакъв ад - цяла година на инхалации и ларингит след ларингит. Сега обаче се е закрепил и от август досега (повече от 6 месеца) има само един ларингит. Иначе УНГ-то навремето каза, че ще го израсте. Правили сме ларингоскопия.

Сори, малко дълго стана, ама нашата история по темата е дълга и подробна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт